Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - 9A2B

 Str: [1] 2
3
9A activity contest / Tablica rezultata
«  : 02. Lipanj. 2019, 11:57:06 »
Po kojem sistemu se azurira tablica bodova za 9A Activity?

https://www.hamradio.hr/vhfrobot/activity_g_tab.php

4
UKV tehnika / DR9A
«  : 21. Travanj. 2019, 14:25:36 »
Koliko su samo srezali TAMova 110...

https://www.youtube.com/watch?v=2Rh3-K8V4_o

6
Članske diskusije / Radioamaterski ispiti
«  : 28. Listopad. 2018, 15:20:58 »
Upravo sam natrcao na kolegu 9A3DAA i ostao frapiran cinjenicom da je netko takvog znanja i mentalnog sklopa polozio radioamaterski ispit.
Ovo je u rangu blejanja na R6.
Hitno treba postroziti uvjete za polaganje radioamaterskih ispita i pojacati selekciju. Svaka cast omasovljavanju, no rusenje kriterija nosi vise stete nego koristi. Napominjem da ovo nije prvi takav.

10
Članske diskusije / Marko u Andromedi
«  : 03. Veljača. 2018, 23:08:48 »

12
Članske diskusije / Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
«  : 18. Listopad. 2017, 19:44:20 »
Tipfeler u dodatku 1, tablica 1: Band je 5MHz, ne 5kHz Članak 4, stavak 3, točke 3 i 5 definiraju HRS kao nužno tijelo za izdavanje suglasnosti za postavljanje repetitora ili digipitera, čime se HRS stavlja u monopolističku poziciju koja može (i hoće) gušiti razvoj radioamaterskih komunikacija u RH i dodatno umanjiti slobodu pojedinca da se bavi svojim hobijem.

Za postavljanje bilo kakvog repetitora/digipitera, potrebna je dozvola Hakoma, a ako se pojave smetnje bilo koje vrste, za to trebaju biti zadužena inspekcijska tijela. Radioamateri nisu needucirani pojedinci koji će na "divlje" postavljati opremu i stvarati smetnje, već su educirani vlasnici dozvola, koji se ponašaju u skladu s pravilima struke.

Ovim monopoliziranjem HRS-a otvara se mogućnost povećanja financijskih troškova, što smo do sada imali prilike više puta doživjeti nerazumnim povećanjima kojekakvih nameta za izdavanje pozivnih znakova i sl.

Osim toga, u svijetu je sve češća pojava izbjegavanja članstva u bilo kakvim hobističkim udruženjima i savezima, što apsolutno treba uzeti u obzir, jer je to i kod nas u uzlaznoj putanji.


Dodatak 1, poglavlje 1, tablica 1

Potpuno je nepotrebna diskriminacija radioamatera "P" razreda ograničavanjem dostupnih frekvencijskih opsega. U dolazećim periodima smanjene sunčeve aktivnosti i izuzetno loših propagacija ovakva ograničenja nemaju smisla. Postojeća ograničenja stvaraju dodatnu destimulaciju kod početnika (koje je i tako tesko animirati i zadržati), ograničavaju ih u otkrivanju svih aspekata ovog hobija i uklanjaju im mogućnost dodatnog učenja i razvoja.
Primjer razbijanja 14MHz frekventnog opsega na "dozvoljeni i zabranjeni" dio dodatno će otežati rad (npr. u takmičenjima i aktivacijama), smanjiti konkurentnost i mogućnost uspjeha  u takmičenjima, otvoriti mogućnost za pogreške/kršenja propisa i stvoriti nepotrebne frustracije u radu (čujem kolegu radioamatera, ali mu se ne smijem javiti).
Mlade posebno zanimaju digitalne vrste rada, što je npr. primarna namjena 10MHz banda, kojem oni nemaju pristup, kao niti SSTV dijelu 14MHz banda (14.230-14.240MHz)
Pravo na korištenje svih frekvencija dobit će tek polaganjem "A" razreda, što je za najmlađe radioamatere često nemoguća misija zbog premalog znanja iz domene elektrotehnike i elektronike. Dok sakupe dovoljno znanja, oni često izgube interes i napuste radioamaterski hobi.

Potrebno je operatorima "P" razreda omogućiti rad na SVIM OPSEZIMA (uključujući i WARC) u cjelokupnom rasponu frekvencije svakog opsega, ali uz OBAVEZNO ograničenje snage na 100W/15W/10W, ovisno o opsegu.
Tko želi proširiti svoje mogućnosti korištenjem velike snage, taj će morati steći dodatna znanja i položiti "A" razred. To je pozitivna motivacija, ograničenja i diskriminacije to nisu!

13
UKV tehnika / Nova igračka iz Icoma
«  : 08. Listopad. 2017, 23:35:48 »
http://www.rigpix.com/icom/ic9700.htm

Nakon dugo vremena napokon UKV dedicated stanica...

 Str: [1] 2