Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - 9a7kxp

 Str: [1] 2 3 ... 6
1
Pozdrav

https://www.radioid.net/privacy_policy#!


Najbolje da si svatko pročita i sam izvuće zaključke. Sa GDPRom se  nije za zezati.Skupljanje podataka bez privole,video,zvučnog zapisa... po GDPR legistativi i kaznenom zakonu kazne su ogromne.Pa tko voli neka izvoli.

Svi znamo ovaj zadnji primjer Hrvatskoj kada je izašla snimka čovjeka u trgovini.

https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/sjecate-se-snimke-covjeka-koji-se-kriza-dezinficijensom-zastitarska-tvrtka-zbog-videa-je-drakonski-kaznjena/

73

Hristo

2
Koliko ja vidim,ti si malo fulao ofset na Sljemenu.438.575 - 7.6mhz.Popravi si to.

73
Hristo

3Što se tiče C4FM, apsolutno nije nikakav problem pustiti ga na svim DMR repetitorima u 9A. MMDVM ima tu mogućnost i ja sam kao sysop od 9A0DDL i 9A0DVI tu opciju otvorio. Pitanje je da li i drugi sysopi to žele jer su skoro svi repetitori u privatnom vlasništvu.73 de 9A2M, Hrvoje

Pozdrav Borise,

Evo,kolega 9a2M ti je lijepo objasnio.

Sve ovisi o Sysopu.U principu situacija je lako objašnjiva.Digitalija je krenula razvoj i širenje od radioamatera.Tu HRS i pomaže  između ostalog sa OIVom koliko može i koliko smatra da treba.Zato imamo UKW menadžera 9a5R koji to usklađuje i zasada mu to prilično dobro  ide.

Radioamaterski je izrada-kupnja i na  kraju postavljanje repetitora, velika,zahtjevna tehnički-edukacijski i financijski opterećujuća priča.Uglavnom,ta priča  dolazi do kraja i repetitor radi.

Jedino, kako možeš utjecati da pojedini vlasnik ukopća onu kvaćicu za multimode je MOLBA.Normalno tamo gdje je mmdvm.Možemo biti korektni jedni prema drugima i to je to.Zato smatram da lijepa riječ čuda radi. S vremenom i taj odnos C4fma će se  povećati, jer  novi korisnici sa c4fm uređajima koje imaju , sve više isprobavaju i kreću u te vode.Što se Dstara tiće,po prometima kroz postojeće multimodove,možemo povući crtu i reći da zasigurno korisnici Dstara nikoga neće smetati,jer ih ima jako malo.
Na C4FMu smo se već svi naučili da nakon poziva u HR sobi odemo u TRAČ sobu.
Tako ne opterećujemo sve multimode repetitore,već onoliko koliko sugovornika ima na RF uređajima.


Što se tiče DMR-a,odlična je stvar Roming,voziš se a stanica sama prebacuje repetitore (normalno ako je sprogramirano u codeplugu)


Evo 9a2M ti je odgovorio,a ja ću metnuti postavke za DPRS i APRS u obliku slika.
73

Hristo 9a7kxp

4
Test / Odg: Digital Mobile Radio - DMR/D-STAR/C4FM
«  : 11. Travanj. 2021, 19:42:59 »
Pozdrav,

Ja ću samo koregirati info o dostupnosti C4fma----Dostupan je u Splitu-9a0dsp,Rijeci 9a0dri,u Rovinju 9a0uvr,Zagrebu 9a0djp,9a0ddsu i Dalju 9a0ddl.Bio je i u Zadru,ali vjerovatno je ispao iz HR 9A C4FM sobe.-(update 12,04.Opet je on line)
S obzirom da sam ja C4FMAš ali imam Dmr vokac Anytone 878, mogu samo reči da je superiornost DMRa relativan pojam.Svatko bi sam trebao to komparirati i donesti odluku.
Istraživanja su dokazala da je c4fm definitivno kvalitetniji,ali jeftini Kineski uređaji DMR-a uzrokuju daleko brži napredak DMRa.Skraćeno,da ne idem u veliku expertizu C4fm je kristalnijeg zvuka,sa mogućnosti odabira raznih soba-statičkih,dinamičkih,i radioamaterskog je razvoja.DMR je malo osakaćen u kvaliteti zvuka ali ima mogućnost dva slota i razvijen je za profesionalne službe.

Izabrali smo DMR kao prioritet,ali je opčenito mišljenje da Hrvatska kao turistička zemlja treba imati i c4fm na 30 posto mreže.Ljudi imaju Yaesu mobilnih i fiksnih stanica a njima nije problem 50-100km dobaciti do repetitora.
 9a6ndz-da li možeš u codeplug od Anytona 878 uprogramirati i analogni APRS? Ukoliko ga korisnik želi koristiti lako ga uključi.


73

Hristo 9a7kxp
 5
Repetitori / 9A0DJP
«  : 17. Ožujak. 2021, 19:51:50 »
Pozdrav,Danas je nakon dugog vremena i službeno pušten Multimode repetitor  na Japetiću.


Frekvencija je 438.450Mhz - 7,6Mhz

Više informacija na  https://brandmeister.network/index.php?page=repeater&id=219015


Pararelno sa montažom multimoda  je unapređen APRS čvor 9a1ayz-11 koji bi sada trebao još bolje pokrivati  središnji dio HR.73

Hristo 9a7kxp


6
Repetitori / Multimode solarni repetitor 9A0DDS
«  : 28. Siječanj. 2021, 20:14:58 »
Pozdrav.

Danas sam na lokaciji 9a0DDS-a-"KLET", u ingerenciji Radio kluba Dubrava 9a1ayz, montirao sa mojim vjernim

pomočnikom, Motorolu MTR2000 MMDVM koju mi je donirao moji odličan prijatelj iz Italije,Tullio IZ2FTR-

menadžer za APRS i DMR za Lombardiju-Italija.

Dosadašnji repetitor koji je služio odlično godinu dana,sastavljen od dvije Motorole GM-360, ostati će na lokaciji za eventualnu pričuvu.

Zahvaljujem svojem odličnom prijatelju Tulliu na trećem repetitoru kojega mi je poklonio zahvaljujući našem

prijateljstvu, koje gradimo već petu godinu kroz APRS sustav.Zahvaljujem mu na ukazanom povjerenju i doniranim uređajima.

Montirana Motorola MTR2000 je klonirana sa svim postavkama Motoroli MTR2000 na Učki i omogućava 3 sistema rada DMR ,C4FM, D-star na frekvenciji 438.4625Mhz-7,6Mhz.

C4FM>Soba HR 9A C4FM---------Mjenjanje soba omoguceno po Wires X metodi-vracanje u HR sobu za 10 minuta ukoliko nema aktivnosti

D-STAR >Your CQCQCQ, RPT1-9A0DDS B / RPT2-9A0DDS G Grupa HR D218 --------Mijenjanje grupa omoguceno po Dtmf metodi-vracanje u HR grupu za 10 minuta ukoliko nema aktivnosti

DMR > Slot 1 -----Dinamicki-----korisnik sam ukopčava repetitor ukoliko ima potrebe za njime / Slot 2 TG-219999,TG-9 Spojeno na Talijanski Server 2222 koji pruža

mogućnost prikaza sudionika razgovora,kvaliteta signala,ulazni repetitor... koji su na (2222 serveru) u realnom vremenu na aplikaciji telegram. link:

https://www.dmrbrescia.it/brandmeister/bot-telegram-di-monitoraggio/Informacije o DMR konfigraciji i općenito : https://brandmeister.network/?page=repeater&id=219999   
 
Informacije o Sobi HR 9A C4FM : http://54.80.4.65/  informacija o trenutno spojenim operatorima i repetitorima

Informacija o D star DCS 002: http://xreflector.net/   informacija o trenutno spojenim operatorima i repetitorima

Ovim putem bi htio zahvaliti kolegi 9a3ejj koji je napravio server za Hrvatsku C4FM grupu,i 2 dodatne sobe,koje samostalno održava i samostalno plaća ;D.Usput hvala ti 9a3ejj na odlasku u Bresciu po repetitor i duplekser i dostavu na moja kućna vrata. :DS obzirom da sam zaljubljenik u solarne sisteme,ovaj kompletni čvor je napravljen kao energetski neovisan objekt,ali  su moguća povremena ispadanja zbog nedostatka sunca. ;D

Telemetrija se može vidjeti na linku: https://aprs.fi/info/a/9A7KXP-3

a trenutni promet na repetitoru: http://9a7kxp.ddns.net:81/

gdje se može vidjeti dolazni signal i BER korisnika.


73 Hristo 9a7kxp

7
Packet radio mreža / Diplomski rad
«  : 06. Prosinac. 2020, 20:27:27 »
Pozdrav,


Lijepo je pročitati završni rad, na koji sam naletio u bespućima interneta, od našeg kolege 9a5dgz.

Istina, on se odlučio na paket radio jer je još ZAGI 2013 radio na Sljemenu.

Isto to danas, može odraditi kvalitenije i sigurnije APRS.


http://repozitorij.fsb.hr/2431/1/13_09_2013_Zavrsni_rad_Gianluca_Zaimovic.pdf


73

Hristo

9a7kxp

8
Repetitori / Odg: Radovi na R5 Biokovo - 9A0VMA
«  : 30. Listopad. 2020, 18:19:50 »
Čestitke ekipi.

9
Automatic Packet Reporting System
Data shared via radio or Internet are collected by all users and can be combined with external map data to build a shared live view.
Još uvijek nevidim smisao ovoga u radioamaterizmu, prvenstveno ima smisla za neke servisne službe npr policija, vatrogasci, planinari, hgss, excursions, izviđači, avanturisti ecc..., koji se potencijalno mogu naći nezavidnoj situaciji ali u radioamaterizmu nevidim svrhu.
Ma mislim ne zanima me uopće tema, sorry na uletu, možete nastaviti jaukati ili kukati ili već kako opisati vašu expresiju.

Pozz, D

Kada se stvari navode,onda se navede izvor i ne izvlači se iz kontesta.

Izvor je na ovom linku https://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_Packet_Reporting_System
Ali dobro,interesantno je u ovoj priči o APRSu da su temelji i razvoj udareni od RADIOAMATERA  Bob Bruninge WB4APR još 80tih godina..

Najinteresantnija stvar je kako se mlađima koncepcija starog APRS sve više sviđa i kako APRS živi i razvija se na temelju prijenosa AX25 protokola i prijenosu 65 znakova sa kojima mogu poslati tekstualnu poruku,telemetriju,upaliti nekakav uređaj 500km dalje,...........a bome i praćenje.

Ovaj link

http://www.tmrahamradio.org/files/APRS-by-Bob-WB4APR_Adapted-for-TMRA-Program-FINAL.pdf


pročitajte,pojednostavljen je do boli.Lijepo bi bilo da ga svaki radioamater bar jedanput proćita.

Ipak je i to dio radioamaterizma.I to dosta star.73

Hristo


10
Packet radio mreža / Odg: 9A7KXP-1 APRS DIGI VIDIKOVAC-SLJEME
«  : 25. Kolovoz. 2020, 15:47:26 »
Pozdrav.

Od danas je digipitor na Sljemenu  u funkciji.

Zamjenjen je skureni ispravljač i zamjenjen TNC.


73

Hristo,9a7kxp

11
.


APRS kakav mene osobno zanima su Digipeateri koji će
odašiljati svoj Beacon signal, primati i ponavljati pakete
iz etera ax.25 protokolom brzine 1k2 i 9k6 i po mogućnosti
međusobno razmjenjivati pakete na nekom backbone UHF kanalu
brzinom 9k6. iGate je odlična stvar, ali moje je mišljenje
da bi APRS/DPRS mreža morala besprijekorno funkcionirati
i bez pomoći Interneta. Tome bih dodao i Winlink funkcionalnost.
)

73 Goran 9A3WP

APRS kakav tebe i mene zanima, i RADI bez interneta,Imaš radiostanicu prikopčanu na kompjuter na kojemu imaš recimo UI-view 32,Sarttrack ... i koristiš sve čari APRS-a ili imaš analogne uređaje poput ft1d,2d,3d ...  koji imaju implementirani analogni APRS.
Znaći APRS je uporabljiv i bez interneta.On je zamišljen da prenosi poruke do 65slova i kao takav se pokazao upotrebljiv u trackingu,telemetrijama,daljinsko upravljanje uređaja i u klasičnom slanju poruka.

Digitalni APRS,njegova koncepcija je totalno drukčija i vezana za internet ili neku LAN mrežu i međusobnu kompatibilnost uređaja.

Uglavnom poanta APRS-a je prebacivanje tih 65 slova sa malom snagom uređaja,malom potrošnjom mreže na velike udaljenosti.73

Hristo

9a7kxp

12
Packet radio mreža / Odg: 9A7KXP-1 APRS DIGI VIDIKOVAC-SLJEME
«  : 21. Kolovoz. 2020, 19:36:01 »
Pozdrav Hristo,

prije svega ja osobno ti se želim zahvaliti na tvojoj radioamaterskoj (pro)aktivnosti
odnosno svemu do sada učinjenome.

Siguran sam da si primijetio da 9A7KXP-1 već neko vrijeme nije u eteru:
"Last heard a station directly: 2020-08-14 21:43:24 CEST (6d 14h20m ago)".

Ako te zanima da li će to netko primijetiti i komentirati,
evo kad već nitko do sada nije neka to onda budem ja :-)

Da me slučajno krivo ne shvatiš.
Želim reći samo da meni osobno digipeater nedostaje.
No, naravno da mi je jasno da je digi sasvim privatna inicijativa
i da je u sve te 9A7KXP i ostale digije uložen veliki trud
i privatna materijalna sredstva.

U tom smislu sve što radi dobrodošlo je, a ono čega nema tako je kako je.

Volio bih da svemu tome mogu nekako pridonijeti,
ali do sada i u ovom trenutku nažalost nisam u mogućnosti.

Nadam se boljim danima!
73 Goran, 9A3WPPozdrav Gorane,

Ja sam nakon 2 dana vidio da ne radi i odmah mi je bilo jasno zašto ne radi.

Primjetili su ljudi da ne radi,istina,ali su me kotaktirali preko Vibera.

Ništa te ja krivo nemam  shvatiti,dapaće, drago mi je da  si napisao to ovdje na forumu.

Za neupućene,APRS se nalazi na  Sljemenu u objektu Vidikovac u vlasništvu ZG holdinga i radi već 3g. Zgrada je ispod TV tornja.
U subotu je pucalo očito jako dobro u TV toranj i uza sve zaštite  koje oni imaju i koje ja imam,ipak principu moram jedanput godišnje mijenjati ispravljač.Inače imam dobru komunikaciju od dečki sa "zasnaženja Sljeme" i oni meni detektiraju problem,koja mi olakšava nepotrebno vozikanje.

Trenutno sam sa vremenom kratak,i kombiniram kada ću skoćiti na Sljeme.Vjerovatno krajem idućeg tijedna.

Za to Sljeme sam  stvarno uložio truda i bez obzira što imam poznate ljude na "Zasnježenju Sljeme" koje je u sastavu "Sportskih objekta" tj.ZG Holdinga morao sam proći papirologiju u ZG Holdingu tako da je nemam namjere napustiti pogotovo što pokriva pola OE,S5,HG i normalno 9A.
Istina u svakom zlu ima nešto dobrog jer  će mi to biti dobra prilika za probati ih nagovoriti da pod svoje prime i jedan multimode repetitor.

73

Hristo

9a7kxp

13
Repetitori / Odg: DMR RPT na Učki????
«  : 04. Kolovoz. 2020, 16:56:43 »
a
Pozdrav
Evo nešto razgovaramo na bandu i postavilo se pitanje postoji li plan postavljanja DMR a na Učku. Ako da, koji je plan kako napreduje nabavka opreme i u kojoj je sve skupa fazi. Također… ako je potrebna neka pomoć…… Molim one koji imaju informacije da ih podjele sa nama. Hvala.

Evo,ja ću odgovoriti.S obzirom da je moj kolega IZ2FTR-menadžer za (APRS i DMR za Lombardiju-Italija) s kojime  odlično surađujem već godinama na APRS području i koji je pomogao materijalno nekoliko APRS digipitora-gata koji rade kod nas (Rijeka,Vis,Đakovo,Japetic) ,DONIRA  repetitor pod uvijetom da se stavi na neku "kvalietnu"lokaciju.U dogovoru sa Ukw menadžerom 9a5R i kolegom zaduženim za digitalne komunikacije 9a6NVI dogovorenoje  da se uređaj stavi na Učku s obzirom da je taj uređaj dosta otporan na razna RF polja.
Bilo je izvjesnih problema,najviše zahvaljujući koroni,da sada ne duljim,ali kada uređaj dođe meni u ruke ja ga prosljeđujem dalje.Na montažu i korištenje.Vjerovatno sredina-kraj 9mj.

73

Hristo14
Packet radio mreža / Odg: APRS digipeater 9A0XZD pušten u rad
«  : 29. Srpanj. 2020, 10:12:37 »
Malo smo offtopic al mislim da se nitko nece ljutit...
Komentar za Anytone GPS... mislin se kupiti ga da iman nesto sa dmr ili ne... sada imam ft1d sa c4fm.
Na njemu gps uhvati brzo, nakon minutu uglavnom, unesem ga u kucu i drzi fix..
Prijatelj ima anytone, zezao ga gps, proradilo tek nakon sta smo bili vani 15ak minuta.. na ft1d proradi i u kuci u kojoj smo bili bez problema ako ima vise prozora... tako da, moguce da je neki tvornicki bug? Radi se o anytone koji nema bluetooth, neznam jesu li poslije sta dodatni mijenjali...
Najbolje mozda pitati Tilena iz S5, oni imaju dosta tih uredjaja..
Ili ako ce Hristo istestirati svoga..
Pozz

Iskreno,ja i Anytona i ft2d ostavim prije upotrebe na vedrom nebu i za 30secundi oboje nađu gps signal.

Ako na oboje upalim hodajući gps,onda se dešava da čak i po 15 minuta ne mogu naći signal.

Znaći,daj im 30 sekundi u miru i mora raditi..


.


Evo da se nadovezem na ekipu koja radi punom parom, pustio sam i ja u Bjelovaru APRS. Trenutno samo primam i šaljem na net a iduci tjedan cu sloziti i predaju sa 25w na gm340. Pozdrav


Čestitam bivši klupski  kolega, lijepo radi,a i predaja je proradila.Jedino promjeni slanje lokacije preko neta na 2 beacona u satu.Sada ti ide svakih 1 minuta.Što nema nikakvog smisla.

U HR nemamo vraćanje interneta u RF,osim poruka.Da imamo TX gate koji propušta beacone sa neta, on bi tvoje svakominutne beacone vraćao u RF što bi rezultiralo problemima u RF-u.


73

Hristo

15
Packet radio mreža / Odg: APRS digipeater 9A0XZD pušten u rad
«  : 26. Srpanj. 2020, 19:58:42 »
Lijepo da nam se pokrivenost analognog APRS-a širi.
Hristo, zanima me ova informacija oko anytone-a i igranjem? Meni dobro radi, no zanima me gdje su potencijalne boljke? Hvala
73

Ja ti mogu samo reći o analognom dijelu APRS u Anytonu.To je dio koji me interesira i koji ima smisao u mojem pogledu APRS-a.Anytone ima u analogiji dobar PS position report,ali Anytone ima nepotrebno veliki opseg u podešavanju parametra za APRS a mali radni dio.
Transmit delay-u principu radi najbolje oko 400-600 najbolje je 600ms,a prewave time u principu radi sa 600.
Transmit deley je vrijeme potrebno uređaju da se "smiri"u TX-u-predaji a prewave time bi trebalo biti vrijeme koje govori koliko bi kanal trebao biti slobodan prije nego kanal ide u predaju(inaće se taj pojam u APRSu zove (Quit time)

Transmit deley  vremenski opterećuje RF mrežu sa do 600ms.(Digipitori u HR-opterećuju sa do 250ms).Quit time nije problem za mrežu.

Problem je što je uređaj bez codepluga bedast i što je dosta teško doći do pravih APRS postavki.Program je dopustio da delay time ide od 0-5100ms. 0-200ms je premalo vrijeme smirivanja uređaja za TX a od 400 na dalje je samo zauzimanje frekvencije,a paketu u principu ne garantira da će  proći.

Prewave time je ostavljen od 0-2550 sekundi.To je problem za korisnika ako se koristi više od 600ms.Desiti će mu se da stalno čeka prazanu frekvenciju bar 600ms.To će vjerovatno naći ali 1000-2500ms to sigurno neće naći.

Anytone je odličan uređaj za experimente i za korisnika koji želi nešto naučiti,ali mi je žao da je sve prepušteno "golom" codeplugu i  bez nekog predodređenog predprograma,koji se nadograđuje.
Najveća šteta je što mu nisu napravili mogućnost da se mogu poruke slati kroz analogni APRS.

Tu na analogiji Yeasu ft 1d-2d  definitivno šije Anytone.Na c4fmu su napravili u principu sve što ima Anytone na DMR u.

Što se tiće digitalnog APRS-a tj prikazivanja lokacije i poruka.Koncepcija je totalno drugačija i nosioc je internet kao medij.
Analogni APRS ima dosta kompjuterskih programa kojima  ne treba internet a i koncepcija prenosa paketa kroz WIDE-ove i nepovezaom dijelovanju APRS digipitora u jednom velikom prostoru vrijedna je proučavanja.


Sada sam malo skrenuo sa teme. ;D73

Hristo Str: [1] 2 3 ... 6