Nebrojenp puta je receno da ukoliko su sve impedance sistema 50-Ohma NEMA potrebe dovoditi u pitanje duuzinu kabla do antene, uredjaja i splitera i slicno.
73...
Mislim da si odmah sam sebi u pitanju dao i odgovor.
Ja ću zato postaviti kontra - pitanje koje će te dovesti do zaključka zašto je to tako:
Da li antenski sistem ima impedancu od 50ohma u cijelom svom radnom području ili samo na jednoj frekvenciji?
Naime, amaterski antenski sistemi teško da imaju 50 ohma, eventalno rezonatnoj frekvneciji gdje je X=0 a i to ne mora biti, ovisno o "majstoru" koji je tvikao antenu i majstoru koji ju je pilio.
Koax kojim stakiraš antene teoretski bi mogao biti bilo koje dužine ako je impedancija antene 50 oma. Ali šta ako impedancija antene nije 50 oma? Kako se ponaša ta proizvoljna dionica koaxa za stakiranje? Vjerovatno se ponaša kao transformator imedancije. Ako je tome tako, onda ćeš i mjereći impedanciju na antenskoj priključnici dobiti sasvim drukčiju impedanciju nego onu koju s izmjerio na anteni.
Naravno, to se da podesiti, ali reci mi koliko radioamatera ima pristup network analizatoru :-)
Moze se to podesiti i sa jednostavnim MFJ...ali onda treba upaliti mozak, što opet nije standardna oprema kod svih radioamatera, već samo optional....(mislim na mozak, a ne na instrument).
Da bi se zaobišli svi ti problemi, onda je najednostavnije preslikati impedanciju antene na koaksijalnu priključnicu tako da se koriste L/2 dužine koaksijalnih kablova i onda uporaba sječica i kraćenje kablova kojem nema kraja otpada.
Naravno, javljaju se tu onda drugi problemi, kako izračunati L/2 dionicu ili umnožak L/2 ako nemaš točan podatak o faktoru skraćenja kabela. Naravno, i to se može izmjeriti za dotični kabel ali opet uz korištenje optional opreme (mozak)...
i tako u nedogled...
QV