hrvhf.net

UKV natjecanja => Pravila UKV natjecanja => Autor teme: 9A5R - 21. Prosinac. 2020, 18:49:38

Naslov: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 21. Prosinac. 2020, 18:49:38
Pozdrav svima,

     upravo je završila konstituirajuća sjednica novog IO HRS-a, nakon koje Vas ovim putem želim animirati na konstruktivnu raspravu o prijedlogu novih pravila za UKV natjecanja u 2021. godini.

Molim Vas da u raspravi budete što konkretniji u odgovorima na slijedeća pitanja:

- Što bi promijenili u postojećim pravilima? (Dodali, izbacili, promijenili...)

- Jeste li za organizaciju novog UKV natjecanja kojim bi se rad MGM modovima odvojio od rada u ostalim natjecanjima? Primjer 9A Digital Activity Contest (9A DAC) u terminu svake prve srijede u mjesecu od 17-20h po UTC-u.


Ostali prijedlozi su također dobrodošli. Stalo nam je do mišljenja članstva pa će svaki dobar prijedlog biti razmotren. Konačnu odluku će donijeti IO HRS-a na svojoj slijedećoj sjednici.
   
   Ukoliko netko ne želi ovdje javno napisati svoje prijedloge, isti su dobrodošli i na e-mailove:

9a2hm@hamradio.hr
9a5r@hamradio.hr


73 de 9A5R, Željko
HRS-ov UKV povjerenik


 
 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 21. Prosinac. 2020, 19:40:30
Pozdrav
Nije odgovor na tvoje pitanje ali je u svezi i glede UKV natjecanja, dodao bih "Hrvatski jesenji UKV kup"
Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 22. Prosinac. 2020, 08:07:43
1. postoci su glupost.
2. poseban DIGI kontest da, tokom radnog tjedna NE.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 27. Prosinac. 2020, 16:01:46
1- Propozicije 9A UKV natjecanja trebaju biti objavljene za kalendarsku godinu, a ne da se povlače iz „predpovijesne baze“ i bez naznake godine važenja-objave-datuma usvajanja od strane IO

2- U https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja  spominje se natjecateljstko povjerenstvo
sa danas jedino poznatim članom  ( UKV manager_jedino objavljen-poznat https://www.hamradio.hr/download/Zapisnik_IO_1a_2020.pdf    ) ali nepoznatim članovima  (  HRS contest koordinator i koordinator pojedinog natjecanja ). Nepoznati članovi trebaju biti imenovani od strane IO HRS ( kao i UKV manager ) i onda navedeni u propozicijama za dotičnu kalendarsku godinu !

3- HRS treba biti osnovni organizator svih natjecanja ( kao Zimski, Proljetni i Ljetni  9A UKV CTEST ) i samo za njih raspisuje propozicije i sve ostalo. 

4- HRS ne može definirati propozicije za IARU VHF ctest i IARU UHF ctest. jer se radi o nadnacionalnim ctestima

5- Predlažem da HRS ustanovi JESENJI VHF CTEST i JESENJI UHF CTEST, i za iste raspiše propozicije, provodi prikupljanje dnevnika, obrađuje rezultate i dodijeljuje nagrade.
Propozicije bi trebale biti ujednačene sa propozicijama za Zimski, Proljetni i Ljetni  9A UKV CTEST.
Na taj način moguće je samostalno provesti obradu prijavljenog, a ne čekati rezultate sa IARU robota !
Ako se želi, moguće je i dalje dostavljati prikupljene podatke-logove na IARU robot radi izrade EU plasmana na tom robotu .

6-U propozicije treba unijeti da u svim natjecanjima i svim periodima i svim grupama , po uobićajenim i međunarodnim regulama,  prateći broj veze treba uvijek počinjati od 001 ! Isto treba važiti u slučajevima 6 satnog učešća ! Tako će se izbjeći kojekakva filozofiranja na tu temu !

7- U svim 9A UKV natjecanjima treba formirati rangliste odvojeno za 9A i za ostale izvan 9A

8- U svim 9A UKV natjecanjima treba izraditi i rang liste za generalni plasman  (odvojeno za 9A i za ostale izvan 9A)  uz primjenu multiplikatora za pojedine opsege.. baza obračuna su ISKLJUČIVO premošteni kilometri ( a nikako nekakvi postotci !!! ) 
Multiplikatori  ( kao u https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja  )
   432MHz      x5
   1296MHz           x10
   2,3GHz      x20
   3,4GHz      x30
   5,6GHz      x30
   10GHz      x30
   24GHz i viši   x100
Moguće je odabrati i neke druge vrijednost kako bi se stimuliralo korištenje manje „popunjenih“ bandova. Napr za 3,4GHz i 5,6GHz x40

9- Godišnji program 9A UKV natjecanja sastojao bi se od 7 natjecanja , za koja važe slična  pravila
   9A NATJECANJE       prvi weekend  2021.           paralelno međunarodno natjecanje
   ZIMSKI 9A UKV CTEST            ožujak.                            1. sugregionalni ctest
   PROLJETNI 9A UKV CTEST      svibanj                             2. sugregionalni ctest
   MIKROVALNI 9A CTEST           lipanj                                EU mikrovalno
   LJETNI 9A UKV CTEST             srpanj                               3. sugregionalni ctest
   JESENJI VHF 9A UKV CTEST     rujan                               IARU VHF CTEST
   JESENJI UHF 9A UKV CTEST     listopad                           IARU U/SHF CTEST
   CW VHF 9A UKV CTEST            studeni                            Marconi Memorial

10-  U godišnjoj rekapitulaciji rezultata natjecanja tj u SUPER KUPU, svim učesnicima iz 9A ali i strancima ( koji su dostavili dnevnik ) treba omogućiti „skidanje“ diplome za ućešće , koja će im potvrditi ućešće u tom natjecanju , kao i prikazati osvojeni plasman . 

11- U godišnjoj rekapitulaciji rezultata natjecanja tj u SUPER KUPU trojici prvoplasiranih učesnika (iz 9A ali i strancima )  na svakom bandu  ( ako ima minimalno 3 učesnika ) treba dodijeliti  pismeno priznanje ( RAZLIČITO od diplome za ućešće  i dodijeluje se na posebnom događanju) 

12- U godišnjoj rekapitulaciji rezultata natjecanja tj u SUPER KUPU  trojici prvoplasiranih učesnika ( samo za 9A učesnike) ( sumarno svi bandovi ) treba dodijeliti materijalno priznanje ( pehar ili plaketa ili medalja ) a dodijeluje se na posebnom događanju

13- U godišnjoj rekapitulaciji rezultata natjecanja tj u SUPER KUPU  prvoplasiranom učesniku ( samo za 9A učesnike) ( sumarno svi bandovi ) treba dodijeliti materijalno priznanje ( pehar ili plaketa ili medalja ) u prijelazno vlasništvo ( dodijeluje se na posebnom događanju) . Ponavljanje istog rezultata u tri naslijedne godine isti  bi prelazio u trajno vlasništvo.

14-Cjelogodišnje natjecanje 9A Aktivity  treba imati  cilj propagiranja rada i povećanja aktivnosti na SVIM , u Hrvatskoj , dodijeljenim radioamaterskim UKV i mikrovalnim frekventnim područjima ( od 50MHz do  250 GHz i laseri ) . Na taj način je indirektno potaknut i program DIY odnosno radioamatersko konstruktorstvo (jer većina mikrovalnih uređaja su plodovi vlastite izrade) ali i dana prilika mlađim učesnicima stjecanje iskustava, pogotovo u klupskim ekipama.
Propozicije treba poboljšavati svake godine , ali i  usklađivati ih sa sličnim aktivnostima u susjednim zemljama , 

15- Vrijeme održavanja 9A Aktivity treba biti cijelogodišnje, od siječnja do prosinca , kao što je i u susjednim državama. Obrada logova je i tako elektronska-automatska !

16-Kod cjelogodišnjeg natjecanje 9A Aktivity  baza obračuna , i mjesečnog ali i godišnjeg  isključivo trebaju biti premošteni kilometri .. uz multiplikatore za poticanje korištenja viših frekvencija
U suprotnom se primjenjenim sistemom ( iz 2020) sumiranja postotaka kod godišnjeg  kumulativnog rezultata, zapravo favorizira rad na 2m !!! Nije isto napraviti vezu na 2m i na nekom mikrovalnom bandu ! Postoje i puno ostalih frekvencija dodijeljenih radioamaterima u 9A  i  treba ih koristiti , jer kada ih uzme profesionala, biti će kasno za plakanje !!!
Rasprava postotci / kilometri vidljiva je
https://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=3623.0 

17- Kod cjelogodišnjeg natjecanje 9A Aktivity  , cijelogodišnje sumiranje mjesečnih rezultata pojedinih perioda može se provesti za sve bandove odjednom=jedna generalna lista, no mišljenja sam da je za veće populariziranje Aktivitija povoljnije sve natjecatelje podijeliti u nekoliko frekventnih grupa . Predlažem :
                M_metarska grupa ( 4m + 6m +2m)   
                                                   /70MHz + 50MHz + 144MHz/ 
                   C_centimetarska grupa ( 70cm + 23cm + 13cm + 9cm + 6cm)   
                                                   /432MHz +1296MHz+2320MHz+3400MHz+5760MHz/ 
                   L_milimetarska grupa ( 30mm + 12mm + 6mm +3mm + svi ostali+laser)
                                                   /10GHz +24GHz+47GHz+76GHz+svi ostali do 250GHz+laser/ 
Detaljni prijedlog  vidljiv je na :
https://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=3623.msg29385#msg29385 

Dakle, ne bi postojao jedan generalni pobjednik Aktivitija, nego samo pobjednici pojedinih grupa !

18- Propozicije SVIH UKV natjecanja koja organizira HRS treba odobriti IO HRS na svojoj zadnjoj sjednici u predhodnoj kalendarskoj godini. Znači za 2021, usvajanje propozicija treba biti najkasnije u prosincu 2020. Radi izvanrednih uvjeta, eventualno najkasnije deset dana prije održavanja prvog perioda prvog natjecanja u 2021. Usvojene propozicije natjecanja za 2021 , trebaju biti sastavni dio zapisnika sjednice IO .. i iste se više ne mogu mijenjati za tekuću kalendarsku godinu ! ( ni od strane UKV managera ni od tzv natjecateljskog povjerenstva !!! )

73+GL+HNY
Zlatko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 28. Prosinac. 2020, 21:47:12
Kakve su mogućnosti skraćenja vremenskog roka za slanje logova i za objavu konačnih rezultata? Tjedan dana nekakvog čekanja je definitivno besmisleno, log može doslovno isti dan biti na robotu.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 28. Prosinac. 2020, 23:37:38
Kakve su mogućnosti skraćenja vremenskog roka za slanje logova i za objavu konačnih rezultata? Tjedan dana nekakvog čekanja je definitivno besmisleno, log može doslovno isti dan biti na robotu.

To se može riješiti unutar 9A ali za obradu rezultata ti obično trebaju i logovi drugih zemalja ako se radi o većim natjecanjima. Ako oni ne dostave svoje logove u istom roku opet robot mora čekati njih da bi provrtio sve skupa i izbacio konačni rezultat. To će biti teško usuglasiti sa susjedima, gotovo nemoguće.

Ja bih predložio da se vrati FM natjecanje ili FM kategorija, ili FM activity kako bi se i mlađi operatori mogli natjecati sa FM uređajima...

QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 29. Prosinac. 2020, 08:41:29
Dugo već izbjegavam forume, ovo je iznimka.

Lijepo od Zlatka da se potrudio vrlo precizno izraziti svoje mišljenje, a ovdje bih istakao par stvari s kojima se ne slažem.

Nisam siguran, ali možda je baš na moj nagovor uveden sustav postotaka kod bodovanja generalnog plasmana ostvarenog na više opsega. Bez obzira kakav sustav koeficijenata ili množitelja po bandu uvedemo, svaki će biti nepravedan. Svojedobno se dao naglasak na 3 cm i došlo je do značajnog porasta aktivnosti, a možda i na štetu nižih SHF opsega na kojima danas imamo jako malo aktivnosti pa će nam neke, ako već i nisu, oduzeti.

Sustav postotaka jako lijepo funkcionira u ALPE ADRIA UHF/SHF/ETC natjecanju gdje sad vidim i opseg od 9cm (koji ne doprinosi u generalnom plasmanu). Moj prijedlog da taj također uđe u spisak radnih opsega bio je odbijen uz obrazloženje da na njemu ne mogu raditi sve zemlje organizatori AA natjecanja, ali evo ga :D i bolje da je tako.

Postoci dobro funkcioniraju i u plasmanima za GENERALNI PLASMAN naših KV kupova.

Ne vidim kako postoci favoriziraju rad na 2m gdje je konkurencija najžešća, rekao bih baš suprotno - potiču ulaganje u znanje i tehniku te posljedično osvajanje novih opsega i povećanju aktivnosti.

Mislim da je to jedini ispravan način, jer se normaliziranjem plasmana, tj svođenjem na postotak, matematički dobija jedini ispravan&pravedan rezultat. Istina, i multiplikatori su matematički ispravna metoda, ali pitam se jesu li pravedna.

Izričito sam protiv ideje da se nekakvo priznanje dijeli samo ako u plasmanu sudjeluju samo 3 postaje. Slijedom te logike, na priznanja za rad na 24 GHz trebalo bi čekati do beskraja, a o još višim opsezima da ne pričam.

Zašto ljudima koji se potrude i postignu neke rezultate na visokim frekvencijama ne dati malu zadovoljštinu? Uostalom, tko misli da je to lako i tek tako, samo naprijed ;)

Slijedom iste logike, Adam 9a4qv bio imao pravo na EU plasman, jer tamo bude desetak postaja iz zemalja čiji BDP nećemo stići ni kad me zemlja pokrije, ali ne i na 9A?

Kad sam već spomenuo mikrovalnog kolegu, moram podržati prijedlog da se i ljudima koji imaju samo FM uređaje da mogućnost sudjelovanja i plasmana u svim contestima koje organizira HRS, s tim da ih se izdvoji u posebnu grupu. Iako sam prije dosta godina bio (mlad i nadobudan...itd) bio zagovornik ukidanja FM-a kao posebne kategorije, očito nam život ne ide na ruku i ima dosta ljudi koji ni uz najbolju volju neće dalje od uređaja koji ima samo FM...

Na kraju, rekao bih da je 7-8 dana sasvim pristojan rok za slanje dnevnika, čemu žurba? Ima ljudi koji vode log na papiru pa ga uvode u računalo, netko možda ima druga posla, neki čudaci možda kao u stara dobra vremena odu u portabl gdje im nije zgodno tegliti i laptop...

Eto...

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 30. Prosinac. 2020, 14:57:30
Dugo već izbjegavam forume, ovo je iznimka.
.....  ajde napravi jos koji put  iznimku  jer ... lipo te  je  citat  ;D  !

73 PJT
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 31. Prosinac. 2020, 00:02:35
Papirnati log nije nikakva isprika, onaj tko to radi neka ga odmah i prekuca.
Sreca pa je takvih malo, u razini statisticke pogreske.

Btw, mozda bi trebalo poraditi na koordinaciji s ostalima pa da se ujednace trajanja natjecanja. Nasih 5h je sasvim OK opcija.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 31. Prosinac. 2020, 07:23:13
Jawohl herr general!

Ipak, kako su moji najbolji dani nepovratno prošli, nisam za to da se istrijebe manje sposobni, radije bih ljudima dao par dana da srede papir i pretvore ga u digi format. Čemu žurba?

Ne bih se čudio da u tom duhu jednog dana osvane ideja da se svi logovi vode online u sustavu poput live score weba i da se u sekundi nakon posljednje veze obavi cross check i objave konačni rezultati :o

Bilo bi zanimljivo pratiti kako se pune logovi i ko i kako dela, ampak...

Sačekajmo da rasprodam Ali babinu pećinu i onda samo naprijed...

Slažem se  da se u 5h trajanja contesta stvori dovoljno dinamike i contest je gotov kad i nedjeljni ručak. Isto je i kod AA VHF contesta koji je obzirom na 8 h trajanja znatno dinamičniji od klasičnih 24-satnih formata.

I još stigneš zaplivati prije večere ;)
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 09:45:16
Priče o papirnatim LOG-ovima i pojedincima koji nisu savladali vještinu korištenja osobnih računala slušam zadnjih 30 godina i mislim da je stvarno dosta te patetike.
Za takve organizirajte posebno natjecanje gdje će LOG-ove dostavljati poštar zec ili poštanska kočija sa divljeg zapada, a rok slanja neka bude godina dana pa neka uživaju.
Jedno od osnovnih načela radio amaterizma je biti NAPREDAN u smislu praćenja novih tehničkih rješenja i u tom smislu ne vidim ništa protiv on-line vođenja dnevnika veza .

I stvarno ljudi, za natjecanje koje traje 5 sati mi imamo rok dostave dnevnika 8 dana!!!!! Kao da podatke  trebamo rukom uklesati krasopisom u kamenu ploču!!.

I onda se pitamo zašto nema mladih!

A što se tiče obračuna, mislim da je broj bodova= broj km u svakoj kategoriji OK, a za generalni plasman su postotci korektan način obračuna. Što više bandova radiš biti ćeš bolje plasiran što je i moto nekalvom Activity natjecanju.

73
Boris 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 31. Prosinac. 2020, 10:12:16
Ne bih rekao da se radi o patetici i o nesavladavanju vještine korištenja računala.

Radi se o nečem sasvim drugom. Razumijem da natjecatelji koji nisu iskušali takav pristup nemaju osjećaja za te probleme. Iz istog razloga se i treba svima omogućiti dostava logova u razumnom vremenskom roku.

Evo ja sam jedan od onih koji zna ponekad voditi papirnati log u natjecanjima, i onda kasnije taj log prepisivati i naravno napraviti par typo grešaka kod prepisivanja i izgubiti malo kilometara ali puno bodova pogotovo ako se radi o 24GHz, 47GHz.

Ja nerijetko sam svoj uopremu teglim na vrh brda, teglim i baterije i sve štami treba i nastojim minimizirati opremu. Redovito se to svodi u minimalno 2, češće 3 vertikalna uspona i onda ko mazga 2 silaska.

Ja prijenosno računalo izbjegavan nositi, jer ima težinu, treba napajanje, baterija neće izdržati onoliko koliko sam zamislio raditi u natjecanju itd...
Jednostavnije je voditi papirnati log u takvim situacijama.

Može se reći, spadaš u mali postotak onih koji vode papirnati log, prilagodi se!
Istina, ali taj mali postotak osvaja prva mjesta u IARU natjecanjima  ;D a ne ovi što uživaju u fotelji okruženi sa 5 računala u mreži.

Kao što kaže YU2OO  ;D nije se lako natjecati sa nekim tko ima BDP nekoliko puta veći i gdje je gustoća takvih natjecatelja velika. Oni imaju veće mogućnosti i lagodniji rad i pristup opremi.

Za pobjediti i natjecati se u tom loncu moraš biti puno pametniji i iskoristiti svoje prednosti. Konkretno, za mene je to popeti se na brdo i primjenjujući slogan"Vjera u meteorologa i Talijanska sloga"  ;D odraditi ono što se ne može iz "fotelje".

Eto, postojimo i mi koji smo radioamateri u pravom smislu riječi, sami gradimo svoju opremu, sami je teglimo na vrh brda i vodimo papirnate logove...

QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 12:07:04
9a4qv -
Kad sam govorio o roku dostave LOG-ova mislio sam na 9A Activity natjecanje u kojem samo određujemo pravila natjecanja, a koliko vidim ti u ovoj godini i nisi bio aktivan u njemu.
A što se tiće ostalih natjecanja  na UHF/SHF/.. onoliko veza koliko tamo napraviš možeš unijeti u računalo za sat vremena.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 31. Prosinac. 2020, 12:19:10
Kakva je to silna oprema za 24Ghz ili 47Ghz pa antenu za te valne dužine staviš u malu džep farmerica. A što se tiče postotaka u generalnom poredku, mislim da 80% na 2m i 80% npr na 13cm nemaju ist težinu.

Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 31. Prosinac. 2020, 13:10:14
9a4qv -
Kad sam govorio o roku dostave LOG-ova mislio sam na 9A Activity natjecanje u kojem samo određujemo pravila natjecanja, a koliko vidim ti u ovoj godini i nisi bio aktivan u njemu.
A što se tiće ostalih natjecanja  na UHF/SHF/.. onoliko veza koliko tamo napraviš možeš unijeti u računalo za sat vremena.

Ako ćemo biti precizni i točni, onda:
1. Ja jesam bio aktivan ove godine u 9A activity natjecanju
2. Naslov teme su Pravila UKV natjecanja za 2021.godinu
3. Do sada nisi spomenuo da se tvoje razmišljanje odnosi samo na 9A Activity
4. Nije bitan broj veza koji se ostvari, nego je bitno da se bandovi koriste
5. Tako gledajući, mogli bi ukinuti 70MHz jer se manje veza tamo održi nego da 10Ghz ai na 24GHz sam napravio više veza nego mnogi na 70MHz tako da broj veza nije dobar primjer
6. Da, mogu se unijeti sve veze unutar sat vremena ali kome je do unošenja veza nakon što je cijeli dan bio po planinama i navečer se polumrtav vratio kući
7. I da 80% na 2m je identično 80% na 2.3GHz
8. Logikom malih antena antena i na 2m nije problem odnijeti 2el.yagi napravljenih od flexibilnog metra na brdo, doslovce antenu spakuješ u džep. je li tako?

Ideja je da pravila budu za sve prihvatljiva, ako se ide sa idejom da se activity preklapaju sa susjedima onda i njihov broj logova biti važan za obračun na robotu. Dok ne dobijemo njihove konačne rezultate ni naš robot ne može izvrtiti rezultate, tako da slanje logova unutar 24 sata nema nekog smisla.

Eto...budite mi zdravi, veseli i precizni... ;D
QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 31. Prosinac. 2020, 13:26:39
3TN, prozvao si mene kad si rekao da je cilj radioamaterizma biti napredan u tehnickim rjesenjima. Debelo si u krivu. Radio amaterizam je hobi. Cilj svakog hobija je biti zadovoljan, sretan kao ti a ne zadovoljiti i usreciti druge.

Ne vodim i nikad necu voditi log na racunalu. Posljedica toga je da sam iskljucen iz natjecanja. I??? Divota jedna, bas me briga za pravila, postotke, kilometre, tko je prvi a tko zadnji. Uzivam u hobiju kao hobiju. Radio amaterizam nisam pretvorio u posao kao mnogi sto se pjene na forumu. Kad im odgovara sute a kad im ne odgovara vicu na sav glas.

Sto se mene tice, mozete i ukinuti takmicenja. U hobiju JA određujem pravila. Tako da QV ako vuce na leđima opremu, muci se, znoji, pa sve to spusta nazad ali navecer kad stigne doma ima osmjeh na licu on je pravi radio amater. A svi ostali koji navlacite vodu na svoj mlin niste. U hobiju nista nemoram. Radim samo ono sto zelim.

Ne koristim e qsl i lotw. Ne koristim dmr. Ne vodim log na racunalu. Ne takmicim se. Moj izbor. Pa, ako drugi govore sto MORAM onda mogu reci i ja. Ukinite sve ovo sto ja ne koristim. Bespotrebno je. I nece biti svake godine non stop ista prica. Pa robot ovo, pa robot ono. Pa onaj uplouda log zadnju minutu. Pa postoci ovakvi pa onakvi. Pa km puta 1,2 ili 5. Sve je to bez veze i odmicanje od hobija, zadovoljstva

73
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 13:39:43
Citat:
1. Ja jesam bio aktivan ove godine u 9A activity natjecanju
U 2020 radio si jedan period na jednom bandu, u 2019, 2018 i 2017 nisi uopće radio, a u 2016 si radio samo jedan period itd...

Zadnji tehnološki napredak u organizaciji i obradi dnevnika zbio se davne 2007.g. kada je uveden UKV robot i od tada ništa se nije napravilo da natjecanja budu atraktivnija i dinamičnija a time i potencialno zanimljiva mladima koji nam kronično nedostaju. I takve male pomake koji ne koštaju ništa dočekujemo na nož, pravdajući se da još ima onih koji to ne bi mogli pratiti.
Ne treba biti veliki stručnjak da se odgovori na potanje npr. Zašto je propao projekt Paket radija -  pa jednostavno ZASTARIO JE i više ga nitko takvog nije trebao.
Bojim se da će to neće desiti cijelom radioamaterskom pokretu jer se jednostavno ne mijenjamo dovoljno brzo. Mali kamenčić u toj našoj tvrđavi su i ovakve male promjene i ako se ne budemo dovoljno brzo mijenjali, vrijeme će nas pregaziti.

A za one koji ne vole promjene predlažem natjecanje u kojem se neće koristiti ni računala ni radio stanice, već se treba popeti na brdo i dovikivati se sa megafonom  i to onim bez pojačala ( samo eksponencionalna truba kao pojačalo valova) pa ko voli nek izvoli HI.
 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 13:46:12
Citat:
3TN, prozvao si mene kad si rekao da je cilj radioamaterizma biti napredan u tehnickim rjesenjima. Debelo si u krivu. Radio amaterizam je hobi. Cilj svakog hobija je biti zadovoljan, sretan kao ti a ne zadovoljiti i usreciti druge.

RADIOAMATERSKI KODEKS:
OBZIRAN… on neće svjesno održavati veze tako da smeta drugima i uskraćuje im zadovoljstvo.
LOJALAN… uvijek je spreman pomoći drugima, svom lokalnom klubu, nacionalnom radioamaterskom savezu u koji je učlanjen, a koji predstavlja i zastupa interese radioamatera u njegovoj zemlji, i svijetu.
NAPREDAN… prati razvoj znanosti i tehnike. Njegova operatorska vještina i ponašanje na opsezima su uzor drugima.
LJUBAZAN… strpljiv i prijatelj svima, uvijek spreman pomoći savjetom i razumijevanjem,posebno početnicima. Kad je potrebno, u radio vezi radi sporo i strpljivo. To su obilježja radioamaterskog duha.
URAVNOTEŽEN… radioamaterizam je hobi. On neće zbog radioamaterizma zanemariti obitelj, posao, školu ili zajednicu.
DOMOLJUB… svoje znanje i radijsku postaju uvijek je spreman staviti u službu svoje zajednice i domovine.

Ovaj kodeks je napisao Paul M. Segal, W9EEA,  davne 1928. g. ali očito neki ga ni do danas ga nisu pročitali


73
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3qb - 31. Prosinac. 2020, 15:05:27
Pozdrav!
Mislio sam da će možda Željko, ali on vjerovatno čeka sve prijedloge. Što se tiče digi contesta, 9a2b kaže ne radnim danom. Postoječi digi activity contesti su na dva metra prve srijede u mjesecu, a na sedamdeset centimetara druge srijede u mjesecu,od 2021. produženi za sat vremena od 17 do 21 UTC. Otud vjerovatno i prijedlog da se i mi uklopimo u već postojeće termine. Nedugo stigao mail.
Dear friends,

The first year of FT8 activity is over. Thank you all for taking part in
this activity, the growth was more than we expected for the first year.

The final combined results for 2020 have been published and your awards
are ready for download. For the stations who entered both HP and LP (on
different rounds) we added the results into the HP category. The check
logs scores were added to the category where the station also
participated in other rounds.
VHF FT8 Activity:
http://www.ft8activity.eu/index.php/en/vhf-results/general-results
UHF FT8 Activity:
http://www.ft8activity.eu/index.php/en/uhf-results/general-results


Congratulations to the winners, and to all for participation!

What’s new for 2021:

1.  We have simplified the rules by eliminating SO and MO categories.
There will be only LP and HP.

2.  We have extended the duration with 1h (17.00 - 21.00 UTC) in order
to overlap with similar activities from other countries (for example UK
19:00 – 21:00 UTC)


We are waiting for you in 2021.

Happy New Year 2021!
VHFdx.ro & FT8Activity.eu team

I rok za dostavu dnevnika 5 dana.
Pozdrav! Mirko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 31. Prosinac. 2020, 15:26:40
3TN, procitao sam kodeks. Ponovo, po neznam koji put. I, postujem ga cijelog. Cak i pratim razvoj tehnike. Upoznat sam. Ali ne koristim. Moj izbor.

Zar hoces reci da ja ili netko MORAM koristiti nesto sto ne zelim u necemu sto sam financiram i odvajam svoje slobodno vrijeme????

Ali, dobro da si ga napisao. Izvrsno. Postujte kodeks i nece biti povrijeđenog ega, prepucavanja, ponizavanja nekog drugog. U ovoj temi i svim temama na forumu. I ivdje i na hamradio.hr

Ako nekom nije jasno. Radio amaterizam je za mene hobi. I ja, a i svatko drugi, se u njemu bavi onim sto zeli i koliko zeli. To sto je nekima radio amaterizam postao zivot i slijepi su na sve drugo a cak i na ostale radio amatere, njihov problem.

Ali, da nisam samo off topic. Nekad sam se i ja natjecao.

- ukinuti postotke. Km puta mnozitelj za opseg
- kategorije qrp, lp i hp. QRP do 5W, lp do 50, hp sve iznad 50
- kategorije so i mo. Svi koji koriste klubski ili natjecateljski znak su obavezno mo, bez obzira radi li samo jedan. Zasto? Klubovi/ekipe obicno imaju vise live nego pojedinac koji sve financira sam
- antene i sistemi? Na to nemam odgovor

73
Sretna Nova
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 31. Prosinac. 2020, 17:03:56
Ne volim odgovarati na nepotpisane postove, ali zbog značaja teme ipak..

MULTIPLIKATOR
Poanta je u tome da se pronađe šta je manje nepravedno.. ali svakako postotci nisu OK !
Da bi doveli u ISTI položaj-stanje vezu na 2m i vezu napr na 10GHZ najlogičnije je da promatramo ostvareni QRB.. bilo prosječni ili bilo ODX... lakše ODX koji imamo prikazano u prijavljenom LOGu
Za zadnje prikupljene podatke ( Aktiviti 11 mjesec 2020 )  : 
   2m ODX= 783km
   70cm ODX=768km.
   1,3GHz ODX=790km
   2,3GHz ODX=719km
   3,4GHz ODX=77km
   5,7GHz ODX=137km
   10GHz ODX=203km
Iz prikazanog je vidljivo da se možeš derati kao jarac, ali 2m i 10GHz NIKAKO NIJE ISTO !
Bukvalno računajući 783/203 je približno 4 . Znači da je jednako valoriziranje, multiplikator bi trebao biti 4... A u slučaju da se razlika ne uvažava , što je to ako ne favoriziranje onoga što se lakše odradi tj.2m !
Bez multiplikatora gdje je tu neka stimulacija korištenja viših frekvencija, tj svih dodijeljenih frekvencija. Sigurno se radom isključivo na 2m NE stimulira „osvajanje“ novih opsega .

Kao što sam napisao, multiplikatori su primjenjeni u 4 velika subregionalna UKV takmičenja diljem Evrope... dakle nisu „topla voda“ koju sugeriram .. naprotiv koriste ih i drugi savezi !
Alpe&Adria sigurno u tu grupu ne spadaju !
Spominjati KV kupove je totalno izvan teme UKV natjecanja !

Možda ne bi bio veliki problem ( autoru robota) preračunati  podatke iz 2020:
Aktivity Generalni plasman 9A stanice. Single OP
https://www.hamradio.hr/vhfrobot/activity_g_tab.php  ( zadnja tablica )
uz upotrebu multiplikatora kao u https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja pa da vidimo razliku !!!

DIPLOME
Bitno da se slažemo da je :
-jedno diploma za ućešće u ctestu , koja se može skinuti (kao pdf ili nešto slično) uz objavljene konačne godišnje službene rezultate
-drugo ( i RAZLIČITO ) diploma za osvojeno od 1 do 3 mjesta ( odustajem od mog prijedloga, za volju mira..hi ) .. neka se dodjeljuje  i za samo jednog .. ali najviše do 3 mjesta !

FM
Ima logike ponovnog uvođenja FM ( ne samo NBFM nego i WBFM ), ali više radi akceptiranja veza ostvarenih na visokim frekvencijama korištenjem uređaja sa sintezatorima , AdalmPluto, El Cuatro 
( po OE8FNK), i slično kao i  „radarskim“ čipovima ( po VK5KK) ali i starim dobrim Gunplexerima i DRO, Tunel diodama ,Impat diodama i slično.
No nisam za formiranje posebne FM rang liste ! 
 
Dovoljna je samo podjela po snazi ( za 2m i 70cm) za sve vrste modulacija ( osim MGM !!! )

HNY
Zlatko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 17:29:17
Citat:
Možda ne bi bio veliki problem ( autoru robota) preračunati  podatke iz 2020:
Aktivity Generalni plasman 9A stanice. Single OP
https://www.hamradio.hr/vhfrobot/activity_g_tab.php  ( zadnja tablica )
uz upotrebu multiplikatora kao u https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja pa da vidimo razliku !!!

To bi bilo vrlo interesantno za usporediti, mada osobno mislim da i po sadašnjem načinu obraćuna prednost u plasmanu imaju oni koji radi na više dandova pogotovo na višim bandovima što dokazuje i trenutni poredak za ovu godinu.

73 Zlatko de 9a3tn qth  Požega op. Boris loc .JN85UH

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 31. Prosinac. 2020, 17:41:21
Mislim da se nije potrebno potpisivati. Tocno se zna tko je napisao koji post. To je moje misljenje no postujem i tuđe. Nemoramo se slagati

Da, mislim i da je cilj pravila da su u prednosti oni koji rade na vise opsega. Tako i treba biti. A ako netko zeli raditi samo na jednom, njegov izbor. Ovo je hobi i svatko bira sto i kako zeli. To sam ponovio tisucu puta.

73
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 31. Prosinac. 2020, 17:56:11
Tablet nije tezak.

Skracenje rokova sam predlozio iz 2 razloga - manje vremena za manipulacije, krace iscekivanje i neizvjesnost  ;)
Jer tokom tih 24/48h roka za slanje ne bi bio vidljiv prikaz prijavljenih rezultata (po uzoru na KV robot).
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a9i - 31. Prosinac. 2020, 21:51:22
Pozdrav svima,
moj prijatelj mi kaže daj nešto napiši na forumu po tom pitanju  i jesam napisao ali sam obrisao sve.
Kakva god bila pravila ja ću se natjecati u okviru svojih mogučnosti.
Kad ne bi bilo u natjecanju nas koji nismo pobjednici nebi bilo ni pobjednika dakle svi smo važni.
Želim Vam svima sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu kako natjecateljima tako i svima ostalima.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A6NDD - 01. Siječanj. 2021, 14:03:43
-podržavam uvođenje kategorije FM za 2m i možda čak i na 70cm... puno tokaca i malih mobilki je dostupnije nego SSB uređaji... a sa time bi povećali atraktivnost i možda bi se netko lakše prebacio kasnije sa FM na SSB&CW  kada bi upoznao na lagan i pristupačan način rad u UKV natjecanjima.

- nikako ne shvaćam kakav je problem da li je log poslan nakon 7 dana ili nakon 24 sata ili nakon 48 sati? Manipulacije? Možda bi onda trebalo ukinuti bazu podatka u loger programima sa pozivnim i lokatorima?!?! i naravno ON4KST chat...

- više bandove bi trebalo promovirati kroz multiplikatore, nije isto odraditi vezu na 2m ili 6cm... tko nije probao, neka proba pa će vidjeti...

- za portable predlažem tablet sa androidom i logger Tucnak... radi vrlo dobro... koristim ga, ali često u manjim kontestima log vodim na papiru...

- natjecanja u tjednu ima dosta Saveza i sl. pa ne vidim problem zašto ne bi moglo i u 9A ili samo su u 9A ljudi toliko radišni?

73 i sve najbolje u 2021!

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 01. Siječanj. 2021, 21:28:24


- nikako ne shvaćam kakav je problem da li je log poslan nakon 7 dana ili nakon 24 sata ili nakon 48 sati? Manipulacije? Možda bi onda trebalo ukinuti bazu podatka u loger programima sa pozivnim i lokatorima?!?! i naravno ON4KST chat...
Chat je pomagalo, baza lokatora je pomagalo, log na kompjuteru je pomagalo. Manipulacija nije koristiti tehnologiju, no promatrati prijavljene logove pa birati kategorije ovisno o konkurenciji, to je smijesno.
Mozemo mi objaviti rezultate nakon 6 mjeseci kao CQ, zasto ne?  Mozemo da ih uopce ne objavimo, to je isto dobra praksa.
Po meni je 48h dovoljno za slanje loga, prijavljeni plasman ne treba biti vidljiv, nakon 2 dana krece 24h period zalbe i kraj.
- natjecanja u tjednu ima dosta Saveza i sl. pa ne vidim problem zašto ne bi moglo i u 9A ili samo su u 9A ljudi toliko radišni?

73 i sve najbolje u 2021!
Zato sto dosta nas RADI tada, ja konkretno na terenu, mnogi u smjenama, mnogi u fusu, neki su u u skoli ili na faksu i do vikenda vecina nas nema slobodnog vremena. No, ako je nekome interes raditi kontest za nezaposlene i penzice, nema problema. Ipak se mi mozemo u svemu komparirati sa bogatim dijelom EU, u tom smo rangu, tako nam politicari govore - mala Svicarska.

Nije li smisao takmicenja povecanje aktivnosti i promocija tehnike rada i tehnologije? Zasto to nekima uskracivati?
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 01. Siječanj. 2021, 22:12:05
- nikako ne shvaćam kakav je problem da li je log poslan nakon 7 dana ili nakon 24 sata ili nakon 48 sati? Manipulacije? Možda bi onda trebalo ukinuti bazu podatka u loger programima sa pozivnim i lokatorima?!?! i naravno ON4KST chat...

Upravo u tom grmu leži zec. Peglanje dnevnika nakon natjecanja. Imaš na netu javno dostupan software (neću napisati koji) i kada u njega ubaciš puno logova on ti napravi cross checking.

Druga stvar, ON4KST. Alat koji se toliko puno zloupotrebljava (Pse nr?, big plane in 3 min, pse send only ur nr, itd...) a uopće se takve rabote ne sankcioniraju. Pored toga, chat zahtjeva i još jednog vrhunskog operatora koji bi za to vrijeme mogao spavati a ne visiti na chatu. ON4KST je neophodan alat za visoke frekvencije kod dogovaranja tropo, airscatter i rainscatter veza. Na tim frekvencijama je aktivnost izuzetno slaba, praktički nečuješ nikoga ako ne dogovoriš vezu. I upravo zbog ovoga što sam napisao gore ja bih ga zabranio na nižim frekvencijama.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 02. Siječanj. 2021, 06:18:52
Evo još jedan mali nepotpisani ;)

Ja bih rekao da tko hoće i zna, može opeglati log u pola sata uz dobar dogovor. Njima skraćenje vremena za slanje ne znači ništa. A ruku na srce, koliko takvih ima? Pegla ima smisla ako imaš pretenzije na nekakav plasman, ali za golemu većinu sudionika rekao bih ne baš.

ON4KST...taj je alat dobar za sve frekvencije. Jasno mi je da UKV rad iz slavonske perspektive ima drugu dimenziju, ali kako se cijeli život koprcam između JN83 i JN73 ne bih ga se lako odrekao. Moj osobni rekord na 2m iz Splita je bio oko 80 veza, od čega je 2/3 bilo samo dogovoreno na chatu, a odrađeno na bandu. Koliko se vas ravničara okreće prema jugu i zove CQ? Malo, ali i s pravom, jer nas i nema pa je to gubljenje vremena. Ali kad vas čovjek potegne za rukav preko ON4KST, veza postane moguća, ako treba i uz pomoć kakve letjelice.
Zašto ne?

Alternativa je podignuti dovoljno antenskih sustava da se pokrije svih 360 stupnjeva horizonta - ali čak i kod tih multi antena postaja redovito ostane jedan manji dio iz kojeg se po statistici očekuje mali priliv bodova. IO2V je znao 7 sistema od 4x7 elemenata i za takve (gle slučaja, baš u smjeru JN83 ;D) prazan skup, ali i jednu 20 el rotary yagi antenu.

I zato ja ne bih zabranio ON4KST chat na nižim frekvencijama. Uostalom, chat ima mogućnost naknadne kontrole sadržaja poruka - ako se dobro sjećam, upravo je zato jedna viđenija dvometarska ekipa izgubila ODX vezu s  EA postajom u današnjem zimskom kupu i neka je.

Ne mogu se sjetiti da li se pegla za logove zove SH5 ili nekako slično ::)... Netko će se valjda sjetiti...

Po mom sudu, termine za nove conteste valjalo bi uskladili s onim koji već postoje, inače sveukupna aktivnost neće biti ohrabrujuća. Penzićima i nezaposlenima je svejedno, a i mi koji još imamo posla radimo svakako...osobno radim u sustavu koje dela non-stop u 3 smjene, vikendom i praznikom bez razlike i moram imati puno sreće da mi se slobodni dani poklope s terminom nekog contesta.

Iskustvo govori da activity contesti od par sati koji se održavaju tokom tjedna imaju sjajnu posjećenost i dinamiku. NAC i IAC, npr. U pravilu odradiš ljude koji se rijetko jave u onim najjačim contestima, pa skoro kao i u našem activity natjecanju. Ljudi imaju različite interese i slobodne termina, tko će znati.

Ali, još malo do penzije pa ćemo pokazati zubiće :D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 02. Siječanj. 2021, 08:40:34
Mala replika samom sebi prije nego odem u popodnevnu smjenu...

Ono što je kod ON4KST u zadnjih par godina postalo problem je zasipanje porukama najjačih, najspretnijih i svačim opremljenih postaja koje te non stop vabe na svoju frekvenciju čim se tvoj znak pojavi na listi prijavljenih.

No problem, samo što u najvećem broju slučajeva nemaju prema tebi okrenutu antenu pa izgubiš vrijeme čekajući i vrlo često ne uradiš vezu.

Druga situacija je da te zove na sked svaki novi operator koji sjedne na chat post neke multi postaje, iako si već 2 puta odgovorio da neće ići jer si slabo opremljen ili daleko.

Bude taj chat i zabavan...jednom sam nekom OK liku poslije veze iz 5 pokušaja poslao I LOVE YOU, a on meni BUT I AM MARRIED :D :D Ja mu rekoh da se i nisam mislio ženiti :P

Bez potpisa ;)Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5M - 02. Siječanj. 2021, 17:25:46
Pozz,
1. po meni obavezno uvesti FM kategoriju. Podigla se aktivnost FMasa otkad imaju repetitora kao u prici
2. 1km/1pts
a pod HAM bi bilo lijepo da u narednoj sezoni oni koji rade sa vise od 100w i prijave kategoriju HP !
HNY
---------
kako kaze Djuro, možda ubaciti za svaki period e-diplomu. Ona ne košta ništa a nekome bi ukrašavala zid pa tko voli neka si isprinta i okači na čoju
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a9c - 02. Siječanj. 2021, 17:40:36
pozdrav ukvejaši
1 uvrstiti fm kategoriju...ima puno fm stanica
2 kao što je napisao 9a9i , svatko radi u svojim mogućnostima
3 na višim bandovima možete zbrojiti i x 1000 000 kad nema zainteresiranih
4 ima nekoliko radioamatera i radio klubova koji rade sa velikom snagu a prijavljuju do 100w .to se vidi na robotu .neka i dalje lažu , lažu sebe
5 treba izbaciti postotke i obračunavati kao do sada 1km...1 bod
6 svakom natjecatelju treba omogučit da si skine E diplomu sa osvojenim mjestom
 čujemo se na 144 mhz..73...9a9c 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a2ki - 03. Siječanj. 2021, 20:50:25
9a9c
+
7. Online dnevnik za prva mjesta.
    5G mreza çe rijesiti probleme snage... (online kamera ..
8. Za nas oltimere koji veze pisemo na papir uvesti old-timer kategoriju .
9. Kao i Straight key kategoriju u 9ACW (Marconi m. C.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3sm - 04. Siječanj. 2021, 19:42:22
Mene interesira hoće li skoro UKV KALENDAR ZA 2021. GODINU  da se polako spremam i pravim plan rada ..
VY 73 de Mato - 9A3SM
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 05. Siječanj. 2021, 01:34:48
 A  D M R  kategorija  ?
Nitko je ne spominje , a isti puca
od popularnosti  ;D  !

73 PJT
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 13. Siječanj. 2021, 22:22:37
U ponedjeljak, 11. siječnja 2021. godine, održan je sastanak IO HRS-a na kojem su usvojena pravila i kalendar UKV natjecanja za 2021. godinu.
   Budući se, zbog epidemiološke situacije, izborna skupština HRS-a nekoliko mjeseci odgađala, na kraju smo imali jako malo vremena za uvođenje velikih promjena, ali osobno mislim da će ova godina imati dobra i fer pravila.
   Prilikom izrade kalendara i pravila, vodilo se računa o svim bitnim detaljima. U natuknicama su najbitnije promjene uz kratko pojašnjenje:

9A Activity Contest

- Uvedena FM kategorija (SO i MO)
- bodovanje km/bod na svim bandovima - postotci samo u generalnom plasmanu.
   Razlog: poticanje na aktivnost u SVIM periodima i smanjenje mogućnosti kalkuliranja (Npr. postaja radi
   svih 11 perioda uz skromniju opremu i rezultate, pa se pojavi "Big gun" u nekoliko perioda i bude u
   plasmanu bolji. Natjecanje ima u nazivu "Activity").
   Također, tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci postaje aktivne u samo nekoliko perioda na npr. 6m mogu
   odraditi desetke JA ili sl. postaja i tako napraviti izniman rezultat koji više nije moguće stići, pa mogu
   kalkulirati aktivnost do kraja natjecanja. (Do ovih zaključaka se dođe jednostavnom matematikom.
   Kako bi izgledalo kad bi se nogometnim, košarkaškim i sl. klubovima bodovali postignuti golovi ili
   koševi, a ne unaprijed definirani bodovi?).

- samo u 6. periodu 9A AC redni broj veze na 50/70 MHz ne mora početi od 001, u koliko se taj period preklapa sa IARU R1 50/70 MHz natjecanjem


9A Digital Activity Contest

- Novo natjecanje u kalendaru, samo digitalni modovi (FT8), prva srijeda u mjesecu 144MHz, druga srijeda u mjesecu 432 MHz (17-20 UTC)
- Natjecanje terminski u skladu sa IARU R1 dokumentom NS20_C5_Rec_09 usvojenim na
   posljednjoj virtualnoj IARU R1 konferenciji (Sve organizacije unutar IARU R1 organiziraju natjecanje
   unutar gore navedenog termina i razmjenjuju dnevnike za CC, u koliko neka članica ne organizira ovo natjecanje promovirati će isto svojim članovima).
- Ovim terminom se podiže aktivnost na ova dva banda i izvan vikenda (NAC, IAC, i sl. utorkom kao dobar primjer).
- Za ovo natjecanje smo maksimalno pojednostavili slanje dnevnika izradom robota samo za njega, koji će kroz nekoliko dana biti vidljiv gdje i postojeći robot. Razlog: U ovom natjecanju je dovoljno kopirati Vaš ADIF log iz WSJT-a, MSHV-a i sl. programa i napraviti "upload" na robija, a on će uzeti samo one veze koje se odnose na termin natjecanja (Najjednostavnije moguće rješenje).
- samo ove godine će 9A DAC krenuti u veljači zbog potrebnog vremena za izradu potpuno novog robija, te gore navedenih razloga.

IARU R1 natjecanja

- Sve postaje koje se bore za Top plasman po kategorijama u IARU natjecanjima, moraju dnevnik poslati na robota najkasnije do ponoći po UTC slijedeći ponedjeljak (34 sata)

Novosti ima još, a sve će biti objavljene u rubrici "Pravila UKV natjecanja" u slijedećih nekoliko dana (Problem sa uploadom tablica na portal)Sretno u svim natjecanjima tijekom ove godine!

73 de 9A5R, Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 15. Siječanj. 2021, 16:50:52
Jedva čekam pročitati suvislo objašnjenje zašto se ne primjenjuju multiplikatori za više opsege,
odnosno kako se ispunjava ono što piše u preambuli propozicija za 2021
s ciljem propagiranja rada i povećanja aktivnosti na svim dodijeljenim radioamaterskim UKV i mikrovalnim frekventnim područjima od 50 MHz do 250 GHz.
Propagiranju aktivnosti na višim bandovima ne pridonosi ni ovaj uvjet za generalni plasman
U zbroj generalnog poretka ulaze periodi i opsezi na kojima je sudjelovalo najmanje 3 postaje iz 9A.
I dalje je nejasna definicija snage.. ono što piše u propisima?... ono što piše u dozvoli?...ERP? .. ili???.. na kojoj točki se može izmjeriti ta snaga ?
Zlatko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 15. Siječanj. 2021, 18:21:33
Zlatko, mislim da za 9A activity nisu bitni množitelji na uW.
Ne uspoređuju se niti zbrajaju rezultati sa svih bandova po periodu, nego se plasman po periodu izrađuje prema ostvarenim bodovima/km te konačni po postocima po svakom bandu.
Onda se ti postoci zbroje za ukupan rezultat cijelog 9A activitija.

To je po meni OK, mada sa druge strane uvijek se može propitivati činjenica da 100% u siječnju sa recimo 3 qso-a na 10GHz ne bi trebalo imati istu težinu kao npr 40 qso-a na 10GHz u ljetnim mjesecima. Po novim pravilima je to tako...

Razumijem da je cilj activitija da se svi pojave što više puta u natjecanju, ali time idemo sa kvantitetom na štetu kvalitete  ;D

No dobro, mislim da pravila sa kojima će se svi složiti još nisu skrojena u našem hobiju  ;D

QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 15. Siječanj. 2021, 21:16:52
Jedva čekam pročitati suvislo objašnjenje zašto se ne primjenjuju multiplikatori za više opsege,
odnosno kako se ispunjava ono što piše u preambuli propozicija za 2021
s ciljem propagiranja rada i povećanja aktivnosti na svim dodijeljenim radioamaterskim UKV i mikrovalnim frekventnim područjima od 50 MHz do 250 GHz.

Jednostavno je,
    netko tko radi 200 QSO-a na 2m i pobijedi će imati 100% bodova za Generalni plasman, netko drugi
    tko na 3cm napravi 20 QSO-a će isto imati 100% bodova s tog banda za Generalni plasman.
   Nije li to dovoljno privlačno svima koji "pucaju" na generalni plasman da se pojave i na drugim bandovima?
    Nisu li ovim bodovanjem favorizirani gornji bandovi?
Nije isto napraviti 200 i 20 veza u 5h...
Također, ako nekoga ne zanima rad na višim frekvencijama, neće ga ni koeficijent 100 natjerati na aktivnost. Kolege treba zainteresirati na druge načine...izradom novih farova, radionicama o EME radu na višim frekvencijama, itd.
   Zbog toga ove godine planiramo prve UKV susrete u 9A na nivou regije, a o lokaciji još ne bih, ali je vrlo zanimljiva svima i o tome razgovaramo sa OiV-om.


Propagiranju aktivnosti na višim bandovima ne pridonosi ni ovaj uvjet za generalni plasman
U zbroj generalnog poretka ulaze periodi i opsezi na kojima je sudjelovalo najmanje 3 postaje iz 9A.
I dalje je nejasna definicija snage.. ono što piše u propisima?... ono što piše u dozvoli?...ERP? .. ili???.. na kojoj točki se može izmjeriti ta snaga ?
Zlatko

Snaga iz dozvole. Kad govorimo o snazi tu do izražaja dolazi Hamspirit, ako je netko sretan "varanjem"...to ne bih ni komentirao.
Tri stanice je preuzeto od prije. Kako sam napisao, ovaj IO postoji 2-3 tjedna, sve nam kasni zbog pandemije pa nije bilo dovoljno vremena za napraviti još kvalitetnije analize.

Ali kako je Adam napisao, ne postoje propozicije koje bi svima odgovarale. Sto ljudi, sto čudi...ali težimo boljem  :D73 de 9A5R, Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 15. Siječanj. 2021, 22:35:56
Da li ostaje pravilo da postaje koje rade sa više od jednog antenskog sustava ne idu u LP nego u HP kategoriju? I za koja to natjecanja vrijedi?
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 16. Siječanj. 2021, 18:00:09
Da li ostaje pravilo da postaje koje rade sa više od jednog antenskog sustava ne idu u LP nego u HP kategoriju? I za koja to natjecanja vrijedi?

Taj dio pravila je u skladu sa slijedećim dokumentom:

https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2019/08/contest-rules-2.pdf (https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2019/08/contest-rules-2.pdf)

Pogledaj sekciju 2. Definitions / Low power

HRS kao članica IARU R1 drži pravila usuglašena koliko je god to moguće sa svojom krovnom organizacijom. To je dio Općih pravila 24h UKV natjecanja, pa ne vrijedi za kraća natjecanja.73 de 9A5R, Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 17. Siječanj. 2021, 06:45:52

Razumijem da je cilj activitija da se svi pojave što više puta u natjecanju, ali time idemo sa kvantitetom na štetu kvalitete  ;D

No dobro, mislim da pravila sa kojima će se svi složiti još nisu skrojena u našem hobiju  ;D

QV

Jutros rano nazvao me ovdje negdje i ponekad spominjani YU2OO i davio pola sata pričom o nekakvom UKV maratonu koji se svake godine ponavljao nekad davno kad je on bio mali...

Lik je naporan do bola, ali opet - smisao maratona je da se istrči cijela dionica od preko 40 km, a ne da se pobjednikom proglasi onaj koji bude najbrži na nekoj dionici.

Ne bih rekao da se kvantitetom ubija kvalitet, dapače. Smisao Activity contesta je aktivnost i puni bandovi...Neću reći da su se za omrznuti maraton iz UKV plaistocena bodovale veze koji si mogao raditi dan za danom u nedogled...pa gdje bi nas to dovelo da svaki dan palimo uređaje i pravimo QRM? To je za UKV dinosaure ili neke druge blagopočivajuće vrste radioamaterske flore i faune. Mislim da smo to odavno prevazišli i danas u vezama treba tražiti dublji smisao od njih samih.

I zato pozdravljam MGM conteste i jedva čekam spotove u kojima će netko iz JN73 prijaviti nekog iz JN83 s izvrsnim +dB raportima obostrano ::)

GG
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 17. Siječanj. 2021, 14:49:35
Citat:
.smisao maratona je da se istrči cijela dionica od preko 40 km, a ne da se pobjednikom proglasi onaj koji bude najbrži na nekoj dionici
Mislim da se u ovom citatu krije riješenje, naime big gun miže u 3 perioda uraditi više nego ja u 11 perioda zato bi bilo pravedno da se boduju pozicije, predlažem sljedeći način :
1.pozicija 6 bodova
2.poz........5 bodova
3.poz........4 boda
4.poz........3 boda
5.poz........2 boda
6,7,8,9,itd svi ucesnici.... 1 bod

Poz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 17. Siječanj. 2021, 16:28:16
U osnovi se slažem da zločestim bigunovima treba stati na rep, ali opet - malo je tih zloća kod nas u activity maratonu, rekao bih da većinu čine mali ganovi u kategoriji do 100 W, raspršeni na više opsega.

Zato bih pretendente na prvo mjesto u bilo kojoj kategoriji ucijenio - od 11 perioda trebaju raditi najmanje 7, a od toga obavezno prvi i zadnji.

Pa da vidimo koliko su veliki ili uporni ;)

Lako se pojaviti ljeti kad band radi kako te volja i uživati u vezama, ali ajde majstore da te vidimo u siječnju ili studenom ;)

Da se ne naljuti YU2OO, maraton je maraton zbog trajanja, ne zbog bljeskova...kao i neke druge stvari...

Na kraju, da citiram samog sebe, upornost se uvijek isplati. Ako je 9A6C iz Splita (JN83FM, ili "TAMO DOLI") jedne godine bio čak deveti u ACTIVITY natjecanju i radeći svakako manje od 7 perioda, e pa onda vi TAMO GORI možete i bolje.

Da ne kažem da je davne 1976 godine YU2CBM radeći u UKV maratonu SRJ od TAMO DOLI bio čak drugi iza YU2CBE, a u oba slučaja uz podršku OSCAR 6 i 7 satelita, što bi se danas moglo usporediti s nekim neprirodnim  & nečastivim vrstama rada poput FT8 i slično. Edo, 9A2TW, nije propuštao nijednu orbitu, a sve moguće Talijane smo radili iz dana u dan, drugo nismo ni mogli.

Poanta je - budi uporan u okviru propozicija i ne daj se, uradi sve što možeš i neka najbolji pobijedi 8)
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 17. Siječanj. 2021, 18:31:14
Mislim da netreba ništa uvjetovati npr 7 perioda i slicno..., koplicira stvar. Bodovanje je jednostavno i funkcionalno kao npr u košarci ili nekoj drugoj disciploni, pobijediš i osvojiš bodove.
Nastavno na moj predhodni post:
6.poz..... 1 bod
7.poz...... 0 bodova
8. Poz..... - 1dod
9.poz...... - 2 boda
10.poz.... - 3 boda, itd......
Tako bi smo dobili plasman a biggunovi neka izvole kako žele.

Poz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 18. Siječanj. 2021, 09:36:57
Čini mi se da shvaćam što bi htio postići bodovima, ali imam osjećaj da to neće ići.

Kod maratona ovog tipa bitan je konačni broj bodova ostvaren u što većem broju perioda kako bi se zadovoljila intencija povećane aktivnosti i zato bih malo nagazio pretendente na prvo mjesto, samo njih, da sudjeluju u što većem broju perioda, a ona dva spomenuta bi bila MUST HAVE da se podigne nivo aktivnosti u tužno doba godine.

Ali bude kako tata kaže ;)

CU
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 02. Veljača. 2021, 10:54:53
Ovako to rade za Aktiviti u Italiji... postoje razne stimulacije... i naravno multiplikatori za GHz 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: E70AA - 10. Veljača. 2021, 15:47:14
Pozdrav svima.
Htio bih poslati žalb(ic)u zbog 9 oduzetih poena u I periodu 9A Activity Contesta 2021, ali u pravilima nije naznačeno koju (e)mail adresu mogu koristiti u te svrhe. Pa ako biste to mogli dodati...
Hvala i 73!
Zoran, E70AA
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5CZK - 11. Veljača. 2021, 09:38:14
Pozdrav Zorane,
' Ukoliko je došlo do neke greške prilikom upload-a vašeg edi-ja ili imate prigovor, molim javite to na e-mail: 9a2hm@hamradio.hr   '

Pozdrav svima.
Htio bih poslati žalb(ic)u zbog 9 oduzetih poena u I periodu 9A Activity Contesta 2021, ali u pravilima nije naznačeno koju (e)mail adresu mogu koristiti u te svrhe. Pa ako biste to mogli dodati...
Hvala i 73!
Zoran, E70AA
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: E70AA - 12. Veljača. 2021, 22:59:35
Pozdrav Zorane,
' Ukoliko je došlo do neke greške prilikom upload-a vašeg edi-ja ili imate prigovor, molim javite to na e-mail: 9a2hm@hamradio.hr   '

Pozdrav svima.
Htio bih poslati žalb(ic)u zbog 9 oduzetih poena u I periodu 9A Activity Contesta 2021, ali u pravilima nije naznačeno koju (e)mail adresu mogu koristiti u te svrhe. Pa ako biste to mogli dodati...
Hvala i 73!
Zoran, E70AA
Hvala za info.
vy 73
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 09. Srpanj. 2021, 17:14:56
Pravila UKV natjecanja
Jedna stvar se provukla ispod radara a to je da osobni znak može biti MO i SO, osobno sam oštro protiv toga jer postoji mogućnost kalkulacije gdje da se prijavi, a ako postoji mogućnost kalkulacije postoji i mogućnost zlouporabe, vrlo jednostavno.
Multi može biti samo klub a nemože npr 9a4m(navodim kao primjer jer je malo tamo malo ovamo) jer je to osobna pozivna oznaka.
Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 10. Srpanj. 2021, 05:16:53
?
Ja mislim da je radar ispravan, ako je to uopće bitno. Izbor kategorije nije definiran nositeljem pozivne oznake, nego brojem ljudi koji rade u kontestu. Zašto ja ne bih skupio ekipu i opremu pa da radimo u multi kategoriji?
Ili radio sam pod klupskim znakom?

Ovakvih smo se arhaičnih razmišljanja riješili odavno...ili nismo?

CU in the contest😉


Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 10. Srpanj. 2021, 13:08:51
Citat:
.Izbor kategorije nije definiran nositeljem pozivne oznake, nego brojem ljudi...
Mislim da su arhaične propozicije, ovo što si izjavio šta definira izbor kategorije je točno međutim arhaične propozicije ne propisuju da moraš prijaviti kategoriju na početku contesta što bi bilo fer, nego ostavlja zrakoprazan prostor koji možeš popuniti kako ti paše. Sve dok propozicije ne propisiju da moraš prijaviti team ili single prije pocetka contesta treba regulirati zrakoprazni prostor a prijedlig koji sam dao to vrlo dobro regulira.
Malo je arhaično al šljaka

Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 10. Srpanj. 2021, 13:24:30
Kakave arhaične priče.....
Postoje pravila i postoji etičnost natjecatelja.

Nema se šta unaprijed prijavljivati kategorija...
Pravilo jasno definira što je singl a što multi kategorija a na natjecatelju je da etički odabere ispravnu kategoriju rada.

Ja bi osobno, sve katogeroije koje dovode u pitanje etičnost natjecatelja izjednačio tj. ukinuo.
Evo primjer, kategorije 6h.
Nema tu velika snaga - mala snaga, single - multi... svi su u loncu 6h i gotovo...

Tako bi i sa ostalim kategorijama, ukinuo multi ili single a pogotovo velika ili mala snaga.
Sve u jednu kategoriju 24 sata i gotovo.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 10. Srpanj. 2021, 13:45:05
Citat:
.a pogotovo velika ili mala snaga....
Naizad nešto u čemu se slažemo 100%.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 10. Srpanj. 2021, 14:40:12
 Tema  se  ..razbuktala   :o , a proslo je vec  vise od pola VHF sezone  ???  ? !
Nije bas jasno  sta ste cekali  do sada  :-\ ...?
73 PJT
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 10. Srpanj. 2021, 15:29:18
To je priprema za iduću sezonu....
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 16. Srpanj. 2021, 14:55:12
s ciljem propagiranja rada i povećanja aktivnosti na svim dodijeljenim radioamaterskim UKV i mikrovalnim frekventnim područjima od 50 MHz do 250 GHz.
Propagiranju aktivnosti na višim bandovima ne pridonosi ni ovaj uvjet za generalni plasman
U zbroj generalnog poretka ulaze periodi i opsezi na kojima je sudjelovalo najmanje 3 postaje iz 9A.

Zlatko

Sa ovim problemom se suočavam pred slijedeći aktiviti.
Dakle, ja bih izašao u portable sa 10GHz i kako je to nedjelja, velika je vjerojatnost da bi mogao odraditi i na ovome bandu 5-10 qsoa.
Međutim javljaju se slijedeći problemi:

1. Ako 3 stanice iz 9A ne prijave plasman na 10GHz - džaba sam krečio
2. Ako vidim prijavljene 2 stanice koje imaju bolji rezultat od mene, zašto da prijavljujem svoj rezultat, jednostavno se njihovi postoci neće zbrajati - džaba su krečili
3. Ako naoružam dva lokalna susjeda sa transverterima vulgaris koji će svaki activity odraditi qso samnom i prijaviti rezultat onda ću ja svaki period imati 100%, pa tako i na drugom mikrovalnom bandu i onda konkurencija koja tamo nešto trkelja na 2m i 70cm jednostavno nema šanse protiv mene u ukupnom zbroju

Kako riješiti navedene probleme?

QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 16. Srpanj. 2021, 23:50:32
  Ovo  ka da je  Agatha Christie  pisala ove  cont.  probleme ..... ::)

73 PJT
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 17. Srpanj. 2021, 09:43:19
Kad ima volje, ima i načina.

Ko, ka, prvo, locirati, uapsiti, transferirati i na skrovitom mjestu
Utamničili ukv managera.

Potom istog suočiti s pravilima natjecanja pa ga overdozirati janjetinom i malvazijom (ovo je QV izbor, nije moj) i onda mu podmetnuti papir da potpiše kako nas puno đaba kreči.

Pa tako i ja🤪
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 28. Srpanj. 2021, 16:45:34
Citat:
.Ovo  ka da je  Agatha Christie  pisala ove  cont.  probleme ..... ::)
Komentar u privitku

Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 07. Kolovoz. 2021, 19:44:45
HALLLLLLLLLO MOLERI ! ( da ne kažem kreč majstori  :))
Bilo bi stvarno interesantno doznati tko je dodao u propozicijama za Aktiviti 2021 ograničenje da se neće formirati lista učesnika za pojedini band , ako je manje od 3 učesnika u tom bandu... čak se nije potrudio koristiti isti font prema originalnom prijedlogu... znači bilo je nabrzaka  >:( :( :o
Možda je "lumen" mislio da ne treba dodijeljivati nagrade ako ima manje od 3(tri) učesnika po bandu , ali se krivo "odrazio 8)
Ima još dosta nebuloza u propozicijama ( ne sam Aktivitija nego i A&A i... ) ali ima malo pravih suvislih-odgovora-komentara-prijedloga vezanih za ovu temu... znači li da spadamo u kategoriju Don Kihota ????
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 01. Rujan. 2021, 14:37:26
I nitko ništa ?
Možda niste shvatili ??? 
Pa da ponovimo ...
Za svaki slučaj slika problematičnog dijela teksta propozicija ekstrahirano sa : https://www.hrvhf.net/index.php/9a-activity-contest    ...je u prilogu1
Vidljiv je nebulozni dio teksta , nepoznatog autora napisan u drugom fontu ... 
U zbroj generalnog poretka ulaze periodi i opsezi na kojima je sudjelovalo najmanje 3 postaje iz 9A.

Doduše ima tu i  početna-osnovna nebuloza.. recimo nebuloza broj: 0 : postotci  
cijeli svijet ( i okolica)  koristi kilometre i pripadajuće multiplikatore što rezultira bodovima.. naravno ovisno o korištenom bandu... koji se u generalnom plasmanu zbrajaju !
Stvar je organizatora natjecanja određivanje iznosa multiplikatora, jer se time mogu poticati razni elementi.. od korištenja dodijeljenih bandova, razvoj  konstruktorstva, itd

Ako nije moguće korektno izraditi generalni plasman, bolje da se od toga odustane... onda bi preživjeti pobjednici na pojedinim bandovima, kao oni koju imaju godišnje sumarno najveći zbroj premoštenih kilometara !

Eventualnim nesuvislim odgovorima,MOLIM da ne razvodnjavate temu !
Postove namjenjene Rosinanti, možete osobno predati na Jarunu.. zgrada prekoputa Doma Tehnike!!
(svakako ponesite i mrkvu )
Don Kihot