A, eto, draga nacijo...
Znam da već dugo svi treperite pa da razvežem ovaj svoj pogani jezik i zaštrapam malo, kako bi to nadahnuto rekao naš cijenjeni mladi kolega i moj vrli susjed 9A6R.... A koga ćemo pogoditi ili "gaditi", zaključite sami...
Elem, čuvena bračka postava, za ovu priliku pojačana ljudskim i materijalnim potencijalima u vidu 9A3MR i 20-30 kila njegovog hardvera ponovo je osvanula na Vidovoj Gori u najboljoj namjeri da pomrsi račune dosadašnjim nazovi favoritima KOJI GODINAMA POSVE NEZASLUŽENO, samo zato što su pametni momci i dobri operatori koji se na vrijeme pripreme za ovakve stvari, ne silaze s prvih mjesta različitih rang lista.
Kao tajno oružje podigli smo dva antenska sistema, 4x9 YU1QT oblong i 2x9 DK7ZB yagi. Imali smo i dva pojačala, GS35b i GI7b. Bura nam je puhala do nedjelju u podne pa je sve teklo po planu. Ajde sad što su mi u CHIPOTECI (grrrrrr...) prodali PL259 konektor koji nije htio ući u SO239 kupljen u ITALVIDEU, nije to, ali možete se slikat, ne mogu vam reći kako su antene radile i u čemu je tajna.
Razlog je jednostavan - nemam pojma. Izgleda da smo skoro čitav contest radili s koaksijalnim relejom koji je zavario sva tri kontakta na masu pa je pravo čudo kako smo uopće uradili i onih 144 veze, od kojih nekoliko i preko 700 km.
U nedjelju ujutro smo čak i zamijenili transverter s FT221R koji je izgledao bolje, ali na kraju , sve je to bilo tu negdje.
Manji sistem nismo uopće koristili, jer je manji qro dobijao premalo snage, a zašto - e, pa mislite se... Jasno nismo ga probali kod kuće na stolu, jer to rade samo luzeri, a osim toga, znamo da radi OK i šta sad?
Dok je sve skupa još nekako i radilo, pokazalo se da na oblonzima šum banda ne postoji dok je na 2x9 DK7ZB bio oko S3-4 na uho. Dijagram stacka u svemu je odgovarao simulaciji, uz dodatak jednog malog snopa na 180 stupnjeva, za koji se pokazalo da je plod dviju horizontalnih cijevi u nosaču antena. Ali, budući da smo na ulazu imali odličan atenutaor od 30-40 dB, to nas nije previše brinule, a u pozadini ionako imamo 2,4 stanice koje rad i nisu problem.
Dok još nismo znali u čemu je kvaka, Mate nam je sa svojom ekipom s Korčule, 50w i 7 el yagi nabio par kompleksa kad je hladno odradio SY3Y kojeg ja nisam ni mirisao, i UR7D, kojeg smo poslije ipak utrpali u log. Kad u contestu ne čuješ nijednom S59DEM, tu nešto ne igra...
Budući da baratamo samo utiscima, ilustracije radi je I5PVA/6 pri kraju contesta preko releja na FT221R bio 57 na uho, a direct na uređaj 59 po S-metru, pa vi sad računajte koliko decibela, kletvi i kojekavih znanih i neznanih lingivističkih poganluka bi izgovoreno, promišljeno i eksplicite pokretima skazano... Mislim da bi i onaj bolski velečasni, kojeg počesto spominje 9A2JG, imao s nama čitavu sedmicu dana posla da nas razriješi grijeha, da smo kojim slučajem svratili na Zlatni Rat...
Baš nam se nekako zgodno poklopio i dan žalosti...
I da citiram svog omiljenog autora 9A6C "ono čega smo se najviše bojali, antene, radilo je bez greške, a svostalo treba poslati na remont, uključujući i autora ovih redaka..." (završen citat).
A bilo je i veselih trenutaka, kad smo poslije 25 godina opet poslušali na FT221r i utvrdili da ipak ima qrm-a na bandu, jer nas je onaj transverter držao u zabludi da to ne postoji. Pa nam je MR. QRM, kojem za ovu priliku nećemo otkriti identitet, uživo pokazao da se uz tranzistorski linearac od 100W bez problema može ostvariti čujnost na svim frekvencijama u opsegu 144-144.600 MHz. Dalje nismo gledali, ali treba biti pošten pa reći da bi i iznad toga bilo isto.
Nije čovjek kriv, kupio uređaj od čovjeka koji je prije njega s njim smetao, valjda da sebi očisti band i zaboravio, a smetnje ostale, hi.
Šala jasno, od FT221R ne može se ni očekivati da podnese jake lokalne signale, jer mu je prag tolerancije puno niži od mog pa mi se ponekad dižu ostaci kose na glavi kad čujem pojedine mlade i poštovane kolege kako u lokalu različitim vrstama rada izmjenjuju misli, ali ipak šutim, za razliku od prvog mixera...
NA kraju sve zajedno me podsjetilo na jednu moju nazovi ekspediciju za ALPE ADRIA prije par godina, na Petehovac JN75JJ, kad mi se otkačio koaksijalni kabel s antene pa sam s njim uradio 30 veza i čudio se kako su loše prilike... Izgleda da se povijest ipak ponavlja i premda kažu da je učiteljica života, ima nekih koji ili nisu živi, ili im ništa nije jasno ili su jednostavno loši učenici i kao takvi osuđeni na vječno ponavljanje razreda, contesta i vlastitih grešaka...
Sve u svemu, najbolje su prošli kvazifavoriti koji su dobili još jedan contest fore dok nama konačno ne stigne iz dupeta u glavu i počnemo raditi kako treba, a ne da se odmah po dolasku na lokaciju otimamo oko kruha i paštete...
Marconi CW ćemo vjerojatno preskočiti, neka se uljuljkaju, ali od iduće godine, majke mi, počinjemo ozbiljno i više nema povuci-potegni nego samo nemilosrdna koljačina za svaki kilometar svim dozvoljenim i posebno ndozvoljenim sredstvima... Već smo nabavili tajni CD s kojeg se skidaju najbolje veze, a sve ostalo bit će povijest.
Mogu slobodno reći da smo već odradili SK7MW u ožujku iduće godine i to na neviđeno.
Premda je nova u opticaju, još uvijek nedovoljno poznata i prepoznata, vjerujem da će oblong antena u skoro vrijeme pokazati da u njoj ima nešto. Pa ako i ne budem u pravu, nemam izbora, imam ih osam komada i ne da mi se više mudrovati oko antena...
Svi koji misle da sam i ovom prilikom samo lupetao jednako su u pravu kao i oni koji misle obrnuto.
Ridendo dicere verum, moj magistre...
GG