Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - 9a4qv

 Str: [1] 2 3 ... 160
1
Članske diskusije / Odg: Android logger?!?!
«  : 28. Kolovoz. 2017, 20:43:24 »
Tucnak
zakacis tastaturu na OTG i peri....

2
Tropo / Iono / Rain scatter / New 10GHz RS 1127km World Record
«  : 07. Kolovoz. 2017, 08:50:58 »
Izgleda da imamo novi svjetski rekord na 10GHz Rain Scatter vrstom rada. Oblaci koji su poharali dosta toga donijeli su i nešto dobro a to je novi rekord koji je sada podebljan na 1127km a ostvaren između DK3SE i IK7UXW.

Pratio sam malo tijek događanja i sve se poklopilo kako treba. Idealna pozicija korespodenata, pozicija i visina oblaka i naravno poznavanje telegrafije oba učesnika što je kod uW operatora jedan od problema.
Čestitke obojici, YT snimka na linku.

https://www.youtube.com/watch?v=CriyHZE0xdQ

3
EME / Odg: QRP EME
«  : 09. Srpanj. 2017, 20:56:24 »
Na ovome F1OPA lna sa WG ulazom si izmjerio NF 0.7dB.

Ako na svoj LNA sa SMA ulazom dodaš WG/SMA prelaz NF će ti biti viši od F1OPA LNA.

Nego reci ti meni, kakvu bi ti antenu koristio / napravio za beacon za 76GHz ? To te ja pitam  ;D

QV

4
EME / Odg: QRP EME
«  : 06. Srpanj. 2017, 23:40:03 »
Ma da, to oni dolaze na Slavnik da odrade Alana i ekipu iz Down under ali ta ekipa je tako neorganizirana da je to čudo.... Nismo ih prije dvije godine uspjeli uloviti na Hafenu a kamoli će ih odraditi na uW.
Zadnje što sam čuo da će Alan i ekipa biti negdje oko Pordenone a čuo sam i da traže neku lokaciju oko Venecije za taj test. Znaš da je njima sve ispod 300 milja normalno  ;D

Adi ti je u LZ land, javio se u kontestu na 23cm iz LZ. Sad tamo širi mikrovalni virus.

Mi smo ti u Eu na 76032 MHz mada imamo band do 81GHz.
Znači vi ste na 300W, kod nas je maximum 150W PEP na 76GHz dozvoljeno ;D Bilo bi bolje da koristimo 80ghz zbog manjih gubitaka nego na 76 ghz ali eto, Eu ekipa se drži tih 76 ko pijan plota i onda kud svi tu i mali Mujo. Inače, primarni smo korisnici banda  od 77.5 do  78GHz a iznad do 81GHz smo sekundarni.
U međuvremenu smo koordinirali saznanja i našli intrudera na 3cm band. Ali uzalud nam, kad se sa rogatima ne možeš bosti. To ovi tvoji zemljaci imaju duž Italije MFSK jodlanje....na 3cm nažalost.

Kod nas ništa od ductinga, mada se Mediteran crveni na Hepburnu.
Prije 7 dana I4TTZ je odradio EA9 postaju na 23cm bez problema, znači ide to preko Mediterana...

5
EME / Odg: QRP EME
«  : 06. Srpanj. 2017, 20:48:47 »
Da, mali dish od V-sat terminala. To je OK antena i feed koji dolazi sa njim.
Sa pojačalom ga je zakomplicirao... ne vidim di je cirkulator, vjerovatno je negdje čim je natakario onaj crni dummy load...

Kod nas se na 3cm točno na .106 i na .117 naselila neka telemetrija.
Ja sam je primjetio još u kontestu ali nisam imao vremena da se njom pozabavim.
Danas mi Cesare I6XCK šalje screenshotove sa SDR-a. kaže smjer Istre.. gledam po snimljenom azimutu i ono baš smjer Brioni... Budem snimio u subotu ili nedjelju kad budem u portablu. Dolazi valjda Wolfgang OE4WOG i Ernie HG3ED na Slavnik sa opremom 10-122GHz. Biti će zanimljivo vidjeti kako će se kontinentalci snaći sa propagacijama i vlagom preko mora.  8)

6
EME / Odg: QRP EME
«  : 06. Srpanj. 2017, 11:34:46 »
Nice....
Mislim da je to OK samo za mjerenja i usporedbu ali u amaterskoj praksi takvi LNA nisu praktični.
Kao prvo, da bi korisnik ostvario benefit od tako niskog šumnog broja, mora imati adekvatne SMA konektore, pribor za čišćenje konektora, moment ključ za stezanje istih SMA konektora te spojne SMA coaxialne kablove koje se rade na mašinama koje irzađuju te kablove po standardnim procedurama.

Ovo gore navedeno, ne da većina amatera ne posjeduje nego nije ni čula za takve zahtjeve.

Drugi problem koji se javlja je da sad takav LNA treba zašarafiti na neki relej. Ako već koristiš LNA sa vrhunskim performansama onda ti treba i takav relej a to je još uvijek WG relej. U tom slučaju treba ti vrhunski prijelaz SMA/WG koji koliko god bio vrhunski utječe na system NF.
Mislim da će onda overall system NF biti manji sa LNA koji imaju WF ulaz upravo zbog navedenih problema.

U svakom slučaju, thumbs up za ostvarene performance ali to nije za nas amaterčine  8)

Gorane, kad već imaš na stolu, izmjeri NF ova dva WG lna od Francuza i ovo drugo od našeg "prijatelja".
Šteta što nemaš jedan LNA od HB9 majstora što su ga mjerili na Orebru. Malo su mi te njihove brojke pretanke....

7
Ovo gore je odlična fotka sa vrha Baranje.... super. Čini mi se i dobar rezultat za korišten setup.

Ja sam ovaj put odlučio aktivirati JN74BX da ne bude rupa na karti, kako je bilo aktivnosti iz JN71, JN72, JN73 pa bio bi onda red da i JN74 bude zastupljen (na 10GHz).

JN74BX, lokacija beacona 9A0BVS, 470m ASL.

10GHz----
Odrađeno 48 QSO a moglo se  i više....

NIL QSO sa našim postajama, sva sreća da cu Česi 9A/OK2DL potjerali Rolanda iz kuće i radili na 10GHz :-) Video na jubitu:
https://www.youtube.com/watch?v=6wwTnm9JsNo

Drugi dan RS u svim pravcima ali aktivnost slaba..
Aktivnost iz DL i OE prema našem smjeru jako loša. Javljaju se samo oni kojima treba novo polje..
Već tradicionalan pristup DL postaja gdje su oni sami sebi dostatni za igrice ovog tipa, pogotovo na uW bandovima. Prosjek QRB, km/QSo je 360km što nije loše ni za 2m a kamoli 10ghz.
Nije odrađen niti jedan Austrijanac ? Zašto, svakome na volju za razmišljanje ali da je čudno onda je.
U prilog tome evo karte sa odrađenim smjerovima:
http://opencontest.org/edi/edimap.html?map=3cm%20summer.edi02072017110922000000

24Ghz----
Skitača nije baš neka lokacija za igrice tipa 24GHz jer teren upada u prvu Fresnel zonu gdje zbog niske visine pola snage grije 60km Istarske zemlje ali da se zadovolje neki korespodenti, teglio sam drugi dan i taj dio opreme. Samo jedan QSO sa QRB od 208km. pokušavao sa JN71 na QRB od 360km ali nije bilo potrebnog ductinga i more je već toplo za takve pothvate, velika vlaga je u zraku.

70cm----
Samo rekreativno podjelio bodove susjedima u Sloveniji. I nisam primjetio neku veliku gužvu i aktivnost na bandu ovaj kontest.

Evo par slikica opreme u prilogu i iščekivanje da me istušira RS oblak ali nisam bio te sreće. Sunce i bura, osjećao sam se kao sušeni bakalar...

QV

8
Tropo / Iono / Rain scatter / Odg: Dobar rain sketer
«  : 29. Lipanj. 2017, 09:43:52 »
Što se tiče prijave HAKOM-u, ako zanemarimo privatne linkove, linkove između firmi, wireless udruge i ostale, nije mi jasno kako u 9A legalno posluje jako puno privatnih internet providera koji su uredno registrirani kao tvrtke? Uvjeren sam da ne rade bez dozvole HAKOM-a.

Jedno je biti registriran kao provider, pružatelj usluga a drugo je koristiti opremu sukladno zakonskim propisima. Unazad više godina promijenjena je regulativa kojom više nije potrebna dozvola od nadležnog tijela za uvoz RiTT opreme. Zakonodavac je sankcioniranje ishoda korištene takve opreme prebacio sada na krajnjeg korisnika.

Paralela postoji i u našem hobiju, dobio si dozvolu za rad, pozivnu oznaku a to da li koristiš opremu sukladnu propisima te nitko ne pita, dok te netko ne prijavi recimo HAKOM-u. Kad kupuješ radio postaju van RH nitko te ne pita da li takav uređaj zadovoljava zahtjeve koje je zakonodavac propisao. Eventualno carina može pogledati da li postoji oznaka CE (China export) a sve ostalo je na tebi kao korisniku.
Kod rješavanja problema smetnji koje nažalost u većini slučajeva moramo trpjeti ne bi se trebali voditi zahtjevima ili osporavanjem korištenja frekventnog spektra ostalih korisnika nego upravo kvalitete opreme koju drugi korisnici koriste tj. zahtjevima da se poštuju norme i zahtjevi koje je zakonodavac propisao.

"Seljački" napisano, ne smiješ se buniti da ti susjed ima psa "Medu" ali smiješ se buniti što taj pas laje van uredovnog vremena  ;D

9
Tropo / Iono / Rain scatter / Odg: Dobar rain sketer
«  : 28. Lipanj. 2017, 11:34:00 »

[/quote]

Helou OC Zlatko! Imaš QRM na 5GHz od te parabole?
[/quote]

A da preformuliraš pitanje... ima li nekoga tko nema QRM-a od tog smeća ?

Pod hitno prijaviti HAKOM-u.....

10
EME / Odg: QRP EME
«  : 21. Lipanj. 2017, 17:09:51 »
Istina... Sad sam pogledao slike na njegovoj stranici, on koristi duple nosače u vertikali kako mu se antena ne bi objesila ili slomila kod prihvata. Boom mu je duži iz reflektora za razmak između ta dva nosača. Ima čoek aluminija..tko može - može  ;D

11
EME / Odg: QRP EME
«  : 21. Lipanj. 2017, 16:17:37 »
Lijepo. Ja bi pola sistema prebacio na drugu polarizaciju...

73 Sine - S53RM

"I tata bi sine.."  ;D
Ali ima jedan problem, kako će vertikalni nosači antena utjecati na dijagram zračenja, pogotovo što su ti vertikalni nosači jako debeli a razmak između elemenata yagice jako malen.

QV

12
Članske diskusije / Odg: ZRF-Jarun 2017- ev. podjela nagrada
«  : 10. Lipanj. 2017, 09:36:15 »
Ako nema podjele nagrada onda se ni moja malenkost neće uprizoriti na navedenom okupljanu krugovalnog građanstva.


 ;D

14
9A microwave contest / 9A microwave contest 2017.
«  : 03. Lipanj. 2017, 22:05:52 »
Ima li koga na kraćim cm ili mm?
Kod mene će biti upaljen beacon na 47GHz za referencu i namještanje azimuta za daljinsku paljbu.
24Ghz i 47GHz sa Vojak - Učka u nedjelju već od 08:00 (a i ranije) čim se dotegli oprema do vrha.

15
EME / Odg: QRP EME
«  : 31. Svibanj. 2017, 20:59:09 »
Trili, ma nema se tu šta puno više pričati.
To smo prožvakali već dosta puta.
Za tu lovu IC-202 je zakon. U FN se dao kupiti već za 80 Eura !
IC-202 koristi VXO i to je OK. Naravno da je to bolje od ovih rice box PLL-a ali IC-202 pati od nekih drugih bolesti. Kućište mu je plastika pa u njega curi svašta. Ipak je to star uređaj i ne može se uspoređivati sa današnjom poluvodičkom tehnikom.
Mada, za tropo rad gdje nema jakih signala, šumni broj sasvim zadovoljava. Na 2m za terestrial rad dobar je svaki uređaj koji ima šumni broj do 10dB. Za eme potrebno je to malo utišati za nekim normalnim LNA.
Pod normalnim LNA smatram pojačala a ne oscilatore.
Išao sam malo pogledati što se izlagalo na nedavnoj EME konferenciji u Orebru. http://www.moonbouncers.org/

Nije baš da se isplati zapaliti do Orebra zbog navedenim tema. Zanimalo me di kuda je "ekipa" dogurala sa svojim konstrukcijama. Ima tu svega, od profi stvari pa do šrota.
Za oko mi je zapala prezentacija mjerenja LNA kad ih već spominješ.
I eto, baš da pogledam to čudo od LNA koje koristi toliku razvikanu komponentu PGA-103+ (stranica/slide broj 6)
Za divno čudo, nema nikakvog komentara!!!!
Čovjek donio oscilator umjesto LNA i sve OK, sve prolazi......
Slika u prilogu

QV

 Str: [1] 2 3 ... 160