Vi vješti od matematike izračunajte na 20km qrb sa gainom antena oko 17dbd na obe strane i po 500W outa
kakav bi prijemnik trebao biti da ne poludi.
Nije takav problem tih 20km, ako se ponašamo kao tehničari i radioamateri. Dakako, prijemnici neče podnijeti antenu u antenu i 60dBm iz lineara, ali se mogu takve situacije izbjegavati u što večoj mogučoj mjeri. Jer antene imaju front to back i front to side, koji može pomoči, da u kontestu svi rade, ako ima dobre volje, a ako imaju još rotator, onda se lako možemo zabavljati i u slučaju, da smo veoma blizu.
O među kvazilinearnim pojačalima ne bi gubio riječi, jer je do sada valjda bilo sve rečeno.
Mi baš zbog toga nismo upotrebili ni pola tehnike, što je na raspolaganju.
6x3 elementa su čak i postavljene na lokaciji a nismo jih koristili baš zbog drugih učesnika u takmičenju, koji su nama sa svih strana dosta blizu. Da još nebi zagorčavali situaciju sa snagom, za drive je korišten jedan jedini Javornik, bez ikakvih međulineara. (I Robi na Javorniku nije postavio 4x4el. baš zbog toga, da nama nebi smetao cijeli kontest)
Naravno je, da se čovijek posle pita "Jesam li ja budala" po onoj staroj "Ja tebe kruhom, a ti mene kamenjem"?
Ali odgovor je napisan ovdje ispod.
Ponosan sam na naš rezultat, jer je snage na izlazu (ako zbrojimo sva tri sistema) bilo čak i manje od licencirane.
A kada je 9A1P napravio 210K (od kojih je više od polovine skoro pa s antenom u nas), znači i signal je bio čist i bez problema.
To je bilo moje prvo takmičenje od lanskog septembra na 2m. Sada su mi GHz još draži i lepši.
Nadajmo se, da u novembru neče biti više tako, jer u suprotnom stvarno nismo radioamateri.