Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - 9a7kxp

 Str: [1] 2 3 ... 6
1
Repetitori / Odg: DMR RPT na Učki????
«  : 04. Kolovoz. 2020, 16:56:43 »
a
Pozdrav
Evo nešto razgovaramo na bandu i postavilo se pitanje postoji li plan postavljanja DMR a na Učku. Ako da, koji je plan kako napreduje nabavka opreme i u kojoj je sve skupa fazi. Također… ako je potrebna neka pomoć…… Molim one koji imaju informacije da ih podjele sa nama. Hvala.

Evo,ja ću odgovoriti.S obzirom da je moj kolega IZ2FTR-menadžer za (APRS i DMR za Lombardiju-Italija) s kojime  odlično surađujem već godinama na APRS području i koji je pomogao materijalno nekoliko APRS digipitora-gata koji rade kod nas (Rijeka,Vis,Đakovo,Japetic) ,DONIRA  repetitor pod uvijetom da se stavi na neku "kvalietnu"lokaciju.U dogovoru sa Ukw menadžerom 9a5R i kolegom zaduženim za digitalne komunikacije 9a6NVI dogovorenoje  da se uređaj stavi na Učku s obzirom da je taj uređaj dosta otporan na razna RF polja.
Bilo je izvjesnih problema,najviše zahvaljujući koroni,da sada ne duljim,ali kada uređaj dođe meni u ruke ja ga prosljeđujem dalje.Na montažu i korištenje.Vjerovatno sredina-kraj 9mj.

73

Hristo2
Test / Odg: DMR RPT na Učki????
«  : 04. Kolovoz. 2020, 15:39:00 »
Pozdrav
Evo nešto razgovaramo na bandu i postavilo se pitanje postoji li plan postavljanja DMR a na Učku. Ako da, koji je plan kako napreduje nabavka opreme i u kojoj je sve skupa fazi. Također… ako je potrebna neka pomoć…… Molim one koji imaju informacije da ih podjele sa nama. Hvala.

3
Packet radio mreža / Odg: APRS digipeater 9A0XZD pušten u rad
«  : 29. Srpanj. 2020, 10:12:37 »
Malo smo offtopic al mislim da se nitko nece ljutit...
Komentar za Anytone GPS... mislin se kupiti ga da iman nesto sa dmr ili ne... sada imam ft1d sa c4fm.
Na njemu gps uhvati brzo, nakon minutu uglavnom, unesem ga u kucu i drzi fix..
Prijatelj ima anytone, zezao ga gps, proradilo tek nakon sta smo bili vani 15ak minuta.. na ft1d proradi i u kuci u kojoj smo bili bez problema ako ima vise prozora... tako da, moguce da je neki tvornicki bug? Radi se o anytone koji nema bluetooth, neznam jesu li poslije sta dodatni mijenjali...
Najbolje mozda pitati Tilena iz S5, oni imaju dosta tih uredjaja..
Ili ako ce Hristo istestirati svoga..
Pozz

Iskreno,ja i Anytona i ft2d ostavim prije upotrebe na vedrom nebu i za 30secundi oboje nađu gps signal.

Ako na oboje upalim hodajući gps,onda se dešava da čak i po 15 minuta ne mogu naći signal.

Znaći,daj im 30 sekundi u miru i mora raditi..


.


Evo da se nadovezem na ekipu koja radi punom parom, pustio sam i ja u Bjelovaru APRS. Trenutno samo primam i šaljem na net a iduci tjedan cu sloziti i predaju sa 25w na gm340. Pozdrav


Čestitam bivši klupski  kolega, lijepo radi,a i predaja je proradila.Jedino promjeni slanje lokacije preko neta na 2 beacona u satu.Sada ti ide svakih 1 minuta.Što nema nikakvog smisla.

U HR nemamo vraćanje interneta u RF,osim poruka.Da imamo TX gate koji propušta beacone sa neta, on bi tvoje svakominutne beacone vraćao u RF što bi rezultiralo problemima u RF-u.


73

Hristo

4
Packet radio mreža / Odg: APRS digipeater 9A0XZD pušten u rad
«  : 26. Srpanj. 2020, 19:58:42 »
Lijepo da nam se pokrivenost analognog APRS-a širi.
Hristo, zanima me ova informacija oko anytone-a i igranjem? Meni dobro radi, no zanima me gdje su potencijalne boljke? Hvala
73

Ja ti mogu samo reći o analognom dijelu APRS u Anytonu.To je dio koji me interesira i koji ima smisao u mojem pogledu APRS-a.Anytone ima u analogiji dobar PS position report,ali Anytone ima nepotrebno veliki opseg u podešavanju parametra za APRS a mali radni dio.
Transmit delay-u principu radi najbolje oko 400-600 najbolje je 600ms,a prewave time u principu radi sa 600.
Transmit deley je vrijeme potrebno uređaju da se "smiri"u TX-u-predaji a prewave time bi trebalo biti vrijeme koje govori koliko bi kanal trebao biti slobodan prije nego kanal ide u predaju(inaće se taj pojam u APRSu zove (Quit time)

Transmit deley  vremenski opterećuje RF mrežu sa do 600ms.(Digipitori u HR-opterećuju sa do 250ms).Quit time nije problem za mrežu.

Problem je što je uređaj bez codepluga bedast i što je dosta teško doći do pravih APRS postavki.Program je dopustio da delay time ide od 0-5100ms. 0-200ms je premalo vrijeme smirivanja uređaja za TX a od 400 na dalje je samo zauzimanje frekvencije,a paketu u principu ne garantira da će  proći.

Prewave time je ostavljen od 0-2550 sekundi.To je problem za korisnika ako se koristi više od 600ms.Desiti će mu se da stalno čeka prazanu frekvenciju bar 600ms.To će vjerovatno naći ali 1000-2500ms to sigurno neće naći.

Anytone je odličan uređaj za experimente i za korisnika koji želi nešto naučiti,ali mi je žao da je sve prepušteno "golom" codeplugu i  bez nekog predodređenog predprograma,koji se nadograđuje.
Najveća šteta je što mu nisu napravili mogućnost da se mogu poruke slati kroz analogni APRS.

Tu na analogiji Yeasu ft 1d-2d  definitivno šije Anytone.Na c4fmu su napravili u principu sve što ima Anytone na DMR u.

Što se tiće digitalnog APRS-a tj prikazivanja lokacije i poruka.Koncepcija je totalno drugačija i nosioc je internet kao medij.
Analogni APRS ima dosta kompjuterskih programa kojima  ne treba internet a i koncepcija prenosa paketa kroz WIDE-ove i nepovezaom dijelovanju APRS digipitora u jednom velikom prostoru vrijedna je proučavanja.


Sada sam malo skrenuo sa teme. ;D73

Hristo5
Packet radio mreža / Odg: APRS digipeater 9A0XZD pušten u rad
«  : 20. Srpanj. 2020, 22:13:17 »
Pozdrav.Sve se bude odradiilo sa vremenom.

Gluhiji je,ali sigurno nije kao top.

Svaka lokacija nosi svoje probleme.

Ali treba analizirati i uređaj s kojime se ulazi u digipiter.

Ako je Anytone,sa njime se treba dosta poigrati da bi prolazio kroz APRS mrežu.

Sa ft2-samo se ukljući u postavkama i radi.
73

Hristo

6
Repetitori / Odg: DMR repetitori u 9A
«  : 09. Lipanj. 2020, 20:07:27 »
Borise, ja opet ponavljam da je DMR pokorio C4FM na globalnoj razini. I ne kažem da C4FM nije efikasniji od DMR-a. Ali zar bi mi sada u 9A trebali forsirati nešto što svi drugi odbacuju pa proći kao sa D-STAR-om?Vrijeme će pokazati tko je koga pokorio,za sada c4fm živi svoj amaterski život.7
Repetitori / Odg: Psunj
«  : 23. Svibanj. 2020, 15:14:35 »
Digipiter je mogao zamijeniti APRS.

Teoretski da, praktično skupo za izvesti.
Aprs radi na 144.800 MHz.
Ulaz repetitora je na 145.1875 MHz.
Razlika je 387.5 kHz.
Da bi oba sustava kvalitetno radila potrebno je ostvariti što veću vertikalnu prostornu izolaciju antena na stupu, ili čak kombinirano vert-hor. i oštri filter recimo lowpass na strani APRS.
Real estate na takvome stupu košta a i filter od tri kante nije baš da je jeftin.

Ostvarivo je, lokacija je odlična, pokrilo bi trećinu Hrvatske ali to ima svoju cijenu.

QV

Slažem se Boris i Adame,
          već smo tu temu prošli prilikom radova gore i zaključak je upravo taj...ne možemo početi istovremeno 4 nova projekta i na kraju ne napraviti ništa. Idemo sanirati postojeće repetitore da ponovo pokrivaju područje od Iloka do Bregane i Južno do Rijeke (Jučer se javljaju kolege iz Kostrene). Da gore "dovučemo" Hamnet kao pretpostavku za APRS i DMR repetitor koji je već naručen i plaćen u njemačkoj (donacija).
           Kada se stvore pretpostavke za instalaciju APRS-a, isti ćemo i postaviti, ali sada kad je RX antena na 3. platformi, TX antena na 5. platformi, nije moguće postaviti APRS GW na 144.800 a da on ne smeta repetitoru i obrnuto. Nakon što instaliramo nove antene na 7. platformu, nije nam nikakav problem pokušati sa APRS GW na 3. platformi, ali to jednostavno mora pričekati još malo. Godinama se nije ništa radilo na ovim repetitorima pa su sada radovi opsežni.
           Jako puno kolega se uključilo u radove na Psunju pa rezultat sigurno neće izostati.

73 svima,

Željko, 9A5R

     


Komunikacija je vrlo bitna stvar.U principu su se stvari počele mijenjati na bolje sa prošlim UKW menadžerom.
Nas nekoliko koji smo bili osuđeni voziti paralelnim kolosjekom to vidimo,i nadamo se da će se ti znakovi nastaviti i sa sadašnjim UKW menadžerom.

APRS na Psunju je moguć.

Adam je u pravu i Željko je u pravu.

Moguće je to izvesti,i to su dokazali naši kolege na Vlašiću koji su donirani APRS komplet montirali i radi bez problema uz suživot sa  radiomaterskim repetitorom na frekvenciji 145,675Mhz -0,6Mhz.Isti pokriva skoro cijelu Slavoniju i sa kolegama iz E7-radio klubom Elzas iz Sarajeva bez puno dogovora i pregovora dogovorio se APRS na Vlašiću koji pokriva ogromnu površinu od S5,9A,YU,E7,YO,LZ,HG,OE

Ukoliko bude volje, sve će se riješiti.

73

Hristo 9a7kxp

8
UKV tehnika / Odg: Echolink i FRN
«  : 09. Travanj. 2020, 20:54:47 »
Ja.Ali s obzirom da FRN baš nije zaživio trenutno vozim na W10 echolink,Aprs i meterološke sonde.3 zvučne kartice na 1 kompu i 3 rs232 porta.

9
Članske diskusije / Odg: 9A5K Krešo SK
«  : 28. Veljača. 2019, 19:01:32 »
Krešo,puno ti hvala na tvojoj pomoći koju si mi pružao u nekim projektima.

Prijatelju,počivaj u miru.

Iskrena sućut obitelji.

11
Članske diskusije / Odg: Javna rasprava o radioamaterskom pravilniku
«  : 08. Prosinac. 2017, 10:34:55 »
Smatram da se ipak nešto postiglo.

Nešto je prihvaćeno nešto ne.

Da je bilo više ljudi na raspravi,bilo bi više efekta.

Obrazloženje stavljam u privitak.

12
Prijedlozi & pitanja / Odg: Pitanje...
«  : 01. Prosinac. 2016, 08:43:12 »


Čitam dalje, pa svi ste završili u košu? Da nisu "oni dani u mjesecu"?


Traju ti dani na određene osobe 365 dana.

Dobro došli u klub "košno-deponiranih postova" - kolege ;D

13
Novosti / Odg: Radioamaterski balon
«  : 18. Studeni. 2016, 20:31:42 »
Američki radioamaterski balon k6rpt-11 još leti oko svijeta.

Trenutno je aktualan 5 krug i balon se nalazi u Francuskoj.http://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=7&call=a%2FK6RPT-11&timerange=604800&tail=60480073 Hristo 9a7kxp

14
Repetitori / Odg: R4-UCKA - Nov-2016
«  : 10. Studeni. 2016, 08:56:09 »
Nisam ovalsten da iznosim te podatke ali ima tko je, pa bi onda bilo posteno da napise sto, kako i zasto.
Imamo i sekretaricu, i mangere, i racune i ponude...no kada se krene glrom u jagode obicno pojedes vise zemlje od jagoda !!!

Čovijek bi po tvojoj izjavi rekao da je to istina.

15
Repetitori / Odg: R0 9A0LZG
«  : 17. Listopad. 2016, 06:57:43 »

 Str: [1] 2 3 ... 6