Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - 9a5ay

 Str: [1] 2 3 ... 6
1
Repetitori / Odg: Repetitor R6 na Sljemenu
«  : 31. Ožujak. 2020, 14:36:19 »
Pozdrav
Idemo ga uloviti, tko ima yagicu neka snimi u kojem pravcu je najjači signal na ulazu u repetitor. Ako nas 10-orica damo podatke na mjestu sjecišta naš je :D
Ako čita forum uplašiti će se i prestati a ako ne čita gotov je.

73,s de D

2
UKV tehnika / Odg: Novi VNA na Ebay-u
«  : 19. Ožujak. 2020, 18:11:37 »
Pozdrav društvo.
Na nagovor kolege 9a3ru snimio sam video uradak na hrvatskom kako kalibrirati NanoVNA https://youtu.be/hi4MSDjBNgg.

73,s  D

3
Hrvatski zimski UKV kup / Odg: Zimski kup 2020
«  : 13. Ožujak. 2020, 19:06:57 »
Odličan rezultat
Čestitam
73,s D

4
Pravila UKV natjecanja / Odg: 9A Activity 2020.
«  : 18. Veljača. 2020, 14:10:02 »
Naj se sekirati Đuro iako sam novi tu pocinju stizati  infirmacije tko s čime radi, pa npr piše 100w a saznam da radi sa lineraom 200w ili 2gi7b 700w. Na kraju se pojavu na hamfrstu i smije se. Dejan je tu upravu napravi brate jos jednu antenu, stakiraj i imaš duplu snagu i k tome bolje čuješ.
73,s
D

5
Pravila UKV natjecanja / Odg: 9A Activity 2020.
«  : 17. Veljača. 2020, 19:29:57 »
Activity je krenuo ovako ili onako, malo sam nas snimio jučer, nadam se da se možete prepoznati jer nema titla.
https://youtu.be/8m5-rMfpBxI

73,s
D

6
Pravila UKV natjecanja / Odg: 9A Activity 2020.
«  : 20. Siječanj. 2020, 05:04:05 »
Pozdrav, malo sam pročitao propozicije i cini mi se da sa 2 antene ili sistema moraš biti u kategoriji HP bez obzira na izlaznu snagu, to se lijepo vidi u rubrici ANT gdje si prijavio 2 razlicite antene a poznato je da se 2 razljcite antene nemogu stakirati u 1 sistem.
Također nisi jedini npr 9A2B je prijavio 2 sistema i 100w takoder bi trebao biti u HP, vjerojatno ima jos nepravilnosti.
Samo da mi se ne uzme za zlo jer nije mi namjera prozivati nikoga nego samo da organizator poštuje propozicije koje je sam dinio ili neka ih mijenja.
Doduše Dejane nisam studiozno procitao pravila ako griješim ispravi me.

Pozz, D

7
Pravila UKV natjecanja / Odg: Hrvatski UKV Superkup
«  : 17. Siječanj. 2020, 06:17:25 »
"Generalni plasman sastoji se od zbrajanja postotnih bodova ostvarenih na svim rađenim opsezima iz konačnih rezultata..."
Iz čega se računa postotni bod, sta je 100% mozda ukupni broj veza u kategoriji ili je 100% najbolje plasirani u kategoriji konačnog rezultata ili nešto treće?

Pozz, D

8
Članske diskusije / Odg: Hamfest Kutinska dunja
«  : 17. Studeni. 2019, 05:44:00 »
Pozdrav društvo
U prilogu još par fotografija.
https://youtu.be/Uab-ZZbiBnA

73,s
Damir

9
Čestitam Adame  ;)

Damir

10
Test / Odg: P: 144 MHz Yagi + LNA
«  : 04. Studeni. 2019, 05:53:28 »
Pozdrav kolega
Ovo nije mjesto za oglase i nepristojno je to objaviti kao temu. Vi susjedi uvijek bi nesto preko reda, to vam izgleda ovako kao mi svi čekamo u redu(koloni) za nešto a ti si došao posljednji a htio bi odmah biti prvi. Složit ceš se da je nekulturno i inputiraš nam da ne kontamo i računaš na našu pristojnost.
I da mi nešto treba od toga nebi to kupio od tebe. Zato molim te stani u red(objavi što prodaješ u rubriku OGLASI) i čekaj svoj red. Moj ti je savjet da ovu temu izbrišeš i pokaži mali rešpekta prema svima nama koji čekamo u redu.

Pozz.

11
UKV tehnika / Odg: Novi VNA na Ebay-u
«  : 10. Listopad. 2019, 15:09:48 »
Z=52,5ohm, R=?. To je impedanca antene, na fotografiji nije prikazan R-el otpor.

12
Test / Odg: Novi VNA na Ebay-u
«  : 09. Listopad. 2019, 23:15:48 »
"Pozdrav,A
A
bolje nastimovana antena je za 80m nego za 40m. Impedanca je u prvom slucaju Z=52.5-j1.03 Ohm, dok je u drugom Z=53.1-j5.37 Ohm. Uostalom i na ekranu se vidi da je marker blize centru na 80m anteni. Ove vrednosti vaze ako instrument pokazuje seriske vrednosti odnosno da su rezistansa i reaktanska seriski spojene Z=R+jX.A


Ovu poruku sam dobio od kolege iz YU što me natjeralo da idem provjeriti neke stvari. Naime instrument MFJ ima drugačije sučelje ili kako to kaže 2B interface. Pa tako kod MFJ-ta piše R-što znači el otpor(dakle ne impedancu, dalje piše X-što znači reaktanca(reaktivni otpor). Dalje impedanca se dobije prema formuli na fotografiji, nemojte zaboraviti da je to impedanca antene, takva impedanca se podijeli da 50 i dobijemo SWR. Ako je impedanca antene manja od 50(npr ako je 25) onda dijelimo 50, dakle u bilo kojem slučaju veći broj dijelimo sa manjim tako da uvijek dobijemo pozitivni broj. 

E sada do zabuna je došlo jer se sa mojih fotki koje sam poslao kao primjer onaj otpor izčitavao kao R-el otpor a to nije to, dakle radi se o Z-impedanci. Posebno mi je drago jer je istu grešku napravio i "pametni" amerikanac koji nam tu dijeli citiram: pamet, glupost, neznanje i nemogu se sjetiti svega šta je izašlo iz njega.

Savjetujem autoru teme da ju zaključa jer ovo više nema smisla, svašta se tu priča.

Pozz

13
UKV tehnika / Odg: Novi VNA na Ebay-u
«  : 09. Listopad. 2019, 05:16:15 »
Dobro si uočio da je Google stvorio jako puno kvazi znalaca a logika je na mjestu i ništa nije nelogično. U moje vrijeme kada sam ja završavao fakultet bile su priče o amerikanizaciji naših fakulteta. Naime prema tadašnjim spoznajama na US fakultetima studenti se više informiraju gdje se što nalazi u kojoj knjizi ili linku a manje su usvajali znanje. Dok je kod nas prioritetno bilo znanje a sekundarno informiranost gdje je šta.
To je Google zasluga, nakljukao je ljude informacijama ali to nije znanje, često možete vidjeti na forumu da navodni znalci postave link za info gdje je što, međutim nikada ne pokazuju znanje jet ga nemaju. Po meni ispravno bi bilo pokazati znanje(ne informaciju) a onda kao potvrdu vašeg izlaganja usmjeriti kolege na neku stručnu literaturu ili link.

Pozz

14
UKV tehnika / Odg: Novi VNA na Ebay-u
«  : 06. Listopad. 2019, 05:04:54 »
Prošle godine sam čuo jedan vic koji objašnjava pojam nepismenosti odnosno vrlo dobro to izvlači na površinu Pa ću vam ga prepričati nadam se vjerno kako sam ja čuo Šeta jedan par parkom i susretnu na klupi čovjeka kako fintira da čita novine novine je okrenuo naopako i momak je rekao djevojci ovaj čovjek je nepismen kada su se oni odmaknuli ovaj sebi promrmljao u bradu kako on zna da sam ja nepismen. 
Dobro bi bilo kada sa nekim razgovarate slušate šta čovjek kaže ili pak pročitate dobro šta je vaš korespondent napisao jer možete doći u rizik da netko pomisli da ste nepismeni.
Radi šireg auditorija koji prati ovu temu a vidim da mi je samo na europskom kontinentu nego i šire,u mom prethodnom postu vrijednost X nije izražena ohmskim, induktivnom ili kapacitivnim jedinicama. U MFJ-tu X pokazuje gdje se nalazi antena ( u induktivnom ili kapacitivnom dijelu) ovisno o frekvenciji.
-na niskim frekvencijama induktivni otpor teži prema nuli, a kapacitivni raste prema beskonačno
-na visokim frekvencijama induktivni otpor raste prema beskonačno, a kapacitivni teži prema nuli, tamo gdje se oni poništavaju(induktivitet 0 i kapacitet 0) tu je antena rezonantna. Pa tako na MFJ-tu postoji menu gdje se može vidjeti reaktivna vrijednost u Ohmima.
Za mene ova tema je QRT

73,s

15
UKV tehnika / Odg: Novi VNA na Ebay-u
«  : 05. Listopad. 2019, 10:13:28 »
Još jedna analiza na nanoVNA 2 žičane antene(dipoli) na jednom kabelu. Radi se o anteni tzv obrnuto V. Na fotkama se vidi da je antena za 7Mhz dobro uštimana(optimizirana) jer je na navedenoj frekvenciji tzv X(kod MFJ-ta) 4,14nH, to bi na MFJ-tu pokazalo X= +4,14.
Drugi dipol je slabije optimiziran a to je vidljivo iz podatka 44,2nF, to bi ma MFJ-tu pokazalo X= -44,2 iako je ovdje prilagođenje u smislu impedancije bolje nego na dipolu za 7Mhz. Klasični problem više antena na jednom coaxu je što one utječu jedna na drugupa tako kada optimizirate jednu onda to neminovno utječe na drugu antenu. Ovo što govorim je sve iz praktičnog iskustva, nisam školovana "neznalica" kao par kolega na ovom forumu koji si dozvoljavaju dociranje u smislu uvredljivih riječi i ponižavajućih fraza.

Pozz

 Str: [1] 2 3 ... 6