Adame,
Evo morat ću ići po tvojim točkama onako kako si ih ti numerirao.
Kao prvo:
Zemlja nije okrugla, ako misliš na kuglu, točno. Al da je zakrivljena...
Kao drugo:
Kod kalkulacije horizonta možemo računati i sa WGS-84 elipsoidom, ali biti će dovoljno da račun svedemo na jednostavo rješavanje trokuta, trigonometriju... daklem, sferoid. Razlike u našem slučaju su gotovo zanemarive.
Da sad ne ne radim copy / paste slikica, možeš pogledati kako to izgleda na
http://www.ringbell.co.uk/info/hdist.htm gdje odmah imaš i online kalkulator horizonta koji možes isprobati. U vezi s slikom na toj stranici, da ne bude zabune, želim samo napomenuti da udaljenost koju mi tražimo nije od točke H do točke O, već duljina kružnog odsječka ispod te dužine. Pošto ja u svojem programu radim sa kutevima u radijanima, sve se svodi na jenostavnu matematiku gdje na kraju treba pretvoriti kut u udaljenost, poznavajući radius zemlje.
Ova formula po kojoj ti računaš, naliči na tzv. Young-ovu pojednostavljenu formulu, jedino neznam odakle ti konstanta 4.12, kad mora biti 3.86. Youngova formula je 3.86 x sqrt(h) podrazumijevajući da je dobiveni rezultat i h u metrima, a radius zemlje 6371 km (vidi, npr.
http://en.wikipedia.org/wiki/Horizon). Ono što želimo dobiti je geometrijski horizont, a tvoja formula vjerojatno već ima ukalkulirani neki ogib valova (za koju valnu duljinu ? i s kojim gušenjem ? i odakle to da mora biti baš toliki ?) ili slično, neznam gdje si je uzeo. Sumnjam da je signal s gušenjem kod ogiba dovoljno jak kao ulaz u SC a da bude čitljiv nakon scatteringa (to naravno ne znači da nije dovoljno jak za diretkni QSO).
Ako uvrstiš vrijednosti u ovu formulu, dobit ćes vrijednosti bliske izračunu koje radi moj program. No pustimo moj program po strani ako mu ne vjeruješ, idemo na već spomenutu stranicu
http://www.ringbell.co.uk/info/hdist.htm i iskoristimo online kalkulator koji tamo imamo (ako ti se taj ne sviđa, ima ih puno po internetu).
Ispada da je za 120 m ASL radius horizonta 39.1 km, a za 16km visine oblaka (kad se već odlučio za taj broj...) 451.1 km. Odnosno, zbrojeno 490.2 km. Znači, stanica na 120m ASL vidi oblak na visini od 16km koji je 490 km daleko pod kutem od nula stupnjeva... Stanici koja je dalje, taj isti oblak neće vidjeti (I4CVC/7: 567km). Pokušaj u isti program ukucati 22km ASL, tada ćeš dobiti udaljenost od 530km. Gotovo isto kao i moj program!
Kao treće:
Sve što pišeš o kapima, ledu, niskim, visokim oblacima... itd (više - manje) stoji, ali dotični oblak garantirano nije bio visok 22 km.
Kao četvrto:
Ko je spomenuo multihop ? Ja sam samo rekao da je signal ducting-om pratio zakrivljenost zemlje počevši od lokacije I4CVC/7 do nekog momenta gdje duct prestaje, pa je produžio pravolinijski u SC.
I na kraju tvoj post br2:
U večini slučajeva sea ducting jeste na malim visinama. Ali, kao što i sam kažeš tr može biti na bilo kojoj visini što dokazuje i tvoja veza. Naravno, i nad kopnom može biti duct, samo tamo je koristan jedino onda kao je viši od svih prepreka (planina) na trasi. More je ipak nešto ravnije... Ja nikad nisam vidio da bi stanice na kopnu sa takve udaljenosti pucale u SCP (naravno uzimajući u obzir njihov ASL, sad ne govorim o IQ1KW), dok sam to više puta vidio kod stanica na obali.
Da ne bude zabune, ti tzv. "sea duct" striktno dijeliš od nekog tzv. "tr duct" (tvoja terminologija), koji je, da te citiram, "refleksija od nazovimo ducting oblaka". TR jeste refleksija ili bolje reći lom signala na dva sredstva različite gustoće, može biti i u samo jednoj točki, ali vjeruj mi, pravi pravcati duct valovodi sa extremno jakim signalima mogu se formirati i na vrlo velikom visinama, iako se to dešava daleko rijeđe nego nad morem (ako želiš mogu dokumentirati vlastitim qso-ima).
Evo toliko, a odnose između tebe i škole se nebi miješao (ovo shvati pod "hi", malo šale ne šteti).
Pozdrav, Zvonko
P.S. Duboko se slažem se sa Zlatkom: first shoot, than ask... prvo uradi vezu, a onda pitaj kako si je uradio...