Autor Tema: FT221R HELP!!!  (Posjeta: 3861 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A2VJ

 • Newbie
 • *
 • Postova: 7
  • Profil
Odg: FT221R HELP!!!
« Odgovori #15 : 05. Rujan. 2007, 17:27:39 »

Offline 9a6c

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1324
  • Profil
Odg: FT221R HELP!!!
« Odgovori #16 : 10. Rujan. 2007, 16:08:36 »
Draga nacijo...

Znam da već odavno treperite u očekivanju ishoda pa evo, čak i po cijenu da po tko zna koji put opravdano razgnjevim svog omiljenog susjeda i mladog kolegu, ipak ću malo pustiti s lanca svoj pogani jezik i u kratkim crtama iznijeti ishod dijela nastojanja da se od FT221r napravi barem malo bolji uređaj.

Prije svega, zahvalio bih svima koji su doprinijeli ovon nastojanju šaljući kopije povijesnih stranica kojekakvih biltena i još gorih autora iz ranih osamdsetih.

U cijelosti poštujem mišljenje S55M koje je svakako vrlo mjerodavno poslije impresivne liste isprobanih i odbačenih uređaja, ali na žalost, nismo svi u prilici ponoviti to iskustvo, a osobno vjerujem da se mnogi ft221r i dan danas mogu staviti u funkciju, iako ih mnogo oko mlađahnog operatora gleda s nepovjerenjem, obzirom da su već u tridesetima i , jasno, nemaju ono najvažnije za dobar uređaj - digitalnu skalu.

Nisam siguran da je ft221r kojeg sam vidio u oglasu za 1000 kuna mnogo gori od hvaljenog ft857 kojeg koriste članovi vjerojatno istog kluba.

S druge strane, Slovenija je dovoljno blizu, ali za neke stvari i dovoljno daleko, pa su možda i zahtjevi koji se postavljaju pred prijemnike i predajnike donekle malo skromniji. U tom kontekstu i ft221r može doživjeti svojih pet minuta slave te odigrati svoje tako da omogući bolji prijem i kvalitetniji predajni signal koji će susjedima pričiniti što manje neugodnosti.

Ukratko, kažem, kao pokusni kunić koršten je ft221r u vlasništvu 9A1CFN,a kao kontrolni prijemnik moj ft480r, vjerojatno nešto najgnjusnije što postoji za prijem na 144 MHz. FT221r je emititirao snagom od 15W out u lažnu antenu MFJ269 preko CN101L DAIWA wattmetra, a ft480r uopće nije imao antenu, a nalazili su se na radnom stolu jedan do drugog.

Na predajnoj frekvenciji ft221 uočen je u CW vrsti rada tihi val nosilac koji je iscurio iz predajnika, a recimo da bi raport bio 539. Na 5 kHz udaljenosti od predajne frekvencije kliksovi su bili za 599, na 10 kHz za 589, na 50 kHz za 559, a na 100 kHz recimo da ih nisam čuo.

Poslije prepravke kliksovi su posve nestali , kao i carrier. To sam i očekivao, ali eto, neka bude i "dokumentirano" na neki način. Još je pokojni Gallileo uveo pokus kao element znanosti pa tko sam ja da to mijenjam?

U malo realnijoj situaciji, kad su obje stanice spojene na stvarnu antenu,a možda i na predjano pojačalo, vjerojatno bi situacija bila malo drugačija, što ćemo utvrditi za koji mjesec kad bude Marconi CW contest.

Usput, izvršeno je i par preinaka na zadnjoj ploči. Vijak za masu je skinut i na njegovo mjesto montiran potenciometar za regulaciju snage koji to obavlja po očekivanju, u rasponu od nula do maksimalne snage. ALC cinch je skinut i odspojen i na njegovo mjesto montiran ženski BNC konektor s kojeg ide komadić kabela rg58 direktno na ulaz prijemnika, dok je mikrofonski kabel koji je do sada spajao antenu s ulazom prijemnika provučen kroz stražnju ploču van (rupica promjera 4mm) i onda na njega spojen muški BNC konektor. Kad se spoje BNC konektori uređaj se može koristiti kao primopredajnik, a može se i zaobiću unutrašnji relej i prijemni signal u RX dovesti direktno s koaksijalnog releja na izlazu pojačala snage.

Kad Nikola 9A2FW bude slobodan, izmjerit ćemo komparatorom šuma razliku između ove dvije varijante i objaviti ih na ovoj stranici.

Preinake koje je predložio SM5BSZ, a tiču se smanjivanja faznog šuma, pri čemu se i na prijemu i na predaji dobije poboljšanje od cca 20 dB, nisam mogao dokumentirati, jer za tako nešto treba malo bolji mejrni instrument od ft480r.

Znam da su se moji vjerni navijači već naoštrili da mi nataknu na nos kako sam otkrio toplu vodu, ali smisao ovoga je da se bar još netko ohrabri i uradi isto, jer nije skupo (30 kuna materijala) i ne traje dugo (jedno poslijepodne),a dobije se mnogo, posebno kad su u pitanju susjedi s kojima treba biti u dobrim odnosima kako te ne bi, kao u mom zlosretnom slučaju, uzimali na zub za svaku izgovorenu ili napisanu riječ. A možda ti se više neće ni podešavati na frekvenciji kad upale uređaj, tko zna? Vrijedi probati.

I tako, draga nacijo...

Rekli bi u Dubrovniku- slugavamsepokoran, je li...

Aj živili,

Galileo

Offline 9a7pjt

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 634
 • Get out of the Radio Shack and Live Life
  • Profil
  • 9A7PJT
Odg: FT221R HELP!!!
« Odgovori #17 : 11. Rujan. 2007, 16:32:41 »
 A dobro je Bracka  :o  privreda izdrzala tolika ulaganja u taj uredaj . . .
                                                            73                          PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

Offline 9a6c

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 1324
  • Profil
Odg: FT221R HELP!!!
« Odgovori #18 : 11. Rujan. 2007, 20:51:54 »
A moj Jure, izborna je godina, vlada dijeli šakom i kapom, a mi Bračani na kapaljku, šta ćeš...

Nije bitno koliko je, bitno je da je pametno, a obih 30 kuna je svakako pametnije uložena lova nego milijuni u sanacije banaka i škverova...

Dr G