Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - 9A6A

 Str: [1]
1
EME / Odg: Arecibo dish will be demolished
«  : 15. Prosinac. 2020, 07:54:11 »
Cijeli sutav Arecibo antene je impresivan. Bilo je moguće obići antenu i dvoranu sa prijamnim sustavima.
73
9A6a

2
MS / Odg: Geminidi 2020
«  : 15. Prosinac. 2020, 07:45:04 »
Vrlo velika aktivnost i bilo je puno stanica na bandu.
Odradio sam samo desetak QSO-a preko Geminida  sa samo 5 el yagi od kuće.

73
9A6A

3
Test / Odg: Popis aktivnih repetitora
«  : 16. Ožujak. 2020, 17:27:21 »
HRS je još prije petnaestak godina napravio plan pokrivanja cijele Hrvatske VHF i UHF repetitorima i pokrivanje svih ključnih gradova i cesta. Krenulo se dobro u realizaciju tog plana, ali je na žalost odlaskom iz HRS-a ekipe koja je to započela, skoro cijela mreža zbog nebrige bila u jako lošem stanju. Napretkom tehnologije nabavljeni su D-star repetitori. Smatralo se da će oni pokriti digitalnim komunikacijama cijelu Hrvatsku i postavljeni su na ključne lokacije Papuk, Sljeme, Ćelavac, Učka i Vidova gora, što je puno koštalo HRS.
Na žalost to se odmah pokazalo kao promašena investicija. Uređaji za tu tehnologiju su daleko preskupi i u par godina ostvareno je svega nekoliko probnih QSO-a.
U međuvremnu je OIV počeo naplaćivati svoje usluge svima (GSS,  112 itd) pa je morao i HRS-u. Mi smo dobili veliki popust jer smo neprofitna organizacija, ali i s tim popustom trošak HRS-a je bio ogroman. Kod potpisivanja ugovora nije se točno niti znalo što sve imamo na objektima OIV-a. Napravljeni su velik propusti kod ugovaranja mnogih stvari koje nam uopće nisu potrebne a skupo nas koštaju. Računi koji su počeli stizati sadržavali su cijeli niz uređaja i antena koje mi više ne koristimo, ili uopće nisu na tim objektima. Tu su se našli i D-star reptitori. Za svega nekoliko održanih QSO-a preko D-stara mi smo plaćali nekoliko desetak tisuća kuna godišnje.
Preuzevši mjesto UKV managera, napravio sam veliku analizu svega što imamo na objektima OIV-a i uskladio sa inventurnom listom HRS-a. Ono što nam stvarno treba na pojednim objektima je ostalo a sve drugo je demontirano. Demontirani su svi D-star reptitori sa pripadajućom opremom. DIo opreme je preseljen na objekte na kojima nemamo troškova.
Sada su mjesečni računi smanjeni za preko 50%. A cijela mreža radi bolje nego prije.
Auto ceste od granice sa Slovenijom pa do Osijeka i Vinkovaca potpuno je okrivena VHF FM reptitorima a djelomično i UHF FM-om.
Auto cesta od Zagreba do Rijeke većinom je dobro pokrivena sa repetitorima na Sljemenu, Petehovcu i Učki.
Auto cesta Dalmatina je sad odlično pokrivena repetitorima na Sljemenu, Velebitskoj Plješivici i Ugljanu. Repetitor R3 je vraćen na Ugljan nakon gradnje prekrasnog novog stupa OIV-a na Ugljanu. Sa Ćelavca je bilo loše pokrivanje Zadra i srednje Dalmacije. Na novom stupu OIV-a smo dobili fantastičnu poziciju i sad oba VHF i UHF DMR/FM rade izvanredno. Repetitori VHF FM i UHF FM  na Velebitskoj Plješivici pokrivaju odlično od izlaska u tunel Malu kapelu pa do ulaska u Sv. Rok. Odmah nakon izlaska iz Sv. Roka vidi se stup na Ugljanu.
U zadnje vrijeme DMR je napravio veliki napredak u uvođenju digitalne tehnologije. Da sada je u svijetu podignuto preko 4000 DMR repetitora i svi su umreženi. I u Hrvatskoj je jedna grupa stručnjaka radioamatera uvidjela prednost DMR tehnologije i instalirala desetak DMR reptitora u centralnoj Hrvatskoj. Ta digitalna tehnologija je vrlo jednostavna za rad a uređaji su izuzetno jeftini. Zbog toga je veliki broj radioamatera u Hrvatskoj dobio ID broj (oko 250 ID brojeva u 9A) i nabavio DMR radio-stanice. HRS je prepoznao prednosti te vrste digitalnih komunikacija i uključio se u razvoj DMR mreže, pa je do sada u Hrvatskoj instalirano 16 DMR-a.  Gdje god je to moguće postaviti ćemo reptitore na objektima na kojima nemamo troškova. Neke ključne lokacije ne možemo izbjeći kao što je Sljeme, Učka, Ugljan, Psunj i Rota. Za sada je HRS instalirao reptitor na Sljemenu (OIV), na Hvaru (nije objekt OIV-a pa nema troškova), i na Ugljanu (OIV).
Na sreću u Hrvatskoj imamo nekoliko samozatajnih vrhunskih stručnjaka (za razliku od nekolicine jako glasnih iskompleksiranih i nesposobnih solilaca pameti) koji pokušavaju od D-star promašenih investicija napraiti DMR reptitore. Ako taj projekt uspije, odmah ćemo imati rješenje za Učku, Psunj, Pelješac i Dubrovnik.  Time bi cijelu Hrvatsku pokrili VHF FM reptitorima i UHF DMR reptitorima. Mislim da će to bitno doprinijeti razvoju radioamaterizma u Hrvatskoj, a te nove digitalne tehnologije bi mogle privući i mlade da se više uključe u ovaj naš hobi.
9a6a

4
Repetitori / Odg: Popis aktivnih repetitora
«  : 10. Ožujak. 2020, 14:16:47 »
Ekipa HRS-a će sutra 11.03. 2020. postaviti dva nova repetitora na novom stupu OIV-a na Ugljanu.
VHF FM reptitor R3 se seli sa Ćelavca na Ugljan. Na stupu je postavljena 2m kolinearna antena na 60m visine.
Očekujemo da će pokrivati veliki dio srednje Dalmacije pa sve do Rijeke.
Sutra će biti postavljen i novi DMR reptitor na istom objektu. Na 60m postavljena je kolinearna antena za UHF.
Repetitor radi na 438.275 / 430.675 MHz  i ima 15 W. Biti će spojen u mrežu DMR repetitora:
https://brandmeister.network/?page=repeater&id=219040
Radi u Hrvatskoj nacionalnoj grupi TG-219-HR (slot 1) i lokalno TG-9-local (slot 2).
Kad se uključi u TG-91-WW grupu moguće je komunicirati sa radioamaterima iz cijelog svijeta.
Molim sve radioamatere koji su u dometu tih reptitora da budu na ti kanalima i da pomognu pri isprobavanju i podešavanju reptitora.

9a6a

5
Repetitori / Repetitor R6 na Sljemenu
«  : 01. Prosinac. 2017, 17:26:19 »
Prije nekoliko dana repetiror R6 se zblesirao zbog nestanka struje na objektu.
Jutros je resetiran i sad radi.
9a6a

 Str: [1]