Autor Tema: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju  (Posjeta: 5616 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A2GB

 • Newbie
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
  • 9A2GB Home Page
GBCAT - Domaći program za upravljanje Yaesu FT-857D

S ponosom najavljujemo domaći CAT softver našeg razvojnog tima: GBCAT, softver za upravljanje svim dostupnim funkcijama Yaesu FT-857D primopredajnika. Ugrađeni CAT sustav u FT-857D omogućuje radio operatoru da kontrolira uređaj pomoću osobnog računala i odgovarajuće programske potpore. GBCAT već u ovoj razvojnoj fazi podržava veliku većinu funkcija, a u daljnjem ravoju biti će podržane sve funkcije dostupne preko CAT sustava.

GBCAT je sastavljen od 3 dijela: osnovni modul, prošireni set naredbi A, prošireni set naredbi B. Sva 3 modula zadržavaju svoje funkcije bez obzira da li su prikazane na ekranu. GBCAT će upravljati svim dostupnim funkcijama na FT-857D, a nakon što objavimo prvu javnu inačicu GBCAT-a, program će biti proširen mogućnostima upravljanja za ostale (dostupne) radioamaterske uređaje koji podupiru CAT upravljanje.

GBCAT će u konačnici biti integralni dio GBCON for Windows, natjecateljskog programa za VHF/UHF/SHF područja, koji se također paralelno razvija.

Pozivamo sve zainteresirane radioamatere da se jave mailom na: emu.9a2gb@gmail.com svojim glasovima za idući tip uređaja kojeg će GBCAT podržavati. Također, pozivamo sve vlasnike FT-8xx serije da se jave ako žele biti dio Beta-Test tima koji će testirati GBCAT prije javne publikacije.

73 de 9A2GB
Ivan
www.9a2gb.netGBCAT – Computer Aided Transceiver software

We are proud to announce a new HAM software from our development team: GBCAT, Computer Aided Transceiver software for Yaesu FT-857D transceiver. The FT-857D’s CAT System allows the transceiver to be controlled by a personal computer. This allows multiple control operations to be fully automated as a single mouse click, or it allows a third-party software package (such as GBCAT) to communicate with the FT-857D without (redundant) operator intervention.

GBCAT is composed of three parts: a base module, extended command set A, extended command set B. All three modules retain their function regardless of whether they are displayed on the screen. GBCAT will manage all of the functions available on the FT-857D, and after posting the first public version GBCAT, the program will be expanded with capabilities to manage  other (available) radio devices with build CAT control.

GBCAT will be an integral part of GBCON for Windows, contest software for VHF/UHF/SHF, which is also in parallel development.

We invite all interested HAM radio operators to contact us by email: emu.9a2gb@gmail.com with their votes for the next type of device that will supported by GBCAT. We also invite every owner of Yaesu FT-8xx series to contact us and join to our beta-test team, to test GBCAT before the public release.

73 de 9A2GB
Ivan
www.9a2gb.net


Offline 9A2GB

 • Newbie
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
  • 9A2GB Home Page
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #1 : 05. Studeni. 2012, 09:05:16 »
Cijenjeni kolege radioamateri,

Nakon velikog broja vasih mailova s prijedlozima, formirali smo GBCAT Beta Test tim, ciji broj nije konacan (5+1 za sada), pa su svi, za sada vlasnici Yaesu FT-857 i FT-897 dobrodosli u tim. Sjediste Beta Test tima je na www.9a2gb.net, a vasa pitanja, prijedloge i komentare mozete procitati i/ili ostaviti kao komentar ovdje: http://www.9a2gb.net/gbcat-computer-aided-transceiver-announce1/ gdje ce, za vrijeme citavog razvoja GBCAT projekta, rad Beta Test tima biti dostupan javnosti.

GBCAT v0.9b1 FAQ (beta)

GBCAT: CESTO POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI (neki su karakteristicni za Yaesu FT-857D/897D):

P: Na mojem racunalu postoje 2 COM porta, na koji da prikljucim CT-62, sucelje za CAT upravljanje?
O: Na COM1, ako je slobodan. GBCAT dolazi konfiguriran za COM1, pa ce prvo gledati taj port.

P: Sto se dogadja s COM portom, kada 1. puta pokrenem GBCAT?
O: GBCAT kod pokretanja radi slijedece: procita GBCAT.cfg datoteku, pokusa inicijalizirati COM port iz cfg datoteke, a ako ne uspije, usporedi port iz cfg datoteke sa stvarnim stanjem COM portova na racunalu, i pokusa inicijalizirati prvi po redu dostupni COM port. Ako port nije zauzet, biti ce inicijaliziran i zauzet od strane GBCAT i upisan kao novi COM port u GBCAT.cfg datoteku. U vecini slucajeva, kod promjene COM parametara potrebno je ponovo pokrenuti GBCAT, a ponekad i ugasiti/upaliti radio uredjaj.

P: Zelim da GBCAT koristi neki drugi, dostupni COM port na mom racunalu, kako?
O: U meniju COM, opcija Port, nalazi se lista svih hardverski dostupnih COM portova. Ako odaberete jedn od tih portova, GBCAT ce ga odmah pokusati inicijalizirati i javiti vam da ponovo pokrenete GBCAT i provjerite vas uredjaj. U vecini slucajeva, kod promjene COM parametara potrebno je ponovo pokrenuti GBCAT, a ponekad i ugasiti/upaliti radio uredjaj.

P: GBCAT je nakon 1. pokretanja javio: “ComPort: The port COM1 does not exist”. Sto nakon toga?
O: Ovaj report je moguc u +50% slucajeva, zbog razlicitosti postavki za broj COM porta u GBCAT.cfg i vasih stvarnih postavki. Svi oni koji koriste USB-to-RS232 hardverske adaptere, imati ce broj porta koje je veci od 10. Nakon sto vidite ovakav report, kliknite na “OK” i u COM meniju, opcija Port, odaberite vas stvarni port. Ova promjena spremiti ce se u GBCAT.CFG, pa kad jednom to namjestite, vise nece biti problema.

P: U meniju COM, opcija Port, upisao sam novi broj porta, ali se nista ne dogadja?
O: GBCAT kod pokretanja pronadje sve raspolozive COM portove i njihovim imenima napuni izbornik u meniju COM, opcija Port, pa je upisivanje nekog drugog porta od strane korisnika nepotrebno.

p: Sto radi “Memory Backup” u RIG meniju?
O: Trenutno, samo za FT-857D/897D, ova funkcija cita kompletan sadrzaj EEPROMA i zapisuje ga u datoteku “bEEPROM.txt”. Ovo obavezno provedite odmah nakon sto ste uspotavili uspjesnu komunikaciju sa GBCAT-om, kako bi ste napravili sigurnosnu kopiju ne samo postavki koje ste vi imali u vasem FT-857D, vec i svih tvornickih podesenja za titrajne krugove, filtre itd. Nemojte zaboraviti da je vas uredjaj jedinstven, i da postavke iscitane iz drugog uredjaja istog tipa ne odgovaraju postavkama iz vaseg uredjaja!

P: Da li GBCAT, kad se pokrene, nesto promijeni u postavkama uredjaja?
O: Apsolutno NE. Po pokretanju, GBCAT ce neinvazivnom tehnikom procitati stanje odredjenih registara kao sto su registar za frekvenciju, stanje nekih tipaka i funkcija, ali nece nista pisati u EEPROM vaseg uredjaja. Ako vidite da je frekvencija na displayu vaseg uredjaja identicna prikazu frekvencije u GBCAT-u, komunikacija je uspjesno uspotavljena. GBCAT pocinje “pisati” po memoriji vaseg uredjaja onog momenta kad pocinjete mijenjati frekvenciju ili ukljucivati druge GBCAT kontrole, medjutim, to je sasvim legalna metoda koja se dogadja i onda kada vi rucno mijenjate frekvenciju ili pozivate odredjene funkcije na samom uredjaju. Izracunato je da je rok trajanja EEPROMA, kod svakodnevne intenzivne uporabe uredjaja, izmedju 20 i 25 godina, pa ne morate brinuti.

P: Kako mijenjati frekvenciju?
O: Frekvencija se moze mijenjati na nekoliko nacina:
1. Pozicioniranjem misa na UP/DOWN tipke i lijevim klikom-drzanjem, dok se zeli porast ili pad frekvencije
2. Pozicioniranjem misa na bilo koji DIGIT, i okretanjem kotacica na misu gore ili dolje uzrokuje promjenu frekvencije. Obratite pozornost da svi DIGITI osim posljednjeg vrte frekvenciju od 0-9 i ne prebacuju iduci visi DIGIT na visu vrijednost. Posljednji digit, koji ima korak od 10 Hz i sluzi za fino podesavanje ima funkciju prebacivanja iduceg viseg DIGITA na visu vrijednost, do kraja frekventnog opsega. Jednaku funkciju ima i VFO dugme (Dial Knob).
3. Pozicioniranjem misa na Dial Knob (VFO gumb) i okretanjem kotacica na misu gore ili dolje uzrokuje promjenu frekvencije
4. pritiskom na tipku XCS-A otvaraju se dodatne kontrole, pa se brza promjena frekvencije moze odraditi Band Presetom, sa kontrolom “Set B.” (Set Band).
5. rucnim upisom direktne frekvencije u prozor ComboBoxa “FQ (kHz)” i pritiskom na kontrolu “Set FQ” (Set Frequency).
6. kontrolom za prebacivanje VFO A/B.

P: Kako radi CLAR?
O: Jednako onako kako je zamisljen u tvornici, u opsegu od +/- 9.99 kHz. Promjena samo prijemne frekvencije moguca je nakon klika na CLAR kontrolu i pozicioniranjem misa na ZADNI DIGIT te okretanjem kotacica na misu gore ili dolje uzrokuje se promjena samo prijemne frekvencije. Pri tome DIGIT pozeleni (od muke ) kako bi indicira aktivnu CLAR kontrolu. Nakon gasenja CLAR kontrole, prethodna CLAR postavka se vraca na 0 Hz od centralne frekvencije.

P: Sto radi “Set EM” kontrola?
O: “Set EM” kontrola postavlja Enhanced Menu na odabrani broj menija. Nazalost, ne moze se simulirati pritisak na “FUNC” tipku, pa se to mora odraditi rucno. U svakom slucaju, na ovaj nacin je ubrzan pristup svima od oktualnih 91 menija na FT-857(D)

P: Sto radi “ToolTips” iz “Misc” menija?
O: ToolTips su kratki napuci vezani uz dugmad ili neke funkcije. Ako vam smetaju, a s vremenom hoce, mozete ih iskljuciti u “Misc” meniju, sa “No, thank you!”.

P: Sto rade kontrole u grupi “IF-Shift RX/TX Controls”?
O: Kako nazalost nije moguce direktno pristupiti IF-Shift kontroli, koja se na uredjaju ukljucuje dugim pritiskom na dugme “CLAR” a zatim rotacijom SELECT dugmeta mijenja sirina medjufrekvencije, GBCAT to radi na nacin da mijenja Carrier Point za USB/LSB, a sto je objasnjeno u uputstvu za FT-857D, strana 41: “If you wish to make a more permanent shift in the receiver’s IF passband, use Menu Mode No-015 [CAR LSB R] (for LSB mode) or No-017 [CAR USB R] (for USB mode). This allows you to set up a higher or lower listening pitch, if you prefer such as compared to the default passband response.”

P: Zasto je na mojoj kopiji GBCAT-a display prikazan u plavoj boji?
O: GBCAT mijenja boje svog internog prikaza na ekranu racunala sukladno postavci boje na displayu vaseg uredjaja. Otvaranjem “Xtended Control Set B”, prikazati ce se klizaci koji imaju odredjene funkcije. Pronadjite klizac “Color” i namjestite boju na ekranu koju zelite, a display na uredjaju mozete ionako iskljuciti klizacem “Lamp Mode”.

P: Kako upravljati radio uredjajem putem zicne ili bezicne TCP/IP mreze?
O: GBCAT, od inacice v0.9b1 ima opciju “Remote Desktop” koja omogucuje povezivanje sa udaljenim “remote” PC racunalom, koje je na TCP/IP mrezi. Ako je na udaljenom racunalu instaliran Micorosoft XP operativni sustav, Remote Desktop pristup omogucite u 9 klikova misem:
Start/Settings/Control Panel/System/Remote Tab/Remote Desktop/postaviti kvacicu na: “Allow users to connect remotely to this computer”/Apply/OK. Na udaljenom racunalu takodjer instalirajte GBCAT i povezite ga sa vasim radio uredjajem, kako bi ste omogucili daljinsko upravljanje. Na bliskom racunalu pokrenite GBCAT, unesite ime udaljenog PC racunala, vase korisnicko ime za taj PC i password i odabirom “Connect RD” spojite se sa udaljenim PC. Dalje se sve odvija kao da radite na bliskom, a ne na udaljenom PC racunalu.

Ovaj dokument dopunjavati ce se na www.9a2gb.net po potrebi, kada se pojave nova pitanja i odgovori.

73 de 9A2GB
Ivan


Offline 9a5cw

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1079
 • ?a bališ?
  • Profil
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #2 : 05. Studeni. 2012, 10:15:44 »
Cijenjeni kolege radioamateri,

P: Kako upravljati radio uredjajem putem zicne ili bezicne TCP/IP mreze?
O: GBCAT, od inacice v0.9b1 ima opciju “Remote Desktop” koja omogucuje povezivanje sa udaljenim “remote” PC racunalom, koje je na TCP/IP mrezi. Ako je na udaljenom racunalu instaliran Micorosoft XP operativni sustav, Remote Desktop pristup omogucite u 9 klikova misem:
Start/Settings/Control Panel/System/Remote Tab/Remote Desktop/postaviti kvacicu na: “Allow users to connect remotely to this computer”/Apply/OK. Na udaljenom racunalu takodjer instalirajte GBCAT i povezite ga sa vasim radio uredjajem, kako bi ste omogucili daljinsko upravljanje. Na bliskom racunalu pokrenite GBCAT, unesite ime udaljenog PC racunala, vase korisnicko ime za taj PC i password i odabirom “Connect RD” spojite se sa udaljenim PC. Dalje se sve odvija kao da radite na bliskom, a ne na udaljenom PC racunalu.

Ovaj dokument dopunjavati ce se na www.9a2gb.net po potrebi, kada se pojave nova pitanja i odgovori.

73 de 9A2GB
Ivan
Od svega ovo zadnje je najbolje!
GL sa razvitkom software-a...

73 Patrik

Offline 9A2GB

 • Newbie
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
  • 9A2GB Home Page
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #3 : 05. Studeni. 2012, 11:45:57 »
Hvala na dobrim zeljama, Patrik.

Inace, GBCAT FAQ koji sam objavio ne opisuje SVE do sada implementirane kontrole i mogucnosti GBCAT, vec samo odgovore na do sada postavljena pitanja. Na gornjim slikama moze se vidjeti dokle je projekt dosao, ali i de i dalje.

Ono sto se tebi cini najbolje (Remote Desktop), razvijeno je u cistoj nuzdi, jer mi razvojno racunalo nema RS-232, pa sam morao upravljati preko mreze drugim racunalom, koje ga ima, i na kojem je GBCAT upravljao radio uredjajem.

Sada se borim sa USB-to-Serial adapterom i natjeravanju GBCAT-a da prihvatljivo radi i sa tom vrstom serijskog porta. Poliranje koda.

Svakako, hvala na podrsci za ovaj projekt. Domace je domace :-)

73 de 9A2GB
Ivan

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2507
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #4 : 05. Studeni. 2012, 11:56:58 »
Ivane pozdrav i pohvala za ulozeni trud u razvoj sw.
I meni je ova zadnja opcija najzanimljivija sa daljinskim upravljanjem, te bih predlozio da se doda opcija za jednostavno podesavanje bilo kojeg Voip sw, koji bi nam uz remote upravljanje omogucio i prijenos glasa i kucanje cw.
Naime sve je to vec izmisljeno i isprobano, medjutim kad se netko suoci prvi put sa takvim stvarima onda to postaje problem. Informacija o vec isprobanim u praksi i provjerenim sw bi dobro dosla te defaultne postake za iste kroz tvoj CAT program.

Inace, kao korisnik FT-817d (2 komada) sw je obecavajuci...
Nadam se da je "stari ft-857" izdrzao sve te cat torture..

GL
Adam, 9A4QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9A2GB

 • Newbie
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
  • 9A2GB Home Page
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #5 : 05. Studeni. 2012, 12:23:55 »
Hvala Adame!

Cisto iz prakticnih razloga odgovorio sam ti ovdje:
http://www.9a2gb.net/gbcat-computer-aided-transceiver-announce1/#comment-182

pa pozivam i tebe i sve koji imaju interesa pratiti GBCAT projekt bilo savjetom, prijedlogom, kritikom ili na bilo koji drugi nacin da se jave na gornjem linku, nakon sto se logiraju. Ekipi hrvhf.net zelim puno novih kvalitetnih postova i dnevnih posjeta, no ovako bih bio rastrgan na nekoliko strana, a moje pisanje vise nego redundantno.

Srdacan pozdrav svima!

Ivan
9A2GB


Offline 9a5cw

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1079
 • ?a bališ?
  • Profil
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #6 : 15. Studeni. 2012, 19:56:30 »
Ivane pozdrav i pohvala za ulozeni trud u razvoj sw.
I meni je ova zadnja opcija najzanimljivija sa daljinskim upravljanjem, te bih predlozio da se doda opcija za jednostavno podesavanje bilo kojeg Voip sw, koji bi nam uz remote upravljanje omogucio i prijenos glasa i kucanje cw.
Naime sve je to vec izmisljeno i isprobano, medjutim kad se netko suoci prvi put sa takvim stvarima onda to postaje problem. Informacija o vec isprobanim u praksi i provjerenim sw bi dobro dosla te defaultne postake za iste kroz tvoj CAT program.

Inace, kao korisnik FT-817d (2 komada) sw je obecavajuci...
Nadam se da je "stari ft-857" izdrzao sve te cat torture..

GL
Adam, 9A4QV
Adame kad budes imao vremena prouci ovaj VoIP software za remote:
http://www.df3cb.com/remaud/

Za kucanje CW-a ipak treba nesto bolje (N1MM, WT ili sl) + virtual paddles ;)  makar
nebi bilo lose sve u jednom ala GBCAT-remoteCW addon ;)

73

p.s. inace ja koristim IC706mk2 - neznam koliko je slozeno to dodati u GBCAT?

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2507
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #7 : 15. Studeni. 2012, 20:09:23 »
Ovako brzinski, sucelje lici na IP-sound koji je jako dobar za te stvari, ali ovaj DF3 ima zanimljivu opciju gdje vise racunala moze slusati isti uredjaj.

Probati cu malo kad ulovim vremena..
Inace samo za RX najednostavnije rijesenje je SDR# pa remote preko tcp/ip, i upravljanje frekvencijom i audio....

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9A2GB

 • Newbie
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
  • 9A2GB Home Page
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #8 : 15. Studeni. 2012, 20:14:33 »
 Adame kad budes imao vremena prouci ovaj VoIP software za remote:
http://www.df3cb.com/remaud/

Za kucanje CW-a ipak treba nesto bolje (N1MM, WT ili sl) + virtual paddles ;)  makar
nebi bilo lose sve u jednom ala GBCAT-remoteCW addon ;)

73

p.s. inace ja koristim IC706mk2 - neznam koliko je slozeno to dodati u GBCAT?
[/quote]

Hi Patrik,

Ma vidim ja, nabrijavate me vas dvojica, hehe. Pogledao sam ovaj VoIP software gore, izgleda mi cisto prihvatljivo, i trebalo bi ga probati, ali trenutno nemam vremena jer sam okupiran razvojem GBCAT.

Iduci uredjaj na redu je FT-817, a nakon toga kako bude glasova za pojedini model.

73, Ivan

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2507
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #9 : 15. Studeni. 2012, 20:59:17 »
FT-817 go ahead  ;D

Patriklo, za cw ipak mislim da je ovo trenutno najbolje:
http://www.g4zlp.co.uk/unified/CW.shtml

Usput, procitao sam upute DF3CB i to je jako dobro objasnjeno, to radi vjerovatno UFB.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9a5cw

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1079
 • ?a bališ?
  • Profil
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #10 : 16. Studeni. 2012, 09:44:20 »
Adame, to je isto kao Winkey xxx verzija...+ remote software ala WT, N1MM na drugom PCu.
Fora je u virtual paddles... 

Offline 9a4qv

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 2507
 • "I do not think that the wireless waves I have dis
  • Profil
  • Croatia microwave
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #11 : 23. Studeni. 2012, 22:06:00 »

Adame kad budes imao vremena prouci ovaj VoIP software za remote:
http://www.df3cb.com/remaud/
[/quote]

Radi dobro, ma cak i odlicno ...
http://www.youtube.com/watch?v=OkmZXgTCh2Y&feature=plcp

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline 9A5ALC

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 58
 • Proud member of 9A1CRS contest team.
  • Profil
  • 9A1CRS wep page
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #12 : 29. Studeni. 2012, 11:24:01 »
 Adame kad budes imao vremena prouci ovaj VoIP software za remote:
http://www.df3cb.com/remaud/
[/quote]

Radi dobro, ma cak i odlicno ...
http://www.youtube.com/watch?v=OkmZXgTCh2Y&feature=plcp

QV
[/quote]

Adame, jesi možda isprobao dali RemAud radi u Linuxu preko Wine-a ?
Proud member of 9A1CRS contest team.

Offline 9A2GB

 • Newbie
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
  • 9A2GB Home Page
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #13 : 09. Prosinac. 2012, 17:38:19 »
Cijenjeni kolege radioamateri,

Novosti u Božičnoj inačici GBCAT v0.9b2 biti će slijedeće:

- COM2IP Redirector (preusmjerava promet s COM porta udaljenog računala, putem IP mreže do lokalnog računala na kojem je GBCAT – Computer Aided Transceiver.
- 2-way Audio Server (dvosmjerni prijenos audio signala)

Više o tome ovdje: http://www.9a2gb.net/gbcat-v0-9b2-news/

Srdacan pozdrav,

Ivan
9A2GB

Offline 9A2GB

 • Newbie
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
  • 9A2GB Home Page
Odg: GBCAT - Domaći CAT program za Yaesu FT-857D i FT-8xx seriju
« Odgovori #14 : 12. Prosinac. 2012, 13:21:57 »
GBCAT: Remote Audio Server Test

GBCAT v0.9b2 prolazi intenzivna testiranja u svojim najzanimljivijim značajkama, a to su IP2COM Server/Client (IP Redirector), COM2IP Server/Client (COM Redirector), Audio Server/Client. Sve tri značajke omogućuju da (teoretski) postavite vašu radio postaju na brdu, i upravljate njome od kuće, ili da je ostavite na hladnom tavanu, (kako bi ste smanjili dužinu antenskog kabela) i da uživate u svom hobiju iz toplog naslonjača dnevne sobe. Da bi se ovo moglo izvesti, ne samo na brdu već i u kući, neophodna je odgovarajuća infrastruktura, kao što je IP mreža, dva ili više računala, izvor napajanja itd.

Opširnije o tome, kao i Download digitaliziranog SSB audia kao ilustracija postignute kvalitete prijenosa sa remote radio uredjaja na lokalno računalo u realnom vremenu (isječak iz jednog amaterskog QSO), možete pogledati ovdje: http://www.9a2gb.net/ham-qso-via-gbcat-remote-audio-server/

Srdacan pozdrav svima!

Ivan
9A2GB