Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - 9A4TA

 Str: [1]
1
EME / Poslušajte EME aktivnost na 23cm putem Interneta
«  : 05. Prosinac. 2009, 22:52:22 »
Prava je uživancija slušati EME na: http://websdr.camras.nl:8901/

Noćašnji live streaming od strane PI9CAM i njegovog SDR gateway-a, CW signali zvuče uistinu fantastično, a aktivnost je više no dobra - milina jedna za poslušati. :)

2
MS / Leonidi 2009
«  : 18. Studeni. 2009, 10:31:36 »
Noćas smo YL i ja promatrali Leonide i glumili SWL fotoamatere. :)

U bašči smo postavili dva stativa, jednog Pentax K10d i jednog Pentaxa K20d i krenuli na prijem. ;) Podesili smo azimut, elevaciju, polarizaciju i fokus. :) U prvih sat vremena gledanja na random frekvencijama (čitaj bjesomučna vizualna potraga na sve strane uz bolove u vratu) uspjeli smo vidjeti tek nekoliko jadnih pingova, koji nisu bili niti blizu zviježđa Lava i horizonta, tako da se najvjerojatnije ne radi o meteorskom roju Leonidi za koje su astronomi izračunali maksimum između 22:50 i 23:50h dana 17.11.2009.

YL Ivona je uključila automatiku na K20d u režimu 30 sekundi snima na 18mm i f3.5, a zatim 30 sekundi sprema na memorijsku karticu i tako stalno tijekom 60 minuta. Moj Pentax K10d nema mogućnost automatskog ponavljanja pa sam škljocao bezveze i kad mi je dojadilo gnjavio sam rukama ostale prijamne amatere. ;)  I kako to obično biva jedan kamen uletio je atmosferu i zapalio se! Nebom iznad naših glava je tako reći potpuno horizontalno prohujao ogromni kamen i iza sebe ostavio bljesak koji je rasparao nebo na pola. Imam utisak da je to sve skupa trajalo 2-5 sekundi. Meteor je iza sebe ostavio zelenkasti svjetlosni trag koji je potrajao još najmanje 10 sekundi i tek onda se počeo lagano gasiti. Pretpostavljam da je ionizacija potraja minimalno 30 i više sekundi pa se iskreno nadam da su pale neke veze dana 17.11.2009 u 22:35h po GMT-u. Točno vrijeme u sekundama ne možemo precizirati s obzirom na duljinu ekspozicije i duljinu spremanja zapisa na karticu koja traje 60 sekundi.

Da ne bude zabune fotografiju je snimila Ivona Lozić uz nešto QRM-a od strane 9A4TA koji je kasnije tragao za kamenom u plamenu ali se isti više nije pojavio. :( Sve u svemu vidjeli smo nekih 20-tak pinigova i jedan mali burst i ovaj spektakularni "ulet", pa nam promatranje nije bilo uzaludno. Od najavljene meteorske kiše, barem što se vizualnog dijela spektra tiče - nije bilo niti traga. Vremenske prilike su bile dobre sa laganom naoblakom pri temperaturi od nekih 10°C i bez vjetra. Promatranje smo izdržali zahvaljujući pričama iz davnina kada se MS redovito prakticirao (početkom '80-tih godina) u mojoj kući i zahvaljujući mandarinama, čokoladama, vrelom čaju i automatici na K20d.

Bilo bi lijepo znati jel' pala koja veza i vezica u to doba. Mogli bismo kompenzirati užitak - vi nama snimku radiomaterske veze, mi vama veliku snimku kamena koji je to omogućio. :)

P.S.
Ivona je pročitala tekst i kaže da je meteor proletio u 22:55h po GMT-u odnosno UT-u, a ne u 22:35 kako sam napisao. :(

3
Lijep pozdrav svima - koliko Vas ima, poslije duuugoooo vremena i odsustva...  :)

Radije bih Vas pozdravio na opsegu, ali to bude još malo pričekalo dok se ne organiziram. ;) Kao povratnik na "Radijske valove što život znače", sa uzdasima sam pregledao QSL kartice iz prošloga stoljeća (1981. - 1992.g. i nešto malo u periodu od 1992.g - 1994.g.).

Interesira me jel' se priznaju potvrđene veze pod bivšim pozivnim oznakama, za npr. diplome, DXCC listu ili to sada ima samo povijesno-sentimentalnu vrijednost pa krećem opet od nule?

 Str: [1]