Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - 9a5baa

 Str: [1] 2
1
Packet radio mreža / Odg: 9A0BBS - RIP
«  : 19. Travanj. 2010, 14:39:28 »
Mislim da u HRS-u nije problem jer svakome tko ima volje i želje nešto napravit izađu u susret. Jedini problem po meni je što neki još "žive u socijalizmu" i očekuju da to uvik netko drugi napravi umjesto njih. PR je najbolji primjer za to!
Tribalo bi ovako, tribalo bi onako, a nitko neće "prstom da mrdne"...

2
Packet radio mreža / Odg: APRS digipiteri
«  : 29. Ožujak. 2010, 18:35:17 »
Pozdrav novom korisniku APRS-a 9A7PMS, Matko  - Makarska...


3
Repetitori / Simpleks repetitor
«  : 23. Prosinac. 2009, 14:15:17 »
Danas sam na frekvenciji 145.300 MHz u Solinu eksperimentalno pustio u probni rad simpleks repetitor. Tko želi iz Splita i okolice može slobodno testirat mogućnosti...

Radio je profi KENWOOD THK-2202 snage 5W, antena Diamond X-510. Simpleks repetitor je ADS-SR1. Više o repetitoru na stranici http://www.argentdata.com/products/repeater.html

Uređaj radi savršeno i princip mi se čini zgodan za privremene lokacije...

4
Packet radio mreža / APRS server
«  : 27. Veljača. 2009, 18:31:25 »
Aktiviranjem opcije Local APRS server


UI-View program postaje APRS server za ostale korisnike u lokalnoj mreži. Otvaranjem porta 1448 na ADSL-u može raditi kao APRS server i za sve ostale korisnike interneta. Da bi sve ispravno radilo potrebno je slijedeće:

1. Registrirati DYNDNS domenu npr. digi-split.ath.cx)
2. Instalirati DYNDNS updater na istom računalu gdje je i UI-View
3. Na user-t-com.hr (za HT ADSL) isključiti firewall
4. Otvoriti 1448 port na ADSL modemu/routeru, isključiti firewall na routeru
5. Isključivo koristiti statičke IP adrese na računalu (OSNOVNI PREDUVJET)
5. Kod spajanja na server izvana samo upisati digi-split.ath.cx:1448

Cilu večer računalo mi je uključeno pa koga zanima može se probati spojit....

5
Packet radio mreža / O APRS-u
«  : 27. Veljača. 2009, 12:26:21 »
Ako neko ima priliku komercijalizirati svoje radioamatersko znanje i iskustvo vezano za navigaciju i praćenje vozila, a misli da dolazi u sukob s autorskim pravima i dozvolama, evo jedne zanimljive činjenice!

Budući da je i mene osim za radioamatersku primjenu zanimala i upotreba APRS sistema za privatne mreže pitao sam jednog jako dobrog poznavatelja APRS-a (Scott Miller, N1VG www.argentdata.com) što misli o tome? Evo njegovog odgovora!


Bob Bruniga owns only the APRS trademark.  That means he controls the name APRS
and nothing more. His APRSDOS software and the APRS specification
document are covered by copyright law, but that has no bearing on anyone
using other software or using the protocols. APRS is used for commercial purposes all over.
Here's an article I wrote that addresses some of the issues related to commercial APRS use:

 www.argentdata.com/support/design.html6
Packet radio mreža / Odg: APRS digipiteri
«  : 20. Siječanj. 2009, 19:38:28 »
Prije petnaestak dan u Splitu je počeo s eksperimentalnim radom APRS digipiter 9A5BAA-11. Nije spojen na internet a budući da je na maloj visini nema vezu sa Prominom. U dogledno vrijeme u planu je bolja (viša) lokacija i veza s internetom...

7
Packet radio mreža / Karte za APRS
«  : 19. Siječanj. 2009, 11:20:17 »
Po pitanju karata za APRS UI-View je dosta siromašan!!

1. Isprobajte AGWtracker (on-line Google i Yahoo maps) www.agwtracker.com
2. OziExplorer s OziAPRS dodatnim programom koji čita APRS pakete
www.radio-active.net.au/web/gpsaprs/oziaprs.html
OziExplorer je napredni program za GPS navigicaju i što je najvažnije može čitati sve postojeće hrvatske topografske karte( 1:100000, 1:25000, 1:5000) i ortofoto karte (aerofoto snimke)
Svi programi mogu raditi u kombinaciji s Ui-View programom..

AGWtracker košta 49$US, OziExplorer 95 $US, OziAPRS 25 $US.

8
Repetitori / Odg: Održavanje repetitora
«  : 08. Ožujak. 2008, 07:27:24 »
Nije mi jasno kako radi!
Mozda moj YAESU 817  ne radi! Namještene su mi frekvencije 438.725/431/125. Prije sam ga iz Solina gdje sada živim sa samo pola wata snage okida.. Sad nemogu ni s 5W!
9
Repetitori / Odg: Održavanje repetitora
«  : 07. Ožujak. 2008, 13:23:30 »
Dva dana repetitor na 2m bio je aktivan na predaji. Na 70 cm ne radi nikako! Zvao sam u HRS i gospođa Ljiljana će stupit u kontakt s nekim na objektu da ga ugasi. Za slijedeći tjedan dogovoreno je da ću otić na Biokovo i pokušat vidjet u čemu je problem, a ako ne bude išlo u dogovoru s gospođom Ljiljanom šaljemo sve u Zagreb na servis...

Ako u međuvremenu idete poslom na Biokovo pokušajte vidit u čemu je problem. Ako mogu pomoći, slobodno zovite.

73

Ante

10
Repetitori / Održavanje repetitora
«  : 06. Ožujak. 2008, 21:26:11 »
Zna li netko tko je odgovoran za funkcioniranje naših repetitora? Konkretno me zanimaju repetitori R5 i RU5 na Biokovu.
Kome se treba javiti u OIV-a za slobodan pristup lokaciji?11
Packet radio mreža / Odg: APRS digipiteri
«  : 24. Prosinac. 2007, 09:49:22 »
Pridružujem se čestitkama...

Svima ČESTIT I VESEO BOŽIĆ!

73

Ante

12
Packet radio mreža / Odg: APRS digipiteri
«  : 14. Prosinac. 2007, 12:04:17 »
Nije mi jasno da netko može imati nešto protiv upotrebe radio-amaterskih frekvencija, sustava i uređaja u prirodnim nepogodama (požar, potres, poplava) i to ljubomorno čuvati samo za sebe! To je protivno zakonu! Zakon u izvanrednim situacijama dozvoljava sve!

Izvod iz Zakona o telekomunikacijama:

Amaterske radijske komunikacije

Članak 79.

(1) Amaterske radijske komunikacije su od posebne važnosti za razvoj opće tehničke i radiokomunikacijske kulture, za poticanje razvoja i istraživanja u radijskim komunikacijama, te za komunikacije u hitnim slučajevima, u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, kao i u slučaju velikih prirodnih nepogoda.

(2) Uvjeti za dodjelu i uporabu radijskih frekvencija za potrebe amaterskih radijskih komunikacija, tehnički uvjeti za amatersku radijsku opremu, razine smetnji i mjere za zaštitu od smetnji, radioamaterski razredi te polaganje ispita prema harmoniziranom ispitnom programu propisuju se pravilnikom koji donosi ministar.
Uporaba radijske postaje u slučaju opasnosti

Uporaba radijske postaje u slučaju opasnosti

Članak 94.

(1) Znakovi opasnosti, pozivi, poruke i priopćenja koja se emitiraju u slučaju opasnosti za plovilo ili za zrakoplov, ili u slučaju prirodnih nepogoda, ili prigodom spašavanja ljudskih života, imaju prednost u prijenosu putem svih radijskih postaja.

(2) U slučajevima iz stavka 1. ovoga članka dopušteno je, osim dodijeljenih radijskih frekvencija i utvrđenih uvjeta za radijske postaje, upotrebljavati i druge frekvencije i raditi na najprikladniji način.

(3) Vlasnik, odnosno korisnik radijske postaje, koji primi znakove opasnosti iz stavka 1. ovoga članka, mora odmah prekinuti rad, odazvati se pozivu i staviti svoju radijsku postaju na raspolaganje.13
Packet radio mreža / Odg: APRS digipiteri
«  : 14. Prosinac. 2007, 10:13:45 »
Takav pristup teško bi dao rezultate jer primjerice Radio klub "SPLIT" kojeg sam član postoji samo na papiru. Svi stariji se svađaju oko toga što je tko otuđio od opreme za sebe, a struja i voda nije plaćena 10 godina...

Evo konkretan prijedlog realizacije sustava! Sve koji ste upućeni u APRS a imate želje i volje pomoći molim za konkretne savjete i sugestije..

1. Postoji mogućnost programiranja Motorola na bilo koju frekvenciju u radio-amaterskom pojasu (Provjerio sam u tvrtki ADUT d.o.o u Splitu. Tvrtka je zastupnik i serviser MOTOROLE)
2. Našao sam dosta jeftini tvornički kontroler koji se može podesiti kao APRS digipiter (http://www.kantronics.com/products/kpc3.html). Cijena mu je 218 US$.
3. Kao APRS tracker koristili bi TinyTrack3 encoder za mobilne postaje
4. MAP software za praćenje?? (Neznam što bi bilo najbolje i molim za pomoć!?)
5. Problem postavljanja digipitera i financiranja bi riješili uz pomoć vatrogasne organizacije. Za probu prvi digipiter bi postavili na Kozjak ili Labišnicu te Biokovo. U svemu ovome imam podršku Javne vatrogasne postrojbe iz Splita te splitsko-dalmatinske županijske vatrogasne zajednice). Postavljeni digipiteri bi služili i za potrebe vatrogasca GSS-a kao i za sve radio-amatere.
6. Problem licenciranja tj. radio-amaterskih dozvola riješili bi kao i kolege vani tj. osnivanjem klubova u vatrogasnim postrojbama što bi dodatno populariziralo radio-amaterizam  i učinilo od njega općekorisnu djelatnost.

Ante


14
Packet radio mreža / Odg: APRS digipiteri
«  : 13. Prosinac. 2007, 19:24:50 »
ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA!
Vatrogasci i GSS (potpuno dobrovoljna služba) nisu državne službe već javne službe (dobrovoljne u manjim mjestima i profesionalne u gradovima) od općeg interesa i svaka pomoć u bilo kojem segmentu im je dobro došla pa tako i od radio-amatera u sferi komunikacija. Sustav kao što je APRS do prelaska na TETRU (za koju godinu) dobro bi koristio za uvid u stvarne pozicije na zračnim ili satelitskim snimkama i topografskim kartama što bi bitno olakšalao sve akcije te pospiješilo koordinaciju. Po meni je glupo trošit riječi na to jeli se nešto smije ili ne koristit na nekim frekvencijama. Možda se jedan kanal na  vatrogasnim Motorolama može i programirat na amaterski APRS... Vi koji imate više iskustva u svemu ovome bi itekako mogli pomoći...

15
Packet radio mreža / Odg: APRS digipiteri
«  : 08. Prosinac. 2007, 17:39:55 »
Imam TinyTrak-3Plus kontroler za mobilnu postaju, Garmin GPS18 te TNC s mogućnošću prijema APRS-a. Problem nije u direktnoj komunikaciji.. Koliko sam uspio shvatit za istovremeni rad i praćenje više korisnika tribalo bi imat međusobno povezane digipitere na povoljnim lokacijama. O digipiterima jako malo znam!? Može li se simulirat uz pomoć računala i odgovarujućeg programa te primjerice Motorole P-210?
Postojeće frekvencije vatrogasne službe su: 168-176 MHz.

Pozdrav iz kišnog Solina

Ante

 Str: [1] 2