Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - 9A3DZK

 Str: [1]
1
Packet radio mreža / Novi(stari TNC2) digipeater Trogir(Vlaska444m)
«  : 31. Kolovoz. 2020, 23:33:03 »
Danas predvecer, taman prije nevremena montiran je APRS digipeater na lokaciju iznad Vlaska iznad Trogira na 444m n/v.
Na lokaciji se vec nalazi mmdvm repetitor 9A0DTG na 438.200 koji pokriva Split, Kastela, Trogir, dio otoka i obale, i nesto blize dalmatinske zagore.
Ideja digija na toj lokaciji je starija od ideje za DMR ali sam eto isao prioritetima vecine.
Oprema je Elting 10W, i TNC2(UiDigi 1.9), ova 2 uredjaja su stabilno radili nekoliko godina u komadu u doba kad nije bilo novijih TNCova
Iako imam jedan ot3 u pripremi, iz povijesnih razloga sam se odlucio poigrati ssa TNC2, isprogramiran preko db25, uz odredjene probleme, tako da smatram da je jos u testnom radu.
Trenutno se pokusavam logirati preko RF, spojim se ali ne uspijevam ukucati password...
Uglavnom, evo i nekoliko slika, krenuli smo dolje u pocetku jakog kisnog i grmljavinskog nevremena, inace montiran je i novi rack ormar kojeg je donirao 9A3FSP, pa kad ne bude nevrijeme i bude.vremena oprema ide u njega.
Digi cuje 9AOXZD-1(Celavac) i preko njega, i Velebitske Pljesivice ide u Zagreb, znaci preko RF sa 3 hopa prodjem vokcem prema Zagrebu(bez interneta)
Takodjer cuje i ostale digije u okolici direktno ili preko Celavca jednim hopom.
Hvala Dinu 9A3DDC na pomoci i pracenju munja dok je Spiro 9A3FSP montira ormar, i hvala 9A8RA na donaciji diplexera i pomoci oko TNC2
Hristo 9A7KXP je odmah istestirao putanje paketa preko KISS
Uzivajte

2
Pozdrav svima. Neki možda već i znaju, bio sam u gužvi ovih dana pa nisan stigao objaviti na forum osim kratko u temu o karti repetitora.
Vrijeme radnje 08.09.2017. u večernjim satima.
Evo c/p mog kratkog osvrta na klupskoj FB stranici:
"Jučer poslijepodne(ili bolje rečeno sinoć) smo ja, Ante 9A8RA i Siniša(stručnjak za Motorole) krenili na Labišnicu. Razlog su konstantne smetnje od talijanskog D-star repetitora čija je izlazna frekvencija na ulaznoj frekvenciji Labišnice, 431.500. Repetitor koji je smetao ima oznaku IR8UY.
Nakon dužeg vremena smo se uspili skupit, i najvažnije sredit dozvolu za pristup objektu. Ne bi bilo zanimljivo da nije bilo grešaka, pa je dozvola došla uz dosta komplikacija i zivkanja. S obzirom da obveze itd. došli smo gore oko 17:XX.
Repetitor je zeznut, kombinacija dvije GM900 uz neki minimalni sklop koji ih povezuje. Dogodilo se da smo slučajno pomakli jedan mali prekidač dok smo tražili način kako ih programirati. I to nam je oduzelo jedno 3 sata dok repetitor opet nije proradio. Dodatni problem je nedostatak bilo kakvih indikacija na repetitoru(osim signala na izlazu).
Nakon šta je proradilo, postavke su provjerene i preprogramirane, na fekvenciju 439.400 offset -7.6MHz i PL ili CTCSS 173.8Hz. Nakon toga je uštiman duplexer i ulazni filter, to je također potrajalo. Uspjeli smo dobiti nekih 14W na izlazu iz duplexera, i -116dbm osjetljivosti. To je zadovoljavajuće, a na uho sa lošijih lokacija repetitor radi isto ili zanemarivo bolje. Znači, posal uspješno odrađen. Osim šta smo proveli gori 7 sati i došlo doma iza ponoć. Ali bitno je da je rješeno, i da su svi zadovoljni. Također smo skinili opremu koja je nepotrebna na lokaciji i nema dozvolu, smjestili repetitor i ispravljač na policu, tako da izgleda dosta urednije. Mislim da smo rješili problem talijana, bar smo se makli od tog D-stara kojem smo pisali mailove i nije imao sluha za naše probleme. Sad i ako budu na frekvenciji, bar ih nećemo čut zbog subtona. A frekvencijom smo se "digli" iznad njihovih izlaza repetitora.
Velika zahvala gospodinu Siniši, koji nije radioamater, ali je išao s nama sa svom opremom nakon cilog dana na poslu, i još nakraju detaljno štima duplexer da proba izvuć koji dbm osjetljivosti.
Eto ga, znači 439.400, -7.6Mhz, 173.8Hz bez odaziva(zadrške)"

Na ovo imam komentar, tj. pitanje.
Primjetio sam da su skoro svi UHF repetitori kod nas(osim 2 mislim) u praktički pola dostupnog dijela banda. I vidim zašto, svi izbjegavaju dio na kojem su izlazi talijanskih repetitora(na našim ulaznim frekvencijama)
Bez obzira što smo izbjegli ulaze, čujem neke aktivnosti u pozadini dok repetitor ostane u TX pola sekunde nakon puštanja PTT. Ima li netko detaljna saznanja o talijanskim kanalima, tj. postoji li ijedan repetitorski kanal da oni ne smetaju? Jer na ovome 431.800 bi trebao biti njihov ulaz repetitora. Pregledano po njihovim tablicama. Možda je, ali s obzirom da im je na UHF sve "naopako" zanima me iskustvo drugih koji imaju saznanja i iskustva sa smetnjama na drugim repetitorima na sličnim kotama. Ili nema druge nego birati neki kanal s rasterom 12.5. Iako slušanjem je utvrđena velika količina "smeća" uključujući Dstar i slično na našim ulazima i izlazima, nekakve telemetrije, jače i slabije i slično. I to na nekih 200m ASL na Čiovu.  Reklo bi se ne zna se tko pije a tko plaća :D
Ako nekoga zanimaju slike, najbolje pogledajte na https://www.facebook.com/groups/118844994856193/
Pozdrav svima
9A3DZK

3
Novosti / Radioamaterski balon
«  : 03. Rujan. 2016, 13:51:19 »
Pozdrav svima!
Ovih dana se malo igram s aprs-om preko Aprs Droida i vokca preko voxa. I danas dok sam bio u šetnji s pason uhvatio sam amatersko balon K6RPT-11 južno od Visa. Moj qth je Čiovo, JN83DL.
Evo link na balon  http://aprs.fi/#!call=a%2FK6RPT-11&timerange=3600&tail=3600 Str: [1]