Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - 9A5CZI

 Str: [1]
1
UKV tehnika / Novi VNA na Ebay-u
«  : 22. Kolovoz. 2019, 14:33:25 »
Pred koji mjesec se pojavio na ebay-u NanoVNA (Vector Network Analyzer) i trenutno mu se cijena kreće oko $50.
Prema specifikacijama pokriva područje od 50kHz do 900MHz, a s novim modificiranim firmwareom u kojemu su ispravljeni neki bugovi gornja frekvencija je ipak smanjena na 800MHz.
Prve recenzije su jako dobre, osobito su u području do 266MHz gdje uređaj radi s osnovnim harmonikom, a usporedni testovi s puno skupljim uređajima pokazali su vrlo slične rezulatate. U području iznad 266MHz gdje radi s višim harmonicima rezultati su nešto slabiji, ali za amatersku primjenu još uvijek odlični.
Radi se o open-source projektu koji je započet prije nekoliko godina, a ove godine ga je jedan kinez hardverski i softverski doradio i stavio u prodaju po ovoj vrlo niskoj cijeni.
Na ebay-u ima više verzija ovog uređaja, pa je prilikom kupovine potrebno pripaziti koju verziju se kupuje. Naime, loši klonovi ovog uređaja uopće nemaju RF oklop oko ključnih komponenti.

Više o cijelom projektu se može naći na:    https://groups.io/g/nanovna-users

Ja sam naručio uređaj s ovog linka koji po slikama ne bi trebao biti loš klon, a pravu istinu ću saznati tek kada stigne: 

https://www.ebay.com/itm/NanoVNA-Vector-Network-Analyzers-HF-VHF-UHF-Antenna-Analyzer-Standing-Wave/264425434368?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

Ako ova igračka funkcionira kako se za sada čini, ovo bi za nas radio amatere moglabiti jedna od najboljih ebay kupovina, a proizvođači skupih antenskih i VNA analizatora bi mogli izgubiti dobar dio kupaca u RA zajednici.

73 de Zrinko, 9A5CZI

 Str: [1]