Robi pozdrav,
Drago mi je da si se javio kad ti vec "ogovaramo" projekt

.
Meni je inace draze baviti se tehnikom nego politikom, kod komentiranja situacije u natjecanju, dakle sagledati sa tehnicke strane problem i sto je do njega dovelo i kako ga eventualno rijesiti a ne stvarati teoriju zavjere kako je netno sa namjerom "meni" smetao cijeli kontest. Meni kontest sluzi samo kao Proof of concept poligon gdje cu testirati opremu, takmicarski dio i diplome prepustam drugima.
Tvrdnje koje sam ja naveo nisu izvedene iz osobnog iskustva mjerenja na kristalnim filterima nego se naslanjaju na teoriju i podatke objavljenje u literaturi i knjigama. Informacije koje sam naveo dolaze iz razlicitih izvora ali jednog se sjecam:
Modern Communications Receiver Design and Technology / by Cornell Drentea
poglavlja 4.15 Spurious response, 4.16 Linearity, 4.17 IMD in IF filters, 4.18 Power handling capabilty,
(dakle poglavlja koja se bave iskljucivo kristalnim filterima)
zanimljivo je citanje u radioamaterskoj praksi:
http://martein.home.xs4all.nl/pa3ake/hmode/roofer_intro.htmlIako mogu odredjena mjerenja vrsiti u svom kucnom lab-u sa skromnom opremom, svoja zapazanja i rijesenja vucem iz reverse engineering komercijalne i profesionalne opreme gdje postoje odredjena rijesenja problema na koje mi nailazimo u HAM praksi, naravno preskupa za amatersku primjenu.
Pogledao, sam tvoju prezentaciju iz Nemcavca, mislim da je ipak puno realnije uzeti za vrijednost minimalne temperature na anteni 1000K ili cak 4000K u contestima od vrijednosti 400K koliko si naveo kao ulaznu vrijednost, koja je definitivno premalena za tropo ili terrestrial communications.
Odlicna je analiza problema koju si prikazao za dvije postaje sa vise antenskih sustava.
Medjutim, koliko je takvih stanica u praksi na bandu? Iz rezultata natjecanja vidimo da je broj postaja sa snagama preko 700W i visestrukim antenskim sistemima dosta velik (na relativno malom podrucju). Upravo stoga, 40khz je way too wide jer kad se 10 postaja posloze na bandu sa takvim signalima, smetnje su prevelike. Dakle sirokopojasni TX sum uopce se nece ni primjetiti jer ce biti maskiran uskopojasnim sumom brojnih jakih stanica na bandu.
Poboljsanje koristenjem ovog filtera dakako postoji, ali to ne rijesava osnovni problem a to je prevelika sirina i jacina uskopojasnog (40khz) signala na bandu.
Evo jednog signala udaljenog preko 200km slusanog sa 2el.yagi sa 400m ASL.
Koliko takvih signala ima na bandu u jednom kontestu... i kako rijesavati sve te probleme..
https://www.youtube.com/watch?v=2ZJMSTL_ftw&list=UUavUTK2MKVM5uDmh-BBBHqQ&index=6Pozdrav i sve najbolje u novoj..
Adam, QV