Feed story,
Prije par godina kupio sam od W1GHZ dual feed za 10 i 24GHz, originalni dizajn od AD6FP i AA6IW ali fino napravljen na stroju. Imao sam originalni prototip feed od Gary-ja i Lars-a,
ali je bio vrlo lose mehanicki napravljen, bolje receno sklepan.
(Sada to pogresno nazivaju W1GHZ feed, kao i VE4MA feed, u orginalu je W2IMU feed)
Paul je to zaista fino napravio i jos dodao koaksijalni LP filter za 10GHz. Pitao sam Paul-a zasto je stavio ovaj filter pa je rekao da je on zbog bolje izolacije na 24GHz. Odgovorio sam mu da filter samo unosi vise slabljenja i povecava NF, a da je izolaciju mogao
srediti tako sto wg switch za 24GHz istovremeno prebaci na TX sa 10GHz tako da je ulaz terminiran sa tx koji ima cirkulator ?!
Drugi problem je bio RL od svega 12dB, sto je komentarisao da je OK za down east microwave trx.
Nisam bio spreman da to testiram feed sa RL od 12dB sa high power SSPA,
kada znam koliko kostaju izlazni tranzistori.
Otpilio sam filter, stavio novi konektor i podesio probe na 10GHz. Rezultat je ocigledan.
RL > 35dB, i insertion loss manji za 1.5dB, a time bolji NF za isti iznos. Na predaji je oko 50W, i nema problema sa izolacijom. Milivati su skupi na uW pa je bolje malo poraditi na prilagodjenju, nego ih uzaludno trositi.
Nasao sam se mnogo puta u slicnoj situaciji kao i Paul u zelji da stvar napravim boljom,
zasto stoji uzrecica - da od sume ne vidi drvo.
end of story
ad6iw