Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - 9A1IW

 Str: [1] 2 3 4
2
UKV tehnika / HackRF One
«  : 09. Siječanj. 2017, 14:55:50 »
https://greatscottgadgets.com/hackrf/

    1 MHz to 6 GHz operating frequency
    half-duplex transceiver
    up to 20 million samples per second
    8-bit quadrature samples (8-bit I and 8-bit Q)
    compatible with GNU Radio, SDR#, and more
    software-configurable RX and TX gain and baseband filter
    software-controlled antenna port power (50 mA at 3.3 V)
    SMA female antenna connector
    SMA female clock input and output for synchronization
    convenient buttons for programming
    internal pin headers for expansion
    Hi-Speed USB 2.0
    USB-powered
    open source hardware

6
Članske diskusije / Izbori u HRSu
«  : 04. Studeni. 2016, 14:36:17 »
Kako ne prate svi hamradio.hr forum, kolega 9A3TY je napisao svoj osvrt na rad Saveza i predstojeće izbore, a ujedno uputio poziv svima da se trgnu iz zimskog sna.

Poštovane kolege radioamateri, zastupnici u Skupštini HRS-a,

da li ste zadovoljni stanjem u HRS-u ?

Ako jeste – ne trebate čitati dalje.Pred nama je izborna Skupština HRS-a. Da li će ona biti samo još jedna u nizu odnosno pro-forma igrokaz demokracije na kojoj ćete samo kao roboti podizati ruku kad vam netko to kaže ili će se stvari početi mijenjati ovisi samo o vama.

Prvo pitanje koje morate sami sebi postaviti je zašto ste se uopće prihvatili funkcije zastupnika u Skupštini HRS-a. Da li je to bilo samo zato da se zadovolji forma ili zato jer svojim radom u Skupštini želite pridonijeti boljitku radioamaterizma i tehničke kulture u svojoj sredini, u svojoj domovini?

Iskreno se nadam da je razlog taj da aktivno želite sudjelovati u radu Skupštine.

Da vas podsjetim : Skupština je predstavničko i najviše upravljačko tijelo Saveza (članak 26. Statuta). No, da li je to zaista tako? Kako to Skupština upravlja Savezom? Na način da izabere predsjednika i Izvršni odbor i tu je priči kraj jer nakon tog izbora odabrana ekipa radi sve po svom bez ikakve mogućnosti da aktivno sudjelujete i usmjeravate njihov rad ? Zar zaista par ljudi zna sve bolje od svih ostalih? Zar je to demokracija?

Neki od vas koji redovno prate forum sigurno već znaju za moja osobna, izuzetno negativna, iskustva u komunikaciji sa stručnom službom a iskustvo s tajnicom je tek priča za sebe.

No, jedini kandidat za novog predsjednika u svojoj otužnoj da ne kažem copy-paste kandidaturi bez imalo mašte i pogleda u budućnost kaže da od stručne službe očekuje da uloži dodatan napor .... Kakav dodatan napor? Kao da je do sada uložen ikakav napor? Iako je člankom 19. Statuta HRS-a (koji je usvojen 18.04.2015.) propisano vođenje članske evidencije na moj zahtjev za dobivanje na uvid istoga tajnica dana 19.09.2016. odgovara da je isti "u izradi". Dakle, niti godinu i po dana nakon usvajanja Statuta (i nešto manje od njegove potvrde u nadležnom uredu) ne vodi se Zakonom o udrugama propisana evidencija. Koliki je napor potreban za to? Sjećate li se priče što će sve "nova" tajnica raditi i napraviti za HRS? Ja se sjećam. Sjećate li se pustih nagrada i bonusa koji su joj isplaćeni? Ja se sjećam. A sjećate li se ičega doboroga što je napravila za HRS? Ja se ne sjećam.

Vjerujem da i vi kao i ja već par godina dobijate potvrdu o članstvu u HRS-u koja glasi na vaše osobno ime i koju ne možete upotrijebiti ni za kakvu svrhu. S obzirom da vi kao fizička osoba prema Statutu HRS-a ne možete biti član HRS-a (osim sko vas Skupštine ne proglasi počasnim i podupirućim članom) proizlazi da tajnica izdaje (lažne?) dokumente čija izrada i slanje iziskuje vrijeme i novac a ne služe ničemu. Dakle čisti nepotrebni trošak. I nikoga nije briga? A potvrdu o prijedlogu pozivne oznake morate osobno zatražiti i dobit ćete je na kućnu adresu pa umjesto da HRS plati jednu poštarinu i dostavi sve potvrde vašem klubu plaća višestruko veće troškove pakiranja i slanja. I nikoga nije briga? Tajnica pojma nema o Statutu HRS-a jer u jednom trenutku tvrdi da svatko tko uplati članarinu može biti član HRS-a da bi u drugom, nakon što joj skrenem pažnju na odredbe Statuta, počela pjevati drugu pjesmu.


Nakon što mi je upalo u oči da objavljeno financijsko izvješće izgleda kao da ga je malo dijete sastavljalo (nedostaju podaci, zbroj ne odgovara pribrojnicima, iznos članarine nema veze sa zdravom logikom,...) zatražio sam dodatne podatke. Tajnica odgovara : "Dobili ste isto što i ostali" a nakon mog ponovljenog zahtjeva jednostavno odbija dati mi zatražene podatke.

Da li je to način ophođenja sa zastupnikom u Skupštini? Onoj Skupštini koja je najviše upravljačko tijelo Saveza? Da li je to ispunjavanje obveza definiranih Statutom i ugovorom o radu?

Ne budi lijen, zatražio sam na uvid i analitičke konto kartice konta 11110 Žiro račun, 11310 Blagajna, 1111 Devizni računi za 2012, 2013, 2014, 2015 i do sada proknjiženo u 2016 god., bruto bilance za navedene godine te popise dugotrajne imovine na dan 31.12.2012.,2013.,2014.,2015. Što sam dobio? Samo odgovor da mi ne daju tražene dokumenta. A predsjednik Nadzornog odbora se još i naljutio jer oni "savjesno obavljaju svoj posao" i sva njihova izvješća su "usvojena na Skupštini" (to je ono ranije spomenuto dizanje ruku). Na pitanje kako to savjesno obavljaju posao kad godinu i po nema Statutom i Zakonom propisane članske evidencije nije se udostojio niti odgovoriti.

Zar je popis NAŠE imovine tajna za NAS ??


Što vi mislite? Da li zastupnici u Skupštini, tom najvišem tijelu upravljanja Saveza, imaju pravo na uvid u spise? Ako niste sigurni, a trebali bi biti, pogledajte članak 13. Statuta HRS-a gdje se taskativno navodi da se javnost rada osigurava i omogućavanjem članovima uvida u spise. Kojom logikom bi uopće ijedan dokument trebao biti nedostupan zastupnicima u Skupštini?

Zar oni koje mi postavimo na određene funkcije imaju pravo uvida u sve spise a mi ne? Nije li tu netko pobrkao lončiće?


Kako dobro funkcionira stručna služba i pojedina povjerenstva vidi se i iz sljedećeg primjera. Dana 04.09.2015. prijavio sam da se na web stranici hrvhf.net nalaze netočni podaci o repetitorima. Unatoč dodatnim upozorenjima do današnjeg dana podaci nisu ispravljeni. Tajnica proslijedi prijavu UKV manageru, UKV manager se pravi blesav i kaže da on nema administrativne ovlasti, ... I nikoga nije briga? Repetitori se skidaju i "popravljaju" godinama ... I nikoga nije briga?

Isti taj UKV manager odlazi u Beč kao NAŠ zastupnik. Da li se konzultirao s vama koje će stavove zastupati? Da li vam je podnio izvješće o svom sudjelovanju? Ja ga ne vidjeh niti čuh. U čemu je onda bio smisao njegovog odlaska tamo? Imamo novca na bacanje? I nikoga nije briga?


Novim Statutom predviđena je i mogućnost održavanja elektroničkih sjednica Skupštine. No, stručna služba i Izvršni odbor propustili su tu činjenicu ugraditi u novi Poslovnik rada Skupštine pa je u potpunosti nedefinirano. Stručna služba koristi priliku pa sama izmišlja "pravila igre" i proglašava svako zaprimanje dokumentacije glasom ZA. I sve to uz, da se podsjetimo, nepostojeću zakonom propisanu člansku evidenciju. I onda se na takav način blagoslovi nenamjensko (dakle protustatutarno a vjerujem i protuzakonito) trošenje "viška" sredstava tj. prelijevanje u nečiji osobni džep. Naravno, malo kasnije, kada treba isplatiti naknadu za izradu priručnika za slijepe radioamatere onda se ista stopira dok se ne vidi kakvo će biti stanje na računu. Kakav moral, tj. nedostatak istog.


Kandidat za predsjednika nije se baš iskazao na funkcijama koje je do sada obnašao. Pogledajmo samo posljednju funkciju – predsjednik KV povjerenstva. Domaća KV natjecanja pratili su brojni propusti, prijelaz s konja na magarca kad je u pitanju obrada natjecateljskih dnevnika, nepoštivanje pravilnika, enormno kašnjenje s nagradama natjecateljima, dosta natjecatelja izjavljuje da se više ne želi natjecati zbog takvog stanja, ... I sve to uz izostanak bilo kakve komunikacije s natjecateljima. I sad bi ta ista osoba trebala voditi cijeli HRS? Da se bar potrudio i napisao neku inovativnu kandidaturu možda bih još i povjerovao da se može promijeniti.


Da, žalosno je da imamo samo jednog kandidata za predsjednika. No, da li ste se zapitali zašto je to tako?

Imate li snage i hrabrosti reći NE ovakvom birokratskom, uštogljenom, zaostalom načinu rada Skupštine i HRS-a u cjelini?

Imate li snage i hrabrosti reći da tri minute nisu dovoljne da iznesete svoja mišljenja i ideje?

Imate li snage i hrabrosti dići svoj glas i tražiti da se i VAS sasluša i uvaži VAŠE mišljenje?


Ako imate, sad je trenutak da to i dokažete. Napravite prekretnicu. Pokrenite HRS u pravom smjeru, smjeru napretka, moralnosti, boljitka, učinkovitosti, transparentnosti, odgovornog trošenja sredstava, komunikativnosti, usvajanja novih znanja i tehnologija,... pa da HRS bude tu radi svojih članica a ne obratno !


Prvi korak je reći glasno NE dosadašnjem načinu rada. Reći NE izboru predsjednika ako mislite da nije odgovarajuća osoba za tu funkciju bez obzira što (u ovom trenutku) nema drugih kandidata.


Nadam se da ćete poslušati svoju savjest.


Srdačan pozdrav,

Ivo, 9A3TY


P.S. S obzirom da trenutačno nema drugačijeg načina za međusobnu aktivnu komunikaciju uključite se u diskusije na HRSovom forumu ! Nek se i VAŠ glas čuje !

8
UKV tehnika / Antenski power splitteri - 2m, 70cm, 23cm
«  : 13. Rujan. 2016, 19:59:24 »
http://www.pe0sat.vgnet.nl/antenna/power-splitter/

http://www.qsl.net/dk7zb/Stacking/splitter.htm


S kojim idmenzijama i duljinama cijevi ste vi radili?
Koji su bili rezultati?
Kako ste se ih izolirali od vode?

11
UKV tehnika / "Probna voznja" IC-7300
«  : 14. Svibanj. 2016, 23:08:52 »
 Ugostio nas je Mar/Almar, da bacimo oko na novu "kutijicu"  :) Radio je "uhometar", pa su dojmovi prilicno subjektivni. Uglavnom, solidna stanica!
Za pravu ocjenu, treba ga baciti "na muke" tokom takmicenja.
Touch displej je pun pogodak, korisnicki interface i sistem menija je pregledan i jednostavan za upotrebu, sto bi rekli - "intuitivan", zoom panadapter je pravo osvjezenje, a i 4m band je pun pogodak. Stanica je mala i kompaktna, softver i SDR rade brzo...

12
Članske diskusije / Sajam u Pordenoneu
«  : 24. Travanj. 2016, 17:13:56 »
http://s186.photobucket.com/user/btudan/library/HAM_Radio/2016_04_23-Pordenone

Sajam je bio "tako-tako", no isplatilo se otići, ako ni zbog čega drugog, onda zbog ove kineske "gulilice" za ananas.  ;D

15
Kalendar UKV natjecanja / Kalendar UKV natjecanja za 2016. godinu
«  : 03. Siječanj. 2016, 17:45:38 »
Gledam, cudim se, zar je moguce da cijelu 2015. godinu nitko nije imao vremena sloziti kalendar za 2016.

Ili se ocekivao mateorski armagedon, pa je neizvjesnost nadvladala razum?

 Str: [1] 2 3 4