Generalno o forumu > Prijedlozi & pitanja

Rad robota

(1/3) > >>

9a2sd:
Hvala Mike na potvrdi održane veze, jer kao što kažeš stare uši još služe.
Da pojasnim stvar, zašto sam to uopće tražio, radi se o robotovom nedostatku koji se meni o glavu obija već mnogo puta. Naime, ako iz istog malog polja (npr. JN83FM) radi više postaja robi to ne prepoznaje i presječe problem jednostavno tako da prizna veze samo onim postajama koje su u većini slučajeva radili neku drugu postaju koja je istovremeno radila s istog loc, u ovom je to slučaju 9A6C i ide sustavom preglasavanja, a dodatan je problem ako ova druga postaja ne pošalje log pa ne može presuditi tko je u pravu, te onda skine vezu s pojašnjenjem "pogrešno primljen pozivni znak". Isti sam problem ranije u nekom drugom kontestu imao sa postajom OM7AC koji je na istom malom polju kao i još nekoliko drugih postaja (mislim da je u pitanju JN97BS ili JN97DX, nisam siguran). Ne razumijem se u logiku rada robota i znam da nema savršenih stvari, ali mislim da za poništenje veze i bodova ipak trebaju jači argumenti, a ne to koliko je postaja radilo jednu postaju s potpuno istog lokatora. Ispada da netko (npr. ja) ne zna primiti pozivni znak neke postaje koja ga zove samo zato što su dvije postaje radile 9A6C, a nitko drugi osim mene nije čuo tebe. Pitam se kako se tek taj problem rješava u slučaju Zagreb FM kontesta kada iz gusto naseljenog lokatora (JN75WT, JN85AT i sl.) radi po deset ili dvadeset postaja, a pola ih ili više ne pošalje log? Nije da je meni žao za 200-300 bodova (km), ali je ovo stvar principa i mogućnosti da se eventualno u takvim slučajevima promijeni rutina rada robota, da se pravničkim terminom poslužim (jer sam po zvanju diplomirani pravnik), "nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja", prema tome robot treba dokazati da sam ja pogriješio, a ne da ja dokazujem da ja nisam pogriješio. Ne znam da li je u nekim stvarima moguće stroju objasniti neke fine nijanse koje možda nisu dorađene u propozicijama natjecanja i parametrima kojima mu je zadana rutina u presuđivanju nekih nepredviđenih ili spornih situacija, ali mislim da se moglo ići na princip "unique" ili "sumnjiva veza" pa nekim e-mailom riješiti spornu situaciju.
Vjerojatno nisam jedini koji je imao sličan problem, ali se vjerojatno ostali nisu bunili jer ili nisu shvatili u čemu je problem, ili im nisu bili bitni ti bodovi.
Zaboravio sam napisati da sam radio za RK "Vinkovce" 9A4V s lokacije RK "Osijek", ali s istom opremom i snagom, oko 700 w, ali s više nadmorske visine, asl JN95IT je oko 230 m, a asl JN95KI je 101 m, tako da se iz Baranje puno bolje čuje, a imao sam samo dvije F9FT, a na JN95KI su 4xF9FT + 10 el. quados prema istoku. Čudno mi je da nisam čuo Gogu, radio sam čak i 9A7PJT, mislim da je on bio na Malom Lošinju (JN75TS), a tvoj je signal bio malo tanak, ali potpuno čitljiv. Nisam niti čuo nijednog Talijana, valjda nisam pogodio vrijeme i nisam bio okrenut prema njima kad su oni imali svoj kontest, ali znam ja njih dobiti mnogo puta odbijancem od Alpa ako su okrenuti na sjever, ali ovaj put ništa, ali je zato bio pile-up od OK, OM  :) (i DL u nešto manjem broju, ali imam ih 7 ili 8), nekoliko SP, UT i YO, a YU sam radio "s repa antene" okrenut prema sjeveru ili sjeverozapadu.
Odužio sam, pa ću ostaviti nešto i za drugi put.
Ja svoje antene uvijek okrećem na jug i jugozapad, tako da se sigurno čujemo u narednim kontestima, a prva je prilika u Alpe Adria, gdje ću raditi u kategoriji B, samo cw, i to za 9A1O, jer je takav dogovor.
73&GL&GH
Jim/9A2SD   8)

9A2HM:
...a gdje se tebi žuri???????
prigovaraš več nakon 1. faze rada robota od 5
svašta si napisao u svom postu pa čak i da si pravnik pa bi zato i trebao znati da ne postoji na svijetu AI koja bi mogla presuditi bolje od ljudskog bića!
tvoje životne probleme glede rada robota rješava jedan obični mali mail administratoru robota
ako te zanima rad robota slobodno mi se javi na mail pa da ti objasnim zašto je pogriješio u dotičnoj situaciji.

LP
Krešo

9A4ZM:
@ 9A2HM
> ako te zanima rad robota slobodno mi se javi na mail pa da ti objasnim zašto je pogriješio u dotičnoj situaciji

Zanima i mene, a možda i još koga, pa predlažem da se objasni ovdje na forumu.

73 de Maki

P.S. Ali molim, u nešto prijaznijem tonu nego je odgovor Jimu.
Moderatori i administratori bi u tome trebali davati svjetao primjer,
a ne obrnuto.

9a2sd:
Pozdravljam cijenjenog administratora Krešu, Zlaju, Makija i ostale kontestere!
Odmah Krešo da kažem da namjerno nisam htio slati poruku tebi osobno, nego da ju baš svi vide i da rad robota unaprijedimo ako se može, a ako ne može da se javno kaže zašto ne može. Nigdje nisam napisao ni slova o tebi niti bilo kojem administratoru jer niste vi krivi za taj problem i ne znam zašto si se ti našao pogođen mojim dopisom. Nije mi uopće namjera ulaziti u bilo kakve svađe, polemike, prozivke i slično.
Maki, mislim da si ti vrlo dobro pogodio što je bila moja namjera za javno objavljivanje nedostataka robota jer ne želim da mi stroj kaže kako ne znam dobro primiti pozivni znak korespondenta. Ako je moguće, želim da netko tko se bolje od mene kuži u informatiku JAVNO dade pojašnjenje rutine rada robota i da li je moguće popraviti na bolje "diskreciono pravo jednog stroja da odlučuje o sposobnostima bilo kojeg operatora u naatjecanju da li on zna raditi ili ne" jer je i Krešo priznao da stroj ne može zamijeniti čovjeka ili raditi bolje od njega. A ako taj stroj ima nedostatke koji su neotklonjivi da se to JAVNO kaže. U pravu je i 2sb kad kaže "onda treba ukinuti robota" , ne znam da li je to mislio ozbiljno ili ne, vjerojatno ono drugo, jer mislim da ljudski um može takve stvari riješiti. Primjer je i slučaj famoznih talijanskih "operatora" koji su malo davali znakove /p, /iv3, malo bez ičega i slično, pa se našlo lijeka za to na robotu, da si ljudi ne čupaju kosu i strijepe od toga da li je neki Talijan u portablu, fiksu, avionu, balonu ili nečemu drugom. I prije robota su se logovi pregledavali uz razna pomagala /npr. osobno sam se koristio metodom ručnog upisivanja veza u jedan veliki izmišljeni log, osnovu kojeg je činio u pravilu log s najviše veza, naravno u .edi formatu, na koji sam iz drugih logova nadopisivao postaje koje taj log nije sadržavao. Naravno da sam i ja imao tu poteškoća kod veza s podacima koje su sudionici natjecanja na različite načine primali (pozivni znak, raport, redni broj veze, lokator, vrijeme itd)/, ali mi u spornim situacijama nije padalo na pamet poništiti nekome vezu, jer u dosta slučajeva nisam znao koji je podatak ispravan, pa sam priznavao veze i za koje sam znao da je nekome trebalo "skinuti" vezu, samo je problem bio u tome što nisam bio siguran kome ju skinuti, jer tada ja nisam imao današnjih dodatnih mogućnosti provjere e-mailom, nekom sigurnom bazom znakova i lokatora, sms-ova i sličnih stvari koje su danas sasvim normalna stvar.
Eto toliko od jednog umirovljenog pravnika, pa  kome smeta moje razmišljanje neka me razuvjeri argumentima.
73 svima i čujemo se u kontestima!
Jim/9a2sd   

9A2WA:
Pozdrav odozdal  :o
Meni se čini da se konkurencija gori povečala jer su se antene počele okričat i doli ;D
I do sada je bilo grešaka u radu robota ,ali bi se ispravile.Valjda faza po faza ,pa onda ručno.
Nije još došlo do ručnoga , pa zato nisu ni podaci idealni.
Bilo kako bilo ili kako zli jezici kažu odradio sam croscheking prije službene završnice.
Osim Jima odradio sam sa solidnim signalom i 9A2KK/p , a u prijašnjim kontestima i gotovo redovito 9A2LX 8)
Pozdrav s juga
Mike 8) :P

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju