9A4QV: Matematika ne može štimat il ne štimat. Matematika daje neki rezultat koji veli neki broj. Ove podatke koje sam ja naveo nisu neka velika mudrost. Ako želiš formulu, mogu ti je poslat, ali to se lagano nadje na internetu. Što dalje od SCP, to scatter treba biti na većoj visini (ako ne, onda tvoj QTH). Zemlja je okrugla... ili možda misliš drugačije ?
Pozdrav, Zvonko
Kao prvo:
zemlja ti baš i nije okrugla...

Kao drugo:
formula koju su meni u školi utuvili u glavu je da se radio horizont računa pomoću formule
d=4.12xsqrt(h) gdje d=radio horizont u kilometrima, sqrt=korijen, h=visina antene u metrima.
uvrstimo li u tu formulu nadmorsku visinu od 120m postaje i4cvc/7 dobijemo radio horizont 45 km.
Uvrstimo li u tu formulu visinu oblaka od 16000m dobijemo radio horizont od 521 km.
Zbrojimo li te radio horizonte dobijemo udaljenost SCP od navedenih 566 km.
Kao treće:
u jednoj drugoj školi su me učili da postoje niski srednj i visoki oblaci. Cb po osnovnoj podjeli spada u grupu niskih oblaka ali kako oni spadaju i u grupu vertikalno razvijenih oblaka, onda se oni protežu i u grupe srednjih i viskoh oblaka, pa tako Cb u iznimnim slučajevima (kao što je bio i ovaj) mogu dostizati visine i oko 15000 metara!!
Vertikalno razvijeni oblaci razvijaju se ili zbog toplinske konvekcije ili zbog sudara fronti i dizanja fronti. U posljednjim slučajevima to bi bila toplinska konvekcija gdje se topli zrak naglo diže u visinu gdje dolazi do kondenzacije vodene pare pri čemu se oslobađa velika količina energije te se stvaraju takvi vertkilani teški kišni oblaci koji u svojim nižim djelovima imaju vodene kapljice a u dovljno visokim (hladnijim) imaju i led.
Reflektivnost takvih oblaka je velika, što se dalo vidjeti i po radarskim kartama a i čuti na mikrovalnim frekvencijama.
Kao četvrto:
Multi hopovi uzrokovani različitim vrsta propagacije još nisu zabilježeni u praksi a ni u teoriji za mikrovalna prostiranja, barem mene to nisu učili u jednoj trećoj školi. Možda je ovo ipak nešto novo

.
Evo Zvonko, to bi bio moj odgovor tj kako ja razmišljam, ako razmišljam krivo onda mi reci pa ću ponovo razmišljati i ako mi možeš reći koji dio ove moje priče nije točan, pa da mi vrate pare iz škole (ovi koji su me krivo naučili)
pozdrav i do slušanja...
QV