Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - 9A2B

 Str: [1] 2 3 ... 17
1
Repetitori / Odg: DMR repetitor 9A0DNG (Psunj)
«  : 19. Listopad. 2020, 14:44:02 »
Hm, hoce ta antena prezivjeti zimu?

2
UKV tehnika / Odg: Simetriranje dipola na VHF-u
«  : 13. Listopad. 2020, 20:15:31 »
Kakvi su to TDK feriti? Gdje ih se moze nabaviti?

Imam link doma, pošaljem ti ga kad se vratim sa terena. Neki Kinez ih je tako brendirao, nisam ih posebno premjeravao, no odlično rade posao i na 2m i na KVu. Na 2m ih imam 8 na koaksu svake antene, a na KVu ih je 20tak ispod FD4. Drastično mi se smanjio RF u PPSu kad sam ih naslagao na kabl.
Uskoro ide u zrak stup za KV beam, gore će biti Mosley Pro 67-C3, moram naručiti 2 paketa i za tu konfiguraciju.

3
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 13. Listopad. 2020, 12:00:36 »
Ne možeš gledati samo statistiku broj veza. Normalno je da ćeš napraviti puno bliskih stanica jer ovi daleki su "big gunovi" i nema ih puno. Još ćeš ih više naporaviti ako složiš sistem da ih možeš čuti. Konkretno, otkad imam 4 antene na stupu, nije mi se drastično povećao ODX, no zato se povećao broj onih malih koje do sada nisam čuo. I to je redovito najveći problem kod velikih stanica na brdima - čujnost.

Za sada nemam problema sa RXom na TS-2000, koliko god da on bio slabo selektivan i podložan splaterima. No, zanima me kako bi se u istim uvjetima ponašao u praksi SDR u IC-9700 koji ima puno veću osjetljivost i tek 10dB veći dinamički raspon.

http://www.sherweng.com/table.html

4
UKV tehnika / Odg: Simetriranje dipola na VHF-u
«  : 13. Listopad. 2020, 11:50:53 »
Na mojim antenama su feriti, jednostavnije je za složiti, traži manje koaksa... Koliko se sjećam, stavljao sam 8kom TDKovih po anteni.

5
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 13. Listopad. 2020, 07:34:23 »
Cilj je napraviti sto vise DALEKIH veza, jer da je broj veza bio bitan, tada bi na FMu za 70 veza poderali mene sa 50.
Bio sam na 1100m sa 2m LFA 3L i GP15, vertikalka ne cuje. 20 dB gubitka zbog polarizacije je puno, dobit takve antene je nikakva, a to pokazuju i logovi stanica, niti jedna ekipa ne koristi takvu skalameriju. Jest da ce tebe cak i cuti, 1kW u cavao daje nekakvo polje, no sta ces ti cuti, pogotovo sa brda na kojem cujes sve iz svih pravaca kao QRM, to je ono sto se meni nije svidjelo. Mozda nekome hoce ako poslusa tvoj savjet  ;D
A tek smetnje jakih stanica, to je posebna prica.

6
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 12. Listopad. 2020, 23:25:03 »
Teorija je zanimljiva, jedino je problem sto niti jedna takva vertikalka nece izdrzati puno preko 200W, a ni prijem joj nije neki. U tolikoj guzvi i QRMu usmjerena antena je spas.

7
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 12. Listopad. 2020, 21:37:20 »
Kako onda netko zna što si koristio a što ne ako si stavio da imaš dva "sistema"? ... to što je u vertikali ne znači da se ne da odraditi ssb veza  8)...
73&nhf

Jer to nema smisla, koja je svrha toga, sta ces cuti na tu antenu? Ono sto su htjeli napraviti izmjenama pravilnika je ograniciti vise sistema u raznim pravcima, napajanih istovremeno u predaji. Iako mi ni to nema previse smisla, jer ako imas 4 sistema u 4 pravca i <100W, u svaki sistem ide 1/4 snage, a svi znamo koliko je "lako" raditi s 20tak vata na anteni. Osim toga, raditi na antenskom sistemu je dobro, zasto destimulirati ljude da imaju cim bolje antene? Upravo sam zbog te budalastine odustao od izrade jos 2 sistema (zapad i jug), no to je tako. Sta ce sljedece smisliti, da se ne smije imati stanica sa CATom? Da se uvede papirnati log? Da svi idu u HP ako ne koriste RG58?

8
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 12. Listopad. 2020, 20:24:12 »
Na temelju Borisovog loga i rasprave ovdje. Možda sam nešto preskočio ili krivo shvatio...
Inače, jasna su mi pravila, raspravljali smo ovdje o njima prije uvođenja... bio sam jedan od onih koji je inzistirao da  se antenski sistem prizna kao jedna antena.

Moj primjer i nije neki primjer, posto se 9el. jagica nalazi u vertikali i ne koristi se za IARU  takmicenja u kojima nema FMa. Generalno ju nisam ni trebao navoditi, ostala je u opisu zbog Activityja. A ni u tim takmicenjima ju ne koristim, posto su simpleksi zlokobno prazni.

9
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 12. Listopad. 2020, 20:21:43 »
...

Pitanje - vi osobno editirate kategoriju u svakom edi fajlu, ili to ide nekakvim automatizmom ako se logovi eksportiraju iz robota? Jer ako se to radi rucno, onda bi trebalo obavezno natjerati (nas) takmicare da to sami ispravno upisemo.

B.

10
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 12. Listopad. 2020, 17:51:30 »
Nisu ispravili sve greske, jos imaju oni jos dosta posla. Letimicno sam bacio oko na SO kategoriju i vido dosta stanica s jednom antenom (jednim sistemom) i snagom manjom od 100W.
Ili nisu stigli sve precesljati ili rade prema zalbama. Iskreno se nadam da nije ovo zadnje u igri.

11
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 11. Listopad. 2020, 08:39:54 »
Hahaha, koji si ti veseljak ;D
Pa i pitao sam, vrlo pristojno. Komunikacija mi je na razini. Pitao sam i IARUovce, detektirali smo problem, poslao sam fotke svojeg sistema koji koristim i to je to. Problem je nastao oko tvojeg pogresnog tumacenja propozicija.
Blokada na Hamradio.hr je rezultat ponasanja tamosnjeg admina i nema veze s ovim sto ti pises.
Moj pozivni znak je dosao legalno i legitimno, u skladu s pravilnikom, jer ga u protivnom ne bih imao. I ako je nesto za sankcije, onda je to upravo ova tvoja bezobrazna kleveta. Bez brige budi, znak je tu i tu ce ostati, kao i moja aktivnost na bandovima i u radioamaterskoj tehnici. Tvoju aktivnost i tvoj rad bas nesto i ne vidim. Samo moje eksperimentiranje i dokumentiranje izrade "spornog" antenskog sistema ima vise pregleda, nego bilo stansto si ti napisao. Pricu o izradi kratkovalnog pojacala necu ni spominjati. Ako ta razina edukacije zasluzuje ban, onda slobodno ostani samo ti na ovom forumu, jebe se meni, sve je i tako prebaceno na Facebook.

Caopusabok.

12
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 10. Listopad. 2020, 21:17:59 »

Nemaš se šta buniti, po IARU pravilima spadaš u HP.
Pozdrav

Neće da može: "(that is, all the antennas in the group shall be pointed in the same direction)"

Upravo je zavrsio film, pa da dovrsim misao. Izmjena pravila je imala za cilj ogranicavanje broja sistema usmjernih u razlicitim pravcima, kao i nacin rada u kojem se se u pradaji napajaju svi sistemi, a za prijem koristi samo jedan. To smo raspravili odmah nakon sto je do izmjene propozicija doslo i uopce mi nije jasno zasto se (ponovo) forsiraju vlastita pogresna tumacenja?
No, ako to vas dvojicu toliko veseli, nikakav problem, moze moj log i u checklog grupu, javite mi se privatnim mailom da dogovorimo cijenu ove opcije ;D

13
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 10. Listopad. 2020, 20:50:45 »

Borise, nisi u pravu u dvije stvari.


Apsolutno sam u pravu i to to dobro znas. U HP kategoriji sam ne zbog prijave antena, vec zbog upisane kategorije u mojem EDi fajlu. To je jasno vidljivo u obrazlozenju admina.
Nadalje, to sto je navedena antena koja se koristi za vertikalu i nije usmjerena u drugi pravac nije nikakvo krsenje pravila za LP kategoriju.

Ubuduce ce u mojim EDIjima pisati:
Antena: imam
Snaga: koliko imam.


Pozdrav ekipi
a kaj se vi svi skupa toliko pjenite?!

Uopce ne bi bilo pjenjenja da nije krenula besmislena rasprava o propozicijama, koju smo vec jednom prozvakali. Frajeri su se zajebali i nikome nista, neka ujebano isprave. Vise me zanima zasto nije bilo zajeba prosle godine.

14
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 10. Listopad. 2020, 14:24:04 »
A ti imas skolu stranih jezika pa si protumaci ispravno propozicije, umjesto da necije greske opravdavas iz ciste zlobe i pakosti. Kada bude tvoj znak ostecen ljudskom nesposobnoscu, onda cemo moci diskutirati.
Tvoj ego je tvoj problem, sam sebi si ga popisao. Jest da sam ti i ja malo pomogao, tvoj bahat nastup je uzrok mom sprdanju.  8)

15
IARU I. Region VHF contest / Odg: IARU R1 VHF Contest 2020
«  : 10. Listopad. 2020, 13:25:58 »
Pricam o tome da laprdas gluposti o necemu sto ne kuzis i sto ti nije jasno. Sad kad si skuzio o cemu se radi, nevjesto se koprcas prozirno pokusavajuci dokazati da nije bilo tako.

Idemo ponovo, prevedi si odgovor, svi smo u SO kategoriji jer nam log ne sadrzi SO LP, oni uopce nisu gledali antenske sisteme. Jer da jesu, ne bi u tu kategoriju trpali ljude sa 50W i jednom antenom.

Ja nisam prijavio 2 sistema, jer da jesam, ne bih bio na nasem robotu u SO LP.
"that is, all the antennas in the group shall be pointed in the same direction"

Sad te molim da prestanes lupati kao otvoren prozor i da ne skreces diskusiju sa onog sto je bitno.

A bitno je utvrditi zasto je prosle godine sve bilo OK i sta ce Nas robot morati odraditi da ispravno definiramo kategorije u nasim EDI fajlovima.
To je bitno, a ne tvoj popisani ego  ;D

 Str: [1] 2 3 ... 17