Ja sam na početku bavljenja ovim hobijem imao jednu staru Tonna antenu na krovu (bila je u dobrom stanju, neoštećena), nije mi se pokazala dobra, ne govorim o sofisticiranim mjerenjima i sl. jer mene zanima što ja čujem na uho i kakva je predaja u praksi. S njom baš i nisam nešto posebno mogao napraviti. Možda je problem bio i mojih 50W i nedostatak pretpojačala.
Onda sam prešao na 6 el. YU1QT OBLONG koju mi je Andra osobno napravio, i snjom sam bio prezadovoljan, preko 50 DXCC-a na 2 m sa 50W i bez pretpojačala, sad imam 10 el. YU1QT OBLONG, tim antenama ne smeta ni kiša ni snijeg.
Uz pomoć Pope, napravio sam i jednu po njegovom dizajnu (sad je kod Leona, 9A9L, čovjeku se svidjela jer je SWR savršen i pokriva izuzetno velik dio 2m banda). Nju sam također isprobao u praksi, savršenstvo za rad. Održana veza preko EME sa 50W, antena se nalazila na 2m visine od tla. Kod mene nije smetala ni kiša ni snijeg u radu snjom. Nije teška za napraviti, ako si čovjek da truda i drži se Popinih savjeta, i, opet napominjem da nisam izvršio neka posebna mjerenja osim mjerenja sa MFJ-tom, i smatram da kad Popa kaže da je toliki dobitak da to uistinu je.
A to da komercijalni proizvođači vole dodati malo mašte na dokumentaciju, to nije nikakva novost. A i malo muljanja uvijek je prisutno. Sjetim se uvijek onih poznatih vertikalki masovno kupovanih gdje se mora izbušiti rupa na dnu antene da voda istječe iz nje :-)