Pojava TEP- a je jako zanimljiva stvar! Osnovni TEP je jako geografski ograničen tako da u početnim fazama jačanja F sloja on zahvaća već poznate SV i I krajeve. Kod nas je pojava TEP-a vremenski i prostorno bitno kraća nego u ovim južnim krajevima. Česti je slučaj da u TEP upadamo kroz Es hop koji ne mora imati doseg do Zemlje nego do sjevernog slojeva TEP-a koji su inače simetrični u odnosu na magnetski ekvator ( cordial hop). I dok originalni TEP zapravo ima visok MUFkoji ide sve do 450 MHz ,Es kojim upadamo može imati manji pa su propagacije moguće samo na nižim bandovima. Prognoziram uskoro TEP vezu na 70 MHz iz Splita , a iz kontinentalih krajeva skokom Es ( kada Splićani neće ni čuti TEP

). Inače Pravi TEP s noćnim replayom je prava rijetkost na 9A kontinentu dok se u Splitu čuje regularno ( tiši i drhtavi signali na široko područje). Imao sam prilike raditi prije desetak godina iz okolice Splita .. to se na kontinentu može samo sanjati. A da ne govorim da sam čuo i Uskršnje otoke via noćni TEP.
Inače prije par dana čuo sam na 2m AO7
prjie izlaska kod direktog dolaska s juga( pojavio se , pa nestao na neko vrijeme i onda normalno nakon izlaska) što mi je ličilo na neki odbijanac ( TEP?)
Dobar izvor inormacija o propagacijama je arhiva UKSIX meter group magazina . Preporučam i učlanjenje koje postoji s opcijom WEB i printanog časopisa.
http://uksmg.org/news.phpPozdrav de Luci , 9a1z