Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - 9A2B

 Str: [1] 2 3 ... 21
1
Opreza u kom kontextu? Pa po pozivnom znaku se sve moze pronaci, samo se ode na qrz.com.

2
Ne znam za vas ostale, no ovakvo fanaticno histeriziranje o tajnosti banalnih podataka sam vidio samo kod pokojnog poznanika, bivseg radnika Sluzbe.
Sta je vas motiv, samo bog ce ga znati.

3

Usporedba kvalitete DMR-a i FM-a je sporna: FM će zvučati bolje sve dok je prijemni signal dovoljno jak. A što kada on opadne i pojavi se šuštanje? Toga kod DMR-a nema. Isto kao i kada se TV signal emitirao analogno, lošiji prijemni signal = snijeg u slici.


73 de 9A2M, Hrvoje

Mda, na FMu ce se pojaviti sum, na digitaliji digitalna smetnja, pucanje veze, dugotrajno sinhroniziranje dekodera, gubitak paketa, totalni pad komunikacije. Osim toga, mi se u lokalu na FMu cujemo po cijelom gradu, na DMRu bas i ne. Za uspjesno komuniciranje kod digitalne glasovne vrste rada ipak treba puno bolji odnos signal/sum. Moje iskustvo je barem 50% kraci domet i to ne treba negirati.

Ono sto je kod digitalnih vrsti rada super je sto nemamo sindrom R6. Ukljucim stanicu i slusam bez zivciranja, to je jako velika prednost, nakon odlicno rijesenog ficura za  linkanje repetitora koji cini prvu i najbolju prednost ovih digitalija nad FMom.

4
Modulacija je ocajna kod svih DMRova.  8) ;D

5
9A activity contest / Odg: 9A Activity - 4. period 2021.
«  : 18. Travanj. 2021, 23:43:48 »
Postoji li kakva inicijativa da se na razini EU i prve regije usklade trajanja (i propozicije?) ovih nacionalnih activity kontesta?

6
Repetitori / Odg: Repetitor R6 na Sljemenu
«  : 18. Travanj. 2021, 23:41:56 »
A
ne mogu nabaviti/napraviti SUB  T. plocicu a pric ce na  ...
 digitalu   :o  /  :P ?
Oo  dio  mio  ;D !

73PJT

Da, pa sta? Bolje da repetitor koristi nama koji imamo opremu, nego pacijentima koji zavijaju i jos vecim budalama koje to mazohisticki slusaju. O CTCSSu se pisalo vec 100x, novi Baofeng kosta ispod $30, tko ne moze nabaviti tako nesto, neka odustane od R6.
Vec je dosadila prica o retro-radioamaterstvu, vremena se mijenjaju. Da se vratimo na AM i Kontest 25?

7
Repetitori / Odg: Repetitor R6 na Sljemenu
«  : 18. Travanj. 2021, 13:04:32 »
Jednostavno turn off. iskoristiti lokaciju za nešto drugo i stvar riješena.

Tako je! Predlazem digitalni 2m multimode repetitor umjesto analognog R6.

8
Podeseno.

Samo me zanima koji poremeceni um moze ostaviti tu opciju upaljenu po defaultu???

9
Superiornost DMRa je samo u cijeni, iako ni to nije vise presudno nakon pojave jeftinih Yaesuovih rucnih stanica. Trenutno imam Anytone AT-578 i Yaesu FTM-400, cijena im je slicna, no Yaesu je apsolutno superiornija stanica.
Kod DMRa je ideja bila zagurati sto vise u sto manje, pa imamo krajnje neprepoznatljive modulacije zbog kodeka, svi zvuce kao da pijanci mumljaju. Na 578 je situacija nesto bolja nego na 878 zbog boljeg mikrofona, cak se nesto popravi zvuk kad se u 878 upikne mikrofon. No, tada treba pripaziti da se uzme ipak nesto kvalitetnije jer Baofengov mikrofon (isti konektor kao i Kenwoodov) pokupi interferenciju i nastane dodatni kaos. Kenwoodov radi OK.

No, posto je bit cuti se i razumjeti, a ne slusati HI-FI sound, recimo da je to sve prihvatljivo.

Druga stvar koja je beskrajno iritantna kod DMRa je blesava terminologija, a sve se svodi na frekvencije, kanale, grupe kanala i sl. Codeplugovi mi isto idu na zivce, no srecom pa je Anytone po tom pitanju fleksibilan, u radioamaterskom modu se ponasa kao normalna stanica i skoro pa da se moze odmah krenuti raditi, bez da se 3 dana istrazuje kako nesto isprogramirati i zasto, a da sve radi. Yaesu i C4FM prorade out-of-the-box, upalis stanicu, upises znak, prebacis mod rada i laprdas DIGI.

Ne slazem se da je potrebno samo 30% pokrivenosti, jer ako imamo multimode repetitore, zasto oni ne bi radili kao multimode uz 100% pokrivenosti. Znam da sigurno postoje mnogi vjernici crkve DMRove (kao sto sada imamo vjernike crkve sv. Kovida), no to treba prevazici i aktivirati sve vrste rada. Mogucnost transkodiranja na hotspotovima samo potvrdjuje ideju da raznolikost treba povezivati, nikako razdvajati.

O D-Staru ne znam puno, nisam ga do sada imao prilike koristiti.

Pitanje - zna li tko kako napraviti mute na 878 i 578 kada salju APRS paket. Iz nekog suludog razloga kod slanja krene digitalno crvcanje na maksimumu glasnosti, to mi probije usi i mozak. U biti, nisam jos skuzio da li se to javlja kod slanja ili nakon prelaska na RX.

10
EME / Odg: 432 eme
«  : 01. Travanj. 2021, 09:56:25 »
Čime si radio?

11
Repetitori / Odg: 9A0DJP
«  : 18. Ožujak. 2021, 22:13:33 »
Obilaznica kod VG - ide OK, Karlovac - 59 na mobilku 1/4L, a ide iz kuce i iz ruke. Probao sam DMR i C4FM, sve stima.
Nije lose, nije lose!

12
Članske diskusije / Odg: Smetnje
«  : 12. Ožujak. 2021, 20:54:54 »

Ajd snimi audio/video, bas da usporedim s mojim zujanjem kad se okrenem prema zeljeznici. A nekad i kad se ne okrenem, zuji svuda.

13
Članske diskusije / Odg: Smetnje
«  : 12. Ožujak. 2021, 18:11:04 »
To imas u svim pravcima jednako ili?

14
Članske diskusije / Odg: Zagrebačko UKV natjecanja 2020
«  : 16. Veljača. 2021, 17:43:59 »
Hvala na peharu, bili ste brži od mene, što ne znači da pivu nećemo popiti. Makar i "dućanušu"  ;)

15
Repetitori / Odg: 9A Repetitori
«  : 15. Veljača. 2021, 21:13:24 »
Pa to mi je i cudno. Napravi se nesto, repetitor, beacon, stagod i nikome se ne javis. Kako ce ljudi to znati koristiti ako nema informacija?

 Str: [1] 2 3 ... 21