Autor Tema: Ovogodišnji sunčev maksimum je tu, ali...?  (Posjeta: 1705 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A4FW

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 189
  • Profil
  • Radio klub "Vinkovci" - 9A1CHI
Ovogodišnji sunčev maksimum je tu, ali...?
« : 08. Ožujak. 2013, 19:00:52 »
Čini se da će ovaj 11-godišnji sunčev ciklus imati dvostruki vrhunac, koji bi se mogao prenijeti u 2014. godinu.

http://www.index.hr/black/clanak/nasa-porucuje-nesto-se-cudno-dogadja-sa-suncem/666383.aspx

GL,

Željko, 9a4fw


Offline 9a6ww

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 397
 • 9A1CAL member
  • Profil
Odg: Ovogodišnji sunčev maksimum je tu, ali...?
« Odgovori #1 : 11. Ožujak. 2013, 08:51:11 »
Pozdrav Željko,

Vidi priloženu sličicu kako izgleda sunce za vrijeme maksimuma (30.10.2003), a ne ovih par jadnih pjegica koje se mogu trenutno vidjeti, hi... a ciklus 23 je bio jedan od slabijih.

Ja sam oprezan s prognozama solarnog ciklusa, svašta sam već pročitao, pa između ostalog i tako esktremne tvrdnje da je s sunčevim pjegama gotovo zauvijek, i to iz pera dosta ozbiljnih autora. Ono što je vjerojatno točno, 24. ciklus će biti slabiji od 23., ali ne toliko slabiji kao što možda sada izgleda. Osim toga ne vjerujem da će drastično kraće trajati od prethodnih ciklusa, iako je počeo sa zakašnjenjem.

Više maksimuma nije eksluziva ovog ciklusa, dapaće kod večine prošlih ciklusa se vidi više špica, samo autori grafova u želji da naprave graf što više "smooth", ponekad malo pretjeraju. Pogledaj slijedeću sličicu u prilogu, lijepo se vidi da je i ciklus 23 imao dva maksimuma. 

Mislim da se može očekivati još dosta sunčane aktivnosti ne samo u 2014. nego i narednih par godina, nije isključeno da će taj tzv. drugi peak biti daleko jači od dosadašnje aktivnosti. Osim toga, radioamatere ne zanima toliko broj pjega, već broj i veličina flare, što se iz ovog grafikona ne vidi. Moje iskustvo u par zadnjih ciklusa je da maksimalne eksplozije uvijek dolaze na kraju!

CUL in AU!


***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

Offline 9A4FW

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 189
  • Profil
  • Radio klub "Vinkovci" - 9A1CHI
Odg: Ovogodišnji sunčev maksimum je tu, ali...?
« Odgovori #2 : 12. Ožujak. 2013, 16:02:57 »
Pozdrav Zvonimire,

        Stvarno se mogu vidjeti svakakve teorije i razmišljanja o ovom i slijedećem (25-tom) sunčevom ciklusu.
        Prije par godina, prema revolucionarnom predviđanju u kojem se koristi računalni model Sunčeve dinamike koji su razvili znanstvenici iz američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR), predviđen je 30-50% jači 24. ciklus u odnosu na 23., dok su predviđanja za 25. ciklus (maksimum oko 2022. godine) katastofalna. To bi prema njima trebao biti najslabiji ciklus u nekoliko posljednjih stoljeća :(
     Računalni model koji koriste se pokazao točan u 98% simulacije na posljednjih osam ciklusa, a taj proračun kaže da nam slijedi još jedan jak udar 24. ciklusa prije smirivanja situacije...i to krajem 2013 i početkom 2014. godine.
     Nadam se da je sadašnja sunčeva aktivnost samo zatišje pred buru...

U svakom slučaju, veselim se mogućim Aurorama ove zime  :D

73 de Željko, 9a4fw

Offline 9a6ww

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 397
 • 9A1CAL member
  • Profil
Odg: Ovogodišnji sunčev maksimum je tu, ali...?
« Odgovori #3 : 12. Ožujak. 2013, 17:06:37 »
Bok Željko,

Sri malo se manje u posljednje vrijeme čujemo na bandu ili na chatu pa se možemo i ovako dopisivati...

U pravu si, svi su mudraci kad se događaji već dogode. Kako se ciklus razvija, tako se izvlače nove analogije iz prošlosti s kojima bi se ovaj ciklus minus par prethodnih trebao preklapati.

Tako na primjer, jedan broj analitičara (na primjer, http://wattsupwiththat.com/2010/02/02/solar-cycle-24-update/) uspređuje cikluse 3-4-5 sa ciklusima 22-23-24.  Davno su bili ti ciklusi, uvod u tzv. Daltonov minimum  nakon 1800-te godine, čime se želi sugerirati da bi ovaj ciklus trebao biti jedan od najslabijih u povijesti. 

Naravno da su i podaci iz tog dalekog vremena vrlo upitni te koliko su usporedivi s današnim metodologijama. Između ostalog, tzv. Daltonov minimum je vjerojatno rezultat smanjenih mogućnosti promatranja sunca u to vrijeme kad je bila erupcija vulkana Mt. Tambore koja je uzrokovala poznatu tzv. "godinu bez ljeta", a tu mnogi brkaju uzrok i posljedicu pa okrivljuju sučevu aktivnost za taj događaj.

S druge strane,  dosta drugih analitičara je pronašlo analogiju između ciklusa 12-12-14 i 22-23-24 (npr. i Jan Alvestad, čovijek koji je dobar dio života posvetio prognozi solar wx, vidi http://www.solen.info/solar/images/comparison_similar_cycles.png). Ova usporedba sa podacima iz radnih 1900-tih godina možda izgleda bliža nama, ali ipak ostaje pitanje vjerodostojnosti, iako se sistem brojanja sunčevih pjega iz tog razdoblja do danas nije promjenio.

Kako se ciklus iz dana u dan razvija, tako imamo nove prognoze. Sve je je to neko traženje podudarnosti sa prošlošću. Uzmeš graf od 3 godine unatrag i gledaš s kojim periodom u prošlosti se najbliže preklapa. Iako su neke pravilnosti pada / rasta između ciklusa uočljive, to je daleko od toga da bi trebalo biti pravilo. Ako pogledaš cikluse krož prošlost, isto ćeš tako vidjeti da je novi ciklus, jači od prethodnog, nastupio bez analogije i najave, baš kao i nagli padovi (vidi http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sunspot_Numbers.png), tako da takve analogije baš i nemaju puno smisla. Istina, ima i drugačijih prognostičkih metoda (npr. NCAR-ova koju ti spominješ), al niti jedna se baš nije dokazala, za to ipak treba N x 11 godina...

Ono što pratimo o Suncu kroz posljednjih 30 godina je teško usporedivo sa podacima iz dalje prošlosti, tehnologija promatranja je neusporedivo otišla naprijed, ali ne i prognoze.

Sve to nije novost, slična priča i dileme su se prožvakavale prije početka ciklusa 23. No ponovo napominjem, čak i ako se (loše) prognoze obistine, treba svega par dobro usmjerenih  X flare da nama radioamaterima ispadne super ciklus, unatoč tome što to bitno ne popravlja statistiku broja pjega.

Nadam se da sam uspio objasniti zašto sam skeptičan prema prognozama ciklusa, hi!

U svakom slučaju siguran sam da će biti dobrih AU u nekoliko slijedećih godina!

Živi bili pa vidjeli! (ovo živi bili se odnosi na 24. ciklus, za 25. ne mogu garantirati, zato maksimalno iskoristimo ovaj)


73
Zvonko
***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2601
 • QRZ?
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: Ovogodišnji sunčev maksimum je tu, ali...?
« Odgovori #4 : 12. Ožujak. 2013, 17:26:21 »
Kad se malo odmaknemo u daljinu i pogledamo na ovu temu iz drugog kuta, nesto kao kod saha, onda se moze zakljuciti da svi ti strucnjaci vec nekoliko godina bombardiraju sa razlicitim predvidjnjima i vjerovatnost je po broju razlicitih predvidjanja da ce netko ako ne pogoditi barem biti na tragu predvidjanja.

Ako se odmaknemo jos malo dalje od te sahovske ploce i razmislimo, mozemo vidjeti da meteorolozi ne mogu predvidjeti, da ne kazem ruzno, pogoditi vrijeme par dana unaprijed uza sve moguce modele, jaka racunala, statistiku, monitoring satelite, balone mjerenja i mnostvo poznatih i statickih inputa a kamoli ce netko pogoditi sta ce se desiti sa suncem u ciklusu od 11 godina.

Uzmimo primjer koji je blizi nama radioamaterima. Kroz sve te godine proucavanja i razne teorije i price, jos se nije nitko nasao tko moze sa 99% sigurnoscu reci gdje i kada ce se desiti jedan obican Es sporadik na 100km visine a kamoli sto ce se desiti na suncu.

Mi smo tu samo mali promatraci, koji nesto piskaramo i bavimo se nekakvom statistikom koja u biti nije donijela neke precizne rezultate.

Dakle, ko ima neka "pere" sa linearom, ne trebaju mu nikakve sunceve pjege.
Najbolja sunceva pjega je OM-3500  ;D

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline s55m

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 510
  • Profil
Odg: Ovogodišnji sunčev maksimum je tu, ali...?
« Odgovori #5 : 12. Ožujak. 2013, 17:40:43 »
Adame, vjeruj mi, OM3500 je sitnica :)
Ja mogu na sve ovo samo da dodam, da u prirodi ne postoji ravna crta! Nigdje! Toliko o statistikama.