Autor Tema: Rad robota  (Posjeta: 3011 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a2sd

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 51
  • Profil
Rad robota
« : 27. Srpanj. 2011, 12:20:10 »
Hvala Mike na potvrdi održane veze, jer kao što kažeš stare uši još služe.
Da pojasnim stvar, zašto sam to uopće tražio, radi se o robotovom nedostatku koji se meni o glavu obija već mnogo puta. Naime, ako iz istog malog polja (npr. JN83FM) radi više postaja robi to ne prepoznaje i presječe problem jednostavno tako da prizna veze samo onim postajama koje su u većini slučajeva radili neku drugu postaju koja je istovremeno radila s istog loc, u ovom je to slučaju 9A6C i ide sustavom preglasavanja, a dodatan je problem ako ova druga postaja ne pošalje log pa ne može presuditi tko je u pravu, te onda skine vezu s pojašnjenjem "pogrešno primljen pozivni znak". Isti sam problem ranije u nekom drugom kontestu imao sa postajom OM7AC koji je na istom malom polju kao i još nekoliko drugih postaja (mislim da je u pitanju JN97BS ili JN97DX, nisam siguran). Ne razumijem se u logiku rada robota i znam da nema savršenih stvari, ali mislim da za poništenje veze i bodova ipak trebaju jači argumenti, a ne to koliko je postaja radilo jednu postaju s potpuno istog lokatora. Ispada da netko (npr. ja) ne zna primiti pozivni znak neke postaje koja ga zove samo zato što su dvije postaje radile 9A6C, a nitko drugi osim mene nije čuo tebe. Pitam se kako se tek taj problem rješava u slučaju Zagreb FM kontesta kada iz gusto naseljenog lokatora (JN75WT, JN85AT i sl.) radi po deset ili dvadeset postaja, a pola ih ili više ne pošalje log? Nije da je meni žao za 200-300 bodova (km), ali je ovo stvar principa i mogućnosti da se eventualno u takvim slučajevima promijeni rutina rada robota, da se pravničkim terminom poslužim (jer sam po zvanju diplomirani pravnik), "nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja", prema tome robot treba dokazati da sam ja pogriješio, a ne da ja dokazujem da ja nisam pogriješio. Ne znam da li je u nekim stvarima moguće stroju objasniti neke fine nijanse koje možda nisu dorađene u propozicijama natjecanja i parametrima kojima mu je zadana rutina u presuđivanju nekih nepredviđenih ili spornih situacija, ali mislim da se moglo ići na princip "unique" ili "sumnjiva veza" pa nekim e-mailom riješiti spornu situaciju.
Vjerojatno nisam jedini koji je imao sličan problem, ali se vjerojatno ostali nisu bunili jer ili nisu shvatili u čemu je problem, ili im nisu bili bitni ti bodovi.
Zaboravio sam napisati da sam radio za RK "Vinkovce" 9A4V s lokacije RK "Osijek", ali s istom opremom i snagom, oko 700 w, ali s više nadmorske visine, asl JN95IT je oko 230 m, a asl JN95KI je 101 m, tako da se iz Baranje puno bolje čuje, a imao sam samo dvije F9FT, a na JN95KI su 4xF9FT + 10 el. quados prema istoku. Čudno mi je da nisam čuo Gogu, radio sam čak i 9A7PJT, mislim da je on bio na Malom Lošinju (JN75TS), a tvoj je signal bio malo tanak, ali potpuno čitljiv. Nisam niti čuo nijednog Talijana, valjda nisam pogodio vrijeme i nisam bio okrenut prema njima kad su oni imali svoj kontest, ali znam ja njih dobiti mnogo puta odbijancem od Alpa ako su okrenuti na sjever, ali ovaj put ništa, ali je zato bio pile-up od OK, OM  :) (i DL u nešto manjem broju, ali imam ih 7 ili 8), nekoliko SP, UT i YO, a YU sam radio "s repa antene" okrenut prema sjeveru ili sjeverozapadu.
Odužio sam, pa ću ostaviti nešto i za drugi put.
Ja svoje antene uvijek okrećem na jug i jugozapad, tako da se sigurno čujemo u narednim kontestima, a prva je prilika u Alpe Adria, gdje ću raditi u kategoriji B, samo cw, i to za 9A1O, jer je takav dogovor.
73&GL&GH
Jim/9A2SD   8)

Offline 9A2HM

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Postova: 478
  • Profil
Odg: Rad robota
« Odgovori #1 : 27. Srpanj. 2011, 12:31:11 »
...a gdje se tebi žuri???????
prigovaraš več nakon 1. faze rada robota od 5
svašta si napisao u svom postu pa čak i da si pravnik pa bi zato i trebao znati da ne postoji na svijetu AI koja bi mogla presuditi bolje od ljudskog bića!
tvoje životne probleme glede rada robota rješava jedan obični mali mail administratoru robota
ako te zanima rad robota slobodno mi se javi na mail pa da ti objasnim zašto je pogriješio u dotičnoj situaciji.

LP
Krešo
« Zadnja izmjena: 27. Srpanj. 2011, 16:37:32 9A2HM »
Kreso

Offline 9A4ZM

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 132
 • Maki
  • Profil
Odg: Rad robota
« Odgovori #2 : 27. Srpanj. 2011, 15:09:22 »
@ 9A2HM
> ako te zanima rad robota slobodno mi se javi na mail pa da ti objasnim zašto je pogriješio u dotičnoj situaciji

Zanima i mene, a možda i još koga, pa predlažem da se objasni ovdje na forumu.

73 de Maki

P.S. Ali molim, u nešto prijaznijem tonu nego je odgovor Jimu.
Moderatori i administratori bi u tome trebali davati svjetao primjer,
a ne obrnuto.


Offline 9a2sd

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 51
  • Profil
Odg: Rad robota
« Odgovori #3 : 27. Srpanj. 2011, 22:59:46 »
Pozdravljam cijenjenog administratora Krešu, Zlaju, Makija i ostale kontestere!
Odmah Krešo da kažem da namjerno nisam htio slati poruku tebi osobno, nego da ju baš svi vide i da rad robota unaprijedimo ako se može, a ako ne može da se javno kaže zašto ne može. Nigdje nisam napisao ni slova o tebi niti bilo kojem administratoru jer niste vi krivi za taj problem i ne znam zašto si se ti našao pogođen mojim dopisom. Nije mi uopće namjera ulaziti u bilo kakve svađe, polemike, prozivke i slično.
Maki, mislim da si ti vrlo dobro pogodio što je bila moja namjera za javno objavljivanje nedostataka robota jer ne želim da mi stroj kaže kako ne znam dobro primiti pozivni znak korespondenta. Ako je moguće, želim da netko tko se bolje od mene kuži u informatiku JAVNO dade pojašnjenje rutine rada robota i da li je moguće popraviti na bolje "diskreciono pravo jednog stroja da odlučuje o sposobnostima bilo kojeg operatora u naatjecanju da li on zna raditi ili ne" jer je i Krešo priznao da stroj ne može zamijeniti čovjeka ili raditi bolje od njega. A ako taj stroj ima nedostatke koji su neotklonjivi da se to JAVNO kaže. U pravu je i 2sb kad kaže "onda treba ukinuti robota" , ne znam da li je to mislio ozbiljno ili ne, vjerojatno ono drugo, jer mislim da ljudski um može takve stvari riješiti. Primjer je i slučaj famoznih talijanskih "operatora" koji su malo davali znakove /p, /iv3, malo bez ičega i slično, pa se našlo lijeka za to na robotu, da si ljudi ne čupaju kosu i strijepe od toga da li je neki Talijan u portablu, fiksu, avionu, balonu ili nečemu drugom. I prije robota su se logovi pregledavali uz razna pomagala /npr. osobno sam se koristio metodom ručnog upisivanja veza u jedan veliki izmišljeni log, osnovu kojeg je činio u pravilu log s najviše veza, naravno u .edi formatu, na koji sam iz drugih logova nadopisivao postaje koje taj log nije sadržavao. Naravno da sam i ja imao tu poteškoća kod veza s podacima koje su sudionici natjecanja na različite načine primali (pozivni znak, raport, redni broj veze, lokator, vrijeme itd)/, ali mi u spornim situacijama nije padalo na pamet poništiti nekome vezu, jer u dosta slučajeva nisam znao koji je podatak ispravan, pa sam priznavao veze i za koje sam znao da je nekome trebalo "skinuti" vezu, samo je problem bio u tome što nisam bio siguran kome ju skinuti, jer tada ja nisam imao današnjih dodatnih mogućnosti provjere e-mailom, nekom sigurnom bazom znakova i lokatora, sms-ova i sličnih stvari koje su danas sasvim normalna stvar.
Eto toliko od jednog umirovljenog pravnika, pa  kome smeta moje razmišljanje neka me razuvjeri argumentima.
73 svima i čujemo se u kontestima!
Jim/9a2sd   

Offline 9A2WA

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 526
 • Split,Hrvatska JN83FM
  • Profil
  • 9a2wa HAM
Odg: Rad robota
« Odgovori #4 : 28. Srpanj. 2011, 08:07:18 »
Pozdrav odozdal  :o
Meni se čini da se konkurencija gori povečala jer su se antene počele okričat i doli ;D
I do sada je bilo grešaka u radu robota ,ali bi se ispravile.Valjda faza po faza ,pa onda ručno.
Nije još došlo do ručnoga , pa zato nisu ni podaci idealni.
Bilo kako bilo ili kako zli jezici kažu odradio sam croscheking prije službene završnice.
Osim Jima odradio sam sa solidnim signalom i 9A2KK/p , a u prijašnjim kontestima i gotovo redovito 9A2LX 8)
Pozdrav s juga
Mike 8) :P
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

Offline 9A1Z

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 918
 • Member of 9A1CAL, 9A1CMS radio club
  • Profil
  • 9A1Z HOME PAGE
Odg: Rad robota
« Odgovori #5 : 28. Srpanj. 2011, 09:24:16 »
Pozdrav forumašima i kontesterima!

Ovako predobro odmoren i bujne mašte podgrijane bevandom, pada mi na pamet da su se roboti već urotili protiv ljudskog roda, ali taktika nije fizičko već  psihičko uništenje unošenjem razdora među ljudskom rasom. ( Priznam, SB je kriv za ovu misao spominjanjem WD40).Previše SF-a u mladosti.... Bez obrzira na sve nedostatke, ova VHF stranica, forum i kontest robot najbolje je što nam se dešava u nekoliko zadnjih godina. Kako to obično biva većina tereta održavanja istih je na pojedincima u pravilu entuzijastima. Osobno neke sitne nepravilnosti kod robota doživaljavam kao  gubitak u kontestu i na račun kojeg trebam napraviti koju vezu više. Isto tako vidim ogroman trud da sve bude iz godine u godinu bolje i to cijenim, U svakom slučaju bolje CRO robot nego neki drugi koji smo koristili prije ili kako sada neki naši susjedi koriste naš jer svoj nemaju.

73s de Luci , 9A1Z
Luci, 9A1Z

Offline 9a7pjt

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 669
 • Get out of the Radio Shack and Live Life
  • Profil
  • 9A7PJT
Odg: Rad robota
« Odgovori #6 : 28. Srpanj. 2011, 10:27:02 »


. . . . . . . . Bez obrzira na sve nedostatke, ova VHF stranica, forum i kontest robot najbolje je što nam se dešava u nekoliko zadnjih godina. Kako to obično biva većina tereta održavanja istih je na pojedincima u pravilu entuzijastima. Osobno neke sitne nepravilnosti kod robota doživaljavam kao  gubitak u kontestu i na račun kojeg trebam napraviti koju vezu više. Isto tako vidim ogroman trud da sve bude iz godine u godinu bolje i to cijenim, U svakom slučaju bolje CRO robot nego neki drugi koji smo koristili prije ili kako sada neki naši susjedi koriste naš jer svoj nemaju.

73s de Luci , 9A1Z

 Potpisujem ,

ili ti ga  skraceno   -  ne triba  trazit  dlaku u jaju :)  . . .

                                                                                                                             73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

Offline 9A9L

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 176
  • Profil
Odg: Rad robota
« Odgovori #7 : 28. Srpanj. 2011, 11:02:41 »
Nebih se slozio da netreba traziti dlaku u jajetu. Nije bit u trazrenju dlaka, bit je da rezultati budu tocni i nitko da ne bude zakinut. Ako netko ulozi svoja sredstva i svoje vrijeme i svoju opremu i na kraju svega veliki trud naravno da nije u redu da ga gliupa masina otkanta bez veze i jos se nesmijes nedaj boze ni pozaliti. Oni koji rade ozbiljno sigurno znaju sta su i kako radili a uz to vjerojatno i snimaju sta se i kako radi. I mogu si tu snimku zabiti u guzu jer je robot svoje rekao. Takve smo slucajeve vec imali. I tko je bio blize vatri (citaj KOMISIJI) bio je u pravu. Ostali si mogu obrisati nos sa zalbama i prigovorima. I slazem se sa Makijem da bi bilo lijepo znati kako radi robotenko. Javno jasno i glasno.I bez pisanja sa visine.
73's de Leon 9A9L

Offline 9A2HM

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Postova: 478
  • Profil
Odg: Rad robota
« Odgovori #8 : 28. Srpanj. 2011, 11:59:06 »
Za početak isprike svima koji krivo protumače nijanse mojih postova !
Ajmo malo redom...
Jim očekuje 24 sata nakon isteka roka za slanje logova 100% ispravnost obrade logova!
Složili smo se svi da robot obrađuje 100% točno samo veze koje su mu 100% jasne, a za ostalo treba admin zahvat.
Ono što mu nije baš 100% jasno on adminu i naznači kao nejasno sa 3 crvena upitnika (slika u prilogu)
Sad je pitanje u kom vremenskom roku admin koji to radi besplatno trošeći svoje slobodno vrijeme, možda čak i u konkretnom slučaju sa laganom želučanom virozom, mora podhitno odraditi i ljudski dio posla??
Napominjem da su konačni rezultati za Marconi memorijal contesta iz 2010. izašli krajem ovog mjeseca (9 mjeseci) bez ikakve mogučnosti uvida u error log ili slučajno žalbe.
Na našem robotu je problem taj što je sve javno i uvijek dostupno pa ljudi postaju prenestrpljivi, međutim mišljenja sam da nitko nije ostao zakinut za admin intervencijom ako je bila argumentirana.
Ovakvih "problema" kao Jimovih imamo u svakom contestu preko nekoliko i uvijek se riješavaju sa nekoliko mailova, samo da spomenem ugodnu prepisku sa 9A3DF-Matkom gdje smo zajedno analizirali negove greške iz HLJK-a i došli do zaključka da čak i do 20% errora najtaje kod TX stanica što smo dokazali snimkama.
Za primjer ću priložiti jedan MP3 i tko čuje znak OM3WFC dobije pivu od mene.
O algoritmu rada i logikom robota nekom drugom prilikom kad će admin imati malo više slobodnog vremena i volje (ako ne dogovori honorar sa HRS-om) i ako nema nestrpljivih.

Uživajte u ljetu i ljetnim radostima i take it easy!
LP
Krešo
« Zadnja izmjena: 28. Srpanj. 2011, 15:30:32 9A2HM »
Kreso

Offline 9a7pjt

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 669
 • Get out of the Radio Shack and Live Life
  • Profil
  • 9A7PJT
Odg: Rad robota
« Odgovori #9 : 28. Srpanj. 2011, 12:19:37 »
  Da , da  Leone ,

da  je  ovo  napisa neko  tko participira  u UKV Cont.  jos  bi se  i zamislia .
Ovako ,  to  je  nista drugo  nego rekla/kazala  ili    a cuo sam  o tome na 3675 . . .


                                                                                                                                 73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

Offline 9A9L

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 176
  • Profil
Odg: Rad robota
« Odgovori #10 : 28. Srpanj. 2011, 14:51:39 »
  Da , da  Leone ,

da  je  ovo  napisa neko  tko participira  u UKV Cont.  jos  bi se  i zamislia .
Ovako ,  to  je  nista drugo  nego rekla/kazala  ili    a cuo sam  o tome na 3675 . . .


                                                                                                                                 73 PJT


Sta bi to trebalo znaciti ako smijem pitati. ..... ????  Mene bas na 3675 i nema.....a sto se tice kontesta za tvoju informaciju radim u svim UKV kontestima. Ako ne pod svojim znakom onda pod 9A9D. Zato ne tresi banane nego prvo promisli sta pises.
73's de Leon 9A9L

Offline 9a7pjt

 • Hero Member
 • *****
 • Postova: 669
 • Get out of the Radio Shack and Live Life
  • Profil
  • 9A7PJT
Odg: Rad robota
« Odgovori #11 : 28. Srpanj. 2011, 15:57:50 »
  Da , da  Leone ,

da  je  ovo  napisa neko  tko participira  u UKV Cont.  jos  bi se  i zamislia .
Ovako ,  to  je  nista drugo  nego rekla/kazala  ili    a cuo sam  o tome na 3675 . . .


                                                                                                                                 73 PJT


Sta bi to trebalo znaciti ako smijem pitati. ..... ????  Mene bas na 3675 i nema.....a sto se tice kontesta za tvoju informaciju radim u svim UKV kontestima. Ako ne pod svojim znakom onda pod 9A9D. Zato ne tresi banane nego prvo promisli sta pises.

 Po tebi  onda  sva natjecanja  od postanka  robota nisu  regularna , jer oni , tamo neki , sta znaju onoga,
sta  su  dobri s njima   mogu  uticat na rezultat  :(  ? !
Bas  nam je jos  jedna  teorija  zavjere  trebala .

 Usput , pripazi  na  izrazavanje , ..  nije  ti  ovo hamradio.hr  .

                                                                                                                                    73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

Offline 9A2HM

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Postova: 478
  • Profil
Odg: Rad robota
« Odgovori #12 : 28. Srpanj. 2011, 16:01:32 »
Ajmo dečki malo stat na loptu da ne budemo svi van teme pa da stvarno ne bude ko na hamradio.hr.
Molim nastavite dalje na PM ili mail jer svaki slijedeći post po tom pitanju brišem automatski.

Hvala

Krešo
Kreso

Offline 9A9L

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 176
  • Profil
Odg: Rad robota
« Odgovori #13 : 28. Srpanj. 2011, 18:14:33 »
Ja cu mu i odgovoriti a ti Kreso brisi.

Da bas to sto si rekao da se to i dogodilo i to na kontestu Pokuplje.
73's de Leon 9A9L

Offline 9a2ga

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 189
 • Carpe diem memento mori
  • Profil
  • 9A2GA HOME PAGE
Odg: Rad robota
« Odgovori #14 : 20. Rujan. 2012, 22:21:26 »
Jel' ovo robot poblesavio ili ima stvarno 116 posjetitelja on-line?

73 de Boris 9A2GA
Member of HRS, RK 9A1ADE, RK 9A1WFF, ARRL, AMSAT NA, AMSAT UK