Autor Tema: QRP EME  (Posjeta: 538740 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a2ko

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 256
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #1005 : 05. Studeni. 2009, 07:25:09 »
Franjo, ružo moja.....alkarski u sridu...molim pošalji pouzecem.....adresa u colbuku...73 Eduard

Offline YU2DX

 • Newbie
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #1006 : 08. Studeni. 2009, 23:20:51 »
Cestitke Milu 9A9PP za 1st EME QSO QRPP  puno srece!
Juce i danas bile odlicne prilike za QRP stanice na EME...uradjeno par veza i 2 nove stanice UA3PTW i DK3WG (ukupno 33 stanice i oko 120 qsos).SetUp standardni QRP IC275H 85W i F9FT 16el  bez elevacije i bez indikacije za azimut :O)...Martine iskoristio sam priliku da malo predahnem od arbajta i evo rezultata hi!

73 Rakac YU2DX
Rakac YU2DX

Offline 9A9Y

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 195
  • Profil
  • 9A9Y - Web site
Odg: QRP EME
« Odgovori #1007 : 09. Studeni. 2009, 00:08:53 »
Hvala Radovane, naročito na podršci za održavanje veza sa malim snagama i tvojim savjetima.
Evo ispalo slučajno danas, malo sam vrtio po frekvencijama, clusterima i lijepo mi odkodiralo CQ od UA3PTW, pa rekoh idem pokušati i ispalo odlično, na brzinu odrađena veza, ne mogu vjerovati sa mojih 50W, pretpojačalom (sa BF981) i YU1QT oblongom od 6 el. (bez elevacije, nisam to još riješio) na Yaesu FT-857D.
Tebi Martine posebno hvala na pomoći oko svega, posebno podršci da se pojavim "na mjesecu" i sa ovim što imam.
E još samo riješiti elevaciju...ali i tu je Martin dao odličan savjet pa kad se uhvati dovoljno vremena biti će i to riješeno.
Shiranu ga hotoke

Offline 9A3GE

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1944
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #1008 : 09. Studeni. 2009, 10:05:07 »
Evo ga ...? Dobro jutro...! Ha .....Bravo Mile....ma može se...naravno kada se proba...ima oko stotinjak jakih stanica koje se mogu uraditi sa skromnim sredstvima ...jedna ant. te stotinjak wati.....i kada se napravi elevacija može se raditi cijeli period...a ne samo kada je Mjesec na izlasku i zalasku.....samo naprijed...! Rakac je stari "Mjesečar" pa uradi svako toliko novu stanicu...! Isto treba narediti elevaciju...pa kado to probate...sve je drugačije...bolje....kako se podiže ant ....šum opada..smetnje nestaju.....te mogućnost za održati neze su mnogo bolje....! Ovih dana (noći) pokušavao sa Brazilom....primao me dosta dobro ja njega slabije...a i degradacija je bila visoka...juče i sada je dobra....te juče u Nedelju bio aktivan Honduras....jedna duga antena i kila....on me primao ok...aj ja jok...? Naime pun monitor kratkih i dugih crta....Marconi kontest...pa je bilo jako loše na prijemu kod mene..? Bili juče u mene 4QV i 6PSM...pa smo nešto razglabali o našim stvarima....4QV je bio daleko...par dana..... ATV...pa objavi već reportažu....? Dole vam je slika kako je napravio 4QV jednostavnu elevaciju...za jednu antenu dovoljno...! Te kako se izvrstno vidjela stanica from TEXAS....Mr. Butrovich...JEDNA ANTENA+SNAGA.....djed mu from Južna Rvacka...te što se namjerava raditi....? Imam hrpu 3cx100 illiti 2C39B...krasne male keramičke cijevi...OKO 100 W. na dva metra a na 432 Mhz još i više.....te se može narediti linearčič...sa dvije ili TRI  cijevi...bumo vidjeli ? Tja...! Šempre radioativi..tutti quanti...!M.
Martin 9A3GE

Offline YU2DX

 • Newbie
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #1009 : 09. Studeni. 2009, 12:49:40 »
Pozdrav "gospodaru mesecine" M!

tako nesto je otprilike i kod mene za elevaciju kod kuce u BGD ... evo slike, samo antena je pomerena na terasu tako da sada ide do 60-65 stepeni.U vikendici jos nisam napravio sistem za elevaciju...samo TONNA 16el i 20m RG 213 no LNA no PA
 ;)...kada zavrsim sa poslovnom godinom pravi se duga ant (Al je nabavljen) i ostalo sto ide uz to.Nisam uspeo pronaci istu onu libelu ,bilo nesto u DL al' nestalo...ovde u BGD samo one profi Wurth,Bosch...Moze i sa potenciometrom...Nazalost juce nisam sve save od primljenih file EME.Chat jedan,drugi,izlazim napolje da vidim gde je antena...i zaboravim.Al' pronadjoh nesto i da postavim ovde da i ja dam mali doprinos misiji QRP EME.Zao mi sto nisam EA6VQ i SM5CFS snimio kada su isli -14...-18dB.Prosle godine sam i tebe video via EME al nemam pojma koji je file (ima oko 10GB raznog materijala).Nadam se da si ulovio PY...Da evo na ovom screen primer deep search i no deep search   jos jednom Mile samo napred,zaboravih da snimim sta ti je Dimitry UA3PTW poslao na chatu.Inace UA3PTW ima  fantastican RX  (skoro kao ic275) malo sale hi
 pozdrav  73 Rakac
Rakac YU2DX

Offline yu1aw

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 285
  • Profil
  • YU1AW Home Page
Odg: QRP EME
« Odgovori #1010 : 09. Studeni. 2009, 14:31:28 »
... Isto treba narediti elevaciju...pa kado to probate...sve je drugačije...bolje....kako se podiže ant ....šum opada..smetnje nestaju.....te mogućnost za održati neze su mnogo bolje....! ...

Hmmm, nisam baš siguran u ovu tvrdnju. Pogotovo ako se radi izvan grada, tj. iz okruženja sa malim man-made šumom.
Naime, pri elevacijama koje su par stepeni iznad horizonta antena ima "ground gain" koji je teorijski oko 6 dB a praktično se može dobiti oko 5 dB što je skoro ravno učetvorostručenju broja antena u sistemu!
Dakle dodatnih 10 dB u RX/TX EME sistemu!

Sa podizanjem elevacije, otprilike preko polovine širine vertikalnog snopa antene, "ground gain" pada polako na nulu i onda ostaje samo onoliko pojačanja koliko antena stvarno ima. Što se šuma tiče, on u relativno mirnim i ruralnim lokacijama retko padne više od 1 dB kada se antena elevira. Dakle izgleda da je lakše raditi uz korišćenje "ground gain"-a, i to se nekada, kada su antene bile mnogo skromnije, veoma mnogo koristilo na 2m EME.

Kada se radi iz velikih i šumnih gradova onda šum nisko eleviranih antena može da bude i nekoliko dB veći nego kada je antena visoko elevirana tako da se efekti ground gain-a i povećanog šuma praktično uzajamno poništavaju pa je na prijemu skoro isto kada se radi sa malom i velikom elevacijom. Međutim, na predaji tih 5 dB povećanja pojačanja antene usled ground gaina i dalje ostaje, što odgovara utrostručenju emisione snage!

Dakle, EME rad sa visokom elevacijom bi mogao biti bolji samo onda kada je šum nisko elevirane u odnosu na visoko eleviranu antenu toliko veliki da je značajno veći od ground gaina. Međutim, čak i tada, ako radite sa big-gun stanicom (a QRPP stanice uglavnom najviše sa njima rade) koju i kroz tako povećan šum čujete, dodatnih 5 dB u emisionom signalu može veoma mnogo da znači za uspešnost veze. To je zato što big-gun stanice obično nemaju problem da ih drugi čuju, nego da oni čuju QRPP stanice. Razlog tome je što su, pri svim drugim istim uslovima, odnosi S/N prijemnih signala proporcionalni odnosu emisionih snaga korespodenata. To direktno proizilazi iz Friis-ove transmisione formule.

Pozdrav
Dragan, yu1aw
\\\"Much learning does not teach understanding.\\\" - Heraclitus (535-475 BC)

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2587
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: QRP EME
« Odgovori #1011 : 09. Studeni. 2009, 15:44:53 »
Pozdrav,

Dragane, teorijski bi to bilo sasvim točno i ispravno što si naveo, međutim u praksi je to sasvim nešto drukčije pogotovo u situaciji kod Martina 9A3GE.

Naime on se nalazi u gradu, okružen višekatnicama sa mnoštvo stanara i hrpom sat i ostalih antena i svih mogućih Wi-Fi uređaja PC-a etc. Samo 100 metara od njegove lokacije nalazi se pošta sa svojim linkovima.
Dakle man made šum te onaj koji se javlja iz industrijskih postrojenja i pošte je velik, što je i zamjetno na akranu wsjt softwera, podizanjem elevacije šum na uho i na oko osjetno pada.

Kako je njegova lokacija već navedena, i konfiguracija terena je takva da je pomoć od ground gaina skoro pa nikakva, govorimo o kosom terenu, grad, višekatnice, drveće. Naglasio bih da je udaljenost okolnih objekata 40 metara, s time da antene nisu kompletno iznad visine okolnih objekata.

Dakle Martin se nalazi u jako nepovoljnoj situaciji, te mu jedino pomaže kako on kaže visoka elevacija.

Situacija se malo popravlja kod npr. moje lokacije koja ne obiluje man made šumom ali je konfiguracija terena takva da je ground gain moguće koristiti u 40% smjerova. Nadalje, ipak primjetim okretanjem antene prema udaljenim industrijskim pogonima i udaljenoj Učki da se šum diže. Kako sam puno experimentirao sa qrppp  :D EME radom kako na wsjt tako i na cw najbolje rezultate na prijamu a i kod kompletiranja QSO-a postigao sam kod većih elevacija. I kod mene je zamjetno smanjenje šuma i lakše primanje korespodenata. Najmanji setup koji sam koristio je bio 3el quad na 144Mhz i 350W. S tim setupom kompetirano je nekoliko QSO-a s time da su pojedine big-gun stanice slušane i na uho.

Također, na 70cm kod skoro svih održanih veza koristio sam višu elevaciju, osim sa HB9Q. Setup 21el tonna ili 23elEF i 300w.

Na 23cm na našim lokacijama je teško koristiti ground gain jer u takvom položaju antene smetnje od radara su prejake i iritiraju, dok se kod elevacije od 40 stupnjeva naviše, sa 55el tonom i AD6IW transverterom slušaju CW signali desetak postaja ,SSB signali se naslućuju ali nisu razumljivi. Naknadno smo ustanovili da je u transvertru bio uključen atenuator od nekoliko dB na prijemu  ;D tako da bi rezultati bili vjerovatrno i bolji..

Ground gain bi bio dobar za postaje na obali ili otocima koji imaju stvarno čist horizont, primjer su lokacije oko Poreča gdje Francuske i Španjolske postaje dolaze i tropo gromoglasno uz korištenje ground gaina.

Sličnu sličnu situaciju koristio u dva navrata kod Sicilia field day natjecanja u kojem sam sa skromnim setupom postigao dobre rezultate. Veze sa postajom EA6VQ i ostalim na udaljenostima do 1000 km bile su normalna pojava. Odrađeno je i par 1200 km qso-a csa postajama iz F i EA koristeći samo vertikalni stack 4x5el i 350w na 2m. Treba naglasiti da ti signali nisu bili u šumu nego "FM" kvalitete gdje je s metar na uređaju pokazivao 55-59. Naravno, tome pogoduje konfiguracija terena i more sa jedne strane...

QV

"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline AD6IW

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 919
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #1012 : 09. Studeni. 2009, 17:42:20 »
Upravo sinoc sam mjerio cold sky/ground noise. Razlika je 6dB,
sa 6m parabolom na 23cm.
Tocno je da ce manja antena primiti i manje suma i signala
Sa ove lokacije EME radi bolje sa visom elevacijom iznad 20 stepeni.
Ovo je area sa najvecom koncentacijom
PC-ja po kvadratnom metru.
Vjerovatno Martin ni ne vidi mjesec ispod par stepeni.
Dragan ti si radio EME u "zlatno doba" radioamaterizma,
i sa tihe lokacije. Na zalost 2m band vise ne izgleda tako.
Sa Jamesburg-a sam slusao eko
i par minuta nakon zalaska mjeseca, difrakcija. Ovo je moguce
sa velikim antenama.

ad6iw

Offline yu1aw

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 285
  • Profil
  • YU1AW Home Page
Odg: QRP EME
« Odgovori #1013 : 09. Studeni. 2009, 17:56:15 »
Adame,

Ispravna i potpuna teorija i praksa moraju da se slažu pod uslovom da su svi parametri uzeti u obzir.

Kako je u praksi često ogroman broj parametara koji ne mogu da se pravilno valorizuju ili čak uopšte do kraja opišu onda je neophodno da se izvrše praktična merenja koja sve to uzimaju u obzir. Da bi rezultati merenja imali smisla i bili teorijski proverljivi merenja se UVEK vrše u strogo kontrolisanim uslovima! Jedino takva merenja imaju smisla i mogu se proveravati teorijski. Merenja mogu da imaju neku vrednost u determinističkim istraživanjima samo ako se znaju svi uslovi koji su vladali pri merenju a koji su mogli da imaju uticaj na rezultat. Ako ne, onda možda mogu da imaju nekog smisla u statističkim istraživanjima.
 
Razlika u praktičnim merenjima u nekontrolisanim uslovima i teorijskim predviđanjima ne opovrgava teoriju nego koriguje vrednosti za dati slučaj, s obzirom na specifičnost datih uslova, i nikako se ne bi smela generalizovati, jer za neki drugi slučaj korekcija je drugačija, zavisno od tih drugih praktičnih uslova. Ali teorija je i dalje ista, i ona jeste generalna za dati set uslova i pojava koje opisuje. Specifični uslovi i drugačiji rezultati često zahtevaju uključivanje još neke druge teorije radi potpunijeg opisa datog slučaja i tačnije predikcije rezultata.

Tako je i ovde i to si dobro zapazio. Kada se uzmu u obzir i svi ostali specifični uslovi Martinove, tvoje ili bilo čije lokacije dobijaju se drugačiji rezultati upravo zbog različitih uslova svake lokacije. Neophodnost da se osim elektormagnetike antena i šuma uzmu u obzir i reljef, kako prirodni tako i urbani, specifičnosti prostiranja i niz drugih teorija koje detaljnije opisuju svaku od lokacija pokazuje svu složenost odnosa teorijskih predviđanja i praktičnih rezultata merenja i njihove uzajamne potvrde.

Ja sam jedino reagovao na ono što je meni izgledalo kao generalizacija specifičnih praktičnih rezultata, koja je meni izgledala kao da opovrgava teoriju, pa sam zato sažeto izložio teoriju.

Još iz vremena pre "revolucije" u filozofiji nauke je poznato da je teorija bez praktične potvrde samo sumnjiva hipoteza, ali je tek ta "revolucija" pokazala i da su praktična merenja bez teorije, koja ih objedinjuje i povezuje u jednu smislenu celinu, samo skup slučajnih, nepovezanih rezultata bez ikakvog dubljeg smisla. Takođe je pokazano da praktični eksperiment nije moguće osmisliti ako se ne odnosi na neku teoriju, makar i pogrešnu. :)

Ljudi koji ne poznaju dovoljno nauku često vole da tvrde kako su neka njihova merenja "izvan" fizičke teorije (metafizička), tj. kako su "oborila teoriju", samo zato što su izmereni rezultati (po pravilu u nedovoljno kontrolisanim uslovima) drugačiji od očekivanih prema datoj teoriji. Pri tome se mnogo lakše upire prst sumnje u teoriju nego u praktična merenja! Kao da praktična merenja ne moraju da budu precizna i kontrolisana barem isto onoliko koliko i teorijska proračunavanja?!

Srećom, pomenuta revolucija u fliozofiji nauke (Poper, Kun, Diem, Karnap i ostali)  je donekle stavila stvari na svoje mesto. Naučna teorija i praktični eksperiment su stavljeni u uzajamno zavisan odnos na način da je ukinuta "apsolutna istinitost" eksperimenta. I on takođe mora da traži svoju potvrdu istinitosti u teoriji, jer bez nje je samo skup nekih nepovezanih slučajnih merenja koja mogu da znače bilo šta i kojima svako može da da drugačiji smisao i značenje. Upravo isto onako kako je naučna teorija morala, i još uvek mora, da traži svoju potvrdu i istinitost u praktičnom eksperimentu.

Pošto se ovde radi o dve dosta stare teorije, Maksvelovoj i Bolcmanovoj, koje su prošle mnoge provere u praksi za par proteklih vekova, i čak dve velike revolucije u fizici, kvantnu i relativističku, mislim da je bespredmetno diskutovati o njihovoj validnosti. :)

Pozdrav
Dragan yu1aw
 
\\\"Much learning does not teach understanding.\\\" - Heraclitus (535-475 BC)

Offline yu1aw

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 285
  • Profil
  • YU1AW Home Page
Odg: QRP EME
« Odgovori #1014 : 09. Studeni. 2009, 18:07:43 »
Gorane,

Da, ja sam imao tu sreću da sam radio pre kompjutera i mnogih drugih ometača. :)
Takođe sam mogao na 70 cm da čujem, čak ponekad i SSB, eho i po 15 minuta pre optičkog izlaska Meseca iznad lokalnog horizonta ili zalaska.

"Tocno je da ce manja antena primiti i manje suma i signala"

Hoće li odnos ostati isti? ;)
 
73, Dragan yu1aw
\\\"Much learning does not teach understanding.\\\" - Heraclitus (535-475 BC)

Offline AD6IW

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 919
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #1015 : 09. Studeni. 2009, 18:41:47 »
Sa pojacanjem antene raste S/N jer je manji ugao zracenja, pa
antena prima manje termalnog suma.
OK, vidi se da se bavis filozofijom :)
da se korigujem, sa manjom antenom ce biti vise suma i manje signala,
odnos S/N raste sa pojacanjem

ad6iw

Offline yu1aw

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 285
  • Profil
  • YU1AW Home Page
Odg: QRP EME
« Odgovori #1016 : 09. Studeni. 2009, 18:46:51 »
Sa pojacanjem antene raste S/N jer je manji ugao zracenja, pa
antena prima manje termalnog suma.
OK, vidi se da se bavis filozofijom :)
da se korigujem, sa manjom antenom ce biti vise suma i manje signala,
odnos S/N raste sa pojacanjem

ad6iw

Da li to znači da će dve antene sa istom ekvivalentnom temperaturom šuma i različitim pojačanjem primiti različite snage šuma?
\\\"Much learning does not teach understanding.\\\" - Heraclitus (535-475 BC)

Offline AD6IW

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 919
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #1017 : 09. Studeni. 2009, 18:52:08 »
Sta podrazunjevas pod ekvivalentnom temperaturom suma, G/T ?

Offline yu1aw

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 285
  • Profil
  • YU1AW Home Page
Odg: QRP EME
« Odgovori #1018 : 09. Studeni. 2009, 18:54:11 »
Pa ne G/T nego samo T.
\\\"Much learning does not teach understanding.\\\" - Heraclitus (535-475 BC)

Offline AD6IW

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 919
  • Profil
Odg: QRP EME
« Odgovori #1019 : 09. Studeni. 2009, 19:06:25 »
Antene sa istim T ce imati isti odnos S/N bez obzira na gain.