Autor Tema: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?  (Posjeta: 14784 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A9Y

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 195
    • Profil
    • 9A9Y - Web site
Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« : 23. Srpanj. 2007, 22:26:23 »
Molio bih prijedloge koju radiostanicu da odaberem. Zanima me dualband stanica, znači 144MHz i 432MHz (ako ima i koja druga područja još bolje). Stanica bi obavezno trebala imati SSB i FM, te snage od 50-100 W, ventilator kao hlađenje ne ulazi u izbor.Naravno, da što povoljnije prođem.
Pa evo savjetujte, na svakom savjetu zahvalan.
Pozdrav!
Shiranu ga hotoke

Offline 9A3BCZ

  • Newbie
  • *
  • Postova: 8
  • 73 de 9A3BCZ
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #1 : 24. Srpanj. 2007, 05:49:05 »
Poštovanje kolega.
I sam sam u istoj nedoumici...  Neke imaju sve, a neke samo FM.  Uglavnom su cjenovno u nekakvom srednjem rangu (nisu jeftine k'o  mobilke  FM),  ali  se  na  tržištu  nudi  vrlo  malo  novih  takvih  uređaja.
Pri  izboru  treba  svakako  obratiti  pažnju  na  ime  jer  ono  obično  znači  i  kvalitetu.
Znam, nisam Vam ništa pomogao, ali nemoguće je izdvojiti  neki  specifični model jer  svi  mi  imamo  svoje "omiljene" proizvođače  s  kojima  smo  zadovoljni...

GL, 73 de 9a3bcz

Offline 9a4m

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Postova: 65
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #2 : 24. Srpanj. 2007, 07:15:32 »
Molio bih prijedloge koju radiostanicu da odaberem. Zanima me dualband stanica, znači 144MHz i 432MHz (ako ima i koja druga područja još bolje). Stanica bi obavezno trebala imati SSB i FM, te snage od 50-100 W, ventilator kao hlađenje ne ulazi u izbor.Naravno, da što povoljnije prođem.
Pa evo savjetujte, na svakom savjetu zahvalan.
Pozdrav!

Zaboravio si napisati jedan važan parametar, a to je do koje cijene ta stanica može biti.
Ako si spreman izdvojiti cca 1500 EUR, zgadna stvar je ICOM IC910H koju je nedavno Maki 9a4zm prodavao (zaviri u oglasnik).

73
Mate 9A4M

Offline 9a3mr

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 161
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #3 : 24. Srpanj. 2007, 11:27:08 »
Mali je izbor dual-bandera 2/70 koji imaju i SSB.
Po meni bi dobar izbor za pocetak bio ili FT897 ili IC706MKII, HF +2m+70cm.
Dobijes sto si trazio i usput i HF za 800EUR.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

Offline s55m

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 505
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #4 : 03. Kolovoz. 2007, 09:30:13 »
Kada nađeš tih 50W bez ventilatora javi.
Slabo si to startovao sa biranjem RTX. Nemoj kupovati IC910 u nikom slučaju. Umesto LO stavili noise generator.
Ako napišeš, za šta bi ti to koristio, savjetovati če biti puno lakše. Ako je to za evryday chatting je jedno, ali hočeš s tim na brdo, a na to priključiti još pa, onda sasvim drugo.

Offline 9a6c

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 1324
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #5 : 03. Kolovoz. 2007, 11:04:32 »
POslušaj Adija i pusti pogedaj web stranicu DF9IC, bit će više radosti na bandu.

GG

Offline sm7vzx

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 319
    • Profil
    • 7S7V - SM7VZX
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #6 : 03. Kolovoz. 2007, 12:31:26 »
Zaboravi 910H, puno ljepse zvuci 897, 746PRO takdje puno losiji od cistog 746, svi slusani istodobno u SK7MW.

Mi trenutno koristimo 756PROII sa DB6NT transverterom za 2m i 70cm. Sto ce reci da je 897 najbolja solucija za te pare koja pokriva oba opsega uz to ima i KV.

Gogo ja mislio s vama za AA ali ti se ne javljas...jos sam u ST, neda zena u JC...

Offline OK1VSH

  • Newbie
  • *
  • Postova: 1
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #7 : 07. Listopad. 2008, 16:21:19 »
For 144MHz/432MHz FT-847 with modification of ALC.
For 1296MHz IC-910HX

Offline E75DX

  • Newbie
  • *
  • Postova: 21
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #8 : 07. Listopad. 2008, 22:09:19 »
Licno ICOM IC7400 (746pro) doduse ovo ti je 100W na 144MHz ali nema 432MHz.  Odlicna iskustva prethodnih dvije godine.

Koristim i Kenwood TS-2000 (sa INRAD roofing filterom) i Yaesu FT-857D.

Preporuka Yaesu FT897d ako ces u portabl, naravno ubacis i opcione CW/SSB filtere ili ako ces za fiksni rad onda Kenwood TS-2000.

U svim varijantama dobijes HF, 6m + VHF,UHF

Pozdrav!
Zoran E76C, E75DX



Offline sm7vzx

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 319
    • Profil
    • 7S7V - SM7VZX
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #9 : 08. Listopad. 2008, 17:11:27 »
Jel iko imao kakvih iskustava sa Hohentwiel 2M SSB/CW Transceiver?

http://mysite.verizon.net/michael_d_lewis/Hohentwiel_Kit.htm

Offline yu7ef

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 252
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #10 : 08. Listopad. 2008, 22:22:16 »
Moja preporuka je FT-847 kojeg koristim od 2000. godine

HF + 6m + 2 + 70cm + 4m pride (dugo nisam ni znao da ga ima)

Neizostavno ugraditi Collins CW filter i uraditi modifikaciju sa grejacem LO zbog drifta
ako imas nameru raditi WSJT modovima, ako te to ne zanima onda nije neophodno

Sjajan prijemnik, zgodnih dimenzija i za kucu i za portabl a daje 100w na HF/6m i 50w na 2m/4m/70cm

Na E-Bay ne tako davno prodat je jedan za nesto sitno preko 1000 US$

73, Popa, YU7EF

Offline YT2CQ

  • Jr. Member
  • **
  • Postova: 82
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #11 : 09. Listopad. 2008, 17:20:20 »
ne znam dal se kod svih ft-847 javlja ali na klubskom ako se radi sa punom snagom uredjaj se posle nekog vremena sam iskljuci. Verovatno ima neka toplotna zastita izlaznog stepena.


Offline AD6IW

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 902
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #12 : 09. Listopad. 2008, 17:58:53 »
Ovi uredjaji su malih dimenzija i nisu predvidjeni za dugotrajan rad sa punom snagom
jer imaju slabo hladjenje i mali hladnjak koji treba da disipira veliku kolicinu
toplote. Ne samo da izlazni stepen zagrijava cijeli uredjaj, vec i ostali sklopovi
koji su prilicno upakovani, povecavaju radnu temperaturu. Cijelokupna sasija je napravljena
kao hladnjak jer na taj nacin je povecana aktivna povrsina za hladjenje.
Rjesenje je da stavis dodatni (veci) ventilator ili smanjis snagu, i da je uredjaj postavis
tako da zrak cirkulise slobodno. Ne drzati uredjaj u rack-u, na drugom uredjaju,
i da je povrsina na poklopcu slobodna. Ne drzati casopise na uredjaju ???
Originalni ventilator je kozmeticke prirode.
Uredjaj se pregrijava, pa se ukjlucuje zastita. Na ovaj nacin se smanjuje radni vijek
uredjaja.

73
ad6iw


Offline 9a4qv

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 2487
  • "I do not think that the wireless waves I have dis
    • Profil
    • Croatia microwave
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #13 : 09. Listopad. 2008, 19:31:11 »
ne znam dal se kod svih ft-847 javlja ali na klubskom ako se radi sa punom snagom uredjaj se posle nekog vremena sam iskljuci. Verovatno ima neka toplotna zastita izlaznog stepena.

Ja sam koristio FT-847 6 godina i nisam naisao na taj problem, nadam se da dobro sluzi novoga vlasnika negdje u Ludbregu. Iako je ventilator (2 komada) kako kaze Goran kozmeticke prirode, sasvim dovoljno (i nekad bucno) ohladi uredjaj. Kod je mene je rezim rada u odredjenim situacijama bio zestok i sve je radilo bez greske. Npr. Libija 5A na 2m MS, poceo sam pozivati ujutro oko 08.00 i napravio vezu popodne oko 17.30 Period 30 sekundi bez prestanka, snaga je bila nekih 25 w potrebnih za drajvanje lineara sa Gi-7b.

Bilo je tu i rada u kontestima na 1,8 mhz 24 sata itd, uglavnom nije zamjecen taj problem, kontroliraj da ti oba ventilatora rade i da nisu blokirana nekom prasinom ili drugim...

Ne znam zasto, ali imam osjecaj da isti uredjaji kupljeni u USA rade kvaltitenije od istih tih kupljenih u Europi, primjer Yaesu uredjaja...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

Offline AD6IW

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 902
    • Profil
Odg: Koju stanicu za 144 i 432Mhz?
« Odgovori #14 : 09. Listopad. 2008, 19:46:41 »
Zato sto Japanci prave selekciju, skart za EU Hi  ???
Zapravo stvar je u trzistu, USA ima jacu konkurenciju pa zbog toga
uredjaji imaju bolju finalnu kontrolu i nize cijene.
Ista je stvar sa autima. Mozda se stvari sada promjene, zahvaljujuci wall street-u ???
Na 2m  jos i radi hladjenje, pogotvo ako koristis pola snage
ali ako ides na HF (citaj duge talase)
sa punom snagom 100W onda su ventilatori kozmetika.

ad6iw