hrvhf.net

UKV natjecanja => Pravila UKV natjecanja => Autor teme: 9A5R - 21. Prosinac. 2020, 18:49:38

Naslov: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 21. Prosinac. 2020, 18:49:38
Pozdrav svima,

     upravo je završila konstituirajuća sjednica novog IO HRS-a, nakon koje Vas ovim putem želim animirati na konstruktivnu raspravu o prijedlogu novih pravila za UKV natjecanja u 2021. godini.

Molim Vas da u raspravi budete što konkretniji u odgovorima na slijedeća pitanja:

- Što bi promijenili u postojećim pravilima? (Dodali, izbacili, promijenili...)

- Jeste li za organizaciju novog UKV natjecanja kojim bi se rad MGM modovima odvojio od rada u ostalim natjecanjima? Primjer 9A Digital Activity Contest (9A DAC) u terminu svake prve srijede u mjesecu od 17-20h po UTC-u.


Ostali prijedlozi su također dobrodošli. Stalo nam je do mišljenja članstva pa će svaki dobar prijedlog biti razmotren. Konačnu odluku će donijeti IO HRS-a na svojoj slijedećoj sjednici.
   
   Ukoliko netko ne želi ovdje javno napisati svoje prijedloge, isti su dobrodošli i na e-mailove:

9a2hm@hamradio.hr
9a5r@hamradio.hr


73 de 9A5R, Željko
HRS-ov UKV povjerenik


 
 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 21. Prosinac. 2020, 19:40:30
Pozdrav
Nije odgovor na tvoje pitanje ali je u svezi i glede UKV natjecanja, dodao bih "Hrvatski jesenji UKV kup"
Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 22. Prosinac. 2020, 08:07:43
1. postoci su glupost.
2. poseban DIGI kontest da, tokom radnog tjedna NE.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 27. Prosinac. 2020, 16:01:46
1- Propozicije 9A UKV natjecanja trebaju biti objavljene za kalendarsku godinu, a ne da se povlače iz „predpovijesne baze“ i bez naznake godine važenja-objave-datuma usvajanja od strane IO

2- U https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja  spominje se natjecateljstko povjerenstvo
sa danas jedino poznatim članom  ( UKV manager_jedino objavljen-poznat https://www.hamradio.hr/download/Zapisnik_IO_1a_2020.pdf    ) ali nepoznatim članovima  (  HRS contest koordinator i koordinator pojedinog natjecanja ). Nepoznati članovi trebaju biti imenovani od strane IO HRS ( kao i UKV manager ) i onda navedeni u propozicijama za dotičnu kalendarsku godinu !

3- HRS treba biti osnovni organizator svih natjecanja ( kao Zimski, Proljetni i Ljetni  9A UKV CTEST ) i samo za njih raspisuje propozicije i sve ostalo. 

4- HRS ne može definirati propozicije za IARU VHF ctest i IARU UHF ctest. jer se radi o nadnacionalnim ctestima

5- Predlažem da HRS ustanovi JESENJI VHF CTEST i JESENJI UHF CTEST, i za iste raspiše propozicije, provodi prikupljanje dnevnika, obrađuje rezultate i dodijeljuje nagrade.
Propozicije bi trebale biti ujednačene sa propozicijama za Zimski, Proljetni i Ljetni  9A UKV CTEST.
Na taj način moguće je samostalno provesti obradu prijavljenog, a ne čekati rezultate sa IARU robota !
Ako se želi, moguće je i dalje dostavljati prikupljene podatke-logove na IARU robot radi izrade EU plasmana na tom robotu .

6-U propozicije treba unijeti da u svim natjecanjima i svim periodima i svim grupama , po uobićajenim i međunarodnim regulama,  prateći broj veze treba uvijek počinjati od 001 ! Isto treba važiti u slučajevima 6 satnog učešća ! Tako će se izbjeći kojekakva filozofiranja na tu temu !

7- U svim 9A UKV natjecanjima treba formirati rangliste odvojeno za 9A i za ostale izvan 9A

8- U svim 9A UKV natjecanjima treba izraditi i rang liste za generalni plasman  (odvojeno za 9A i za ostale izvan 9A)  uz primjenu multiplikatora za pojedine opsege.. baza obračuna su ISKLJUČIVO premošteni kilometri ( a nikako nekakvi postotci !!! ) 
Multiplikatori  ( kao u https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja  )
   432MHz      x5
   1296MHz           x10
   2,3GHz      x20
   3,4GHz      x30
   5,6GHz      x30
   10GHz      x30
   24GHz i viši   x100
Moguće je odabrati i neke druge vrijednost kako bi se stimuliralo korištenje manje „popunjenih“ bandova. Napr za 3,4GHz i 5,6GHz x40

9- Godišnji program 9A UKV natjecanja sastojao bi se od 7 natjecanja , za koja važe slična  pravila
   9A NATJECANJE       prvi weekend  2021.           paralelno međunarodno natjecanje
   ZIMSKI 9A UKV CTEST            ožujak.                            1. sugregionalni ctest
   PROLJETNI 9A UKV CTEST      svibanj                             2. sugregionalni ctest
   MIKROVALNI 9A CTEST           lipanj                                EU mikrovalno
   LJETNI 9A UKV CTEST             srpanj                               3. sugregionalni ctest
   JESENJI VHF 9A UKV CTEST     rujan                               IARU VHF CTEST
   JESENJI UHF 9A UKV CTEST     listopad                           IARU U/SHF CTEST
   CW VHF 9A UKV CTEST            studeni                            Marconi Memorial

10-  U godišnjoj rekapitulaciji rezultata natjecanja tj u SUPER KUPU, svim učesnicima iz 9A ali i strancima ( koji su dostavili dnevnik ) treba omogućiti „skidanje“ diplome za ućešće , koja će im potvrditi ućešće u tom natjecanju , kao i prikazati osvojeni plasman . 

11- U godišnjoj rekapitulaciji rezultata natjecanja tj u SUPER KUPU trojici prvoplasiranih učesnika (iz 9A ali i strancima )  na svakom bandu  ( ako ima minimalno 3 učesnika ) treba dodijeliti  pismeno priznanje ( RAZLIČITO od diplome za ućešće  i dodijeluje se na posebnom događanju) 

12- U godišnjoj rekapitulaciji rezultata natjecanja tj u SUPER KUPU  trojici prvoplasiranih učesnika ( samo za 9A učesnike) ( sumarno svi bandovi ) treba dodijeliti materijalno priznanje ( pehar ili plaketa ili medalja ) a dodijeluje se na posebnom događanju

13- U godišnjoj rekapitulaciji rezultata natjecanja tj u SUPER KUPU  prvoplasiranom učesniku ( samo za 9A učesnike) ( sumarno svi bandovi ) treba dodijeliti materijalno priznanje ( pehar ili plaketa ili medalja ) u prijelazno vlasništvo ( dodijeluje se na posebnom događanju) . Ponavljanje istog rezultata u tri naslijedne godine isti  bi prelazio u trajno vlasništvo.

14-Cjelogodišnje natjecanje 9A Aktivity  treba imati  cilj propagiranja rada i povećanja aktivnosti na SVIM , u Hrvatskoj , dodijeljenim radioamaterskim UKV i mikrovalnim frekventnim područjima ( od 50MHz do  250 GHz i laseri ) . Na taj način je indirektno potaknut i program DIY odnosno radioamatersko konstruktorstvo (jer većina mikrovalnih uređaja su plodovi vlastite izrade) ali i dana prilika mlađim učesnicima stjecanje iskustava, pogotovo u klupskim ekipama.
Propozicije treba poboljšavati svake godine , ali i  usklađivati ih sa sličnim aktivnostima u susjednim zemljama , 

15- Vrijeme održavanja 9A Aktivity treba biti cijelogodišnje, od siječnja do prosinca , kao što je i u susjednim državama. Obrada logova je i tako elektronska-automatska !

16-Kod cjelogodišnjeg natjecanje 9A Aktivity  baza obračuna , i mjesečnog ali i godišnjeg  isključivo trebaju biti premošteni kilometri .. uz multiplikatore za poticanje korištenja viših frekvencija
U suprotnom se primjenjenim sistemom ( iz 2020) sumiranja postotaka kod godišnjeg  kumulativnog rezultata, zapravo favorizira rad na 2m !!! Nije isto napraviti vezu na 2m i na nekom mikrovalnom bandu ! Postoje i puno ostalih frekvencija dodijeljenih radioamaterima u 9A  i  treba ih koristiti , jer kada ih uzme profesionala, biti će kasno za plakanje !!!
Rasprava postotci / kilometri vidljiva je
https://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=3623.0 

17- Kod cjelogodišnjeg natjecanje 9A Aktivity  , cijelogodišnje sumiranje mjesečnih rezultata pojedinih perioda može se provesti za sve bandove odjednom=jedna generalna lista, no mišljenja sam da je za veće populariziranje Aktivitija povoljnije sve natjecatelje podijeliti u nekoliko frekventnih grupa . Predlažem :
                M_metarska grupa ( 4m + 6m +2m)   
                                                   /70MHz + 50MHz + 144MHz/ 
                   C_centimetarska grupa ( 70cm + 23cm + 13cm + 9cm + 6cm)   
                                                   /432MHz +1296MHz+2320MHz+3400MHz+5760MHz/ 
                   L_milimetarska grupa ( 30mm + 12mm + 6mm +3mm + svi ostali+laser)
                                                   /10GHz +24GHz+47GHz+76GHz+svi ostali do 250GHz+laser/ 
Detaljni prijedlog  vidljiv je na :
https://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=3623.msg29385#msg29385 

Dakle, ne bi postojao jedan generalni pobjednik Aktivitija, nego samo pobjednici pojedinih grupa !

18- Propozicije SVIH UKV natjecanja koja organizira HRS treba odobriti IO HRS na svojoj zadnjoj sjednici u predhodnoj kalendarskoj godini. Znači za 2021, usvajanje propozicija treba biti najkasnije u prosincu 2020. Radi izvanrednih uvjeta, eventualno najkasnije deset dana prije održavanja prvog perioda prvog natjecanja u 2021. Usvojene propozicije natjecanja za 2021 , trebaju biti sastavni dio zapisnika sjednice IO .. i iste se više ne mogu mijenjati za tekuću kalendarsku godinu ! ( ni od strane UKV managera ni od tzv natjecateljskog povjerenstva !!! )

73+GL+HNY
Zlatko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 28. Prosinac. 2020, 21:47:12
Kakve su mogućnosti skraćenja vremenskog roka za slanje logova i za objavu konačnih rezultata? Tjedan dana nekakvog čekanja je definitivno besmisleno, log može doslovno isti dan biti na robotu.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 28. Prosinac. 2020, 23:37:38
Kakve su mogućnosti skraćenja vremenskog roka za slanje logova i za objavu konačnih rezultata? Tjedan dana nekakvog čekanja je definitivno besmisleno, log može doslovno isti dan biti na robotu.

To se može riješiti unutar 9A ali za obradu rezultata ti obično trebaju i logovi drugih zemalja ako se radi o većim natjecanjima. Ako oni ne dostave svoje logove u istom roku opet robot mora čekati njih da bi provrtio sve skupa i izbacio konačni rezultat. To će biti teško usuglasiti sa susjedima, gotovo nemoguće.

Ja bih predložio da se vrati FM natjecanje ili FM kategorija, ili FM activity kako bi se i mlađi operatori mogli natjecati sa FM uređajima...

QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 29. Prosinac. 2020, 08:41:29
Dugo već izbjegavam forume, ovo je iznimka.

Lijepo od Zlatka da se potrudio vrlo precizno izraziti svoje mišljenje, a ovdje bih istakao par stvari s kojima se ne slažem.

Nisam siguran, ali možda je baš na moj nagovor uveden sustav postotaka kod bodovanja generalnog plasmana ostvarenog na više opsega. Bez obzira kakav sustav koeficijenata ili množitelja po bandu uvedemo, svaki će biti nepravedan. Svojedobno se dao naglasak na 3 cm i došlo je do značajnog porasta aktivnosti, a možda i na štetu nižih SHF opsega na kojima danas imamo jako malo aktivnosti pa će nam neke, ako već i nisu, oduzeti.

Sustav postotaka jako lijepo funkcionira u ALPE ADRIA UHF/SHF/ETC natjecanju gdje sad vidim i opseg od 9cm (koji ne doprinosi u generalnom plasmanu). Moj prijedlog da taj također uđe u spisak radnih opsega bio je odbijen uz obrazloženje da na njemu ne mogu raditi sve zemlje organizatori AA natjecanja, ali evo ga :D i bolje da je tako.

Postoci dobro funkcioniraju i u plasmanima za GENERALNI PLASMAN naših KV kupova.

Ne vidim kako postoci favoriziraju rad na 2m gdje je konkurencija najžešća, rekao bih baš suprotno - potiču ulaganje u znanje i tehniku te posljedično osvajanje novih opsega i povećanju aktivnosti.

Mislim da je to jedini ispravan način, jer se normaliziranjem plasmana, tj svođenjem na postotak, matematički dobija jedini ispravan&pravedan rezultat. Istina, i multiplikatori su matematički ispravna metoda, ali pitam se jesu li pravedna.

Izričito sam protiv ideje da se nekakvo priznanje dijeli samo ako u plasmanu sudjeluju samo 3 postaje. Slijedom te logike, na priznanja za rad na 24 GHz trebalo bi čekati do beskraja, a o još višim opsezima da ne pričam.

Zašto ljudima koji se potrude i postignu neke rezultate na visokim frekvencijama ne dati malu zadovoljštinu? Uostalom, tko misli da je to lako i tek tako, samo naprijed ;)

Slijedom iste logike, Adam 9a4qv bio imao pravo na EU plasman, jer tamo bude desetak postaja iz zemalja čiji BDP nećemo stići ni kad me zemlja pokrije, ali ne i na 9A?

Kad sam već spomenuo mikrovalnog kolegu, moram podržati prijedlog da se i ljudima koji imaju samo FM uređaje da mogućnost sudjelovanja i plasmana u svim contestima koje organizira HRS, s tim da ih se izdvoji u posebnu grupu. Iako sam prije dosta godina bio (mlad i nadobudan...itd) bio zagovornik ukidanja FM-a kao posebne kategorije, očito nam život ne ide na ruku i ima dosta ljudi koji ni uz najbolju volju neće dalje od uređaja koji ima samo FM...

Na kraju, rekao bih da je 7-8 dana sasvim pristojan rok za slanje dnevnika, čemu žurba? Ima ljudi koji vode log na papiru pa ga uvode u računalo, netko možda ima druga posla, neki čudaci možda kao u stara dobra vremena odu u portabl gdje im nije zgodno tegliti i laptop...

Eto...

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 30. Prosinac. 2020, 14:57:30
Dugo već izbjegavam forume, ovo je iznimka.
.....  ajde napravi jos koji put  iznimku  jer ... lipo te  je  citat  ;D  !

73 PJT
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 31. Prosinac. 2020, 00:02:35
Papirnati log nije nikakva isprika, onaj tko to radi neka ga odmah i prekuca.
Sreca pa je takvih malo, u razini statisticke pogreske.

Btw, mozda bi trebalo poraditi na koordinaciji s ostalima pa da se ujednace trajanja natjecanja. Nasih 5h je sasvim OK opcija.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 31. Prosinac. 2020, 07:23:13
Jawohl herr general!

Ipak, kako su moji najbolji dani nepovratno prošli, nisam za to da se istrijebe manje sposobni, radije bih ljudima dao par dana da srede papir i pretvore ga u digi format. Čemu žurba?

Ne bih se čudio da u tom duhu jednog dana osvane ideja da se svi logovi vode online u sustavu poput live score weba i da se u sekundi nakon posljednje veze obavi cross check i objave konačni rezultati :o

Bilo bi zanimljivo pratiti kako se pune logovi i ko i kako dela, ampak...

Sačekajmo da rasprodam Ali babinu pećinu i onda samo naprijed...

Slažem se  da se u 5h trajanja contesta stvori dovoljno dinamike i contest je gotov kad i nedjeljni ručak. Isto je i kod AA VHF contesta koji je obzirom na 8 h trajanja znatno dinamičniji od klasičnih 24-satnih formata.

I još stigneš zaplivati prije večere ;)
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 09:45:16
Priče o papirnatim LOG-ovima i pojedincima koji nisu savladali vještinu korištenja osobnih računala slušam zadnjih 30 godina i mislim da je stvarno dosta te patetike.
Za takve organizirajte posebno natjecanje gdje će LOG-ove dostavljati poštar zec ili poštanska kočija sa divljeg zapada, a rok slanja neka bude godina dana pa neka uživaju.
Jedno od osnovnih načela radio amaterizma je biti NAPREDAN u smislu praćenja novih tehničkih rješenja i u tom smislu ne vidim ništa protiv on-line vođenja dnevnika veza .

I stvarno ljudi, za natjecanje koje traje 5 sati mi imamo rok dostave dnevnika 8 dana!!!!! Kao da podatke  trebamo rukom uklesati krasopisom u kamenu ploču!!.

I onda se pitamo zašto nema mladih!

A što se tiče obračuna, mislim da je broj bodova= broj km u svakoj kategoriji OK, a za generalni plasman su postotci korektan način obračuna. Što više bandova radiš biti ćeš bolje plasiran što je i moto nekalvom Activity natjecanju.

73
Boris 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 31. Prosinac. 2020, 10:12:16
Ne bih rekao da se radi o patetici i o nesavladavanju vještine korištenja računala.

Radi se o nečem sasvim drugom. Razumijem da natjecatelji koji nisu iskušali takav pristup nemaju osjećaja za te probleme. Iz istog razloga se i treba svima omogućiti dostava logova u razumnom vremenskom roku.

Evo ja sam jedan od onih koji zna ponekad voditi papirnati log u natjecanjima, i onda kasnije taj log prepisivati i naravno napraviti par typo grešaka kod prepisivanja i izgubiti malo kilometara ali puno bodova pogotovo ako se radi o 24GHz, 47GHz.

Ja nerijetko sam svoj uopremu teglim na vrh brda, teglim i baterije i sve štami treba i nastojim minimizirati opremu. Redovito se to svodi u minimalno 2, češće 3 vertikalna uspona i onda ko mazga 2 silaska.

Ja prijenosno računalo izbjegavan nositi, jer ima težinu, treba napajanje, baterija neće izdržati onoliko koliko sam zamislio raditi u natjecanju itd...
Jednostavnije je voditi papirnati log u takvim situacijama.

Može se reći, spadaš u mali postotak onih koji vode papirnati log, prilagodi se!
Istina, ali taj mali postotak osvaja prva mjesta u IARU natjecanjima  ;D a ne ovi što uživaju u fotelji okruženi sa 5 računala u mreži.

Kao što kaže YU2OO  ;D nije se lako natjecati sa nekim tko ima BDP nekoliko puta veći i gdje je gustoća takvih natjecatelja velika. Oni imaju veće mogućnosti i lagodniji rad i pristup opremi.

Za pobjediti i natjecati se u tom loncu moraš biti puno pametniji i iskoristiti svoje prednosti. Konkretno, za mene je to popeti se na brdo i primjenjujući slogan"Vjera u meteorologa i Talijanska sloga"  ;D odraditi ono što se ne može iz "fotelje".

Eto, postojimo i mi koji smo radioamateri u pravom smislu riječi, sami gradimo svoju opremu, sami je teglimo na vrh brda i vodimo papirnate logove...

QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 12:07:04
9a4qv -
Kad sam govorio o roku dostave LOG-ova mislio sam na 9A Activity natjecanje u kojem samo određujemo pravila natjecanja, a koliko vidim ti u ovoj godini i nisi bio aktivan u njemu.
A što se tiće ostalih natjecanja  na UHF/SHF/.. onoliko veza koliko tamo napraviš možeš unijeti u računalo za sat vremena.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 31. Prosinac. 2020, 12:19:10
Kakva je to silna oprema za 24Ghz ili 47Ghz pa antenu za te valne dužine staviš u malu džep farmerica. A što se tiče postotaka u generalnom poredku, mislim da 80% na 2m i 80% npr na 13cm nemaju ist težinu.

Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 31. Prosinac. 2020, 13:10:14
9a4qv -
Kad sam govorio o roku dostave LOG-ova mislio sam na 9A Activity natjecanje u kojem samo određujemo pravila natjecanja, a koliko vidim ti u ovoj godini i nisi bio aktivan u njemu.
A što se tiće ostalih natjecanja  na UHF/SHF/.. onoliko veza koliko tamo napraviš možeš unijeti u računalo za sat vremena.

Ako ćemo biti precizni i točni, onda:
1. Ja jesam bio aktivan ove godine u 9A activity natjecanju
2. Naslov teme su Pravila UKV natjecanja za 2021.godinu
3. Do sada nisi spomenuo da se tvoje razmišljanje odnosi samo na 9A Activity
4. Nije bitan broj veza koji se ostvari, nego je bitno da se bandovi koriste
5. Tako gledajući, mogli bi ukinuti 70MHz jer se manje veza tamo održi nego da 10Ghz ai na 24GHz sam napravio više veza nego mnogi na 70MHz tako da broj veza nije dobar primjer
6. Da, mogu se unijeti sve veze unutar sat vremena ali kome je do unošenja veza nakon što je cijeli dan bio po planinama i navečer se polumrtav vratio kući
7. I da 80% na 2m je identično 80% na 2.3GHz
8. Logikom malih antena antena i na 2m nije problem odnijeti 2el.yagi napravljenih od flexibilnog metra na brdo, doslovce antenu spakuješ u džep. je li tako?

Ideja je da pravila budu za sve prihvatljiva, ako se ide sa idejom da se activity preklapaju sa susjedima onda i njihov broj logova biti važan za obračun na robotu. Dok ne dobijemo njihove konačne rezultate ni naš robot ne može izvrtiti rezultate, tako da slanje logova unutar 24 sata nema nekog smisla.

Eto...budite mi zdravi, veseli i precizni... ;D
QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 31. Prosinac. 2020, 13:26:39
3TN, prozvao si mene kad si rekao da je cilj radioamaterizma biti napredan u tehnickim rjesenjima. Debelo si u krivu. Radio amaterizam je hobi. Cilj svakog hobija je biti zadovoljan, sretan kao ti a ne zadovoljiti i usreciti druge.

Ne vodim i nikad necu voditi log na racunalu. Posljedica toga je da sam iskljucen iz natjecanja. I??? Divota jedna, bas me briga za pravila, postotke, kilometre, tko je prvi a tko zadnji. Uzivam u hobiju kao hobiju. Radio amaterizam nisam pretvorio u posao kao mnogi sto se pjene na forumu. Kad im odgovara sute a kad im ne odgovara vicu na sav glas.

Sto se mene tice, mozete i ukinuti takmicenja. U hobiju JA određujem pravila. Tako da QV ako vuce na leđima opremu, muci se, znoji, pa sve to spusta nazad ali navecer kad stigne doma ima osmjeh na licu on je pravi radio amater. A svi ostali koji navlacite vodu na svoj mlin niste. U hobiju nista nemoram. Radim samo ono sto zelim.

Ne koristim e qsl i lotw. Ne koristim dmr. Ne vodim log na racunalu. Ne takmicim se. Moj izbor. Pa, ako drugi govore sto MORAM onda mogu reci i ja. Ukinite sve ovo sto ja ne koristim. Bespotrebno je. I nece biti svake godine non stop ista prica. Pa robot ovo, pa robot ono. Pa onaj uplouda log zadnju minutu. Pa postoci ovakvi pa onakvi. Pa km puta 1,2 ili 5. Sve je to bez veze i odmicanje od hobija, zadovoljstva

73
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 13:39:43
Citat:
1. Ja jesam bio aktivan ove godine u 9A activity natjecanju
U 2020 radio si jedan period na jednom bandu, u 2019, 2018 i 2017 nisi uopće radio, a u 2016 si radio samo jedan period itd...

Zadnji tehnološki napredak u organizaciji i obradi dnevnika zbio se davne 2007.g. kada je uveden UKV robot i od tada ništa se nije napravilo da natjecanja budu atraktivnija i dinamičnija a time i potencialno zanimljiva mladima koji nam kronično nedostaju. I takve male pomake koji ne koštaju ništa dočekujemo na nož, pravdajući se da još ima onih koji to ne bi mogli pratiti.
Ne treba biti veliki stručnjak da se odgovori na potanje npr. Zašto je propao projekt Paket radija -  pa jednostavno ZASTARIO JE i više ga nitko takvog nije trebao.
Bojim se da će to neće desiti cijelom radioamaterskom pokretu jer se jednostavno ne mijenjamo dovoljno brzo. Mali kamenčić u toj našoj tvrđavi su i ovakve male promjene i ako se ne budemo dovoljno brzo mijenjali, vrijeme će nas pregaziti.

A za one koji ne vole promjene predlažem natjecanje u kojem se neće koristiti ni računala ni radio stanice, već se treba popeti na brdo i dovikivati se sa megafonom  i to onim bez pojačala ( samo eksponencionalna truba kao pojačalo valova) pa ko voli nek izvoli HI.
 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 13:46:12
Citat:
3TN, prozvao si mene kad si rekao da je cilj radioamaterizma biti napredan u tehnickim rjesenjima. Debelo si u krivu. Radio amaterizam je hobi. Cilj svakog hobija je biti zadovoljan, sretan kao ti a ne zadovoljiti i usreciti druge.

RADIOAMATERSKI KODEKS:
OBZIRAN… on neće svjesno održavati veze tako da smeta drugima i uskraćuje im zadovoljstvo.
LOJALAN… uvijek je spreman pomoći drugima, svom lokalnom klubu, nacionalnom radioamaterskom savezu u koji je učlanjen, a koji predstavlja i zastupa interese radioamatera u njegovoj zemlji, i svijetu.
NAPREDAN… prati razvoj znanosti i tehnike. Njegova operatorska vještina i ponašanje na opsezima su uzor drugima.
LJUBAZAN… strpljiv i prijatelj svima, uvijek spreman pomoći savjetom i razumijevanjem,posebno početnicima. Kad je potrebno, u radio vezi radi sporo i strpljivo. To su obilježja radioamaterskog duha.
URAVNOTEŽEN… radioamaterizam je hobi. On neće zbog radioamaterizma zanemariti obitelj, posao, školu ili zajednicu.
DOMOLJUB… svoje znanje i radijsku postaju uvijek je spreman staviti u službu svoje zajednice i domovine.

Ovaj kodeks je napisao Paul M. Segal, W9EEA,  davne 1928. g. ali očito neki ga ni do danas ga nisu pročitali


73
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3qb - 31. Prosinac. 2020, 15:05:27
Pozdrav!
Mislio sam da će možda Željko, ali on vjerovatno čeka sve prijedloge. Što se tiče digi contesta, 9a2b kaže ne radnim danom. Postoječi digi activity contesti su na dva metra prve srijede u mjesecu, a na sedamdeset centimetara druge srijede u mjesecu,od 2021. produženi za sat vremena od 17 do 21 UTC. Otud vjerovatno i prijedlog da se i mi uklopimo u već postojeće termine. Nedugo stigao mail.
Dear friends,

The first year of FT8 activity is over. Thank you all for taking part in
this activity, the growth was more than we expected for the first year.

The final combined results for 2020 have been published and your awards
are ready for download. For the stations who entered both HP and LP (on
different rounds) we added the results into the HP category. The check
logs scores were added to the category where the station also
participated in other rounds.
VHF FT8 Activity:
http://www.ft8activity.eu/index.php/en/vhf-results/general-results
UHF FT8 Activity:
http://www.ft8activity.eu/index.php/en/uhf-results/general-results


Congratulations to the winners, and to all for participation!

What’s new for 2021:

1.  We have simplified the rules by eliminating SO and MO categories.
There will be only LP and HP.

2.  We have extended the duration with 1h (17.00 - 21.00 UTC) in order
to overlap with similar activities from other countries (for example UK
19:00 – 21:00 UTC)


We are waiting for you in 2021.

Happy New Year 2021!
VHFdx.ro & FT8Activity.eu team

I rok za dostavu dnevnika 5 dana.
Pozdrav! Mirko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 31. Prosinac. 2020, 15:26:40
3TN, procitao sam kodeks. Ponovo, po neznam koji put. I, postujem ga cijelog. Cak i pratim razvoj tehnike. Upoznat sam. Ali ne koristim. Moj izbor.

Zar hoces reci da ja ili netko MORAM koristiti nesto sto ne zelim u necemu sto sam financiram i odvajam svoje slobodno vrijeme????

Ali, dobro da si ga napisao. Izvrsno. Postujte kodeks i nece biti povrijeđenog ega, prepucavanja, ponizavanja nekog drugog. U ovoj temi i svim temama na forumu. I ivdje i na hamradio.hr

Ako nekom nije jasno. Radio amaterizam je za mene hobi. I ja, a i svatko drugi, se u njemu bavi onim sto zeli i koliko zeli. To sto je nekima radio amaterizam postao zivot i slijepi su na sve drugo a cak i na ostale radio amatere, njihov problem.

Ali, da nisam samo off topic. Nekad sam se i ja natjecao.

- ukinuti postotke. Km puta mnozitelj za opseg
- kategorije qrp, lp i hp. QRP do 5W, lp do 50, hp sve iznad 50
- kategorije so i mo. Svi koji koriste klubski ili natjecateljski znak su obavezno mo, bez obzira radi li samo jedan. Zasto? Klubovi/ekipe obicno imaju vise live nego pojedinac koji sve financira sam
- antene i sistemi? Na to nemam odgovor

73
Sretna Nova
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 31. Prosinac. 2020, 17:03:56
Ne volim odgovarati na nepotpisane postove, ali zbog značaja teme ipak..

MULTIPLIKATOR
Poanta je u tome da se pronađe šta je manje nepravedno.. ali svakako postotci nisu OK !
Da bi doveli u ISTI položaj-stanje vezu na 2m i vezu napr na 10GHZ najlogičnije je da promatramo ostvareni QRB.. bilo prosječni ili bilo ODX... lakše ODX koji imamo prikazano u prijavljenom LOGu
Za zadnje prikupljene podatke ( Aktiviti 11 mjesec 2020 )  : 
   2m ODX= 783km
   70cm ODX=768km.
   1,3GHz ODX=790km
   2,3GHz ODX=719km
   3,4GHz ODX=77km
   5,7GHz ODX=137km
   10GHz ODX=203km
Iz prikazanog je vidljivo da se možeš derati kao jarac, ali 2m i 10GHz NIKAKO NIJE ISTO !
Bukvalno računajući 783/203 je približno 4 . Znači da je jednako valoriziranje, multiplikator bi trebao biti 4... A u slučaju da se razlika ne uvažava , što je to ako ne favoriziranje onoga što se lakše odradi tj.2m !
Bez multiplikatora gdje je tu neka stimulacija korištenja viših frekvencija, tj svih dodijeljenih frekvencija. Sigurno se radom isključivo na 2m NE stimulira „osvajanje“ novih opsega .

Kao što sam napisao, multiplikatori su primjenjeni u 4 velika subregionalna UKV takmičenja diljem Evrope... dakle nisu „topla voda“ koju sugeriram .. naprotiv koriste ih i drugi savezi !
Alpe&Adria sigurno u tu grupu ne spadaju !
Spominjati KV kupove je totalno izvan teme UKV natjecanja !

Možda ne bi bio veliki problem ( autoru robota) preračunati  podatke iz 2020:
Aktivity Generalni plasman 9A stanice. Single OP
https://www.hamradio.hr/vhfrobot/activity_g_tab.php  ( zadnja tablica )
uz upotrebu multiplikatora kao u https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja pa da vidimo razliku !!!

DIPLOME
Bitno da se slažemo da je :
-jedno diploma za ućešće u ctestu , koja se može skinuti (kao pdf ili nešto slično) uz objavljene konačne godišnje službene rezultate
-drugo ( i RAZLIČITO ) diploma za osvojeno od 1 do 3 mjesta ( odustajem od mog prijedloga, za volju mira..hi ) .. neka se dodjeljuje  i za samo jednog .. ali najviše do 3 mjesta !

FM
Ima logike ponovnog uvođenja FM ( ne samo NBFM nego i WBFM ), ali više radi akceptiranja veza ostvarenih na visokim frekvencijama korištenjem uređaja sa sintezatorima , AdalmPluto, El Cuatro 
( po OE8FNK), i slično kao i  „radarskim“ čipovima ( po VK5KK) ali i starim dobrim Gunplexerima i DRO, Tunel diodama ,Impat diodama i slično.
No nisam za formiranje posebne FM rang liste ! 
 
Dovoljna je samo podjela po snazi ( za 2m i 70cm) za sve vrste modulacija ( osim MGM !!! )

HNY
Zlatko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 31. Prosinac. 2020, 17:29:17
Citat:
Možda ne bi bio veliki problem ( autoru robota) preračunati  podatke iz 2020:
Aktivity Generalni plasman 9A stanice. Single OP
https://www.hamradio.hr/vhfrobot/activity_g_tab.php  ( zadnja tablica )
uz upotrebu multiplikatora kao u https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja pa da vidimo razliku !!!

To bi bilo vrlo interesantno za usporediti, mada osobno mislim da i po sadašnjem načinu obraćuna prednost u plasmanu imaju oni koji radi na više dandova pogotovo na višim bandovima što dokazuje i trenutni poredak za ovu godinu.

73 Zlatko de 9a3tn qth  Požega op. Boris loc .JN85UH

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 31. Prosinac. 2020, 17:41:21
Mislim da se nije potrebno potpisivati. Tocno se zna tko je napisao koji post. To je moje misljenje no postujem i tuđe. Nemoramo se slagati

Da, mislim i da je cilj pravila da su u prednosti oni koji rade na vise opsega. Tako i treba biti. A ako netko zeli raditi samo na jednom, njegov izbor. Ovo je hobi i svatko bira sto i kako zeli. To sam ponovio tisucu puta.

73
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 31. Prosinac. 2020, 17:56:11
Tablet nije tezak.

Skracenje rokova sam predlozio iz 2 razloga - manje vremena za manipulacije, krace iscekivanje i neizvjesnost  ;)
Jer tokom tih 24/48h roka za slanje ne bi bio vidljiv prikaz prijavljenih rezultata (po uzoru na KV robot).
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a9i - 31. Prosinac. 2020, 21:51:22
Pozdrav svima,
moj prijatelj mi kaže daj nešto napiši na forumu po tom pitanju  i jesam napisao ali sam obrisao sve.
Kakva god bila pravila ja ću se natjecati u okviru svojih mogučnosti.
Kad ne bi bilo u natjecanju nas koji nismo pobjednici nebi bilo ni pobjednika dakle svi smo važni.
Želim Vam svima sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu kako natjecateljima tako i svima ostalima.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A6NDD - 01. Siječanj. 2021, 14:03:43
-podržavam uvođenje kategorije FM za 2m i možda čak i na 70cm... puno tokaca i malih mobilki je dostupnije nego SSB uređaji... a sa time bi povećali atraktivnost i možda bi se netko lakše prebacio kasnije sa FM na SSB&CW  kada bi upoznao na lagan i pristupačan način rad u UKV natjecanjima.

- nikako ne shvaćam kakav je problem da li je log poslan nakon 7 dana ili nakon 24 sata ili nakon 48 sati? Manipulacije? Možda bi onda trebalo ukinuti bazu podatka u loger programima sa pozivnim i lokatorima?!?! i naravno ON4KST chat...

- više bandove bi trebalo promovirati kroz multiplikatore, nije isto odraditi vezu na 2m ili 6cm... tko nije probao, neka proba pa će vidjeti...

- za portable predlažem tablet sa androidom i logger Tucnak... radi vrlo dobro... koristim ga, ali često u manjim kontestima log vodim na papiru...

- natjecanja u tjednu ima dosta Saveza i sl. pa ne vidim problem zašto ne bi moglo i u 9A ili samo su u 9A ljudi toliko radišni?

73 i sve najbolje u 2021!

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2B - 01. Siječanj. 2021, 21:28:24


- nikako ne shvaćam kakav je problem da li je log poslan nakon 7 dana ili nakon 24 sata ili nakon 48 sati? Manipulacije? Možda bi onda trebalo ukinuti bazu podatka u loger programima sa pozivnim i lokatorima?!?! i naravno ON4KST chat...
Chat je pomagalo, baza lokatora je pomagalo, log na kompjuteru je pomagalo. Manipulacija nije koristiti tehnologiju, no promatrati prijavljene logove pa birati kategorije ovisno o konkurenciji, to je smijesno.
Mozemo mi objaviti rezultate nakon 6 mjeseci kao CQ, zasto ne?  Mozemo da ih uopce ne objavimo, to je isto dobra praksa.
Po meni je 48h dovoljno za slanje loga, prijavljeni plasman ne treba biti vidljiv, nakon 2 dana krece 24h period zalbe i kraj.
- natjecanja u tjednu ima dosta Saveza i sl. pa ne vidim problem zašto ne bi moglo i u 9A ili samo su u 9A ljudi toliko radišni?

73 i sve najbolje u 2021!
Zato sto dosta nas RADI tada, ja konkretno na terenu, mnogi u smjenama, mnogi u fusu, neki su u u skoli ili na faksu i do vikenda vecina nas nema slobodnog vremena. No, ako je nekome interes raditi kontest za nezaposlene i penzice, nema problema. Ipak se mi mozemo u svemu komparirati sa bogatim dijelom EU, u tom smo rangu, tako nam politicari govore - mala Svicarska.

Nije li smisao takmicenja povecanje aktivnosti i promocija tehnike rada i tehnologije? Zasto to nekima uskracivati?
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 01. Siječanj. 2021, 22:12:05
- nikako ne shvaćam kakav je problem da li je log poslan nakon 7 dana ili nakon 24 sata ili nakon 48 sati? Manipulacije? Možda bi onda trebalo ukinuti bazu podatka u loger programima sa pozivnim i lokatorima?!?! i naravno ON4KST chat...

Upravo u tom grmu leži zec. Peglanje dnevnika nakon natjecanja. Imaš na netu javno dostupan software (neću napisati koji) i kada u njega ubaciš puno logova on ti napravi cross checking.

Druga stvar, ON4KST. Alat koji se toliko puno zloupotrebljava (Pse nr?, big plane in 3 min, pse send only ur nr, itd...) a uopće se takve rabote ne sankcioniraju. Pored toga, chat zahtjeva i još jednog vrhunskog operatora koji bi za to vrijeme mogao spavati a ne visiti na chatu. ON4KST je neophodan alat za visoke frekvencije kod dogovaranja tropo, airscatter i rainscatter veza. Na tim frekvencijama je aktivnost izuzetno slaba, praktički nečuješ nikoga ako ne dogovoriš vezu. I upravo zbog ovoga što sam napisao gore ja bih ga zabranio na nižim frekvencijama.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 02. Siječanj. 2021, 06:18:52
Evo još jedan mali nepotpisani ;)

Ja bih rekao da tko hoće i zna, može opeglati log u pola sata uz dobar dogovor. Njima skraćenje vremena za slanje ne znači ništa. A ruku na srce, koliko takvih ima? Pegla ima smisla ako imaš pretenzije na nekakav plasman, ali za golemu većinu sudionika rekao bih ne baš.

ON4KST...taj je alat dobar za sve frekvencije. Jasno mi je da UKV rad iz slavonske perspektive ima drugu dimenziju, ali kako se cijeli život koprcam između JN83 i JN73 ne bih ga se lako odrekao. Moj osobni rekord na 2m iz Splita je bio oko 80 veza, od čega je 2/3 bilo samo dogovoreno na chatu, a odrađeno na bandu. Koliko se vas ravničara okreće prema jugu i zove CQ? Malo, ali i s pravom, jer nas i nema pa je to gubljenje vremena. Ali kad vas čovjek potegne za rukav preko ON4KST, veza postane moguća, ako treba i uz pomoć kakve letjelice.
Zašto ne?

Alternativa je podignuti dovoljno antenskih sustava da se pokrije svih 360 stupnjeva horizonta - ali čak i kod tih multi antena postaja redovito ostane jedan manji dio iz kojeg se po statistici očekuje mali priliv bodova. IO2V je znao 7 sistema od 4x7 elemenata i za takve (gle slučaja, baš u smjeru JN83 ;D) prazan skup, ali i jednu 20 el rotary yagi antenu.

I zato ja ne bih zabranio ON4KST chat na nižim frekvencijama. Uostalom, chat ima mogućnost naknadne kontrole sadržaja poruka - ako se dobro sjećam, upravo je zato jedna viđenija dvometarska ekipa izgubila ODX vezu s  EA postajom u današnjem zimskom kupu i neka je.

Ne mogu se sjetiti da li se pegla za logove zove SH5 ili nekako slično ::)... Netko će se valjda sjetiti...

Po mom sudu, termine za nove conteste valjalo bi uskladili s onim koji već postoje, inače sveukupna aktivnost neće biti ohrabrujuća. Penzićima i nezaposlenima je svejedno, a i mi koji još imamo posla radimo svakako...osobno radim u sustavu koje dela non-stop u 3 smjene, vikendom i praznikom bez razlike i moram imati puno sreće da mi se slobodni dani poklope s terminom nekog contesta.

Iskustvo govori da activity contesti od par sati koji se održavaju tokom tjedna imaju sjajnu posjećenost i dinamiku. NAC i IAC, npr. U pravilu odradiš ljude koji se rijetko jave u onim najjačim contestima, pa skoro kao i u našem activity natjecanju. Ljudi imaju različite interese i slobodne termina, tko će znati.

Ali, još malo do penzije pa ćemo pokazati zubiće :D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 02. Siječanj. 2021, 08:40:34
Mala replika samom sebi prije nego odem u popodnevnu smjenu...

Ono što je kod ON4KST u zadnjih par godina postalo problem je zasipanje porukama najjačih, najspretnijih i svačim opremljenih postaja koje te non stop vabe na svoju frekvenciju čim se tvoj znak pojavi na listi prijavljenih.

No problem, samo što u najvećem broju slučajeva nemaju prema tebi okrenutu antenu pa izgubiš vrijeme čekajući i vrlo često ne uradiš vezu.

Druga situacija je da te zove na sked svaki novi operator koji sjedne na chat post neke multi postaje, iako si već 2 puta odgovorio da neće ići jer si slabo opremljen ili daleko.

Bude taj chat i zabavan...jednom sam nekom OK liku poslije veze iz 5 pokušaja poslao I LOVE YOU, a on meni BUT I AM MARRIED :D :D Ja mu rekoh da se i nisam mislio ženiti :P

Bez potpisa ;)Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5M - 02. Siječanj. 2021, 17:25:46
Pozz,
1. po meni obavezno uvesti FM kategoriju. Podigla se aktivnost FMasa otkad imaju repetitora kao u prici
2. 1km/1pts
a pod HAM bi bilo lijepo da u narednoj sezoni oni koji rade sa vise od 100w i prijave kategoriju HP !
HNY
---------
kako kaze Djuro, možda ubaciti za svaki period e-diplomu. Ona ne košta ništa a nekome bi ukrašavala zid pa tko voli neka si isprinta i okači na čoju
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a9c - 02. Siječanj. 2021, 17:40:36
pozdrav ukvejaši
1 uvrstiti fm kategoriju...ima puno fm stanica
2 kao što je napisao 9a9i , svatko radi u svojim mogućnostima
3 na višim bandovima možete zbrojiti i x 1000 000 kad nema zainteresiranih
4 ima nekoliko radioamatera i radio klubova koji rade sa velikom snagu a prijavljuju do 100w .to se vidi na robotu .neka i dalje lažu , lažu sebe
5 treba izbaciti postotke i obračunavati kao do sada 1km...1 bod
6 svakom natjecatelju treba omogučit da si skine E diplomu sa osvojenim mjestom
 čujemo se na 144 mhz..73...9a9c 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a2ki - 03. Siječanj. 2021, 20:50:25
9a9c
+
7. Online dnevnik za prva mjesta.
    5G mreza çe rijesiti probleme snage... (online kamera ..
8. Za nas oltimere koji veze pisemo na papir uvesti old-timer kategoriju .
9. Kao i Straight key kategoriju u 9ACW (Marconi m. C.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3sm - 04. Siječanj. 2021, 19:42:22
Mene interesira hoće li skoro UKV KALENDAR ZA 2021. GODINU  da se polako spremam i pravim plan rada ..
VY 73 de Mato - 9A3SM
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 05. Siječanj. 2021, 01:34:48
 A  D M R  kategorija  ?
Nitko je ne spominje , a isti puca
od popularnosti  ;D  !

73 PJT
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 13. Siječanj. 2021, 22:22:37
U ponedjeljak, 11. siječnja 2021. godine, održan je sastanak IO HRS-a na kojem su usvojena pravila i kalendar UKV natjecanja za 2021. godinu.
   Budući se, zbog epidemiološke situacije, izborna skupština HRS-a nekoliko mjeseci odgađala, na kraju smo imali jako malo vremena za uvođenje velikih promjena, ali osobno mislim da će ova godina imati dobra i fer pravila.
   Prilikom izrade kalendara i pravila, vodilo se računa o svim bitnim detaljima. U natuknicama su najbitnije promjene uz kratko pojašnjenje:

9A Activity Contest

- Uvedena FM kategorija (SO i MO)
- bodovanje km/bod na svim bandovima - postotci samo u generalnom plasmanu.
   Razlog: poticanje na aktivnost u SVIM periodima i smanjenje mogućnosti kalkuliranja (Npr. postaja radi
   svih 11 perioda uz skromniju opremu i rezultate, pa se pojavi "Big gun" u nekoliko perioda i bude u
   plasmanu bolji. Natjecanje ima u nazivu "Activity").
   Također, tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci postaje aktivne u samo nekoliko perioda na npr. 6m mogu
   odraditi desetke JA ili sl. postaja i tako napraviti izniman rezultat koji više nije moguće stići, pa mogu
   kalkulirati aktivnost do kraja natjecanja. (Do ovih zaključaka se dođe jednostavnom matematikom.
   Kako bi izgledalo kad bi se nogometnim, košarkaškim i sl. klubovima bodovali postignuti golovi ili
   koševi, a ne unaprijed definirani bodovi?).

- samo u 6. periodu 9A AC redni broj veze na 50/70 MHz ne mora početi od 001, u koliko se taj period preklapa sa IARU R1 50/70 MHz natjecanjem


9A Digital Activity Contest

- Novo natjecanje u kalendaru, samo digitalni modovi (FT8), prva srijeda u mjesecu 144MHz, druga srijeda u mjesecu 432 MHz (17-20 UTC)
- Natjecanje terminski u skladu sa IARU R1 dokumentom NS20_C5_Rec_09 usvojenim na
   posljednjoj virtualnoj IARU R1 konferenciji (Sve organizacije unutar IARU R1 organiziraju natjecanje
   unutar gore navedenog termina i razmjenjuju dnevnike za CC, u koliko neka članica ne organizira ovo natjecanje promovirati će isto svojim članovima).
- Ovim terminom se podiže aktivnost na ova dva banda i izvan vikenda (NAC, IAC, i sl. utorkom kao dobar primjer).
- Za ovo natjecanje smo maksimalno pojednostavili slanje dnevnika izradom robota samo za njega, koji će kroz nekoliko dana biti vidljiv gdje i postojeći robot. Razlog: U ovom natjecanju je dovoljno kopirati Vaš ADIF log iz WSJT-a, MSHV-a i sl. programa i napraviti "upload" na robija, a on će uzeti samo one veze koje se odnose na termin natjecanja (Najjednostavnije moguće rješenje).
- samo ove godine će 9A DAC krenuti u veljači zbog potrebnog vremena za izradu potpuno novog robija, te gore navedenih razloga.

IARU R1 natjecanja

- Sve postaje koje se bore za Top plasman po kategorijama u IARU natjecanjima, moraju dnevnik poslati na robota najkasnije do ponoći po UTC slijedeći ponedjeljak (34 sata)

Novosti ima još, a sve će biti objavljene u rubrici "Pravila UKV natjecanja" u slijedećih nekoliko dana (Problem sa uploadom tablica na portal)Sretno u svim natjecanjima tijekom ove godine!

73 de 9A5R, Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 15. Siječanj. 2021, 16:50:52
Jedva čekam pročitati suvislo objašnjenje zašto se ne primjenjuju multiplikatori za više opsege,
odnosno kako se ispunjava ono što piše u preambuli propozicija za 2021
s ciljem propagiranja rada i povećanja aktivnosti na svim dodijeljenim radioamaterskim UKV i mikrovalnim frekventnim područjima od 50 MHz do 250 GHz.
Propagiranju aktivnosti na višim bandovima ne pridonosi ni ovaj uvjet za generalni plasman
U zbroj generalnog poretka ulaze periodi i opsezi na kojima je sudjelovalo najmanje 3 postaje iz 9A.
I dalje je nejasna definicija snage.. ono što piše u propisima?... ono što piše u dozvoli?...ERP? .. ili???.. na kojoj točki se može izmjeriti ta snaga ?
Zlatko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 15. Siječanj. 2021, 18:21:33
Zlatko, mislim da za 9A activity nisu bitni množitelji na uW.
Ne uspoređuju se niti zbrajaju rezultati sa svih bandova po periodu, nego se plasman po periodu izrađuje prema ostvarenim bodovima/km te konačni po postocima po svakom bandu.
Onda se ti postoci zbroje za ukupan rezultat cijelog 9A activitija.

To je po meni OK, mada sa druge strane uvijek se može propitivati činjenica da 100% u siječnju sa recimo 3 qso-a na 10GHz ne bi trebalo imati istu težinu kao npr 40 qso-a na 10GHz u ljetnim mjesecima. Po novim pravilima je to tako...

Razumijem da je cilj activitija da se svi pojave što više puta u natjecanju, ali time idemo sa kvantitetom na štetu kvalitete  ;D

No dobro, mislim da pravila sa kojima će se svi složiti još nisu skrojena u našem hobiju  ;D

QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 15. Siječanj. 2021, 21:16:52
Jedva čekam pročitati suvislo objašnjenje zašto se ne primjenjuju multiplikatori za više opsege,
odnosno kako se ispunjava ono što piše u preambuli propozicija za 2021
s ciljem propagiranja rada i povećanja aktivnosti na svim dodijeljenim radioamaterskim UKV i mikrovalnim frekventnim područjima od 50 MHz do 250 GHz.

Jednostavno je,
    netko tko radi 200 QSO-a na 2m i pobijedi će imati 100% bodova za Generalni plasman, netko drugi
    tko na 3cm napravi 20 QSO-a će isto imati 100% bodova s tog banda za Generalni plasman.
   Nije li to dovoljno privlačno svima koji "pucaju" na generalni plasman da se pojave i na drugim bandovima?
    Nisu li ovim bodovanjem favorizirani gornji bandovi?
Nije isto napraviti 200 i 20 veza u 5h...
Također, ako nekoga ne zanima rad na višim frekvencijama, neće ga ni koeficijent 100 natjerati na aktivnost. Kolege treba zainteresirati na druge načine...izradom novih farova, radionicama o EME radu na višim frekvencijama, itd.
   Zbog toga ove godine planiramo prve UKV susrete u 9A na nivou regije, a o lokaciji još ne bih, ali je vrlo zanimljiva svima i o tome razgovaramo sa OiV-om.


Propagiranju aktivnosti na višim bandovima ne pridonosi ni ovaj uvjet za generalni plasman
U zbroj generalnog poretka ulaze periodi i opsezi na kojima je sudjelovalo najmanje 3 postaje iz 9A.
I dalje je nejasna definicija snage.. ono što piše u propisima?... ono što piše u dozvoli?...ERP? .. ili???.. na kojoj točki se može izmjeriti ta snaga ?
Zlatko

Snaga iz dozvole. Kad govorimo o snazi tu do izražaja dolazi Hamspirit, ako je netko sretan "varanjem"...to ne bih ni komentirao.
Tri stanice je preuzeto od prije. Kako sam napisao, ovaj IO postoji 2-3 tjedna, sve nam kasni zbog pandemije pa nije bilo dovoljno vremena za napraviti još kvalitetnije analize.

Ali kako je Adam napisao, ne postoje propozicije koje bi svima odgovarale. Sto ljudi, sto čudi...ali težimo boljem  :D73 de 9A5R, Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 15. Siječanj. 2021, 22:35:56
Da li ostaje pravilo da postaje koje rade sa više od jednog antenskog sustava ne idu u LP nego u HP kategoriju? I za koja to natjecanja vrijedi?
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 16. Siječanj. 2021, 18:00:09
Da li ostaje pravilo da postaje koje rade sa više od jednog antenskog sustava ne idu u LP nego u HP kategoriju? I za koja to natjecanja vrijedi?

Taj dio pravila je u skladu sa slijedećim dokumentom:

https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2019/08/contest-rules-2.pdf (https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2019/08/contest-rules-2.pdf)

Pogledaj sekciju 2. Definitions / Low power

HRS kao članica IARU R1 drži pravila usuglašena koliko je god to moguće sa svojom krovnom organizacijom. To je dio Općih pravila 24h UKV natjecanja, pa ne vrijedi za kraća natjecanja.73 de 9A5R, Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 17. Siječanj. 2021, 06:45:52

Razumijem da je cilj activitija da se svi pojave što više puta u natjecanju, ali time idemo sa kvantitetom na štetu kvalitete  ;D

No dobro, mislim da pravila sa kojima će se svi složiti još nisu skrojena u našem hobiju  ;D

QV

Jutros rano nazvao me ovdje negdje i ponekad spominjani YU2OO i davio pola sata pričom o nekakvom UKV maratonu koji se svake godine ponavljao nekad davno kad je on bio mali...

Lik je naporan do bola, ali opet - smisao maratona je da se istrči cijela dionica od preko 40 km, a ne da se pobjednikom proglasi onaj koji bude najbrži na nekoj dionici.

Ne bih rekao da se kvantitetom ubija kvalitet, dapače. Smisao Activity contesta je aktivnost i puni bandovi...Neću reći da su se za omrznuti maraton iz UKV plaistocena bodovale veze koji si mogao raditi dan za danom u nedogled...pa gdje bi nas to dovelo da svaki dan palimo uređaje i pravimo QRM? To je za UKV dinosaure ili neke druge blagopočivajuće vrste radioamaterske flore i faune. Mislim da smo to odavno prevazišli i danas u vezama treba tražiti dublji smisao od njih samih.

I zato pozdravljam MGM conteste i jedva čekam spotove u kojima će netko iz JN73 prijaviti nekog iz JN83 s izvrsnim +dB raportima obostrano ::)

GG
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 17. Siječanj. 2021, 14:49:35
Citat:
.smisao maratona je da se istrči cijela dionica od preko 40 km, a ne da se pobjednikom proglasi onaj koji bude najbrži na nekoj dionici
Mislim da se u ovom citatu krije riješenje, naime big gun miže u 3 perioda uraditi više nego ja u 11 perioda zato bi bilo pravedno da se boduju pozicije, predlažem sljedeći način :
1.pozicija 6 bodova
2.poz........5 bodova
3.poz........4 boda
4.poz........3 boda
5.poz........2 boda
6,7,8,9,itd svi ucesnici.... 1 bod

Poz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 17. Siječanj. 2021, 16:28:16
U osnovi se slažem da zločestim bigunovima treba stati na rep, ali opet - malo je tih zloća kod nas u activity maratonu, rekao bih da većinu čine mali ganovi u kategoriji do 100 W, raspršeni na više opsega.

Zato bih pretendente na prvo mjesto u bilo kojoj kategoriji ucijenio - od 11 perioda trebaju raditi najmanje 7, a od toga obavezno prvi i zadnji.

Pa da vidimo koliko su veliki ili uporni ;)

Lako se pojaviti ljeti kad band radi kako te volja i uživati u vezama, ali ajde majstore da te vidimo u siječnju ili studenom ;)

Da se ne naljuti YU2OO, maraton je maraton zbog trajanja, ne zbog bljeskova...kao i neke druge stvari...

Na kraju, da citiram samog sebe, upornost se uvijek isplati. Ako je 9A6C iz Splita (JN83FM, ili "TAMO DOLI") jedne godine bio čak deveti u ACTIVITY natjecanju i radeći svakako manje od 7 perioda, e pa onda vi TAMO GORI možete i bolje.

Da ne kažem da je davne 1976 godine YU2CBM radeći u UKV maratonu SRJ od TAMO DOLI bio čak drugi iza YU2CBE, a u oba slučaja uz podršku OSCAR 6 i 7 satelita, što bi se danas moglo usporediti s nekim neprirodnim  & nečastivim vrstama rada poput FT8 i slično. Edo, 9A2TW, nije propuštao nijednu orbitu, a sve moguće Talijane smo radili iz dana u dan, drugo nismo ni mogli.

Poanta je - budi uporan u okviru propozicija i ne daj se, uradi sve što možeš i neka najbolji pobijedi 8)
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 17. Siječanj. 2021, 18:31:14
Mislim da netreba ništa uvjetovati npr 7 perioda i slicno..., koplicira stvar. Bodovanje je jednostavno i funkcionalno kao npr u košarci ili nekoj drugoj disciploni, pobijediš i osvojiš bodove.
Nastavno na moj predhodni post:
6.poz..... 1 bod
7.poz...... 0 bodova
8. Poz..... - 1dod
9.poz...... - 2 boda
10.poz.... - 3 boda, itd......
Tako bi smo dobili plasman a biggunovi neka izvole kako žele.

Poz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 18. Siječanj. 2021, 09:36:57
Čini mi se da shvaćam što bi htio postići bodovima, ali imam osjećaj da to neće ići.

Kod maratona ovog tipa bitan je konačni broj bodova ostvaren u što većem broju perioda kako bi se zadovoljila intencija povećane aktivnosti i zato bih malo nagazio pretendente na prvo mjesto, samo njih, da sudjeluju u što većem broju perioda, a ona dva spomenuta bi bila MUST HAVE da se podigne nivo aktivnosti u tužno doba godine.

Ali bude kako tata kaže ;)

CU
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 02. Veljača. 2021, 10:54:53
Ovako to rade za Aktiviti u Italiji... postoje razne stimulacije... i naravno multiplikatori za GHz 
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: E70AA - 10. Veljača. 2021, 15:47:14
Pozdrav svima.
Htio bih poslati žalb(ic)u zbog 9 oduzetih poena u I periodu 9A Activity Contesta 2021, ali u pravilima nije naznačeno koju (e)mail adresu mogu koristiti u te svrhe. Pa ako biste to mogli dodati...
Hvala i 73!
Zoran, E70AA
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5CZK - 11. Veljača. 2021, 09:38:14
Pozdrav Zorane,
' Ukoliko je došlo do neke greške prilikom upload-a vašeg edi-ja ili imate prigovor, molim javite to na e-mail: 9a2hm@hamradio.hr   '

Pozdrav svima.
Htio bih poslati žalb(ic)u zbog 9 oduzetih poena u I periodu 9A Activity Contesta 2021, ali u pravilima nije naznačeno koju (e)mail adresu mogu koristiti u te svrhe. Pa ako biste to mogli dodati...
Hvala i 73!
Zoran, E70AA
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: E70AA - 12. Veljača. 2021, 22:59:35
Pozdrav Zorane,
' Ukoliko je došlo do neke greške prilikom upload-a vašeg edi-ja ili imate prigovor, molim javite to na e-mail: 9a2hm@hamradio.hr   '

Pozdrav svima.
Htio bih poslati žalb(ic)u zbog 9 oduzetih poena u I periodu 9A Activity Contesta 2021, ali u pravilima nije naznačeno koju (e)mail adresu mogu koristiti u te svrhe. Pa ako biste to mogli dodati...
Hvala i 73!
Zoran, E70AA
Hvala za info.
vy 73
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 09. Srpanj. 2021, 17:14:56
Pravila UKV natjecanja
Jedna stvar se provukla ispod radara a to je da osobni znak može biti MO i SO, osobno sam oštro protiv toga jer postoji mogućnost kalkulacije gdje da se prijavi, a ako postoji mogućnost kalkulacije postoji i mogućnost zlouporabe, vrlo jednostavno.
Multi može biti samo klub a nemože npr 9a4m(navodim kao primjer jer je malo tamo malo ovamo) jer je to osobna pozivna oznaka.
Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 10. Srpanj. 2021, 05:16:53
?
Ja mislim da je radar ispravan, ako je to uopće bitno. Izbor kategorije nije definiran nositeljem pozivne oznake, nego brojem ljudi koji rade u kontestu. Zašto ja ne bih skupio ekipu i opremu pa da radimo u multi kategoriji?
Ili radio sam pod klupskim znakom?

Ovakvih smo se arhaičnih razmišljanja riješili odavno...ili nismo?

CU in the contest😉


Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 10. Srpanj. 2021, 13:08:51
Citat:
.Izbor kategorije nije definiran nositeljem pozivne oznake, nego brojem ljudi...
Mislim da su arhaične propozicije, ovo što si izjavio šta definira izbor kategorije je točno međutim arhaične propozicije ne propisuju da moraš prijaviti kategoriju na početku contesta što bi bilo fer, nego ostavlja zrakoprazan prostor koji možeš popuniti kako ti paše. Sve dok propozicije ne propisiju da moraš prijaviti team ili single prije pocetka contesta treba regulirati zrakoprazni prostor a prijedlig koji sam dao to vrlo dobro regulira.
Malo je arhaično al šljaka

Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 10. Srpanj. 2021, 13:24:30
Kakave arhaične priče.....
Postoje pravila i postoji etičnost natjecatelja.

Nema se šta unaprijed prijavljivati kategorija...
Pravilo jasno definira što je singl a što multi kategorija a na natjecatelju je da etički odabere ispravnu kategoriju rada.

Ja bi osobno, sve katogeroije koje dovode u pitanje etičnost natjecatelja izjednačio tj. ukinuo.
Evo primjer, kategorije 6h.
Nema tu velika snaga - mala snaga, single - multi... svi su u loncu 6h i gotovo...

Tako bi i sa ostalim kategorijama, ukinuo multi ili single a pogotovo velika ili mala snaga.
Sve u jednu kategoriju 24 sata i gotovo.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 10. Srpanj. 2021, 13:45:05
Citat:
.a pogotovo velika ili mala snaga....
Naizad nešto u čemu se slažemo 100%.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 10. Srpanj. 2021, 14:40:12
 Tema  se  ..razbuktala   :o , a proslo je vec  vise od pola VHF sezone  ???  ? !
Nije bas jasno  sta ste cekali  do sada  :-\ ...?
73 PJT
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 10. Srpanj. 2021, 15:29:18
To je priprema za iduću sezonu....
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 16. Srpanj. 2021, 14:55:12
s ciljem propagiranja rada i povećanja aktivnosti na svim dodijeljenim radioamaterskim UKV i mikrovalnim frekventnim područjima od 50 MHz do 250 GHz.
Propagiranju aktivnosti na višim bandovima ne pridonosi ni ovaj uvjet za generalni plasman
U zbroj generalnog poretka ulaze periodi i opsezi na kojima je sudjelovalo najmanje 3 postaje iz 9A.

Zlatko

Sa ovim problemom se suočavam pred slijedeći aktiviti.
Dakle, ja bih izašao u portable sa 10GHz i kako je to nedjelja, velika je vjerojatnost da bi mogao odraditi i na ovome bandu 5-10 qsoa.
Međutim javljaju se slijedeći problemi:

1. Ako 3 stanice iz 9A ne prijave plasman na 10GHz - džaba sam krečio
2. Ako vidim prijavljene 2 stanice koje imaju bolji rezultat od mene, zašto da prijavljujem svoj rezultat, jednostavno se njihovi postoci neće zbrajati - džaba su krečili
3. Ako naoružam dva lokalna susjeda sa transverterima vulgaris koji će svaki activity odraditi qso samnom i prijaviti rezultat onda ću ja svaki period imati 100%, pa tako i na drugom mikrovalnom bandu i onda konkurencija koja tamo nešto trkelja na 2m i 70cm jednostavno nema šanse protiv mene u ukupnom zbroju

Kako riješiti navedene probleme?

QV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 16. Srpanj. 2021, 23:50:32
  Ovo  ka da je  Agatha Christie  pisala ove  cont.  probleme ..... ::)

73 PJT
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 17. Srpanj. 2021, 09:43:19
Kad ima volje, ima i načina.

Ko, ka, prvo, locirati, uapsiti, transferirati i na skrovitom mjestu
Utamničili ukv managera.

Potom istog suočiti s pravilima natjecanja pa ga overdozirati janjetinom i malvazijom (ovo je QV izbor, nije moj) i onda mu podmetnuti papir da potpiše kako nas puno đaba kreči.

Pa tako i ja🤪
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 28. Srpanj. 2021, 16:45:34
Citat:
.Ovo  ka da je  Agatha Christie  pisala ove  cont.  probleme ..... ::)
Komentar u privitku

Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 07. Kolovoz. 2021, 19:44:45
HALLLLLLLLLO MOLERI ! ( da ne kažem kreč majstori  :))
Bilo bi stvarno interesantno doznati tko je dodao u propozicijama za Aktiviti 2021 ograničenje da se neće formirati lista učesnika za pojedini band , ako je manje od 3 učesnika u tom bandu... čak se nije potrudio koristiti isti font prema originalnom prijedlogu... znači bilo je nabrzaka  >:( :( :o
Možda je "lumen" mislio da ne treba dodijeljivati nagrade ako ima manje od 3(tri) učesnika po bandu , ali se krivo "odrazio 8)
Ima još dosta nebuloza u propozicijama ( ne sam Aktivitija nego i A&A i... ) ali ima malo pravih suvislih-odgovora-komentara-prijedloga vezanih za ovu temu... znači li da spadamo u kategoriju Don Kihota ????
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 01. Rujan. 2021, 14:37:26
I nitko ništa ?
Možda niste shvatili ??? 
Pa da ponovimo ...
Za svaki slučaj slika problematičnog dijela teksta propozicija ekstrahirano sa : https://www.hrvhf.net/index.php/9a-activity-contest    ...je u prilogu1
Vidljiv je nebulozni dio teksta , nepoznatog autora napisan u drugom fontu ... 
U zbroj generalnog poretka ulaze periodi i opsezi na kojima je sudjelovalo najmanje 3 postaje iz 9A.

Doduše ima tu i  početna-osnovna nebuloza.. recimo nebuloza broj: 0 : postotci  
cijeli svijet ( i okolica)  koristi kilometre i pripadajuće multiplikatore što rezultira bodovima.. naravno ovisno o korištenom bandu... koji se u generalnom plasmanu zbrajaju !
Stvar je organizatora natjecanja određivanje iznosa multiplikatora, jer se time mogu poticati razni elementi.. od korištenja dodijeljenih bandova, razvoj  konstruktorstva, itd

Ako nije moguće korektno izraditi generalni plasman, bolje da se od toga odustane... onda bi preživjeti pobjednici na pojedinim bandovima, kao oni koju imaju godišnje sumarno najveći zbroj premoštenih kilometara !

Eventualnim nesuvislim odgovorima,MOLIM da ne razvodnjavate temu !
Postove namjenjene Rosinanti, možete osobno predati na Jarunu.. zgrada prekoputa Doma Tehnike!!
(svakako ponesite i mrkvu )
Don Kihot
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 23. Listopad. 2021, 14:52:56
Natjecateljska 2021 je pri kraju.. krajnje je vrijeme za usklađivanje-obnavljanje-dopunjavanje-poboljšavanje propozicija za 2022... 
Prošao opet mjesec dana i NITKO ništa ????????     Ima li smisla još koje ponavljanje ?!  >:( :( ;D :'(
Možda je kvaka u tome da nisam priložio biljeg za odgovor..  ;)
Bio sam  i kod Rosinante (znate da stanuje na Jarunu), ali ni tamo niste ostavili nikakvo pitanje-mišljenje-komentar -sugestiju.. čak ni koju mrkvicu ::)
Ovako se možemo barem jedino međusobno izjadati, jer (koliko mi je poznato) od strane IO HRS verificirana UKV komisija ne postoji ! >:(

Sa druge strane forsira se rad sa mladima... pa šta im možemo prezentirati..  pa nije SVE i JEDINO goniometrija.......  Iako i za ex.lov na lisicu trebaju postojati suvisle propozicije  ! Izrađene ne od pojedinca nego od neke grupe tj komisije.. ( naravno komisija verificirana od IO ).

Uskoro će trebati gledati na Wikipediju „Šta je to lemilo , ćemu služi i kako se drži  ?“..   :'( :-\ :o :(

Korektno bi bilo „vratiti“ dodijeljene frekvencije-bandove kada se uopće ne koriste !!!! Naravno mislim na GHz  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-\

Sve više je opravdano pitanje koje ćesto postavlja Perfa / 9A6RTO „ A šta je radioamaterstvo danas ?
Probudite se , da po odgovor ne moramo ići u  www.hpm.hr

ps. pozdrav ostalim Don Kihotima  :P :-*
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3DF - 18. Studeni. 2021, 20:03:44
Poštovani !
Na posljednjem zasjedanju IO HRS a imenovani smo Marin(9a5m), Krešo (9a2hm) i ja 9a3df u komisiju za ukv natjecanja.
Željeli bi u suradnji sa zainteresiranima poboljšati ili urediti propozicije naših natjecanja. Pročitao sam sve prijedloge za promjenu propoziocija za sezonu koja završava.Neki prijedlozi su ugrađeni u propozicije. Željeli bi čuti vaše mišljenje , da li se promjenama postigao cilj ili bi neke stvari trebalo doraditi. Molim vas da u narednih 10 tak dana stavite na forum ili pošaljete na 9a3df at hamradio.hr vaša razmišljanja i prijedloge , kako bi mogli ažurirati postojeće propozicije.
Mi predlažemo slijedeće promjene:
-Da se za postojeća FT8 natjecanja  produži trajanje perioda za 1 sat i da se tako uskladimo sa EU natjecanjem
-  Da se u trećem tjednu organizira FT8 natjecanje na 1,3 GHZ , ako prijedlog saživi u EU.
-Da se i mi uključimo u natjecanja koja se organiziraju u većem dijelu Europe , tj da se svaki mjesec u prva tri utorka održavaju natjecanja (144 Mhz;432Mhz;1,3 Ghz). Naš prijedlog je , a s obzirom da se u natjecanju ne daju redni brojevi veza , ovo natjecanje zove HRSVKS i da ujedno služi za provjeru sudionika za potrebe HRSVKS-a. Propozicije bi bile slične SP natjecanju, a koje prilažem u privitku.
Molim vas da vašim prijedlozima poboljšamo naša natjecanja ,uz jednu uzrečicu "Još se nije rodio koji bi svima ugodio", ali u nadi da pokušamo ugraditi volju natjecatelja u propozicije.
Uz želju za uspješnu suradnju , očekujemo vaše prijedloge.
Čujemo se u nedjelju u zadnjem aktivitiju o ovoj sezoni!
73!
Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 26. Studeni. 2021, 13:54:49
Citat:
.Sve više je opravdano pitanje koje ćesto postavlja Perfa / 9A6RTO „ A šta je radioamaterstvo danas ?“
Pozdrav za ekipu
Radioamaterstvo se u principu uvijek svodi na isto:
- konstruktorski rad
- DX_iranje
- contest
Sada samo treba analizirati u kojem dijelu su aktivnosti veće a u kojemu manje i tako ćemo saznati šta je radioamaterstvo danas.

Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 26. Studeni. 2021, 17:14:20
Kako se ft8 pošasti nećemo lako riješiti, neka je, samo neka se ne miješa s staromodnim humanim vrstama rada.

Uvođenje novog natjecanja utorkom je dobra stvar, s tim da se pravila usklade s onima koja već išlo postoje u  Italiji, Skandinaviji i kojekuda. To je nešto poput ukv maratona koji je držao opseg na životu godinama bez rednih brojeva i kad si svaki dan mogao raditi iste ljude i gdje su najspremniji maratonci osvajali svoja priznanja.
Presedan se dogodio 1976 kad su se počele priznavati i veze preko satelita pa su dojučerašnji autsideri negdje od doli počeli gađati satelite i tako kompenzirati geografske defekte..
I sam sam dao mali doprinos drugom mjestu YU2CBM te godine, jer se protiv ekipe Yu2CBE nije moglo...

Kako je danas postalo gotovo opsceno upaliti uređaj i bez povoda pozvati CQ i za svaku vezu treba priprema, istraživanje, cluster, chat ili makar samo jedna frekvencija na opsegu da ne bi valjda čovjek gubio vrijeme vrteći po bandu, neka i utorka.

Samo molim za malo više mašte oko naziva, ovaj prijedlog mi je malo OUT. I da ne bi nekom usput palo na um da to predstavi kao kakti vježbu u smislu naziva.

Pozz

GG
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 26. Studeni. 2021, 18:03:52
Da se ne ponavljamo, dosta toga je već predloženo kroz godinu...
FT8 - nemam s tim problema dok god je odvojeno od CW/SSB/FM natjecanja. Tko voli nek izvoli.
Activity utorkom da. Pravila i termine uskladiti sa susjedima.
Nazvati to HRSVKS ni u ludilu. Oni imaju svoje prozivke, mi imamo format natjecanja. Ne miješati kruške i jabuke.
Nagrade - robot generira PDF i tko želi preuzima pdf. Nikakva drva, medalje, pehari- bespotrebno bacanje novaca i trošenje vremena menadžera za pripremu, distribuciju, slanje....
Možda neki live score na webu kao što imaju susjedi? Samo da nije komplicirano to podesiti....
Dodati 12 period activitija.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 27. Studeni. 2021, 16:40:09
E da,

samo da supotpišem prethodna dva posta i dodam detalj vezan uz 9A Activity, za nas od doli još uvijek pomalo mističan događaj, ali enivej.

Ja bih donekle ograničio ustavne slobode pretendenata na prva tri mjesta na način da ih se obaveže da sudjeluju na najmanje pola perioda, a među njima svakako prvi i posljedni.

Motiv je u tome da se ne demotivira uporno, ali relativno lošije opremljeno članstvo, u slučaju da se netko s 432 elementa i /100 izračenih kWati ukaže u nekoliko perioda koji generiraju najviše veza i tako se baci u trošak proširivanja  vitrina za peharje ili dozidavanja novih nosilaca drveća i papira.

A kad se nekoliko takvih ukaže na kraju i početku godine, povući će za sobom mnoge koji će usput napraviti veze s nekim drugim mnogima i tako doprinijeti općem veselju.

Iz svog skromnog iskustva sudjelovanja u 9A Activityu od doli - nije lako, ali treba biti uporan pa iz Splita koji je eklatantna UKV crna rupa stjecajem okolnosti doći do IX mjesta u LP kategoriji.

I počelo je kad me 9A5K navukao da se javim jer se u to doba razmahala 9A0Z ekipa na 2m i malo pomalo, eto ga. Osobito ako se termin activity-a poklopi s nekim lokalnim natjecanjem kod susjeda, a toga bude.

GG
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a9i - 28. Studeni. 2021, 19:35:14
Pozdrav,

hm ako stavimo activity u utorak s kime ćemo se natjecati jer
S5,OE,HA,OK,YO,YU,E7,SP imaju natjecanje kad i mi .
Jedino "I" stanice koje su u našoj blizini  rade po" Evropski".
Ostali dio Europe nam je ionako ne dohvatljiv osim pojedincima.
Ali kako bude biti će.
73,Vlado
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3sm - 29. Studeni. 2021, 17:27:17
Ja predlažem uvođenje nove kategorije pod nazivom EXTRA HIGH POWER  za mog imenjaka i 2AE jer svi mi ostali da se složimo zajedno ne možemo protiv njih dvojice ...


Iako ser šalim ali u konačnici skoro pa i istina jer stvarno šta mi mali sa 1 antenom i par stotina W možemo na kamion antena i nekoliko lineara u nekoliko sistema istovremeno .. tu smo nemoćni bez obzira na znanje i iskustvo ali oružje boj bije ..
Ide kako ide pa kad oni imaju "odmor" onda možemo nešto uraditi i postići .. hahahaha

 Odmor do 1. mjeseca pa opet ispočetka sa istom voljom i zadovoljstvom  VY 73 de Mato - 9A3SM
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 29. Studeni. 2021, 18:50:12
9a3sm ima pravo.

U praksi ako si u kategoriji MALA SNAGA stvarno imaš poprilično problema dozvati snagatore, skoro pa sam bruh dobio dozivajući neke hi.

Šalu na stranu možda bi stvarno bilo mudro u kategoriji velika snaga ograničiti na jedan antenski sistem i 500W (ili 1000W), a dodati EKSTRA KLASU za big gun-ove.

To vrijedi i za SO i MO kategorije za 2m gdje je taj problem izražen.

73 Boris
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 29. Studeni. 2021, 20:33:20
Slažem se da postoji problem u ovome što su naveli Mato i Boris. Naime gledajući YouTube kod naših ili susjednih bigganova lako je uočiti da se (po mom sudu) neradi o MO nego o M/M, zapravo više od jednog primopredanika spada u kategoriju M/M (multi multi). Mislim da bi se trebalo ići u tom smijeru nove kategorizacije u IARU1, nešto slično kao u HF kategorijama. Zapravo bila bi posebna draž pratiti M/M kategoriju na VHF-u.

Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a9c - 29. Studeni. 2021, 20:55:50
pozdrav
slažem se da treba napraviti prostora za kategoriju m/m , jer po sadašnjoj kategorizaciji bigganovi su prinuđeni ostati u mo kategoriji
predlažem cw kategoriju u svakom contestu
73..9a9c
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 29. Studeni. 2021, 22:41:28
Ja sam pak mislio sve strpati u istu kategoriju što se snage tiče, a podijeliti kategorije na CW, SSB, FM, i MIXED.
Što manje kategorija imamo, to je manja mogućnost "pituranja".
Mislim da se ne treba uspoređivati sa big gun stanicama. Te su stanice puno uložile u svoje sustave pa je i normalno da postižu bolje rezultate. Ali i to je relativan pojam. Ako pogledamo Vukovarce, oni sa dvije stare DL6WU iz skromne prostorije i 800W sa oldtajmer uređajem ostvaruju odlične rezultate.

Svatko si mora naći mjesto i razlog za natjecanje. Kao prvo, takmičiš se sam sa sobom i želiš postići bolji rezultat nego godinu ranije ili zaostajati što manje za big gunovima.

Jasno je da ih nećeš nikad ili rijetko dostići, ali to nije ni toliko bitno jer uvijek će netko drugi imati bolju opremu ili bolju taktiku.

Jako malo je potrebno da se unaprijedi rezultat pogotovo za one koji rade sa opremom do 100W. Releji za više malih sistema su dostupačni a puno toga se da napraviti u samogradnji ako se baš ne želi kupovati.

Mato, kad bi okretao antenu malo više prema zapadu, napravio bi i bolji rezultat  ;D ;D ;D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 30. Studeni. 2021, 07:06:26
Kad malo bolje razmislim, bilo bi najpravednije za svakog natjecatelja uvesti zasebnu kategoriju pa će tako svi bit prvi, odnosno jednaki.

Ne samo u ovom poslu čini se postoji tiha želja da se ujednačavanje vrši na nižem umjesto višem nivou...

Svatko diže antene kakve može i zna, do njih dovede snagu kakvu ima pa kako bude.

Rasprava o broju sistema nema svrhe, cilj bi trebao biti da ih ima valjda više, a ne manje?

Kao i o mnogim drugim stvarima.

O prijemnicima i kvaliteti signala ne pričamo previše...jer nije svejedno imaš li tr751 ili javornik.

Savršeno mi je svejedno koliko će tko imati antena ili snage, dok mi ne smeta, a u tom slučaju bi trebalo vidjeti gdje leži problem, u mom lošem mješaču ili nečijem procesoru.

Nemam baš puno staža u ovom svemu, ali na osnovu svojih ograničenih iskustava mogu reći da se svako poboljšanje osjeti, a najbolje sva tri zajedno...udvostručiš antene i snagu, makneš sa stola igračke i spojiš dobar transverter i eto veselja.

CU@VHF&UP ;)

GG
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a1un - 30. Studeni. 2021, 07:38:27
Cini mi se da su neki pobrkali pojmove, 9A Activity nedjeljom se ne bi dirao. Imali bi jos jedan ajmo rec activity dan koji nema veze sa 9A activitiy nedjeljom 07-12z.

Taj activity dan funkcionira jako dobro u Italiji, Skandinaviji, Engleskoj itd. Radi se o prvom utorku u mjesecu, u vecernjem terminu. Nema izmjene rednih brojeva vec standardne veze. Cilj takvog dana je potaknuti i one koji imaju male antene, vertikalke, indoor itd. i male snage da se jave na bandu, bez neke trke za plasmanom. Talijani su time podignuli band iz mrtvih, ljudi su se vratili na 2m, a puno je i novih stanica koje su se polako navukle preko IAC na ostale conteste.

73 UN
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 30. Studeni. 2021, 07:53:37
Ne bih rekao da je zabuna u pitanju, nego da se priča po običaju okrenula na neku drugu stvar.

Za IAC si potpuno u pravu, isto je i s NAC-om, jesu daleko, ali zna se potrefiti i neki Es pa bude uzbudljivo, a contest je jednostavan, nema rednih brojeva i bude svega.

Prema onom što se da iščitati, jako malo Skandinavaca radi u klasičnim contestima,,a u NAC je panik. Isto tako i kod nas, koliko vidim, u Activity periodima ima dosta znakova koji se rjeđe pojavljuju u aka jakim contestima.

Čini se da je amatere najteže motivirati da budu amateri pa ih treba navlačiti na sve moguće načine, ali OK, bolje ikako nego nikako.  Sve su mjere dobrodošle pa tako i ovaj I/NAC ili kako več.

DX rad se zapostavio, ljudi su na bandu puno rjeđe nego prije, a i tada su opterećeni tehnologijom više nego samim radom, ali OK, samo da nas bude.

Šta mogu kad sam star pa pamtim kad sam 1980 osvanuo na Deli Jovanu u Srbiji, tad je to bio LE60b, i usred zime po debelom snijegu imao pile up na 2m po cijeli dan a sve bez clustera, on4kst, whatsuppa i svega novovjekog - ljudi su jednostavno bili prisutni na bandu, jer im vrag nije dao mira i eto.

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 30. Studeni. 2021, 09:18:07
Taj activity dan funkcionira jako dobro u Italiji, Skandinaviji, Engleskoj itd. Radi se o prvom utorku u mjesecu, u vecernjem terminu. Nema izmjene rednih brojeva ....

To podsjeca  na stare dobre  SKEDove  ;D .
Ako ce  to  pogurat aktivnost   , why not, ali   sam ipak malo skeptican  da ce se  dogodit  ,VELIKI PRASAK na 2m  ::) !

73 PJT
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 01. Prosinac. 2021, 08:07:45
Evo koliko se uradi u talijanskom IAC natjecanju po mjesecima, nije mala stvar:

http://www.ari.it/contest-vhf-up/iac/risultati-2021.html

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: sm7vzx - 01. Prosinac. 2021, 13:08:01
Kao sto QV kaze, veliki napredak se moze postici sa malim stvarima (mislim prvenstveno na novcana ulaganja), problem nastaje ako to ne zadovoljava aspiracije  doticnog, sljedeci korak je mnogo vise bolan za dzep, zahtijeva velika ulaganja sa malim napretkom...

Najveci napredak se moze postici promjenom lokacije i to je ubjedljivo najbolja solucija a i odlazak u prirodu ne skodi zdravlju :)
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 01. Prosinac. 2021, 17:58:18
Citat:
.Ovo  ka da je  Agatha Christie  pisala ove  cont.  probleme ..... ::)
Komentar u privitku

Pozz, D

Šteta što si ovo izostavio😉, ali mislim da nisi u pravu, rekao bih da su premda s malo više riječi neki prijedlozi ipak dani ili podržani.

Jedino nisam siguran da kako voditi log bez rednih brojeva, ali sigurno nije nerješivo.

Digresije vezane uz broj antena, snagu će vjerojatno začiniti još poneku temu, ali tu nema pomoći...raditi pa kako bude 😎
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 01. Prosinac. 2021, 19:22:57

Jedino nisam siguran da kako voditi log bez rednih brojeva, ali sigurno nije nerješivo.


Vodiš normalni log, ne daješ brojeve, a za primljeni broj lupaš 001 za svaku vezu ili slično.

Jedan drugi problem se javlja sa rednim brojevima, pogotovo sada kad imamo ekipe koji rade sa dva ili tri uređaja istovremeno, dakle multiplier i inband, recimo to tako.
Ako ti inband rezervira broj veze, a ti na run odradiš u međuvremenu dvije, tri veze inband će logirati vezu sa manjim rednim brojem i kasnijim vremenom.
Software će to progutati ali naš robot neće!
Mislim da je to zaboravljeno definirati u IARU pravilima, u onom famoznom handbooku.
To bi pod hitno trebalo riješiti.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2HM - 01. Prosinac. 2021, 20:19:22

Software će to progutati ali naš robot neće!
Mislim da je to zaboravljeno definirati u IARU pravilima, u onom famoznom handbooku.
To bi pod hitno trebalo riješiti.
Poz.
neće progutati ni IARU UKV robot i to mi je drago, ne mora biti sve kao na KV-u, treba malo i paziti. Može se dogoditi situacija da netko krene u contest sa rednim brojem 100 pa radi do 200 i onda krene od 001 !?!
Po tom pitanju sam tradicionalista, kakvo zauzimanje brojeva, rast rednih brojeva mora pratiti rast minuta isto ako što je bilo ideja da logiraš prvu vezu kao duplu a druga da bude prva!!! Ionako se prepisuju lokatori sa chatova, još malo pa da postanemo ko na KV, bitno da se primi pozivni, ostalo iz baze, a i nekoliko puta napraviti istu stanicu nije naodmet, valjda će koja veza biti ispravna!!!
LP
K
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 01. Prosinac. 2021, 20:49:42
Pa ne bih se baš složio sa takvim razmišljanjem...

Robotu je sasvim svejedno da li ti njemu dao u prvoj minuti broj 543 ili broj 1.
Robot asocira kompletne podatke koji se uspoređuju sa podacima korespodenta i ako su oni jednaki onda je veza ispravna.
Robotu je bitno da su izmjenjeni podaci točni i da se oni nalaze u nekom vremenskom periodu, ne znam koliko je to podešeno i kolika se razlika u vremenima tolerira.

I danas nije bitno primiti znak nego redni broj  ;D
Sve osim rednog broja se vidi na chatu, za raport je 99.99% slučajeva 59 ili 599.
Kad se dogovori sked na nekoj frekvenciji onda akipe koje tuku najviše AS lupaju samo redni broj jer znaju da na drugoj strani korespodent sluša i čeka avion.
Tako i povratno, lupa se samo redni broj.
Kad ti momak napiše na chat tnx qso i ti njemu pošalješ također  :-* tnx qso znači da je veza ulogirana.
I to samo da smo izmjenili redni broj.
Tako to nažalost danas funkcionira.
A ako si slušao recimo korespodenta kojeg ti čuješ a on ga je odradio i on potvrdi "roger received 459" znaš da si slijedeći ti sa 460.

Tako da u ovom slučaju, random ili pomiješani brojevi veza mogu biti korisni i smanjivati mogućnost "raznih smicalica".

No to je definitivno pitanje za IARU, jer to se treba rješavati na toj razini.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 01. Prosinac. 2021, 22:51:07
I danas nije bitno primiti znak nego redni broj  ;D
Sve osim rednog broja se vidi na chatu, za raport je 99.99% slučajeva 59 ili 599.
Kad se dogovori sked na nekoj frekvenciji onda akipe koje tuku najviše AS lupaju samo redni broj jer znaju da na drugoj strani korespodent sluša i čeka avion.
Tako i povratno, lupa se samo redni broj.
No to je definitivno pitanje za IARU, jer to se treba rješavati na toj razini.

Adame izostavio si još nešto. Na KST chatu se pojavljuju i poruke tipa: "Big plane in 3 minutes, pse only NR", a nije rijetkost da se brojevi izmjene direktno na chatu.
Tako da to nije pitanje za IARU nego za našu UKV komisiju.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 02. Prosinac. 2021, 07:11:11
U pravilima natjecanja lijepo stoji od čega se sastoji razmjena podataka i tu spora neka, ali ne postoji nitko tko će u tom smislu provjeravati svaku vezu, sve što možeš je omalovažiti sudionike i tu je kraj.

Inače , slažem se s Krešom oko sukladnosti vremena i rednih brojeva. Kad si već uložio pare u stupove i antene, naslagao koješta po stolu, uloži i u softver ili se strpi i odvali redni broj kad dođe tvoj red, a zaboravi na rezervaciju rednih brojeva. Čini mi se da je to čak i van pravila, jer tamo kaže da se očinje s 001, iako ne stoji izrijekom da se redni brojevi moraju nastavljati prirodnim nizom cijelih brojeva.

Ovo je malo off topic, jer se u novopredloženom utorkaškom contestu ne razmjenjuju redni brojevi.

BTW, možda niste znali, u Splitu je pred dosta godina postojalo društvo tzv "utorkaša", klapa dobrih znanaca, možda viđenijih građana s par dinara viška koji bi se svaki utorak nalazili na večeri i dobro zabavili bez qrm, ubn i sličnih kratica.

Možda kao dobra preporuka za novu zabavu? Meni se osobito dopada što svaki utorak ima svoj band pa ih možeš sve trošiti u punoj mjeri.

Glasam ZA.

GG
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2HM - 02. Prosinac. 2021, 12:25:11
treba razmišljati proaktivno i nagovoriti ekipu na http://hamsphere.com/ da organiziraju contest sa pravilima prilagođenim natjecateljima  gdje ništa nije bitno, ni redni brojevi ni tehnika ni uho , nikakve vještine, samo je bitno da si na listi pa ko najduže izdrži taj je pobjednik. I ovaj FT8 je već ionako banalizirao radioamaterske vještine, pa idemo onda do kraja. malo mi rasprava liči na F1 gdje se oni sa slabijom tehnikom žale i uvodili bi razno razna ograničenja kako bi i oni imali šanse za plasman. Vezano uz to mogli bi dijeliti nagrade za razne količine elemenata u antenama, kategorija po potrošnji ampera, kategorija za pojedine županije, pa ako je tu prevelika konkurencija, napravimo gradske kategorije, pa kvartovske i u svim kategorijama se dijele nagrade. ma dajte molim vas. koliko tko uloži, toliko se visoko plasira.
LP
K
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3DF - 02. Prosinac. 2021, 20:08:41
Uglavnom mi se dopada diskusija oko natjecanja,a iz diskusija proizlazi da se uglavnom slažemo sa organizacijom natjecanja utorkom.Mi smo predložili naziv natjecanja koji nije naišao na odobravanje.Zbog toga vas molim da predložite naziv naših natjecanja utorkom, kako bih mogao napraviti prijedlog propozicija.Mislim da je najbolje da propozicije postojećeg "Aktivitija " uglavnom ne mijenjamo.
Zahvaljujem na konstruktivnoj diskusiji i hvala na suradnji.
73! de 9a3df
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 03. Prosinac. 2021, 06:42:46
Kad smo već sve poenglezili neka bude CRO VHF  PARTY... ali fale uhf i shf pa ni to nije baš.

Qso PARTY je i na kV đir bez rednih brojeva.

Eto...
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2HM - 03. Prosinac. 2021, 11:36:16
Kad smo već sve poenglezili neka bude CRO VHF  PARTY... ali fale uhf i shf pa ni to nije baš.

Qso PARTY je i na kV đir bez rednih brojeva.

Eto...
CROActivityTuesday=CROAT
LP
K
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a1un - 03. Prosinac. 2021, 13:34:49
CAC
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 03. Prosinac. 2021, 13:51:21
CAC mi se čini dobra ideja.

GG
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 03. Prosinac. 2021, 16:02:52
Kontest Umirovljenih Radio Amatera Croatije  ;D ?
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2AE - 04. Prosinac. 2021, 14:19:46
Poštovani prijatelji, moram priznati da sam se "vratio" na 2 VHF na nagovor Matea da pokušamo dići prepoznatljivost 9A stanica u EU. Slušajući Marina i Željka i nijhove želje za nekakvim projektima da se poveća opčenito aktivnost na 2 metra jer bez veće aktivnosti nema ni motivirajučeg okruženja. Osim takmičenja i samogradnji postoji i potreba za razmjenom iskustava na svim razinama. Ima nas koji smo pred mirovinom ili u mirovini pa se možemo u malo većem obimu posvetiti našem hobiju nego u dobu gdje su ili su bili proriteti na familijskom ili profesionalnom planu.
Ja se ne bih bavio promjenama već bih podržao one koji dogovore promjene u interakciji sa većinom i pridružio se kao i uvijek konstruktivno. Prijedlog s moje strane je više prema međunarodnom planu (komisiji) ali ja nisam taj koji bi to mogao sprovestili pa molim ako se zna metoda da se predloži.
PRIJEDLOG:
sva IARU takmičenja od 50 MHz naviše
- da se uvede kategorija (administrativna) ekipni plasman države ( 9A, S5, OK, I ,DL ...svi) i to tako da se uvijek u taj plasman zbroje PRVA TRI PLASIRANA POZIVNA ZNAKA PO ZEMLJI bilo da se radi o pozivnim znakovima pojedinaca ili ekipa !

ZAŠTO:
prvi razlog može biti da nema predefiniranih pozicija niti znakova koji čine "reprezentaciju 9A" jer nju čine oni koji su u datom trenutku na datom opsegu osvojili po poznatim propozicijama prva TRI MJESTA.
Biti u "reprezentaciji" znači "brinuti" se za bazu u svim segmentima ( od tehnike, operatora, logistike , strategije, gradnji , analiza, prijedloga ....) a to znači horizontalna razmjena sveg navedenog. To ujedno znači i popularizaciju i međusobno druženje po segmentima izvrsnosti (tko što najviše voli i preferira). Ono što sada ekipe i pojedinci "čuvaju" kao tajnu svojih plasmana (uspijeha) vjerujem rado bi podjelili s ostalima da kao 9A ekipa (prva tri scora) budu transparentni na IARU planu !
Da bude stvar zanimljivija, perspektivnija , otvorenija ... bilo tko može biti u bilo kojoj ekipi (ekipe se same formiraju) iz bilo kojeg dijela 9A na bilo kojem opsegu na bilo kojem mjestu. Već sama ideja da netko želi biti "domaćin" i predloži mjesto , opseg, lokaciju ... može privući nas pojedince da se formira JAKA EKIPA  i time konkurira za prva tri mjesta unutar 9A a zatim i predstavlja ( 3 najbolja zezultata se zbroje bodovi) i to je onda reprezentacijski plasman na IARU planu.
dopune, opservacije , kritike i prijedloze te konkretni potezi DOBRODOŠLI unutar 9A a ako netko prati i izvan 9A također neka se aktivno uključi .
73 ... 9A2AE Zvonko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 04. Prosinac. 2021, 15:51:00
Dobar prijedlog, najviše mi se sviđa što u reprezentaciju ulaze najbolji u tom trenutku bez protekcije. Pročitao sam par puta i nevidim potrebu ništa dodati niti oduzeti.
Imaš moj glas da se prijedlog procesuira prema IARU instancama.

Pozz, D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a2vr - 05. Prosinac. 2021, 00:32:04
Pozdrav  društvo!
Nisam više aktivan kao prije ali samo da primjetim.
Nisam za nikakve postotke jer oni dovode do interesantne situacije da se 2,3 ili više stanica u 9A Activityju nalaze na potpuno istom mjestu u Generalnom plasmanu. Slobodno pogledajte i analizirajte gotove tablice za ovu godinu. Nisam siguran da bi se to desilo da su u obzir uzeti samo ostvareni bodovi. Predlažem da se uvedu množitelji  za više bandove po istom principu kao u Zimskom, Proljetnom i Ljetnom Kupu. Ako nam tamo ne smetaju, zašto bi nam smetali u Activityju?
Podržavam FT8 ali samo ovako u zasebnom terminu i da se ne mješa sa CW/SSB kao i ovo sa Italijanima Utorkom. Žao mi je što mnogi tada nisu slobodni ali nemoguće je zadovoljiti sve.
Volio bi da se u IARU VHF, IARU UHF i MARCONI VHF može vidjeti Error i HTML čisto da uživam listajući dnevnike od naših najboljih postaja, Hi!
73 de Božo, 9a2vr
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 05. Prosinac. 2021, 14:50:32
Halo Don Kihoti, Moleri i naravno ljubitelji UKW.. a posebno GHz

Ipak je nedostajao biljeg, s obzirom da je konačno krenula neka rasprava.. ono za Rosinantu će mo preskočiti !

Rasprava bi možda bila lakša da je „serviran“ neki prijedlog propozicja , no idemo redom

Dati ću moja viđenja-prijedloge bazirano na poglavljima u trenutno objavljene propozicije pojedinog takmičenja ( takmičenja označena velikim slovom A,B,C.....

A-1.AKTIVITI
   -s obzirom da smišljate nešto tokom tjedna možda AKTIVITIJU vratiti staro-početno ime                          MARATON,  a novotvorinu nazvati Aktiviti ili
   -ako se NOVOTVORINA planira u srijedu, znači da je 9A DIGITALAC odvisio ???
        ili je ideja novotvorevine mješavina svega , pa tko izdrži ???
A-2 
-posebno ovo natjecanje ima svrhu propagiranje rada i poticanje korištenja SVIH dodijeljenih frekv.područja 50 MHz - 250 GHZ
      naglasiti najvećim fontom i najvećim značajem i najvećom potporom organizatora tj HRS
A-3
   termin          11 perioda , treća nedjelja u mjesecu   ( kao i do sada ! )
A-4
   vrijeme         7 - 12 UTC   ( kao i do sada )
A-5
   frekvencije    sve iznad 50MHz   ( kao i do sada )
A-6
   kategorije     singl / multi / klubovi   ( kao i do sada )
                     HIGH   definirati brojčano granicu W ili kW (koja je valda upisana u dozvoli???) prema 9A                          propisima (to je 9A natjecanje pa se stranci trebaju uskladiti sa 9A brojkama)
                     pod brojkom se podrazumjeva snaga mjerena na izlaznoj priključnici TX-PA
 A-6
   općenito       ( kao i do sada )
A-7
   vrste rada     ( kao i do sada )
A-8
   raporti          ( kao i do sada )
A-9
   bodovanje   -premošteni km pomnoženi band multiplikatorima prema Opća pravila UKV natjecanja
                                https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja
                    -u tablicu rezultata pojedinog učesnika ulaze SVI dnevnici za SVE bandove, i u slučaju da                        je na pojedinom bandu ( napr.250GHz )                odrađena samo po jedna jedina veza !
A-10
   natj.dnevnici
+zbr.list        8 dana poslije ctesta   ( kao i do sada )
A-11
                     obrada         radnih rezultati 8 dana poslije roka za slanje dnevnika (kao i do sada )
A-12
   konačni
rezultat   
perioda       -zbrojiti bodove (km x multiplikator) što kao mjesečni rezultat ulazi u godišnji rezultat 
                    izbaciti postotke i zbrajanja postotaka u svim fazama !!!!!!
                   -prikazati i pojedinačne mjesečne razultate za svaki band posebno, makar bio i samo                             jedan jedini učesnik
                   -neslužbeni rezultati 30 dana poslije perioda natjecanja   ( kao i do sada ) 
            
A-13
   nagrade       -dodjeljuju se samo za ukupni godišnji=generalni plasman svim učesnicima 
                      koji su poslali dnevnike za ućešće u MINIMALNO 3 perioda radeći MINIMALNO na 2 ( 3 ? )                       frekventna područja i biti će u obliku priznanja u pdf obliku za „skidanje“( kao i do sada )
                     -PRVO PLASIRANI u kategoriji SINGL i MULTI  SAMO ZA 9A UČESNIKE, dobiti će plakete sa                        naznačenim POBJEDNIČKIM                   plasmanom uz ispunjenje gornjeg uvjeta

B.HRVATSKI ZIMSKI UKV KUP      ( propozicije kao i do sada )

C.HRVATSKI PROLJETNI UKV KUP   ( propozicije kao i do sada )

D.HRVATSKI LJETNI UKV KUP      ( propozicije kao i do sada )

E.HRVATSKI MIKROVALNI KUP   ( propozicije kao i do sada )

F.IARU VHF
                          -preimenovati u HRVATSKI JESENJI VHF UKV KUP   
                           -obradu dnevnika obaviti na 9A robotu u roku kao i za ostala 9A  KUP natjecanja
                                  identičan postupak kao u S5
                          -natjecatelji koji žele plasman u EU trebaju poslati LOG na IARU robot
                                         ( ostalo propozicije kao i do sada )
G.IARU U/SHF
                           -preimenovati u HRVATSKI JESENJI U/SHF UKV KUP   
                           -obradu dnevnika obaviti na 9A robotu u roku kao i za ostala 9A  KUP natjecanja
                                identičan postupak kao u S5
                            -natjecatelji koji žele plasman u EU trebaju poslati LOG na IARU robot
                                         ( ostalo propozicije kao i do sada )
H.9A CW VHF
                                       ( propozicije kao i do sada )
                             razmotriti proširenje i na SVA ostala frekventna područja, uz isključivi CW
I. 9A UKV SUPER KUP
                                      -uz postojeće dodati i JESENJI VHF i U/SHF kup
J.50/70 MHz
                                     -mislim da nije terminski u skladu sa ostalim zemljama po potrebi uskladiti
K. 9A DIGITALAC
                                    -do danas ( 5.12.2021) nije obavljen niti jedan Check -nije vidljivo u tabelarnom                                                    prikazu
                                      -kako onda uložiti eventualni prigovor, kada nema ni Eror liste ?
                                     -poboljšati definiciju snage tj.koristiti kao u A.6
                                     -spomenute su plakete za GENERALNI PLASMAN, ali ne piše za koje mjesto...                                                 za sva ???!!!

O. OPĆE PROPOZICIJE   https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja
O1. Podaci za LOG               (kao i do sada)
O2. Službeni rezultati          (kao i do sada)
O3. Oduzimanje bodova      (kao i do sada)
O4. Prigovori                      -izbaciti „koordinator natjecanja“ jer takav NIKADA nije imenovan i ne                                                       postoji ni za jedno pojedinačno takmičenje
                                           koliko mi je poznato za 2022 imenovani od IO su  9A2HM, 9A3DF, 9A5M      
                                          (ostalo kao i do sada)
O5. Diskvalifikacije             (kao i do sada)
O6. Ostalo                          (kao i do sada)


ZAJEDNIČKO   
                        -Propozicije za pojedinačno natjecanje trebaju osim naziva imati            navedenu i godinu za koju važe !   ( napr. 9A UKV MARATON 2022. )
                        -Propozicije treba pravovremeno usvojiti i IO ( jer tako preuzima i brigu oko                                    financijskih sredastava !!! )
                        -poboljšati definiciju kategorije 6 sati
                          po meni bi se trebala odnositi NA SVE bandove korištene unutar jednog takmičenja, a                           ne da se u jednih 6 sati radi napr 144MHz a u             nekih drugih napr 1296MHz, a u trećih                             napr 250GHz.
                          KOMPLETNA aktivnost tj SVI bandovi , MORAJU BITI AKTIVNI UNUTAR ISTOG             šestsatnog perioda ! 


Propozicije preostalih takmičenja nisam stigao analizirati.. možda ako opet bude loš TV program ..hi 
73
     ZlatkoNaslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 05. Prosinac. 2021, 16:27:50
Čini se da je ova tema izazvala pozornost i van granice domovine :)

OC Matej OK1TEH mi je poslao mail s molbom da njegov sadržaj objavim na ovom forumu, Tekst je na engleskom, ali vjerujem da neće biti problem pa makar zaposlili GOOGLE TRANSLATE.

Evo:

"I send just short comment &  ideas for outgoing discussion at hrvhf.net1) why not to forbidden usage of ON4KST chat in contest on 2m/70cm

like it's in RSGB?2) KST chat for sked allows 30 days lookout to older spots so everybody

can check who was cheating by giving NR on chat and such a things.

WhatsUP and such a channels should be banned because there isn't

history for check.3) Operation on ON4KST chat must be regulated. It should be possible

only to ask for sked, pse continue, tnx for QSO. Never things like pse NR,

pse send LOC, pse loop ..... We had this rule in Czech contests and I'd

say most of contesters are fine with it.4) please don't allow FT8 in 9A and big IARU contest together with SSB!!

This would totally kill hamradio.. SSB/CW and FT8 contests must be separated

in different dates.5) related to 9A/YU/E7 activity contest I'd be happy for some rule which could

benefit activity on 70cm and higher bands.

73

Matej, OK1TEH"

Uz napomenu da se ne slažem s više stvari gore navedenih, a u narednim danima ćemo i o tome.

POZZ

GG
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3tn - 05. Prosinac. 2021, 21:37:06
Razmišljajući o ovoj temi postavio sam si pitanje, „što se ovim našim 9A Activity“ natjecanjem želi postići, koji je njegov cilj, ili  što to njega razlikuje od drugih natjecanja?
Pa pokušajmo to analizirati:
1.   Natjecanje se održava u 11 perioda tijekom godine
2.   Svaki period traje relativno kratko tj. 5 sati ( izuzev 6. perioda)
3.   Radi se na više bandova od 50 MHZ na više
4.   Skupljaju se bodovi po bandovima pa onda i u generalnom plasmanu
5.   I na kraju imamo pobjednike po pojedinim kategorijama unutar svakog banda i generalni plasman.

Ove osnovne karakteristike sugeriraju da se želi podići aktivnost na svim UKV bandovima i to tijekom cijele godine= biti konstantan i uporan.

E sad imamo situaciju da ne niskim bandovima (6 i 4m ) veća aktivnost događa samo u 6. i 7. mjesecu pa ako se band dobro otvori evo bodova za cijelu godinu  samo u jednom periodu.
Slična je situacija i na višim bandovima samo nije tako drastično izražena, pa po meni uloženi trud nije adekvatno i ravnomjerno  nagrađen, jer jako ovisi o kojem se periodu radi.

Slijedom toga mislim da bi možda bilo pravednije da se svaki period obračunava kao do sada 1km=1 bod a da se na kraju svakog perioda ili primjenjuje postotak (kao što je u generalnom plasmanu) ili  bodovanje npr. kao u skijanju 1.mjesto 100 bodova pa do 1. boda za 30 mjesto.
Prošle godine se to pokušalo i bodovanje je dalo puno ujednačenije rezultate i bilo je moguće osim „svijetlim oružjem“ dobar plasman osvojiti i upornošću.

A što se tiče ON4KST-a mislim da bi bilo dobro ga zabraniti i to na svim bandovima, kao i auto spotanje na DX cluster-u.

73 Boris
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: s55m - 06. Prosinac. 2021, 05:53:34
"A što se tiče ON4KST-a mislim da bi bilo dobro ga zabraniti i to na svim bandovima, kao i auto spotanje na DX cluster-u."

Auto spotanje je lako za otkrivanje, ON4KST ces ugasiti, ali kako ces ugasiti Viber, Skype,Whatsapp?
Ovo me podsjeca na borbu Alonsa Quixana sa mlinovima na vjetar, a ja se osjecam kao Sancho Panza :)
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 06. Prosinac. 2021, 14:17:27
Najprije oko KST chata. To je iznimno koristan alat i zabraniti ga nema smisla, jer ne vodi ničemu, osim zaobilaženju pravila. Pitam se koliko bi se veza na stvarnim mikrovalovima uradilo bez prethodnog dogovora, osobito s onim tanjurićima za crnu kavu.

Pa taman ako i padne  mobilna telefonija, hoćemo li zabraniti i dogovor za vezu obavljen na nekom drugom opsegu? Prije interneta MS veze su zakazivane na 14.345 MHz, one na 3 cm opet na 144.390 i tako dalje.

Rekao bih upravo suprotno, podržati ON4KST chat, jer nam on omogućava ono što svaki apsolutist želi a to je naknadna kontrola, jer svi razgovori bivaju dostupni danima nakon natjecanja i lako je vidjeti kako ga tko koristi.

Po meni ni samospotiranje nije nešto loše, ali je na zlu glasu, ne znam zašto. To je otprilike kao da zoveš CQ i čekaš da te netko čuje. Ali ajde, neka bude.
I nije samospotiranje ako na chatu zapitaš ima likorespodenata iz nekog smjera, problem je ako navedeš i frekvenciju, to bi več bio selfspotting. ALi ajde...

Svima koji se zalažu za ukidanje chata predlažem da se spuste 200 km južnije pa vide kako izgleda UKV od doli... a možemo otići i korak dalje pa zabraniti dogovaranje MS i EME veza i svesti sve samo na random veze pa se pitam koliko bi ljudi sa skroomnom opremom reda 100W i desetak elemenata održalo svoje MS ili EME veze...Nećemo se valjda u XXi stoljeću vratiti na papir i olovku kao prije 45 godina kad me držao MS?

Iz osobnog iskustva, bez chata ne bih napravio pola veza sad kad imam neku snagicu, a dok sam radio iz Splita preko chata sam se izborfio za 2/3 veza, jer se prema jugu nitko ne okreće iz razumnog razloga - malo nas je i nismo osobito ni opremljeni i za svih je uggovaranje vez apreko chata ekonomično trošenje vremena .

Jedino s čim se slažem je da treba normirati komunikaciju na chatu i kažnjavati prekršaje... Ako se ne varam bio jednom jedan ukv manager koji je uzimskom kupu skinuo vezu s EA3 našoj ekipi jeer je broj veze riješila preko chata... pitati 9A5R:-)

Dobro je da nam se putem sustava natjecanja daje dodatni motiv za rad na opsegu, iako bi motiv trebao bitri rad kao takav, ali ajde, to je kao zastarjelo i svaka vez amora imati neki smisao, a ovdje je to kilometraža i bodovi, plasman, pdf diplome, pa neka bude.

Ovaj prijedlog za CAC je dobrodošao i to je zbilja dobar put , jer je jednostavan i može privući neke nove ljude i tako generalno podići nivo aktivnosti na bandu, jer ako se nastavimo gužvati na 144.174 netko s viškom apetita za frekvencije mogao bi s pravom polagati pravo na ostatak opsega, jer ga ne koristimo. A to nam se već polako događa na GHz frekvencijama gdje profesionalci polako zauzimaju sve više mjesta i istiskuju inertnu radioamatersku  populaciju. A dobijali smo ih jer u datom trrenutku za njih možda nije bilo dovoljno interesa ljudi koji svoje pravo na zračenje plaćaju.

I samo bez muiltiplikatora po opsezima za neki generakni plasman...živjeli postoci 8)
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 06. Prosinac. 2021, 20:47:13
Gogo,

Ja ne razumijem tvoju kontradiktornost. U jednom postu si napisao:

"U pravilima natjecanja lijepo stoji od čega se sastoji razmjena podataka i tu spora nema, ali ne postoji nitko tko će u tom smislu provjeravati svaku vezu, sve što možeš je omalovažiti sudionike i tu je kraj."

A u drugom:

"Jedino s čim se slažem je da treba normirati komunikaciju na chatu i kažnjavati prekršaje..."


Šta onda da radimo? Ne kužim te. Da ubacimo u propozicije ovo što je Matej/OK1TEH napisao?
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 07. Prosinac. 2021, 03:02:53
OK, možda nisam htio ići u širinu.

U svim oravilima stoji otprilike isto, a to je da se u contestu treba obistrano razmijeniti i točno primiti RST, redni broj i lokator da bi veza bila uredna.

Što znači da ne se ne bi smjelo a priori uzeti zdravo za gotovo i preskočiti raazmjenu lokatora jer svi korisnici chata imaju svoj lokator vidljivo istaknut. Znači, znaš za lokator, ali ga svejedno moraš obostrano otkucati ili otpjevati i tako prisilno izbubizti koju sekundu u nelkim kritičnim okolnostima prostiranja.

Jasno je da se kod chat skkeda prvenstveno koncentriraš na redni broj, jer ostalo znaš, osim u slučaju kad se netko prijavi s jednim lokatorom, a zapravo je negdkje drugdje, vjerujem bez zle namjere, već zato što nije promijenio postavke, poput pametnog mene koji sam počeo MMC s naznakon da sam 70 cm only, što je zaostalo iz nekog prethodnog contesta.

Ono u vezi normiranja komunikacije odnosi se upravo na neke ovdje navedene stvari, odrediti što se smije, a što ne smije na chatu, recimo razmijeniti redni broj, makar i posredno, ajde neka bude i selfspotting, pa umjesto na bandu poruke slati preko chata. Vezu možeš dogovoriti na chatu i basta, ali je moraš započeti i dovršiti na bandu.

Obzirom da je chat komunikacija dostupna dovoljno dugo nakon natjecanja pa osobe odgovorne za provođenje natjecanja i objavu rezultata imaju vremena pogledati kako se tko tamo ponaša i na osnovu uvida poduzeti neke mjere ili odrediti sankcije.

Sad toga nema pa si možemo samo prigovarati oko toga, ali bez drastičnih sankcija.

Ako nisam bio dovoljno jasan, no problem, ionako mi se ne spava 8)
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 11. Prosinac. 2021, 16:00:52
Totalno sam zbunjen.. sve o čemu smo po temi poboljšanja propozicija 9A UKV natjecanja za 2022  analizirali, predlagali, lamentirali, i oprostite laprdali   ispada da je bilo samo zabava za široke mase, molere, Don Kihote i ostale UKV naivce .
Zašto ?
Pogledajte materijale za dolazeću skupštinu HRS... https://www.hamradio.hr/elektronicka-skupstina-javna-rasprava/   posebno PLAN RADA HRS za 2022... FINANCIJSKI PLAN HRS za 2022... 

i možete se pitati  ćemu je na sjednici IO HRS ( 9.11. 2021 ) 
osnovana nekakva „natjecateljska UKV komisija za 2022 “  jer se u planu rada HRS za 2022
-spominje JEDINO međunarodno UKV natjecanje Alpe&Adria ( ne piše ni VHF ni U/SHF )
               vjerojatno pogrešno jer HRS nije međunarodni organizator za 2022 !

-ostalih 9A UKV natjecanja koje je godinama organizirao HRS NEMA.. slovima N E M A !!! :o :o :o
               baš me zanima kako će biti eutanaziran kalendar 9A UKV natjecanja za 2022
                         a bilo je krajnje vrijeme da se USVOJE propozicije za 2022 ! nema... šmrc ! :'( :'(

OPET ONO ŠTO PIŠE U PREAMBULI PROPOZICIJA ZA UKV NATJECANJA  https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja 
popularizacije rada na frekventnim područjima iznad 30MHz, razvijanja operatorskih vještina, unapređenja tehničkih znanja, zaštite frekvencija dodijeljenih za radioamatersku namjenu (posebice onih na kojima su male svakodnevne aktivnosti) i dr.  ISPASTI ĆE MRTVO SLOVO NA PAPIRU !!!!!!!! >:( :( :o ??? :-\ :'( :'(

-aktivnosti vezane za 9A radiofarove i eventualnu dogradnju novih farova SE NE SPOMINJU
   iako je na istoj sjednici IO HRS  raspravljano 
                  o sanaciji 3cm fara na Psunju i dogradnj novog 23 fara na Psunju 
                  o konačnoj montaži nekoliko farova radna lokacija JUG
                           ( usput nejasno je zašto ova rasprava nije ni spomenuta u zapisniku navedenog                                     sastanka IO HRS, a prisutni se kunu da je održana ! čak su pala i neka obećanja  ;)) 

Logično bi bilo predvidjeti neka financijska sredstva za sve gornje aktivnost.... ili objaviti imena sponzora ?!  ::) :-* :P

Nejasno mi je kako je zamišljeno  :
   -mladima demonstrirati ućešće u UKV natjecanja , ako ih više ne bude  
   -mladima demonstrirati kontrolu propagacije na UKV opsezima, ako se mreža farova ne održava i ne širi
   -mladima demonstrirati kontrolu frekvencija na UKV opsezima , ako se mreža farova ne održava i ne širi

MOLIM RAZUVJERITE ME DA SAM NEŠTO KRIVO PROČITAO.. LOŠE SANJAO...

SVIM DELEGATIMA SKUPŠTINE NA ZNANJE I RAVNANJE ... nemrete se izgovoriti da niste znali !

Zlatko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 15. Prosinac. 2021, 19:43:36
Kako ide ona stara.... Tresla se brda - rodilo se NIŠ

Kako je naslov topica (Pravila UKV natjecanja za 2021) a mi smo razradili pravila za 2022.godinu čitajući sve crveno navedeno, ja ne vidim da se išta promijenilo.

Jednostavna logika, razum i IQ manji od broja potrebnih potvrđenih zemalja za jednoslovčanu oznaku podrazumijeva da ako si dignuo u određenom trenutku snagu preko 100W i tako i jednom pozvao znači da spadaš u kategoriju velika snaga. Ja ne vidim zašto je to sad neka novina, to je postojalo i do sad. Zar nije?

Ne vidim da je novina to ako si se išao posrati i drugi operator ti je uskočio sa pozivom da je to kategorija više operatora. Zar nije to i do sada bilo tako?

Normalno je to da ako si izmjenjivao podatke qso-a preko KST chata i ako te netko prijavio ili komisija sama vidjela da si diskvalificiran, pa to je i do sada bilo, zar ne?

Da zaključim bez osvrtanja na druge prijedloge od kojih niti jedan nije prihvaćen, pravila su ostala dakle ista. Vrijeme i elektroni su se potrošili...
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 15. Prosinac. 2021, 21:03:42
Citat:
.Kako je naslov topica (Pravila UKV natjecanja za 2021) 
Nemoj biti tako oštar bar su stavili unutar odgovarajućeg topika.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 15. Prosinac. 2021, 22:12:08
Kako ide ona stara.... Tresla se brda - rodilo se NIŠ

Kako je naslov topica (Pravila UKV natjecanja za 2021) a mi smo razradili pravila za 2022.godinu čitajući sve crveno navedeno, ja ne vidim da se išta promijenilo.

Jednostavna logika, razum i IQ manji od broja potrebnih potvrđenih zemalja za jednoslovčanu oznaku podrazumijeva da ako si dignuo u određenom trenutku snagu preko 100W i tako i jednom pozvao znači da spadaš u kategoriju velika snaga. Ja ne vidim zašto je to sad neka novina, to je postojalo i do sad. Zar nije?

Ne vidim da je novina to ako si se išao posrati i drugi operator ti je uskočio sa pozivom da je to kategorija više operatora. Zar nije to i do sada bilo tako?

Normalno je to da ako si izmjenjivao podatke qso-a preko KST chata i ako te netko prijavio ili komisija sama vidjela da si diskvalificiran, pa to je i do sada bilo, zar ne?

Da zaključim bez osvrtanja na druge prijedloge od kojih niti jedan nije prihvaćen, pravila su ostala dakle ista. Vrijeme i elektroni su se potrošili...

Amigo,

Možda ti je promaklo, ali pod nazivom "Pravila UKV natjecanja - izmjene" piše se samo o pravilima UKV natjecanja "9A Activity Contest"

I ovo što si napisao si u pravu. Ne vidim ni ja zašto je to "zacrvenjeno" kada su ta pravila vrijedila i prije.

Pa još malo ispod piše ovo:

"Veze ostvarene refleksijom od Mjeseca (EME), meteoritskih tragova (MS), preko satelita, transpondera ili repetitora, kao i cross-band veze ne priznaju se".

Hajde ovo za EME, satelite, repetitore, cross-band veze može i ostati. Ali MS... Pa koliko veza sam odradio kada uleti neki dugačak burst? I ovaj izraz "meteoritski"? Meteorit je meteor koji je pao na zemlju! No nebitno, već smo navikli na taj izraz i nećemo se zamarati astronomijom.

I sad ono što se tiče SVIH natjecanja:

"KST chat
U natjecanjima je dozvoljena upotreba KST Chata u okviru Ham spirita. Komisija ima pravo diskvalificirati postaju koja krši pravila ponašanja na KST chatu"

Što konkretno znači "u okviru Ham-spirita? Što se smije a što nesmije? Molim da se ovo malo detaljnije pojasni jer ovo što piše ne znači ništa. Diskvalifikacija? Za čega, ima li kontester pravo na oprost jedne, dvije, tri greške?

Uglavnom, nakon ovako silne i opširne diskusije jedno ogromno razočaranje zaključcima i odgovorima UKV komisije.


73 de 9A2M, Hrvoje
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a7pjt - 15. Prosinac. 2021, 22:59:49
 Ajde nemojte bit tako zlocesti prema njima  :(.
Pa smislili su naziv za ovaj novi Cont.
                    C A C
iliti . . Hrvatski  Aktiviti Kontest   !
E sad   ako je   C A C  onda bi  tribalo bit ,
Croatian Activity Contest  ::) ! ! ?   .. a ako.je  .. Hrvatski  Aktiviti Kontest :o1 ..  onda bi triba   bit ,
                  H A K       ! :P

Ajde komisijo  uskladite  to malo  , nije tesko .
Nemojte  da nam se  smiju u nasoj  R1  regiji  ::) ...

73 PJT


Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 15. Prosinac. 2021, 23:09:24
CAC je po mome mišljenju najbolji izbor imena. HAK je nerazumljiv za strance.
I ujedno uvođenje ovog ctesta je pun pogodak i za svaku pohvalu.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 15. Prosinac. 2021, 23:22:11
Hrvoje, ma nije mi promaklo, nego kad sam krenuo pisati, što bi rekao Robi K., kužnijosam da samo trošimo elektrone uzalud. Ima tu još podosta nelogičnosti, al' avaj - što bi rekli Bošnjaci....

Dakle forma je zadovoljena, komisija je pitala za prijedloge, komisija je odlučila tako kako je i donijela prijedlog pravila natjecanja za 2022.godinu. Kome pravo, kome krivo, kome se ne sviđa ne mora se takmičiti, ili ne mora poslati log a javiti se može uvijek za svoj gušt...
U prijevodu, to ti znači, prdili mi ne prdili, biti će kako gazda kaže...

Iskreno, malo iznenađen i žao mi je šta članovi komisije nemaju "out of the box" promišljanja.
To ti ovako ide: Hardcore KV-jaši nikad nisu kužili UKV-jaše i njihove potrebe. Tako ni UKV-jaši ne kuže potrebe mikrovalaca. Da bi to kužio trebaš proći sve te "faze" osjetiti da ti klizi lokalni oscilator na 24GHz ili da ti baš smeta to stablo u susjedovom dvorišću na 47GHz. Puknem od smjeha kad čujem da ekipa "lokuje" uređaj na 144 MHz na GPS referencu  ;D ...za koji k...c  ;D

OK, kužim da ne mogu svi sve, i da nas ima 10 koji radimo preko 1 GHz u 9A, ali "onda brate" pitaj one koji znaju kako je to iznad 1 GHz pa ćemo ti reći šta ne valja i šta bi se moglo popraviti.

Mislio sam da će i kužniti i svrhu one moje ankete, previše sam očekivao (od komisije).
Nije bitan rezultat ankete, mada je i on dosta relevantan, glasalo je 28 radioamatera, što i nije malo ako uzmeš u obzir da se u najvećem UKV natjecanju javi 60-tak pozivnih znakova iz 9A, znači glasalo je skoro pa 50% što i nije loša "izlaznost".

Da je komisija pronicljiva ili da je baš htjela, mogla je sastaviti takvu jednu anketu sa svim prijedlozima pa dobiti mišljenje populus ali od početka je to smrdilo na staru taktiku, ne krpaj limariju, nego daj jednu ruku piture i vozi dalje...

No nije sve tako crno, odlučio sam zalemiti transverter od Ulipa za 70 MHz što mi je poklonio Mr.Pavlica 9A9R da se mogu javiti u CAC-u, bez obzira što moj prijedlog naziva nije prošao (Kontest Ukv Radio Amatera Croatije)  ;D

Lp,
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3XV - 16. Prosinac. 2021, 15:14:15
Pozdrav svima,

meni kao KV-ašu je najvažnija tema bilo ona o rednom broju veze što bi bio motiv da se malo ozbiljnije priključim mojim UKV kolegama. Ovak nemamo kaj delat - unaprijedit (mislim, nemam namjeru žicati usavršavanje contest number generatora kod autora programa, a osim toga to i sad dosta dobro radi, ali nekad ipak zakaže mreža (RFI) pa broj nije po redu). Ako sam dobro shvatio ostajemo i dalje u "blajvajz" modu.

Inače CAC je još iz prošlog stoljeća u kinologiji oznaka za nacionalnu izložbu pasa, pa bi moglo unositi pomutnju.
https://paszavas.com/za-neupucene-sta-je-cac-a-sta-cacib/ (https://paszavas.com/za-neupucene-sta-je-cac-a-sta-cacib/)

73
Sale, 9A3XV
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a3aq - 16. Prosinac. 2021, 15:37:31
Sa ovim „dopunjenim“ ili „dorađenim“ propozicijama za UKV natjecanja 2022 bio bi zadovoljan i
BROJ 1 „  (pojašnjenje za mlađe : „ To je onaj koji je predlagao rješavanje socijalnih problema tako da se oduzima siromašnima i daje  bogatima ) .
Volio bi da mi ukažete kako-sa ćime ispunjavate ono iz preambule natjecanja, tj sa ćime se to potiče rad na višim frekvencijama. Molim markirajte mi taj dio teksta !
U protivnom izbacite tu floskulu !!!
Nije se valda mislilo na ovo :
                           U zbroj generalnog poretka ulaze periodi i opsezi na kojima je sudjelovalo                                              najmanje  3 postaje iz 9A. 
Zar se pod poticanje rada na višim frekvencijama podrazumjeva nasađivanje nekoliko stotina kilograma aluminija i spajanje nekoliko haubica tipa ARHIMED ( ili sl.) uz nadanje da imate dobrog ujaka u HEPu, za sređivanje računa za el.energiju  ?
Ne podcjenjujem takve poteze, ALI NIJE TO JEDINO !!!! ;) >:( ;)

Gdje su tu pravi GHz i „silni“ miliwati ? ...kod toga se podrazumjeva „zamazati “ i ruke i lemilo.. aktivirati sive stanice.. da ne spominjem IQ .

Doduše, vidjeti će se što će na novi tekst propozicija za 2022 reći IO i kada će ih uspjeti amenovati ???? Po svim pravilima , to bi trebalo biti prije 1.1.2022..
I tek amenovani tekst treba ubaciti u plan rada HRS za 2022... valda i financijski plan HRS za 2022. ( plakete ipak koštaju nekaj penez ??? )

Ima još jedno pravilo ( HAM spirit ) koje podrazumjeva da onaj ( ili oni ) koji sastavljaju propozicije natjecanja u tom natjecanju NE MOGU učestvovati u plasmanu !

Ali , čitajući tekst propozicija , veseli me da ću opet dobiti plaketu za uvrštavanje u generalni plasman Aktivitija 2022... borba i za zadnje mjesto će biti oštra.. hi
Taj dio  je nepromijenjen u odnosu na pravila iz 2021.   I tu očekujem plaketu !!!
Svaka čast mojem VILEDA INDOOR SETUPu !

Šta mislite o poruci  za budućnost :
OTKRIJTE I KORISTITE PRAVE GHz , kako bi postali kompletni radioamateri !
Dozvoljavam da je koristite i na tečajevima za mlade OP !

Zlatko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 31. Prosinac. 2021, 07:46:16
 :o

JBTE, nisam ni ubrao da se CAC uvalio u kontest rulez end kalendars...

Neka je, ali autor the imena mogao je dobiti bar mali TNX, osim ako mi niej promaklo.

CAC ili QRAC, sve bum ih radil ;D

Osim ako taj dan ne budu sipe vršile kolektivno samoubojstvo, onda sori.

CU&HNY 2022!
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5HZ - 31. Prosinac. 2021, 10:30:09
Pozdrav društvu i SRETNA NOVA 2022. GODINA.
Gledam kalendar za 2022. i CAC pa se pitam u kojem programu voditi dnevni obzirom na pravila. Jedino kao nekad papir i olovka eventualno i gumica. Ako netko zna za drugi način molim za savjet.
Zahvaljujem
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 31. Prosinac. 2021, 13:10:27
Za program ćemo se nekako i snaći, ali mene zanima kako će robinho probaviti te naše edi formate s konca and konopca.

Varijanta 1 je da sve vodiš u klasičnom formatu i za broj veze upišeš 000 i poslije u edi-ju pobrišeš i svoje brojeve...SHIT.

Varijanta 2 je da vodiš log u Dxpedition modu (ima DXlog) i onda taj fajl exportiraš u edi i nadaš se dobrome.

Možda i postoji neka komunikacija i uglašavanje između mašinista na robotu, ali za sad nema spoznaja o ishodu...

Valjda ćemo saznati, prvi utorak 2022 je ante portas ::)

GG
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 31. Prosinac. 2021, 13:52:53
Već sam jednom ovdje postavio pitanje ali nisam dobio odgovor.

U pravilima natjecanja piše:

"KST chat

U natjecanjima je dozvoljena upotreba KST Chata u okviru Ham spirita. Komisija ima pravo diskvalificirati postaju koja krši pravila ponašanja na KST chatu."


Opet molim da mi netko iz UKV komisije konkretno pojasni i odgovori:

Što se smatra "kršenjem pravila ponašanja na KST chatu" ?

Još konkretnije: Što se smije a što ne smije razmjenjivati na KST-u?


73 de 9A2M, Hrvoje
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3DF - 31. Prosinac. 2021, 15:04:47
Za CAC natjecanje ne treba posebni program . S obzirom da nema rednih brojeva , log se šalje u "adi" formatu. Robot će odraditi ostalo, tj prekontrolirati veze i raporte ,te ih pomnožiti sa brojem odrađenih lokatora. Svaka veza je jedan bod , a množitelji su odrađeni lokatori.
Sretna vam Nova godina!
73!
9a3df
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 31. Prosinac. 2021, 15:24:47
Jedna veza, jedan bod?

Pa to je smijurija!!!!

Taj nivo je za lokalni klub, a ne za ozbiljan contest.

Ovo mogao se onda zvati i baofeng dx contest😡

Jel mi mislimo unaprijediti nešto ili sve svesti na najniže grane?

Pa ću s ja gnjavit da uradim dx na 23 cm?

Šta nije bolje otići tamo di ima par ljudi i pozvati ih na piće
, A umjesto maske nek ponesu vokac pa se preko stola kao radimo.

VELIKO RAZOČARANJE😔Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 31. Prosinac. 2021, 15:40:31
Već sam jednom ovdje postavio pitanje ali nisam dobio odgovor.

U pravilima natjecanja piše:

"KST chat

U natjecanjima je dozvoljena upotreba KST Chat u okviru Ham spirita. Komisija ima pravo diskvalificirati postaju koja krši pravila ponašanja na KST chatu."


Opet molim da mi netko iz UKV komisije konkretno pojasni i odgovori:

Što se smatra "kršenjem pravila ponašanja na KST chatu" ?

Još konkretnije: Što se smije a što ne smije razmjenjivati na KST-u?


73 de 9A2M, Hrvoje

Draga UKV komisijo (9A3DF i 9A5M)

Hvala Vam na upornom ignoriranju odgovora na moje pitanje.

Vjerojatno je razlog što jedan od Vas dvojice konstantno iz kontesta u kontest koristi "KST Chat u okviru Ham spirita"

Sretna Vam nova godina i puno dobrih rezultata u natjecanjima!

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 31. Prosinac. 2021, 15:55:51
Jedna veza, jedan bod?

Pa to je smijurija!!!!

Taj nivo je za lokalni klub, a ne za ozbiljan contest.

Ovo mogao se onda zvati i baofeng dx contest😡

Jel mi mislimo unaprijediti nešto ili sve svesti na najniže grane?

Pa ću s ja gnjavit da uradim dx na 23 cm?

Šta nije bolje otići tamo di ima par ljudi i pozvati ih na piće
, A umjesto maske nek ponesu vokac pa se preko stola kao radimo.

VELIKO RAZOČARANJE😔

A šta se ti Gogo čudiš?

U UKV komisiji su ljudi koji su kratkovalci. I po principu natjecanja na KV-u su napravili propozicije za UKV.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 31. Prosinac. 2021, 17:33:25
A tek kad počne horor na mikrovalovima🤔

Antene široke pola stupnja pa ti Miško gađaj🍌...

Ne bi rekao da je ekipa baš kV tipa, ali u kontekstu svega predlažem da se uzme ime koje je Adam predložio👍.

Znam da slabo vidim, ali nekako mi čini da se kod Talijana  boduje pametnije, valjda nije bilo Adama kad su smišljali ime pa su dobro smislili...


Još nije kasno za pametne poteze...


HNY

GG

PS - ako nije kasno i nema odstupanja od zadanog, predlažem bar promjenu imena, ipak samo jedno slovo: Local Activity Contest aka LAC.

Jer se po ovom na to i svodi.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 31. Prosinac. 2021, 17:40:16
Rasprava je trajala jako dugo. Prihvaćeno nije ništa od prijedloga.
Nije još kasno da se stvari isprave.
Ipak propozicije amenuje UKV manager a onda IO HRS-a.

73 de 9A2M, Hrvoje
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 31. Prosinac. 2021, 18:20:29
Zvuči razumno, ali objavljeno je među pravilima pa biće da je neko blagoslovio.....
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5HZ - 31. Prosinac. 2021, 19:25:54
Ako sam dobro pročitao robot će odrediti broj bodova tj. nitko neće znati koliko je bodova osvoji do objave rezultata. KATASTROFA po mojem mišljenju.
Molio bih također pojašnjenje gdje voditi veze da bi ih mogao poslati u ADI formatu. Možda za neke glupo pitanje ali šta mogu. Protumačite kako hoćete.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5M - 31. Prosinac. 2021, 19:51:33
UKV komisija Vas sve voli !
 :-*
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a1un - 31. Prosinac. 2021, 20:20:30
1km jedan bod valjda, kakva veza bod??
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5M - 31. Prosinac. 2021, 20:42:44
Kako piše u propozicijama 1qso -> 1bod
Odradiš 50qso od toga 25 velikih različitih polja. Rezultat je umnožak veza i polja
Dečki, sve ovo smo uveli zbog promoviranja rada na 144up i nismo nišla loše mislili. Dapače
Ovakve propozicije imamo godinu dana na DACC contestu i okej su. Takvo isto imaju i naši susjedi.
Tko bi nama  svima udovoljio taj se još nije rodio.
I meni se ne sviđaju propozicije nekih natjecanja, imam izbor raditi ili ne
Svima sve najbolje u novoj 2022.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 31. Prosinac. 2021, 21:18:56
Pozdrav svima,

    kalendar i pravila UKV natjecanja imamo, rađeni su u najboljoj volji i uz puno kompromisa.
Nikada nismo imali više natjecanja pa tko što voli, neka izvoli...
    Croatian Activity Contest (CAC) je natjecanje za sebe, zašto bi moralo biti identično pravilima ostalih natjecanja? Jesu li NAC/IAC identični IARU natjecanjima? Nisu, a jako su uspješni.
    Hoće li i u ovom natjecanju sjevernije stanice 80% vremena držati antene u smjeru OK/DL jer jedna veza donese 600+ bodova? ili će više okretati antene prema jugu i istoku jer svaki lokator je bitan? Mišljenja sam da će ovo biti natjecanje drugačije od ostalih, kako je i bilo zamišljeno...

    Poštujte različita mišljenja, a ako se pokaže da nešto ne valja, ispravit će se u slijedećoj godini. I Digital Activity Contest (DAC) je dočekan na nož, ali smo više nego zadovoljni na kraju prve sezone...
    Želite pobijediti u prvom izdanju CAC-a? Neće biti dovoljno aktivirati se samo na 2m. UKV komisija je tu napravila dobar posao zbrajanjem svih bandova i perioda.
     U koliko Vaš log program može kreirati samo EDI format, evo jedno od rješenja problema:

http://lea.hamradio.si/~s52aa/hamsoft/editoadif.htm (http://lea.hamradio.si/~s52aa/hamsoft/editoadif.htm)

     Više od 20 godina imamo 9A Activity contest i jesmo li se svi usuglasili oko pravila?  :)

Sretna Vam Nova 2022. godina uz pregršt zdravlja, veselja i dobrih veza!  ;D

73 de 9A5R, Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 01. Siječanj. 2022, 04:49:56
Greška...
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 01. Siječanj. 2022, 04:52:28
Nema ovo veze s poticanjem rada na bandovima. Uradili ste loš posao i točka, a još možete popraviti. Dilema između broja veza i množitelja poznata je odavno iz kV natjecanja, ali ni tamo nije svaka veza ista, za dx dobiješ više.

Za koga je ovo stimulativno pitam se?

Cilj bi bio poticati izvrsnost, a ne vući za rukav i moljakati nekog da se priključi...ovo mi sliči na onaj čuveni rad s mladima koji opet ostanu vječno mladi i nikako da ostare na bandu. Samo umjesto slikanja za časopise i web stranice imati ćemo nekakve plasmane posve devalviranih vrijednosti


Trebali bi se boriti da odradimo jo73, a ne jn73...da ne citiram u ovoj banalnoj prigodi JFK oko leta na Mjesec...

Veselila me pomisao na ovaj contest, ali za ovu lakrdiju nemam volje.

Jedan množitelj manje, ali za fanove baofenga nebitno.

HNY

👎👎

A tko vam je uostalom smetao da ostavite qrb i uvedete množitelje kao dodatnu zavrzlamu? Pa da vidimo šta će biti.
I šta je to ham Spirit  u vezi kst chata?
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 01. Siječanj. 2022, 06:41:18
Pozdrav svima,

 
    Croatian Activity Contest (CAC) je natjecanje za sebe, zašto bi moralo biti identično pravilima ostalih natjecanja? Jesu li NAC/IAC identični IARU natjecanjima? Nisu, a jako su uspješni.


 
    Želite pobijediti u prvom izdanju CAC-a? Neće biti dovoljno aktivirati se samo na 2m. UKV komisija je tu napravila dobar posao zbrajanjem svih bandova i perioda.
 quote]

Ako je ideja vodilja bila da se bude originalan no matter what, onda svaka čast, ali ako je rezultat oksimoron, nisam siguran.

Za sad ne bih potpisao samopohvalu UKV komisiji, povjerenstvu ili kome već...

U postu by 9A3DF nije bilo ni riječi o ovom nakaradnom sustavu bodovanja već samo o terminu i drugim stvarima pa se pitam jeste li tu genijalnu zamisao imali u rukavu od početka ili ste nadošli tokom brainstorminga :o


Citat nije školski, ispričavam se, jutros me kompjuter ne voli, sori.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 01. Siječanj. 2022, 07:22:06
Kome je do ozbiljnog rada u contestu utorkom, evo linka na IAC: http://www.ari.it/contest-vhf-up/iac/regolamento.html

Imaju plasman i za strance, a google translate može pomoći oko jezičnih problema.

POZZZ

PS - zanimljiva stvar, oni su za zaostale i nenapučene krajeve ustanovili nekakvu skalu bonus bodova kao poticaj za rezidente... nema tu pomoći, tu si di si, ili radi il'ne radi. Ionako se uvijek boriš samo protiv samog sebe di bio da bio.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5HZ - 01. Siječanj. 2022, 12:11:22
Moramo nešto što mi se sviđa i pohvaliti. Kalendar takmičenja je ODLIČAN. Čestitka autoru.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a1un - 01. Siječanj. 2022, 16:52:11
Po meni format qso bod penalizira udaljenije stanice. Ja mogu napravit bez puno muke 200 taljana koji rade u IACu u svakom periodu, netko iz JN95 tesko ce nakupit toliko qso a sa bodovima bi imao vece sanse

73 UN
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 01. Siječanj. 2022, 22:51:57
Pa di ste ekipa....
Ajme šta se skupilo postova na temu...
A di ste bili dok je grmilo?

A kad sam ja postavio upitnik o bodovima i što bi rekao Robi K. "preventabilno" govorio o množiteljima onda su se valjale baze na mikrovalce.

Evotigasada jedna veza = jedan bod, štaš boljeg množitelja, pa sad uživaj  ;D ;D ;D

Svejedno, svima želim uspješnu i bodovnu 2022.godinu.

 ;D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a2mi - 02. Siječanj. 2022, 15:24:41
Pozdrav natjecatelji
Za CAC natjecanje napravio sam novog robota...
Novost je da je moguće uploadati ADIF ili EDI log. Po meni je bolje EDI uz uvjet da ste sve podatke ispravno napisali u sam loger. Ako niste može se dopisati/ispraviti prilikom  samog uploada, dok za ADIF treba upisati.  To je zato što kod ADIF formata nema zaglavlja.
Robot je spreman za upload na server, no Marko mi još nije pripremio mjesto.
Nadam se da će to uraditi sutra. Ako ne, onda ću CAC robot pridružiti DAC robotu te će u utorak ujutro biti spreman za prijem logova navečer.
73 Miljenko 9a2mi
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5HZ - 02. Siječanj. 2022, 21:05:28
Uz robota i DXlog je dorađen s ovim našem CAC i može se preuzeti na http://dxlog.net/sw/#files%2Fdownload%2Fdevtest a uskoro i kao DXLog.net-2.5.28.msi
Sretno svima u CAC-u
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a2mi - 04. Siječanj. 2022, 16:18:56
Pozdrav
CAC robot je na serveru i radi.
Možete ga naći na linku: https://www.hamradio.hr/cac/index.php (https://www.hamradio.hr/cac/index.php) ili preko VHF CC robota link je do linka za DAC.
73 Miljenko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: IK6LMB Massimo - 05. Siječanj. 2022, 08:52:33
Dobro jutro svim OM 9A
Htio sam postaviti dva pitanja:
1) Je li CAC Contest otvoreno za sve ili je rezervirano za OM 9A?
2) mogu li razdoblja CAC-a obavljati različiti Lokatori?

--   u travnju počinje 2. VHF URI Contest
na mojoj web stranici: ik6lmb.altervista.org
postoji uredba i u veljači će biti objavljeni datumi četiri koraka za 2022. godinu
oprosti na prijevodu...
IK6LMB Max :)
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a5ay - 05. Siječanj. 2022, 18:25:10
Salve Max
Si e aperto per gli tuti,generale ci sonno 2 categorie stragnieri e 9a, entro queste 2 categorie ce HP e LP e naturalmente SO e MO. Non devi usare lo stesso locatore ogni volta.

73, Damir
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 05. Siječanj. 2022, 18:26:14
Dobro jutro svim OM 9A
Htio sam postaviti dva pitanja:
1) Je li CAC Contest otvoreno za sve ili je rezervirano za OM 9A?
2) mogu li razdoblja CAC-a obavljati različiti Lokatori?

--   u travnju počinje 2. VHF URI Contest
na mojoj web stranici: ik6lmb.altervista.org
postoji uredba i u veljači će biti objavljeni datumi četiri koraka za 2022. godinu
oprosti na prijevodu...
IK6LMB Max :)

Hello Max,

   thank You for your inquiry here. Changing the locator is allowed by periods, but not within one period due to the control performed by the contest robot. Attached are the Rules of this contest in English language, so please forward them to colleagues in your country. We already did it to Country managers.

73 de 9A5R, Željko
HRS VHF/UHF/Microwave manager

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Croatian Activity Contest (CAC) - Rules

Contest organizer

     The organizer of the contest is the Croatian Amateur Radio Association (HRS) with the aim of promoting the work and increase in activity on all allocated amateur radio frequencies from 50 MHz to 1.3 GHz.

Conditions for entrants

      All licensed radio amateurs with a valid license can participate in the contest.


Contest dates

- 144 mhz- every first Tuesday of the month

- 432 Mhz - every second Tuesday of the month

- 1.3 Ghz - every third Tuesday of the month

- 50 mhz - every second Thursday of the month

- 70 mhz - every third Thursday of the month


Contest times

- 18-22 UTC from November to March

- 17-21 UTC from April to October


Contest sections

Each frequency band has its own contest in 4 categories:

High power (above 100w)
Low power (up to 100w)
Foreign stations high power
Foreign stations low power
There are only two categories in the 1.3 GHz band (low power and low power foreign stations)

Overall score

The total result is the sum of all results from all periods made, and they are ranked in 4 categories:

Overall low power result - 9A stations
Overall high power result - 9A stations
The total result of foreign stations low power
The total result of foreign stations high power
Results from the 1.3 GHz band go into the low power category.

The result of an individual station also includes the results that the station works from the portable (/ P, / M, etc., ie if it does not work from the place entered in the license).


Exchange

RS(T) (exchange of actual reports is recommended) and QTH locator (6 digits). The ordinal number of the connection is not exchanged.

Duplicate links do not have to be deleted, but only marked with 0 points.

Types of emissions

Permitted types of emissions are CW, SSB and FM according to the existing band plan of the IARU Region 1. Contacts made by reflection from the Moon (EME), meteorites (MS), via satellites, transponders or repeaters, contacts made by digital modes (MGM), as well as cross-band contacts are not allowed.


KST chat

The use of KST chat within Ham spirits is allowed in contest. The Commission has the right to disqualify a station that violates the rules of conduct on KST chat.

Scoring

On all bands, each QSO is 1 point.
Each great QTH locator (jn76, jn86….) is a multiplier.
(Total score is the number of QSO's * number of locators)

              -  unique QSO's are added up to the result as Well.

Contest logs

Contest logs are kept in EDI or ADIF format, separately for each band. The name of the log should be: callsign.adi


Submission of contest logs

Contest logs for CAC should be submitted to the following addresses: -Contest: https://www.hamradio.hr/cac/index.php (https://www.hamradio.hr/cac/index.php)
 , Contest section. The deadline for submitting contest logs is no later than 5 days after the contest (period).


Log processing and publication of results

The Commission for VHF Contest is responsible for processing the results of individual periods. All participants have the right to a written appeal against the results to the contest committee within 8 days from the date of publication of unofficial results of a particular period (with the submission of a recording in MP3 format). Deductions, disqualifications and all possible disputes will be resolved in accordance with the General Rules of the HRS VHF Contests. All disputed details will be resolved by the VHF Commission. If the station is not satisfied with the decision of the VHF Commission, it can appeal to the Executive Board of the Croatian Amateur Radio Association within 3 days after the announcement of the decision.


Final results

The final results of the contest is obtained by calculating the points earned from all completed periods of the CAC contest on each band separately. The final placement of the contest will include all stations that participated in at least 3 (three) periods of the contest, separately Croatian stations and separately stations outside Croatia.


General placement

The general placement consists of the sum of points earned on all completed periods, separately Croatian stations and separately stations outside Croatia. The sum of the general order includes the periods and categoreis in which at least 2 stations from 9A participated. The results of the contest will be published on the HRS website: http://www.hrvhf.net.


Prizes

For the achieved placements in the final results, a diploma in digital form is obtained, and for the placements in the general order, plaquetes are awarded with the entered achieved points.HRS VHF/UHF/Microwave committee

Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 06. Siječanj. 2022, 15:47:26
Nemogu shvatiti. Pa zar moram opet ja?

Procitajte odgovor koji je tu, malo vise na engleskom.

U jednom periodu nije dozvoljeno mijenjati lokator. Toga nema u pravilima. U utorak sam radio iz jednog lokatora, danas cu iz drugog i sto? Tako necu slati dnevnik, bas me briga za log, ali onima koji su radili samnom, hoce li robot ponistiti veze?

Propagiranje rada na vhf/uhf/shf. Ali ne portabla. Radite na 1,3GHz iz podruma ako ste radili na 2m iz njega. Strasno
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A2M - 06. Siječanj. 2022, 16:00:23
Nemogu shvatiti. Pa zar moram opet ja?

Procitajte odgovor koji je tu, malo vise na engleskom.

U jednom periodu nije dozvoljeno mijenjati lokator. Toga nema u pravilima. U utorak sam radio iz jednog lokatora, danas cu iz drugog i sto? Tako necu slati dnevnik, bas me briga za log, ali onima koji su radili samnom, hoce li robot ponistiti veze?

Propagiranje rada na vhf/uhf/shf. Ali ne portabla. Radite na 1,3GHz iz podruma ako ste radili na 2m iz njega. Strasno

Očito da nisi dobro shvatio.

Promjena lokatora dopuštena je po periodima, ali ne unutar jednog perioda.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 06. Siječanj. 2022, 16:12:33
Nemogu shvatiti. Pa zar moram opet ja?

Procitajte odgovor koji je tu, malo vise na engleskom.

U jednom periodu nije dozvoljeno mijenjati lokator. Toga nema u pravilima. U utorak sam radio iz jednog lokatora, danas cu iz drugog i sto? Tako necu slati dnevnik, bas me briga za log, ali onima koji su radili samnom, hoce li robot ponistiti veze?

Propagiranje rada na vhf/uhf/shf. Ali ne portabla. Radite na 1,3GHz iz podruma ako ste radili na 2m iz njega. Strasno

Očito da nisi dobro shvatio.

Promjena lokatora dopuštena je po periodima, ali ne unutar jednog perioda.

Točno tako, prekjučer se 1. period na 144MHz mogao raditi iz lokatora JN75xx, a period na 50MHz  slijedeći četvrtak može biti rađen iz lokatora JN83xx. Godina je duga pa su i promjene lokatora moguće i česte.
Mislim da si krivo shvatio moj odgovor Maxu.

73 de 9A5R, Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 06. Siječanj. 2022, 16:35:20
Pisite pravila jasno i nedvosmisleno. I nemoj dodavati nesto sto u pravilima ne postoji. Nigdje se u pravilima ne spominje promjena lokatora. Po pravilima ja mogu, dozvoljeno mi je ako zelim primijeniti koliko god hocu lokatora. Sad radim iz jednog, za pola sata iz drugog.

Nevjerojatno ste naivni, da ne upotrijebim tezu rijec. Ne natjecem se. Ne saljem log. Obican sam radio amater koji se javi kome zeli i kad zeli. Smijem mijenjati lokator veceras, prvi cetvrtak u mjesecu koliko god puta hocu.

Ili, je band zablokiran za one koji se ne natjecu????? Javim se veceras nekom iz jednog lokatora, sjednem u auto, odvezem se javim drugom iz drugog, onda trecem iz treceg. To mi je kao radioamateru dozvoljeno. Sto mene briga za neki cac????

Mislim da je qv-ov prijedlog naziva bolji
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a2mi - 06. Siječanj. 2022, 18:04:58
9a3iv
Može jedno pitanje?
Što bi se postiglo time da stanica može mijenjati lokator u natjecanju?
Miljenko 9a2mi
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 06. Siječanj. 2022, 19:07:05
Nazolost, moram priznati sam sebi da sam glup. Citate moje postove a ne shvacate. Ocito da neznam objasniti

NE TAKMICIM SE. Samo se javim nekome koga cujem. Izmjenimo rs ili rst, lokator i ime. Standardna radio amaterska veza.

E, sad, da mi netko objasni zasto JA nesmijem mijenjati lokator. Svakih pola sata ako hocu.

Kako ce reagirati robot kad pet postaja koje su me odradile vidi da sam svakoj dao drukciji lokator. A ja to smijem jer se NE TAKMICIM.

Hoce li mi netko zabraniti raditi na opsegu kad i kako ja hocu i zelim??????

Sto mene briga za neko glupo takmicenje?

Sto mene briga ako su propozicije napisane kako jesu????

U propozicijama ne pise da je zabranjeno mijenjati lokator. Toliko o iskustvu i znanju onih koji su pisali propozicije.

Zasto svi predpostavljaju da svatko tko se javi mora se i takmiciti???

Dosta sam pisao. Ako niste jos shvatili, zao mi je

Ima pravo 4qv. Predlozio je izvrsno ime
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 06. Siječanj. 2022, 22:07:23
Pozdrav,

Već smo pretresali te teme, tako da odgovor postoji.
Svima koji su te radili u natjecanju a imaju različite lokatore u logovima ta veza će se njima poništiti.
Da li je to ispravno - nije..
Da li je to robotu praktično - je  ;D
Da li će se ta veza priznavati ako natjecatelj uz svoj log pošalje i audio zapis takmičenja, prema dosadašnjoj praksi natjecateljske komisije koja je šarolika, vjerojatno te snimke neće nitko preslušati pa ako baš natjecatelj zapne možda mu se i priznaju bodovi ali tu zadnju ima natjecateljska komisija... koja u puno slučajeva nije ispravno postupila.

Da se opet vratimo na ROVER kategoriju koja je bila izglasana na IARU R1 konferenciji ali nikada nije stavljena u primjenu jer savezima nije bilo jednostvno prilagoditi robota za tu kategoriju pa da bi riješili problem, ukinuta je ROVER kategorija koja nije nikad ni bila uvrštena u pravila.
Za ovo nema drugog adekvatnog izraza nego IDIOTIZAM.
Kao da to nisu znali kad su glasali za primjenu ROVER kategorije...
Možda je to bila ona godina, kad su susjedi Slovenci glasali za nas?  ;D ;D ;D
U USA je ROVER kategorija sasvim normalna stvar, ali kad nas u EU to ne funkcionira???
Meni bi ta kategorija bila zanimljiva..

9A4QuVac
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a6c - 07. Siječanj. 2022, 07:58:25
Naravno da bi ti bila, kad u 10 km imaš bezbeli 4-5 lokatora ;)

Ne znam kako funkcioniranju UKV natjecanja u USA, koliko se sjećam nemaju ista pravila kao IARU R1, tj qrb i slično, ali dozvoljavam da griješim.

Kad malo razmislim, i kod mene su na puškomet 4 lokatora...rover bi mogao biti, ali fali mi LAND ROVER pa može samo softcore varijanta :D

A kako robota ukrcati u rover, to ne znam, ali ne mogu vjerovati da je to 2022 godine neizvedivo, a ispalimo raketu u svemir kad nam padne na pamet.

OK, možda ne 9A rocket, ali nije ni robotizam baš rocket science...Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 07. Siječanj. 2022, 09:21:10
1.4. Stations may be worked for credit only once per band from any given grid square, regardless of mode. This does not prohibit working a station from more than one grid square with the same call sign (such as a Rover).
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 07. Siječanj. 2022, 13:46:12
Ocito je da se nitko iz struktura HRS-ane zeli stvarno primiti posla.

Umjesto da se kaze, da, i redu, propustili smo, nismo napravili, dopunit cemo pravila, suti se. Losa su, nepotpuna, sredit cemo to kroz koji dan. Dajte svoje primjedbe.

HRS je godinama nesto cemu se ja jako cudim. Uvijek poznajem osobno neke ljude i svi oni koje poznajem su dobri, entuzijasti, vrijedni, pametni. Ali kad se priblize HRS-u umjesto da se sve i svako umnozi desava se obrnuto. Sve se dijeli. Svi su odjednom postali suprotnost sebe.

Pouka: izbjegavati HRS sto vise. Lose djeluje. Ako nista drugo ne pomaze, pobjeci u brda.

Tako cu i ja, nakon 45 godina prestati biti clan HRS. Dovoljno je bilo. I preporucam svakome da za ovu godinu ne plati clanarinu. Da HRS ostane bez clanova. Hm, klubovi su clanovi, a ne pojedinci. Problem. Fino su si to sredili.

Isto kao sto su sredili da smo svi cb-asi. Pogledajte zakon, radio amateri vise ne postoje. Ali postoje CB radio amateri.

Nikad nisam bio i nikad necu biti cb-as. To je nama nas HRS dao.

Takmicenja? Ne takmicim se godinama. Rafim samo ono i onog tko me interesira. Akone sudjelujem u takmicenju, slobodan sam raditi sto zelim. Ne ogranicavaju me  nekakva glupa pravila, roboti, komisije. Ogranicavaju me samo pravila koja je donio netko drugi a ne HRS.

QSL biro? Da, malo mi zao zbog njega.

Dok je HRS takav kakav je, ne zelim biti njegov clan. Nevoljkost da se pravila aktivitija poprave najnoviji je razlog da odem iz HRS. Jedna jako dobra ideja unistena u samom pocetku.

Ima nacina da se vratim u HRS. Predlazem 4QV za predsjednika. Neka on odabere ekipu s kojom ce raditi. To je jedini, ali jedini nacin da prestanu i da se promptno i energicno rjesavaju problemi.
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9a4qv - 07. Siječanj. 2022, 16:08:10
Eeeee nema tog "4QV" koji će riješiti sve probleme radioamatera u Hrvata....taj se još nije rodio a neće se ni uprizoriti kako stvari stoje.

Biti predsjednik nekog saveza, pogotovo HRS-a je jako nezahvalna obveza i teški sadomazohizam. Dobrovoljno unaprijed prihvaćaš pljuvačinu i hrpu g..ana, takva je to nazovimo funkcija.
Ja se uvijek divim svima koji se dobrovoljno jave na bilo koju funkciju, jer svi znamo kako to završi na kraju priče.

Da jedna takva udruga tipa HRS bila uspješna, na zadovoljstvo većine članova onda to mora biti drukčije posloženo. Predsjednik i tajnica moraju biti profesionalci, oću reći na stalnoj plaći od cca 12.000 kn neto.
Predsjednica/ik mora biti istinski radioamater koji voli ovaj hobi i koji je prošao sve, od lemilice pa do ARG-a i nazad. Tajnica/ik trebali bi biti istinski radioamater i menadžer (ne qsl menadžer ;D) u jednoj osobi.

Takva kombinacija mogla bi dovesti da Savez ne mora ovisiti o tome koliko će mu HZTK-a kapnuti kunica na godinu nego bi se iz vlastitih sredstava mogao financirati uz potporu države.

Primjer koji funkcionira u HRS-u su kampovi za mlade. Interes za takav rad sa mladima postoji, kod roditelja ali i kod mladih. Znam da se kod Korada u Višnjanu guraju svake godine i da svi ne stignu jer nema toliko kapaciteta.

Zar HRS ne može preslikati kampove tipa Zvjezdano selo na cjelogodišnje projekte?
Zar HRS ne može iskopirati primjer srednje škole Ruđer?
Zar se ne može osmisliti dobar prgram recimo programiranja, robotike, izrade i puštanje balona, upravljanja i izrade dronova, praćenje satelita ili čak izrade satelita kroz cjelogodišnji program i to naplatiti roditeljima.
Želiš da ti dijete nauči i usvoji neka znanja do kojih ne  može doći u redovnom obrazovanju a na tržištu su tržena onda ćeš to kao roditelj i platiti. Netko plati trenera tenisa, netko plivanja, netko nogometa, a netko će valjda platiti da mu dijete nauči logočno riješavati probleme, programirati u pytonu ili izraditi balon te ga pratiti u njegovom letu oko svijeta.

Dakle, djece ima, škole postoje, novaca kod roditelja ima, tržište radne snage koje vapi za IT/Telecom radnicima je nikad bolje....
Jedino što nema je netko tko će tu djecu naučiti osnovama i usmjeriti ih ili prpremiti za rad u takvom okruženju već završetkom srednje škole.
Pa ne trebaju svi ići na fakultet.... studirati mogu i kasnije kad se osamostale na svoj račun a ne na račun roditelja.

Za takve programe treba ti ekipa koja 8 sati dnevno radi na tome a ne ekipa volontera sa par kampova na godinu....

P.S. Ne biti član HRS-a ne boli, vjeruj mi  ;D
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A3IV - 07. Siječanj. 2022, 18:12:16
Koji je problem da se pravila dorade? Ali, da se to napravi treba imati j..a a ne ego. Treba priznati, propust, pogresku. Sve si mislim da toga nece biti.

Aktiviti je zamisljen sa idejom da se jave svi pa dam im pređe u naviku upaliti stanicu svaki dan i odraditi koju vezu fm, ssb, cw. Izvrsna ideja.

Pravila aktivitija moraju biti takva da dopustaju svakome da radi sto i kako zeli a da takmicari ne budu kaznjeni zbog tog. Jednostavno

Radio amaterizam je hobi, zadovoljstvo. Nije zivot. Ali, ocito je da je nekima zivot. Neshvatljivo im je da se netko ne zeli takmiciti. Da ne skuplja dxcc, polja, sote, dvorce, parkove, otoke......

Svatko se bavi onime sto i kako zeli. Aktiviti bi trebao okupiti sve da se sa voljom i zadovoljstvom jave. Meni nije vise. Izbrisao sam ga sa svojeg popisa aktivnosti.

Dosta sam pisao o ovoj temi. I previse. Neka netko drugi nastavi

73 svima, ne samo njima
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5HZ - 07. Siječanj. 2022, 19:27:46
Nešto drugo a u vezi CAC. Nova inačica DXLoga verzija 2.5.28 je na raspolaganju. U njoj je CAC. Naravno koga to zanima može je skinuti na http://dxlog.net/sw/
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A5R - 07. Siječanj. 2022, 19:45:15
Nešto drugo a u vezi CAC. Nova inačica DXLoga verzija 2.5.28 je na raspolaganju. U njoj je CAC. Naravno koga to zanima može je skinuti na http://dxlog.net/sw/

Hvala Zlatko,
 :D

73 de 9A5R, Željko
Naslov: Odg: Pravila UKV natjecanja za 2021. godinu
Autor: 9A6NDZ - 07. Siječanj. 2022, 20:13:13
Napravite jedan kontest u kojem će nagrade biti u novčanim iznosima (Jackpot kontest). Tko se želi takmičiti neka plati kotizaciju. Klubske oznake 2000kn, pojedinci cca od 300-500kn. Nagrade dijelite prema kategorijama: prva nagrada 50% uplata, druga nagrada 30% i treća 20%. Što se više ljudi takmiči to je veća mogućnost nagrade. 2 tjedna prije takmičenja uplate moraju biti odrađene i robot složiti da kontrolira samo te znakove koji su platili te njih stavlja u plasman, a ostale kao obične pomočnike natjecateljima  :D Radi se 72 sata bez prestanka pa tko izdrži pričati će kako je bilo. ;D ;D ;D ;D ;D