Autor Tema: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?  (Posjeta: 14745 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9a6c

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 1324
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #30 : 11. Listopad. 2008, 20:27:35 »
Tako je Pope, za nas djedice ne ostaje ništa drugo nego švajs aparat i cijevi...

Ili da kao ja umjesto najnovijeg ATF uzmeš ponovo BF981 uz komentar kako on nije tako ni loš... Čovjek bi još i progutao tu smd knedlu, kad se na to sve nebi nadovezao onaj zlosretni Yu1AW koji i inače ima potrebu da nam komplicira život svojim jednostavnim rješenjima pa umjesto ko svi normalni ljudi zavojnce počeo motati po pcb...

Sreća što nismo pobacali stare RADIOAMATERE i Matjaževe članke pa nade još ima... Tješi me što Matjaž kaže da je BF981 dovoljan za preživljavanje ;D

CU GG

Offline yu7ef

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 251
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #31 : 11. Listopad. 2008, 22:44:58 »
Gogo ja bih i sada vrlo rado radio sa BF981 kao sto je to bilo krajem 80-tih

Sto vise, ja sam napravio prvi prototip kad je Dragan uradio taj LNA i na njemu su vrsena merenja
i verifikacija simulacija koje je Dragan radio na mocnom Comodore 64 - bilo je bas kako je racunato
a nikad necu zaboraviti primerak sa kojim sam dobio NF=0.65

Kad smo se spremali na Giliju za takmicenje kaze Dragan: gledaj pa ga daj Ljubetu da radi sa njim
i mozes ga odmah poljubiti za oprostaj. Velim ja, ma kakvi i ostadoh pez njega ....   :'(

Verovao ili ne imam ja u fioci jos jedan selektirani koji cuvam, mozda ga cak i upotrebim jer taj je
radio fantasticno dok nije dosao MGF i uradjene su stotine MS veza sa njim

Ja i sada koristim MGF1302 prvu verziju bez zavojnica na PCB jer meni savrseno radi i zameniti ga
nije nikakav problem, za razliku od ovoga sa SMD delovima. Ne nameravam da menjam koncepciju
jer dobitna se kombinacija ne menja a iskreno receno i sta ce mi manje od 0.4 dB, k'o da ce mi to
nesto pomoci u ovoj ludnici od svakakvih smetnji -  tu je i 1.0 dB vise nego dovoljno a verovatno
da bi i onaj preistoriski sa BFT66 radio

73, Popa, YU7EF

Offline 9A3GE

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 1944
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #32 : 22. Studeni. 2011, 23:49:24 »
Mislim.....dakle postojim ? Dosta sam vremena proveo na Net-u...perce....a perce tražio kako stvari stoje sa uređajima i to za dva metra ? Izbor je dosta velik (kolko para toliko muzike) od monobandera tribandera i ostalih multi bandera te retro uređaja....monobandera ! Iskušano je u "živo" dosta uređaja ovdje...i svi su tu negdje ..moderni FT-ejci i stari Icom-i i čini mi  se da je mali stari IC 202 naj....što se tiče signal - šum...govorim za slabe signale....ne rad u kontestima....te stari Drakula TR 7 + transverter te IC 703 + transverter su se pokazali veoma dobro ! Pročitao sam razna mišljenja i recenzije o uređajim za dva metra baš sve što se moglo naći o toj temi ! Najgore su se pokazali moderniji Icom-i    NA PREDAJI....IC910H .....IC 970 ... IC 820 .. IC821    ZAPRAVO TO JE ISTI SADRŽAJ SAMO DRUGO PAKOVANJE...ova tri posljedna su dva metra i sedamdeset a second hand drže cijenu ?  Icom IC 700 ? Lijepo krasno Ali on nema na 2 i 70 SWR metar...nego samo na niže ? Što je nezgodno...ne vidi se SWR na njemu ..kada gonite linear što može biti pogubno za uređaj...nešto se otkači ili probije. ćaskom rikne izlaz....i eto nevolje !Yaesu ima ovu seriju 847  817  857  987 sa time što 847 NEMA SWR pokazivanje ali su taj propust popravili sa idućom serijom...osobno ...sviđa mi se FT 847 ! Bio je ovdje i jedan TS 2000 na testu...čini mi se da na njemu nije sređen ulaz...naime... ulazni mosfet na g2 ima nizak napon..prepravka je jednostavna i bila je opisana na Net-u...zamjeni se otpornik na g2 (gate) tako da se dobije 4 volta na njemu a prije je imao 2 volta i normalno nije full pojačavao....Kenwood....Icom...ccccc....ispada da su Yaesovci u redu ? Allora...poslje svega toga što nabaviti za ergelu ? I nabavljen je IC 275 ......stari dobri uređaj....na prijemu top....na ulazu je gaasfet a miješač balansni sa dva feta..štaš bolje...večeras je bio under test naspram FT 897....ŠUM upola od F-tejca a signal puno bolji...(slušan far na 144.441 iz Italije) ? Ulaz je napravljen sa 2 masivna  kvalitetna xelax filtera   ( mali IC 245e ima to isto) i poslje gassfeta ima još tri komada prije mješača...znači kvalitetna kola a ne ovi današnji minijaturni lončići što kvalitetu kola popravlja sa jezgrama (mora biti kada je sve mini ) Eto malo o tim našim uređajim...sve iz osobnog iskustva...E sada treba srediti ulaz-izlaz za cumputer ( za digitalije ) te PTT za linearac i eventualno podesiti ulazni dio na početak banda...gdje se odvija meni interesantan rad ? AAA ..zaboravio sam starog FT 225RD....on se izvrsno prepravi ...tj ulaz prijemnika da bude otporniji na jake signale te opet signal - šum postane izvrstan...no o tome kasnije ? Lep pozdrav fantje ! Adi imaš li kakvi computer i e-mail na njemu ( zatrpan ti je ) ?  Martin
Martin 9A3GE

Offline AD6IW

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 899
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #33 : 23. Studeni. 2011, 04:27:05 »
Evo ga za tebe Martne, tranzistorski samo sa QQE03/12 na izlazu, nekada je ovo bio
NAJ 2M uredjaj, imao sam prilike raditi sa njim.Prije 35 godina je kostao preko 3000 DM

ad6iw
« Zadnja izmjena: 23. Studeni. 2011, 04:38:12 AD6IW »

Offline 9A1Z

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 910
  • Member of 9A1CAL, 9A1CMS radio club
    • Profil
    • 9A1Z HOME PAGE
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #34 : 23. Studeni. 2011, 06:44:59 »
To je Braun SE600, imamo jedan u klubu, Pepi, 9A4RJ  ga upravo glanca i vraća u život .. naš primjerak  ima one krasne luxol display cijevi ( ili tako nekako ) pa tko se pali na 3D tehniku eto mu! ( cijev ima brojeve po dubini cijevi pa je efekt super!).

Pozdrav!

1z
Luci, 9A1Z

Offline 9A9L

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 176
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #35 : 23. Studeni. 2011, 16:43:12 »
sviđa mi se FT 847 ! Bio je ovdje i jedan TS 2000 na testu...čini mi se da na njemu nije sređen ulaz...naime... ulazni mosfet na g2 ima nizak napon..prepravka je jednostavna i bila je opisana na Net-u...zamjeni se otpornik na g2 (gate) tako da se dobije 4 volta na njemu a prije je imao 2 volta i normalno nije full pojačavao....Kenwood

Martine moze li link gdje je objavljena preinaka. Unaprijed hvala.
73's de Leon 9A9L

Offline 9A3GE

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 1944
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #36 : 23. Studeni. 2011, 20:16:07 »
Evo ga....našao sam to...dole je u pdf-u ! Tko je rekao da  "Žamarić" ...dela dela a marende su izvrstne ! Be !
Martin 9A3GE

Offline 9A9L

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 176
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #37 : 23. Studeni. 2011, 22:39:47 »
Tnx Martin

73's de Leon 9A9L

Offline 9a9c

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 201
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #38 : 24. Studeni. 2011, 10:50:13 »
pozdrav
uspoređivao sam puno ukv stanica...na bandu ne na instrumente...neki kažu da je ft817 jedan od najosjetljivijih...
uspoređivao ts2000 sa ft817...nema te najsitnije stanice koju čuje ft817 da nečuje ts2000...jedino malo veči šum u prijemu....također sam uspoređivao prerađeni ft225rd sa javornikom.....uspoređivao sam ic275 sa ts2000
što se tiče osjetljivosti prijemnika....nema razlike..ja mislim da su stanice u 99 posto iste
najboli prijemnik su antene
73....................9a9c......đuro......život je kratak za QRP

Offline 9a9c

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 201
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #39 : 25. Studeni. 2011, 08:03:37 »
pozdrav
vidim da ima prepravka na ts 2000
tko to radi u 9a
dali je netko napravio prepravku....dali ima poboljšanja....9a9l..jel si to napravio..daj malo info..
9a9c..đuro

Offline 9A1IW

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 424
    • Profil
    • Photobucket galerija
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #40 : 25. Studeni. 2011, 08:38:17 »
pozdrav
vidim da ima prepravka na ts 2000
tko to radi u 9a
dali je netko napravio prepravku....dali ima poboljšanja....9a9l..jel si to napravio..daj malo info..
9a9c..đuro

Pazi, to je MOD koji se odnosi na stanice koje imaju problem s prijemom. Ako je tvoj Kenwood iz OK serije, nemas potrebe za tim...
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

Offline 9a9c

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 201
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #41 : 25. Studeni. 2011, 11:06:14 »
POZDRAV
ja sam imao problem na ts2000....filteri
9a9yy sinke je to zamjenio i uređaj radi ok....pa sa njim radim u ukv contestima
dali si ti siguran u to što kažeš
ja sam razumio da kad promjeniš taj otpornik na bilo kojem ts2000....da je prijemnik bolji
dali netko ima kakav drugi info
ts2000 u 9a ima dosta pa bi bilo dobro znati dakvu informaciju
9a9c...đuro

Offline 9A9T

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 539
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #42 : 25. Studeni. 2011, 12:58:14 »
Đuro,
evo iz "prve" ruke odgovor.
Problem osjetljivosti na TS2000 se pojavio samo na američkim verzijama i to do nekog serijskog broja (ako se dobro sjećam).
Ja sam stavio na stol A i E varijantu i A/B testom utvrdio da E varijanta bolje čuje.
Napravio modifikaciju na A varijanti i od tada su na uho jednaki.

OK?
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

Offline 9a9c

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 201
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #43 : 25. Studeni. 2011, 13:46:24 »
TOM  9A9T
hvala za info...to znači da netrebam dirati ts2000
dali si razmišljao staviti ovo malošumno pretpojačalo od ad6iw Gorana u ts2000
9a9c..đuro

Offline 9A9T

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 539
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #44 : 25. Studeni. 2011, 14:11:46 »
Da, ne trebaš dirati Đuro...

Što se tiče Goranovog super LNA, da, imali smo malu raspravu o tome i zaključili da je zahvat prevelik i preopasan odnosno traži dobar laboratorij i previše ima toga što bi trebalo softverski namještat u cijelom RX lancu te da je to neisplativo u odnosu na moguće probleme.
Znači teoretski je to moguće ali još nitko nije napravio koliko ja znam a volio bih da to netko isproba....
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !