Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - 9A4TA

 Str: [1]
1
ES / Odg: ES sezona na 6M 2010
«  : 08. Lipanj. 2010, 13:48:37 »
Drago pozdrav.

Razmišljam o tome kako izvesti neku KV antenu. Za sada mi je najbolja ideja da podignem ispred kuće tri jarbola za zastave (za poslovne potrebe) i da mi to posluži kako jarbol za jedan kraj G5RV ili slične antene... Drugi kraj ću spojiti u voćnjaku ili vinogradu... KV mi nije previše zanimljiv osim 14MHz, a šteta je da nemam bar neku žicu i za druge opsege... Još od kraja '80-ih godina maštam o radu na 50MHz, ali nisam mogao raditi jer sam bio operator "B" razreda, a za polaganje "A" nije bilo vremena. Moja lista prioriteta ide ovako: 6m, zatim 2m i tek onda KV (da imam što raditi preko zime. ;) A opet tko zna što nam donosi sutra, možda poludim pod stare dane. :)

P.S.
Neki moji poznanici i učenici koji su položili u ranim 90.-im godinama prošlog stoljeća ništa vrijedan "E" razred, sada imaju "A" a da u životu nisu uzeli niti mikrofon, niti taster. To je sramota za sve nas, a najviše za one koji su takav zakon predložili i usvojili. No to je druga tema.

P.S.2.
Molim da mi se javi netko iz Osijeka ili okolice sa usmjerenom antenom da održimo jedan lokalni QSO na 6m - hvala.

2
ES / Odg: ES sezona na 6M 2010
«  : 07. Lipanj. 2010, 21:52:47 »
Dečki, imao sam vatreno krštenje  ;D

IC-746PRO je stigao prije 5-6 dana pa sam bio malo na prijemu sa nekom žicom... Danas je stigao 30A ispravljač, a ja bez rezonantne antene! Što ću jadan "kuku mene"!? ;-) Na brzinu sam odlučio napraviti Inverted Vee (duljina žica 1.42m) od mesinganih elektroda za varenje. Podignem to na par metara od zemlje u poluležeći položaj i čujem svašta nešto. Nisam se niti snašao, a već sam odradio: UT7QF, EA6QY, EA6CC, YO8RAW (mora da mu je bilo smiješno što ga 9A postaja moli za QSO, ali meni je to nova zemlja, novo polje...), UR7CT, OH4BNP, F5DRD, M0HKB, UT9EA.

Nije loše poslije duuuuuugooooo godina pauze... :) Zadnje DX-ove sam odradio daleke 1991. godine.

Pitanje:
Jel' ovaj današnji Es bio jako dobar, prosječan ili loš? Da znam što me čeka ako uspijem podići kakav stup sa 5-6el. Yagi-Udijevom antenom...

I još nešto. Jel' ima šanse da se čujem sa nekim iz 9A (ja sam u JN85UQ)? Nemam pojma kakva mi je modulacija, u koji položaj da stavim "mic gain", jel' trebam uključiti "compresor dinamike" i tako to...

3
ES / Odg: ES sezona na 6M 2010
«  : 29. Svibanj. 2010, 19:48:37 »
Slatinska je ekipa danas bila na hamfestu u Osijeku. Za to vrijeme vi rastrurate DX-ove! Svaka čast. Čestitke svim 6-metrašima... ;) Moja makina krenula ovih dana iz USA, ako sve bude kako treba, možda uspijem odraditi koju vezicu na 6m. Do tada mi ostaje gledanje u grafikone :)

http://www.vhfdx.net/spots/map.php?Lan=E&Frec=50&ML=M&Map=EU

4
EME / Poslušajte EME aktivnost na 23cm putem Interneta
«  : 05. Prosinac. 2009, 22:52:22 »
Prava je uživancija slušati EME na: http://websdr.camras.nl:8901/

Noćašnji live streaming od strane PI9CAM i njegovog SDR gateway-a, CW signali zvuče uistinu fantastično, a aktivnost je više no dobra - milina jedna za poslušati. :)

5
MS / Leonidi 2009
«  : 18. Studeni. 2009, 10:31:36 »
Noćas smo YL i ja promatrali Leonide i glumili SWL fotoamatere. :)

U bašči smo postavili dva stativa, jednog Pentax K10d i jednog Pentaxa K20d i krenuli na prijem. ;) Podesili smo azimut, elevaciju, polarizaciju i fokus. :) U prvih sat vremena gledanja na random frekvencijama (čitaj bjesomučna vizualna potraga na sve strane uz bolove u vratu) uspjeli smo vidjeti tek nekoliko jadnih pingova, koji nisu bili niti blizu zviježđa Lava i horizonta, tako da se najvjerojatnije ne radi o meteorskom roju Leonidi za koje su astronomi izračunali maksimum između 22:50 i 23:50h dana 17.11.2009.

YL Ivona je uključila automatiku na K20d u režimu 30 sekundi snima na 18mm i f3.5, a zatim 30 sekundi sprema na memorijsku karticu i tako stalno tijekom 60 minuta. Moj Pentax K10d nema mogućnost automatskog ponavljanja pa sam škljocao bezveze i kad mi je dojadilo gnjavio sam rukama ostale prijamne amatere. ;)  I kako to obično biva jedan kamen uletio je atmosferu i zapalio se! Nebom iznad naših glava je tako reći potpuno horizontalno prohujao ogromni kamen i iza sebe ostavio bljesak koji je rasparao nebo na pola. Imam utisak da je to sve skupa trajalo 2-5 sekundi. Meteor je iza sebe ostavio zelenkasti svjetlosni trag koji je potrajao još najmanje 10 sekundi i tek onda se počeo lagano gasiti. Pretpostavljam da je ionizacija potraja minimalno 30 i više sekundi pa se iskreno nadam da su pale neke veze dana 17.11.2009 u 22:35h po GMT-u. Točno vrijeme u sekundama ne možemo precizirati s obzirom na duljinu ekspozicije i duljinu spremanja zapisa na karticu koja traje 60 sekundi.

Da ne bude zabune fotografiju je snimila Ivona Lozić uz nešto QRM-a od strane 9A4TA koji je kasnije tragao za kamenom u plamenu ali se isti više nije pojavio. :( Sve u svemu vidjeli smo nekih 20-tak pinigova i jedan mali burst i ovaj spektakularni "ulet", pa nam promatranje nije bilo uzaludno. Od najavljene meteorske kiše, barem što se vizualnog dijela spektra tiče - nije bilo niti traga. Vremenske prilike su bile dobre sa laganom naoblakom pri temperaturi od nekih 10°C i bez vjetra. Promatranje smo izdržali zahvaljujući pričama iz davnina kada se MS redovito prakticirao (početkom '80-tih godina) u mojoj kući i zahvaljujući mandarinama, čokoladama, vrelom čaju i automatici na K20d.

Bilo bi lijepo znati jel' pala koja veza i vezica u to doba. Mogli bismo kompenzirati užitak - vi nama snimku radiomaterske veze, mi vama veliku snimku kamena koji je to omogućio. :)

P.S.
Ivona je pročitala tekst i kaže da je meteor proletio u 22:55h po GMT-u odnosno UT-u, a ne u 22:35 kako sam napisao. :(

6
Aurora / Odg: CME udara ?
«  : 21. Svibanj. 2009, 21:54:52 »
Imao sam čast, samo jednom, slušati skandinavske radioamatere na 144 MHz CW, koji su tada imali pile-up i vjerojatno puno smetnji tako da nisam nikoga odradio sa 10W. :( Nema veze, velika je stvar uopće doživjeti Auroru u našim krajevima, pa makar i na prijemu. Iako sam slušao priče o tome, bilo je uistinu uzbudljivo slušati telegrafske signale bez modulacija, dok šušteći dolaze i odlaze...

Baš sam htio pitati što znači CME, a onda sam malo guglao i pronašao da je to "Coronal Mass Ejections". :)

7
UKV tehnika / Odg: YU1QT Oblong 13el
«  : 21. Svibanj. 2009, 11:50:43 »
Andro, hvala lijepa! :)

Nažalost profesionalno provodim previše vremena ispred računala, stoga mi je vrlo teško baviti se hobijem - opet na računalu... Probati ću uhvatiti vremena (kad odmorim oči od buljenja u zaslon monitora) i iskopati tražene informacije u arhivi napisa...

Bilo bi jako dobro vidjeti kako je sve to realizirao Leon ili drugi samograditelji, tako da ne izmišljam "toplu vodu".

8
UKV tehnika / Odg: YU1QT Oblong 13el
«  : 21. Svibanj. 2009, 09:26:16 »
Andro, svaka čast - ovo je uistinu vrlo lijep komad hardvera, to jest antene. :) Malo je podugačkih dimenzija ali je zato pojačanje upravo štrumftastično. ;)

Ima li u tvojoj radionici nešto "fino a jeftino" za 6m? Naime, dok razmišljam o tome što kupiti od uređaja, mogao bih sagraditi kakvu čestitu antenu za 50Mhz. Bolje dobra 'antenčuga' nego linear - jerftinija je, stvara manje buke i troši manje struje. :) Zadnje što sam radio davnih godina bila je Loop Yagi 5el. (po dizajnu nekog RA iz Slovenije). Možda griješim ali mi se nekako čini da je u samogradnji lakše napraviti savršeni krug nego pravokutnik...

Pregledao sam Yagi antene od Ljubiše YU7EF i pitam se zašto nema nikakvih drugih antena osim standardnih Yagi izvedbi sa poluvalnim elementima - jel' to najbolje, najjednostavnije... Meni se LY nikada nisu sviđale zbog svoje prevelike duljine i mehaničkih osobina. Iznenadne i vrlo žestoke oluje su sve češća pojava, pa me i dalje privlače kratke antene sa duljim elementima.

Ima li logike u tome da punovalni elementi imaju veće zahvaćanje elektromagnetnih valova od poluvalnih i isti konačni rezultat ili ne? Npr. može li se po karakteristikama uspoređivati jedna 5 el. Yagica sa punovalnim elementima i Yagi antena od 10 el. kojoj su elementi dugački polovicu valne duljine? Što je prednost i mana jedne ili druge izvedbe?

9
Zahvaljujem, svima na odgovoru. Nije da sada sve znam, ima tu još nedoumica oko brojanja zemalja, ali o tom potom... Kada sam u ranim '80-ima i kasnije na 2m odradio tih 20-tak zemalja i podosta QTH polja (po sejćanju nekih 90-tak) nisam razmišljao puno o svemu tome, bilo je važnije "raditi" i graditi nove antene, 'nelinearce', pratiti stanje tehnike, ići na skupove, okolna brda i tako to... Sada je lijepo pogledati QSL-ke koje sam srećom sačuvao, iako mi nisu sve države potvrđene. :(

Nisam još niti uređaj nabavio, ali sam zato već dogovorio izradu nove QSL kartice (višebojni tisak, 280gr. sjajni papir) jer što je Radio amater bez QSL kartice - ništa, do pričalica bez pokrića! ;)

10
Tropo / Iono / Rain scatter / Odg: TEP 6m
«  : 23. Travanj. 2009, 08:58:10 »
Uh, kako to dobro zvuči... Prije sa "B" razredom nije bilo moguće raditi na 6m opsegu. Htio sam polagati za "A" u Požegi negdje '93.g. ali nije bilo nekakvih uvjeta s njihove strane, ispitna komisija ili tako nešto, kad sam vodio polaznike na polaganje "E" razreda... Sad mi je CW brzina pala na minimalac, elektronika polako hlapi, a dobio sam "A" razred na poklon (ne možeš vjerovati) i dakako mogućnost rada na magičnom opsegu od 50MHz - hip, hip, hura!

Eto, ništa posebno nisam niti rekao, niti pitao, sa sjetom gledam u monitor i podsjećam se prošlih vremena, umjesto da zarotiram malo antene... :) Uf, kad sam gradio novu kuću, nisam predvidio nigdje mjesto za antenski stup. :( ali zato imam okolo pravi mali botanički vrt i par stotina voćki svih vrsta. Neki grm ili cvijet će platiti glavom...

11
Izvrsno, znači nisam HAMLET ;) odmah ću otvoriti jednu novu tabelu u tabličnom kalkulatoru i krenuti sa unosom dosadašnjih postignuća. :D

12
Lijep pozdrav svima - koliko Vas ima, poslije duuugoooo vremena i odsustva...  :)

Radije bih Vas pozdravio na opsegu, ali to bude još malo pričekalo dok se ne organiziram. ;) Kao povratnik na "Radijske valove što život znače", sa uzdasima sam pregledao QSL kartice iz prošloga stoljeća (1981. - 1992.g. i nešto malo u periodu od 1992.g - 1994.g.).

Interesira me jel' se priznaju potvrđene veze pod bivšim pozivnim oznakama, za npr. diplome, DXCC listu ili to sada ima samo povijesno-sentimentalnu vrijednost pa krećem opet od nule?

 Str: [1]