hrvhf.net

Ostalo => Repetitori => Autor teme: 9A2M - 02. Lipanj. 2020, 14:45:07

Naslov: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A2M - 02. Lipanj. 2020, 14:45:07
Pozdrav,

Prenosim post od Zorana/9A6NDZ koji je objavljen na HRS forumu:

Večeras u 21h pogledajte snimku predavanja našeg kolege Igor Videc - 9A6NVI koje je održano u petak 29.05.2020 u organizaciji RK "Nikola Tesla" Petrinja. Tema predavanja je DMR (Digital Mobile Radio). Snimka će biti puštena na našem live streamu (link ispod teksta). Trajanje predavanja 1h.
Organizator: RK Nikola Tesla Petrinja
Predavač: Igor Videc - 9A6NVI
Snimatelj i montažer: Zoran Dedić - 9A6NDZ
https://www.youtube.com/watch?v=JuJQQOi9pKM
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A6NDZ - 03. Lipanj. 2020, 08:05:46
Za sve koji nisu stigli pogledati u prilogu je link za video. 73
https://www.youtube.com/watch?v=1fzxn7idIHM
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A5TD - 07. Lipanj. 2020, 20:25:36
Mogu li ja biti crna ovca koja misli drugacije sve dok me netko ne uvjeri u suprotno???  DMR u odnosu na Analogiju u HAM pogledu je PUSIONA ! Mozda to nitko ne zeli reci jasno i glasno ali ja to mogu i rado bih cuo argumente koji to oprvgavaju, previse godina sam u tom podrucju i znam razlikovati AMATERSKE potrebe od potrebe PROFESIONALNIH sluzbi. Teorija je jedno ali praksa je nesto sasvim drugo, ove price sa degradacijama na rubnim nivoima u prakticnoj verziji zvuce ovako " ako si na rubu signala koji je odredio neki pristavi programer pisuci codec u pravilu ne prolazis i nemas komunikaciju dok radio amatersko uho u analogji moze odraditi vezu! Krenemo li samo od jednostavnosti koristenja bespotrebno je trosenje vremena i rijeci na prednosti analogije, kupim stanicu u trgovini , ubacim frekvencije + CTCSS i radim gdje zelim i kako zelim. Ako kupim DMR kutiju bez kljuceva i odobrenja prisutpa u mrezu mogu samo gledati u stanicu , da stvar bude gora kompletna 9A DMR mreza ovisi o dobroj volji nekog Sysopa koji moze selektirati korisnike prema svom raspolozenju. Bajke o ekonomicnom trosenju resursa i koristenju 4 kanala u 25 KHz na podrucju gdje ima vise repetitora nego radioamatera na VHF-UHF-u su zanimljive, no koliko su stvarno iskoristive lako je izracunati. Na zalost globalno se tezi cilju da SVA komunikacja na planeti mora biti pod kontorlom i da se u datom trenutku moze kontrolirati, zapravo ugasiti. Analogija se ne uklapa u tu pricu i zato treba nestati iz upotrebe, mozda zvuci kao luda teorija zavjere ali svaka mreza koja moze uciniti X-uredjaja neupotrebljivim u istom trenutku NIJE dobra za radioamaterizam, pa ni za narod opcenito.   
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A2HM - 07. Lipanj. 2020, 21:03:48
Damire frende o tome smo ti i ja diskutirali davnih godina u Kraljevici kad se pojavio DStar ako se sjećaš!
Svaki Digital Voice je pušiona u hamradiju po mome mišljenju!
LP
K
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9a4qv - 08. Lipanj. 2020, 08:39:58
Priča je u biti kao i kovanica, pismo/glava.

Sa jedne strane imamo činjenicu da je trenutno za amaterske komunikacije na VHF i UHF području najprikladniji uskopojasni FM način rada. To je zato jer se naš service naziva amaterski a ne profesionalni, a tako i funcionira, amaterskim pristupom.

Zašto se onda želi približiti profesionalnim radijskim službama, to je legalno pitanje.
Odgovor leži u tome da amateri u biti istražuju kako bi koristili bolje i kvalitetnije, kako uređaje tako i modulacije.
Tako su u praksi i došli do FM-a. Nekad se koristio AM i na VHF-u ali eto, zaključilo se da je praktičnije preći na FM, kojeg su usput već tada koristile tzv.profesionalne službe.
Naravno, nije ni FM bullet proof, primjer je avijacija gdje se dan danas koristi AM način rada na VHF-u za što postoji određen razlog, a i kod profesionalnih službi postoji pristup: ne popravljaj ono što dobro radi.

Radioamateri koriste mnoštvo modulacija i vrsta rada.
Ako ostanemo samo na VHF-u i UHF-u onda recimo:
Austrijanci rade na LTE (tzv 4G)
Francuzi evo gledam razvijaju TETRA sustav za amatere, tj. koriste postojeće Motorola TETRA terminale.
DMR se raširio kao standard po svijetu.
Yaesu C4FM baš i nema nešto pristaša.
Icomov D-star se takošer napušta.
DV (svi mogući standardi) baš i nisu zaživjeli na VHF i UP.
Matjažev NBP također nije zaživio osim u Sloveniji, a odličan je protokol, koji je baš smišljen logički za radioamatere i našu konfiguraciju terena.
LoRa se također koristi u amterske svrhe na VHFu i up itd itd.

Slažem se da bi za naše amaterske potrebe više nego dostatno bilo riješiti FM repetitore na VHF i UHF-u sa dodatnim APRS-om.

Kako su postojeći DMR repetitori kod nas većinom privatne inicijative koja pokrivaju manja područja, onda držim da je takav način experimentiranja dobrodošao.
HRS se uključio u tu inicijitavu, također, jer ako vidiš da nešto ljude zanima onda treba to podržati.
Nadasve, DMR je postao popularan jer je oprema cijenom pristupačne, redovito podržava i FM vrstu rada, tako da se uvijek možeš vratiti "starom FM-u" ako DMR ne radi.

Moj zaključak je da treba experimentirati sa novim tehnologijama, pa će se onda iskristalizirati što je najbolje za nas radioamatere.

Inače, sa ovih nekoliko lokacije moguće je riješiti kompletnu komunikaciju na VHF-u na pofručju 9A:

PSUNJ
SLJEME
UČKA
VELEBITSKA PLJEŠIVICA
UGLJAN
BIOKOVO
SRĐ

QV
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A2B - 08. Lipanj. 2020, 20:44:50
Koliko se meni cini, C4FM je najbolji izbor za one koji bas zele DV, a i Yaesu se pobrinuo da cijene stanica nisu velike. Najbolje se ponasa u radioamaterskoj primjeni i najfleksibilniji je.
U autu imam FTM-400, kostala me polovna 300Eur s ekstra mikrofonom MH-85.
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A2M - 08. Lipanj. 2020, 23:17:18
Borise, džaba ti uređaj koji imaš ako se C4FM napušta i skoro ga je u potpunosti kao i ostale digitalne mobilne načine rada pregazio DMR. Povući ću analogiju sa video rekorderima. Tamo 80-ih ja sam iz Njemačke nabavio model Video 2000 koji je proizvodio Grundig u suradnji sa Philips-om. Stigao mi je sa hrpom video kaseta sa švedskim filmovima  ;D (9A5R/Željko sjećaš li se?). Bio je zastupljen uglavnom na europskom tržištu. Postojala su još dva prozvođača, a to su JVC koji je stvorio Betamax i Sony koji je stvorio VHS. Spletom okolnosti (kao i kod mobile radio standarda) tržišnu utakmicu za kućne uređaje je dobio VHS. I prve videoteke koje su se otvorile imale su naravno samo VHS kasete. Na moju nesreću, jer moj Video 2000 uređaj nije podržavao taj standard i bio je samo za smeće. Betamax je zaživio u profesionalne svrhe i koristile su ga TV postaje. Kada se danas usporede ova tri standarda, svo se slažu da je Video 2000 bio daleko sofisticiraniji, kvalitetniji i profesionalniji standard od ova dva koja su ga pojela.

Ali da se vratimo na temu koju je Damir pokrenuo, jer si ti Borise otišao u offtopic a povukao si i mene. Dakle Damir je elaborirao usporedbu FM-a i digitalije a ti si odgovorio sa usporedbom digitalnih mobilnih vrsta rada.

Potpisujem sve ovo što je napisao Adam a sa Damirom se slažem samo u jednom argumentu. Da je običan FM puno efikasniji od bilo koje vrste digitalija ali uz razliku što ne pruža toliko mogućnosti kao DMR. Voice calls i to je to! "Šušti", S-metar ne pokazuje ništa, ali ipak uho čuje i komunikacija se odvija. DMR je već oko signala -110dBm ili S4 neupotrebljiv jer jednostavno dolazi do brljanja a onda do nestanka signala. Potpuno isto kao kod DVB-T signala. Pa evo pitanje za Damira, zašto je onda implementiran DVB-T ako je i ATV dobro radio?
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A2B - 09. Lipanj. 2020, 06:47:17
I CW je puno efikasniji od SSBa i FMa, no ljudi to i dalje koriste jer tako zele. Koriste i PSK i RTTY i cijelu plejadu digitalnih vrsti rada, niti jedna nije izumrla.
C4FM je daleko prikladnija i jednostavnija opcija za radioamatersku upotrebu i uopce ne vidim njeno posustajanje, cak naprotiv.
No dobro, posto se vama nekima ne smije spomeniti nista osim DMRa, povuci cu se iz diskusije.
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A2M - 09. Lipanj. 2020, 11:28:45
Borise, ja opet ponavljam da je DMR pokorio C4FM na globalnoj razini. I ne kažem da C4FM nije efikasniji od DMR-a. Ali zar bi mi sada u 9A trebali forsirati nešto što svi drugi odbacuju pa proći kao sa D-STAR-om?
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A2B - 09. Lipanj. 2020, 18:35:07
Nitko nije odbacio C4FM, pogledaj koliko ima Yaesuovih repetitora na bandu i koje modulacije ima svaki novi Yaesuov uređaj. Perspektiva nije u vasoj iskljucivosti, vec u digitalnim repetitorima koji žvaču sve DV standarde. Pogledaj softver za digitalije, nema niti jednog novog koji forsira samo jednu vrstu rada. No, tko sam ja da o tome trkeljam, jebe se meni, najmanje sam na repetitorima. 😁
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9a7kxp - 09. Lipanj. 2020, 20:07:27
Borise, ja opet ponavljam da je DMR pokorio C4FM na globalnoj razini. I ne kažem da C4FM nije efikasniji od DMR-a. Ali zar bi mi sada u 9A trebali forsirati nešto što svi drugi odbacuju pa proći kao sa D-STAR-om?Vrijeme će pokazati tko je koga pokorio,za sada c4fm živi svoj amaterski život.


Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A3IV - 09. Lipanj. 2020, 20:12:11
Upisite u google dk3ml. Pokazat ce se repeater map. Evropa. Za svaki repetitor imaju podaci. Ako ih pogledate, vidjet cete da je vecina repetitora digitalna. Ima i d star i dmr i c4fm repetitora.

Mozemo mi pricati da je ovo bolje od onog ali, kao sto je netko tu rekao u vezi videa. Na kraju je vhs preuzeo trziste makar nije najbolji. Isto to ce se desiti i kod nas. Tko ce na kraju biti pobjednik, vidjet cemo.

Ako se mene pita koja je modulacija najbolja, ja cu reci analogna. Zasto da odem na digitaliju? Zato da mogu pricati sa nekim u australiji? Ili u splitu? Niti ja imam interes za njih a niti oni za mene. Tako da jedina prednost koju ima digitalni repetitor prema analognom, spoj na internet, meni ne treba i ne interesira me. Da cijela digitalna mreza padne i nikad se vise ne obnovi nebi brinuo o tome ni sekundu.

Ono sto se pitam, 4qv je napisao na koje pozicije staviti repetitore da se pokrije hrvatska. Da si uvijek u dometu bar jednog. Ne koristim repetitore ali netko treba brinuti o tome. Zasto te tocke nisu postavljene, odrzavane, sređene?

Slovenci imaju R2. Perfektno radi. Sa 85km i 5W iz vokca ga okidam. Zasto nasi repetitori nisu takvi? A imamo strucnjake koji znaju to rijesiti. Mozda da se pita Peru, 6A sto napraviti?
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A5TD - 10. Lipanj. 2020, 20:48:24
......
Pa evo pitanje za Damira, zašto je onda implementiran DVB-T ako je i ATV dobro radio?

Eh..bas si me UBO pod rebra :-)

Mrazim davati diplomatske odgovore ali ponekad se mora i to!  Da pojdenostavnimo maximalno ?

1. Analogija je dosla do svog tehnoloskog vrhunca , govorimo o TV namjeni, i na postojecoj platformi se vise nije mogao zavrtiti nikakav BUSINESS, svi su kupili sve sto im treba i nema vise okretanja love. No   troskovi emitiranja su prilicno visoki jer svaki kanal treba svoj odasiljac od XX-KW, to naravno povlaci skupe antenske instalacije, skupo odrzavanje, skupo hladjenje prostora i opreme i tako nekoliko puta, a sve SKUPO, SKUPO, SKUPO ! Danasnja ekonomija NE trpi RASIPNIKE pa je sve sto sljedi po pitanju digitalizacije zapravo jedino logicno!


2. Samo da ne bi bilo zabune po pitanju DVBT-a ili bolje receno digitalizacije TV sadrzaja, mozda mnogi to ne znaju ali PRIMARNI CILJ  digitalizacije medijskih sadrzaja je proizasao iz potrebe radi jednostavnije pohrane i manipulacije materijala te naravno najbitnije: Analize gledanosti, stvarenje profila konzumentata i konacnom mogucnoscu ciljanog marketinga prema navikama potrosaca. IPTV tehnologija je omogucila upravo sve navedeno pa su neka rjesenja jednostavno iskoristena za emitiranje digitalnih signala kroz Eter. Emitiranje je postalo jeftinije i sa istom kolicinom energije se trenutno moze u jednom multiplexu emitirati vise od 8 kanala.

HD-4K-8K rezolucije su bile nezamislive bez kvalitetnih codeca i digitalnog prenosa, dodatni sadrzaji su takodjer bili nezamislivi u analogiji, osim TeleTexta..

Neka III-a faze digitalizacije je "ON LINE MOD" za svakog korisnika iz vec navedenih razloga, znaci da bi mogao pristupiti sadrzaju morat ces biti REGISTRIRAN, za pocetak ce to biti tvoja IP adresa a u kasnijoj fazi jos i tvoja kreditna kartica. Nove tehnologije 5G, 6G ili nesto jace ce u potpunosti ugasiti posebne sustave za jednosmjerno emitiranje radio i TV programa u Eter!
 
Znam da zvucim "lucidno" no radioamateri nikada nisu bili bas "straight" u svom pogledu na svijet.  Sve se na kraju vraca u Teslino doba,  nije vazan onaj tko je izmislio el.struju , nego onaj tko je izmislio BROJILO da se ista moze NAPLATITI !!!

Sigurno nisi ocekivao takav odgovor :-))))
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A3WP - 24. Rujan. 2021, 09:06:42
9A0DZA ?
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A2M - 24. Rujan. 2021, 17:28:49
QRT je od 16.07. OIV ekipa ga je demontirala jer HRS nije to organizirao a smetalo je njima za radove.
Da bi ponovno proradio trebaju tri stvari:

1. Kabel dužine cca. 70m
2. Novac ili sponzor za kupnju kabela (oko 700 eura)
3. Dragovoljac koji će otići odraditi posao


73 de 9A2M, Hrvoje
Naslov: Odg: DMR repetitori u 9A
Autor: 9A3WP - 25. Rujan. 2021, 08:48:44
Pozdrav Hrvoje,
hvala ti lijepo na obavijesti.