hrvhf.net

Ostalo => UKV tehnika => Autor teme: 9A1Z - 05. Veljača. 2017, 17:40:05

Naslov: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 05. Veljača. 2017, 17:40:05
Kao da nije dosta svega što zvrnda po gradu pojavili su se i novi nezgodni izvor smetnji. Beskontaktni punjači su osobito nezgodni  jer po svojoj definiciji  rade na daljinu koliko got ta daljina bila mala. Ujedno namjena je prijenos snage.
 Jedan takav se nesmotreno pojavio i u mojoj kući. Nakon što je bilo očito da uređaj smeta na FM radio odlučio sam ga malo pregledati iz bliza. Bez proučavanja kako radi već samo s aspekta smetnji. Prvo procjena snage:input uređaja je 10 W ( 2A na 5V). Kolika je efikasnost samog uređaja nigdje  nisam uspio naći podatak no vrlo je vjerojatno da se veći dio snage pretvara u elektromagnetsko polje.    Mjerenje je obavljeno s  jednostavnim žičanim  loop-om  na sondama osciloskopa. Isti je maksimalno približen  uređaju.  Signal je pravokutni  frekvencije 131 do 150 kHz. Uređaj ima dva osnovna moda: kada je na uređaju mobitel i kada nije. Na žalost UREĐAJ EMITIRA I KADA MOBITEL NIJE NA NJEMU  samo što je period emitiranja oko 1 sekunde pa se onda ugasi  na sekundu . Kada se na uređaj stavi mobitel onda je signal prisutan cijelo vrijeme. Frekvencija se  mijenja od nekih 131 do oko 150 kHz. Smetnje su očite do 30 MHz a čuju se i do puno više frekvencije.
Na slikama: sam uređaj; spektar signala  i oblik signala. .
Ako se mobitel malo odmiče od ležišta na koje se  naslanja ( ali ne predaleko , tako da ostaje u modu za punjenje) signal se povećava za do 15 dB. Iz svega proizlaze slijedeći zaključci.  Iako je uređaj zgodan za komociju bolje ga je u blizini PPS- a ( pogotovo KV) zaobilaziti. Ako se već mora koristiti isključiti ga iz struje kada ne puni. Kada puni izvaditi mobitel iz navlake tako da je što bliže punjaču. To je lako je ako je uređaj u vlastitoj kući . Puno je teže kada nije. Npr. ja u  susjedstvu imam   izuzetno jaki izvor smetnji koji natjeravam već 2 mjeseca. Gašenjem struje došli smo do osigurača čijim prekidanjem smetnja nestaje no nitko ne zna što se sve napaja iz njega..sve u svemu  saga se nastavlja. Želim svima što bolji odnos S/N na svim bandovima i u svim smjerovima.  1z
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: AD6IW - 05. Veljača. 2017, 22:15:00
Luci, manje vise za QRM na FM, ali mozda uskoro ustanovis da patis od nesanice  :) GL
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 06. Veljača. 2017, 06:31:28
Goran , tko zna  kak to djeluje na moždane valove. Sve u svemu sva ta radio juha u koju smo uronjeni sigurno nekak djeluje. A neki to imaju na poslu na stolu i isti takav doma kraj kreveta  :o
Osobito su nezgodne pojave tipa off on.Evo i slike samog uređaja,  a tu je  i link na mali film iz  kojeg se vidi kak to djeluje dok NE RADI!

 Poz.   1z


https://youtu.be/4X0SLWlsnxU (https://youtu.be/4X0SLWlsnxU)
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 08. Veljača. 2017, 10:00:23
I dalje smo na tragu smetnji..

Konačno je malo zatoplilo dovoljno za spustiti se u garažu.

Takoje nastala "slonovsko uho" TV log periodic antena na tragu http://www.schwarzbeck.de/en/antennas/hybrid-antenna.html (http://www.schwarzbeck.de/en/antennas/hybrid-antenna.html).

Svrha je pojačati uši SA. Originalna  jeftina TV antena je uz male preinake dobila   par elemenata  gore i  par elemenata dole. Originalno 600 do 1000 MHz s adaptacijom 100 do 1200 MHz. Tvornička antena s gornjeg linka je puno finiji instrument  ali je  ipak  veća:  konični dipol je  rezonantan na 80 MHz,  moj je na oko 200.  Toliko je bilo  Al trake   u furdi :)      Glavno da stane u sobu. Kad zatopli slijedi mjerenje gaina. Referenta antena je  Create Log-Periodic CLP5130-1N ( Tnx to Nikola Orač 9A4QI).   Za borbu protiv smetnji se treba naoružati    ;)
 Da .. na vrh bi još mogla doći na štampanoj pločici  printana log periodic antena za 1,5  do  4G. Ima netko dobar izvor? 
 1z

Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A5TD - 09. Veljača. 2017, 20:52:11
Luci, na kojoj udaljenosti  je bio spektralac kada si mjerio ovo cudo za punjenje ? Malo mi je sumnjiv ovaj spektrogram, vise lici na overdrive ulaznog dijela nego da bi moglo biti relevantno mjerenje.  

Ovo u prilogu je mjereno na cca 50 cm od metalnog rack ormara FM radio-difuznog TX-a 1KW i na udaljenosti od 300m je CEPILO ulaz bazne GSM stanice,  da bude bolje sve je unutar prostorije koja ima drvena vrata...ali ocito dovoljno da curi vise nego sto treba.

Ti imas daleko jace signale po cijelom spektru do 2 GHz, takav proizvod se ne bi mogao naci na trzistu ni pod razno, osim ako nije nesto debelo PROLUPALO pa sada imas vrhunski JAMMER - wide band !
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 10. Veljača. 2017, 10:36:40
Bok,   mjerio sam tako da je jednostavan žičani loop obuhvatio uređaj. No moraš znati da je to uređaj koji je namjenjen da zrači tj. to je otvoreni rezonatni krug u kojem sam ja to mjerio. I da , nažalost to zrači. A i polje je  jako jer je udaljnost  zapravo ništa , nula. U međuvremenu sam malo pogledao  na webu kako to radi: titrajni se krug upravlja pravokutnim signalom tako da se MOS fetovima prekida izmjenično napon napajanja kao da se radi o nekom motoru. Kada bi se titrajni krug napajao sinusoidalnim signalom smetnji bi bilo puno manje i to samo na osnovnoj frekvenciji.  Na webu je moguće je kupiti samo zavojnice ili čak i gotove OEM  uređaje : posebno prijemnik i predajnik sve gotovoi za ugradnju pa se zainteresirani mogu poigrati sa igračkom zvanom beskontaktno napajanje. No ta opća dostupnost vjerojatno znači i više zvrndalica oko nas  . 1z

P.S.  nisam do sada ni radio apsolutna mjerenja polja te bi trebao vjerojatno kalibrirane sonde i antene.  Tu bi mi dobro došla pomoć , a trebam i fileove sa limitima za razne standarde.
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A5TD - 10. Veljača. 2017, 12:28:32
Ludilo.... no krenimo redom.

Posto teoretski imas signale po cijelom spektru u ovom provm mjerenju bilo bi dobro da se udaljis barem 5 metara od te sprave i spojis neku od antena koje imas , mozes i neku logaritamsku za TV ona je i tako WB ali od 500-1GHz posluzit ce svrsi, sada zanemarimo 75 Ohma koje ima. Probaj mjeriti u H/V polarizacijama pa da vidimo razliku.

II. Sto se tice mjerenja polja tu postoje NORME koje opisuju sve, udaljenosti, visine, antene, vlaznost, temperature.... procedure itd..itd... uglavnom jako skupa igra, pristup normama se po obicaju naplacuje kao suho zlato ali za nase potrebe to nema smisla. Na stranicama Hakoma imas dostupne pravilnike o dozvoljenim zracenjima za pojedine frek.pojaseve i tamo mozes naci na koju EN-ETSI-XXX normu se pozivaju .... 

III. Danas je eter toliko prljav da vise nema ozbiljnog mjerenja bez pojasnih filtera , doduse danasnji spektralci su se spustili sa NF na > -150 dBm i pored Megapower DDS-va u njima nista bez mahnike na ulazu.... Goran bi tu sigurno mogao dodati jos zanimljivih detalja jer su njemu dostupne sprave koje ce biti na trazistu za tek za koju godinu !!!!
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 13. Veljača. 2017, 05:57:44
Thanks, samo brzinski .. hvala na smjernicama.. probati ću iz malo veće daljine.


1z
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: AD6IW - 13. Veljača. 2017, 06:51:12
Damir, PIM ( passive Intermodulation) je buzz word. Mogu zamisliti kako rade kineski konektori. Ti bi mogao napisati knjigu na tu temu, prije nego ostanes bez kose  :) Luci,
ima li taj  "jammer" kakvu EMC ili EC naljepnicu, ili je originalni BY crap ?
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A5TD - 13. Veljača. 2017, 20:27:41
Damir, PIM ( passive Intermodulation) je buzz word. Mogu zamisliti kako rade kineski konektori. Ti bi mogao napisati knjigu na tu temu, prije nego ostanes bez kose  :)  ?

Hahahhahah...dobra.....!!!!

Na srecu davno sam odlucio da NE riskiram sa konektorima made in China, a da ne govorimo o elektrolitima ili Fake poluvodicima. Problem nastaje kada uslugu sa vrhunskom robom nudis u okruženju gdje ostali nude ovo drugo pa budeš tri puta skuplji za isti posao...tada nastaje " PIM " problem koji bih ja rijesio sa Napalmom !!!
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 14. Veljača. 2017, 12:01:22
Goran, već je kosa polako sijeda , radio ne radio.. vrijeme ide   ;)
Punjač je izgleda original   made in Vietnam  , nema CE ima neke druge čudne oznake.  Nije baš smetnja do 2GHz . Span je 2MHz na SA na ovim slikama. Po meni treba računati sa snagom smetnje koja je na određenoj  frekvenciji od interesa x-ti  harmonik 137 Khz  pravokutnog signala 10 W i izračen iz  antene  puno manje od valne duljine.

1z
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9a4qv - 14. Veljača. 2017, 19:16:06
Nema CE oznaku? A šta ćemo sad?
Ajde prijavi se HAKOM-u da imaš smetnje sam od sebe, da vidimo koliko će te globiti jer koristiš radio uređaj bez CE certifikata. Malo tebe lupiti po kičmi i malo onoga tko ti je to prodao. Pa da vidiš što je pravna država  8)
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 16. Veljača. 2017, 06:50:11
Adame , koja vajda od CE oznake kad postoji isti takvi uređaj koje je dokazano fake , a ima CE oznaku.
Nije problem staviti CE oznaku , problem je kazniti one koji je stave bez  veze.  Ja sam odlučio smetati samo kad se telefon stvarno puni.  ;)  1z
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 16. Veljača. 2017, 06:57:20
Nije baš  pod pravom temom  ali spada u istu priču oko mjerenja.  Jučer sam brzinski napravio jednostavan coupler kako bi  ga mogao iskoristiti sa SA (laser print i pegla tehnika).  Centar dizajna   1500 MHz  ( l/4  coupling linija) , FR4   ,  Er cca 4  , VF 0,5 .. ciljao sam na cca 10 dB couplinga tako da imamo dosta dinamike u refleksiji. Evo kako je ispalo (na prvoj slici):
plava linija je directivity gledano od -30 dB. Žuta je forward port tj C = coupling. Ljubičasta je  isolation.       Na ciljanoj frekvenciji je solidnih 20 dB dovoljno za SWR mjerenja.     Naravno sve je rađeno bez proračuna, od oka .   Gorane i drugi majstori:   možda mala pomoć oko načelnog izgleda couplera koji bi imao radno područje od 1 do 3 G? Više sekcija l/4    osnovne frekvencije odabrane tako  da je  više od 3G?  Tnx!
  1z


Slika 2: sam Coupler ( treba kutija , mjereno je sa jednostavnim zaklonom od folije iznad pjenaste  spužve na udaljnosti koja je dala najbolji rezultat  izolacije portova).
Slika 3: prva mjerenja SWR-a.
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9a4qv - 16. Veljača. 2017, 08:22:39
Luci pozdrav,

nemoj miješati China Export i Conformite Europeene naljepnice  ;D I jedna i druga su CE, samo ti izgleda imaš ovu prvu  ;D

A sad što se couplera tiče. Luci, ti si pravi Balkanac  ;D sa veliko B. Naše klasično ponašanje, kupimo Ferrari pa ga onda tankamo preko grane na jeftilen izBosne koji ima svega a najmanje goriva  ;D tako i ti, kupiš instrument koji košta par tisuća ojra i onda ne kupiš za njega direkcioni coupler koji možeš kupiti već za 50 ojra, onaj koji bi služio tebi.

U svemu tome je dobro što imaš volje i želje naučiti ali to se ne može za jedno popodne. Sad bi ti napravio širokopojasni direkcioni coupler tako da ga ispeglaš i baciš u kiselinu na 5 minuta. Dizajn odokativni.... Šta bi Narda rekla na to, koja već preko 60 godina muku muči sa usmjerenim sprežnikom, jel se tako kaže po naški?

Kao prvo, ovaj setup sa slike ti je za normaliziranje mjerenja, i onda na output port moraš dodati još 50 oma terminaciju. Ne vidim da je imaš na slici. Kvaliteta 50 omske terminacije je jako bitna za točnost mjerenja.
predpostavimo da si to odradio i da si dobio smjernost od 20dB kao što priželjkuješ.
šta bi sad to značilo konkretno za tvoja mjerenja. Bez da ulazimo duboko u teoriju, uzmimo the 15-1, 5-5 rule of the thumb. To ti znači da direkcioni coupler mora imati 15dB bolji directivity od RL kojeg mjerimo i pri tome imao grešku mjerenja od 1dB. Ili, direkcioni coupler mora imati 5dB bolji directivity od RL kojeg mjerimo da bi pri tome imao grešku od 5dB !

E sad pogledaj konkretno u tvom slučaju što bi to značilo. Da bi izmjeriom RL u rangu točnosti 1dB ti možeš mjeriti RL ne bolji od 5dB (jel znaš koji je to SWR)  ;D Ili ako bi se zadovoljio toćnošću od 5dB (što je pušiona) najmamnji RL što možeš mjeriti je 15dB, znači u najboljem slučaju ti bi mogao mjeriti SWR koji bi bio 1.47:1 s tim da bi on mogao biti i 2:1 ali ti to ne znaš upravo zbog navedenog problema.E sad, kako poboljšati ovo tvoje umjetničko djelo?
jednostavno, kupi si coupler.
Ali zbog nauke i naukovanja, ja bih ti predložio da kreneš najprije sa četvrt lambda couplerom. Ionako ti treba za dva banda 1.3 i 2.4Ghz koliko ti pokriva spektralac. znači napravi dva couplera i to strip line. Znači, trebao bi koristiti sendvič od laminata. Na jednome ćeš napraviti to što si napravio a sa drugim ćeš ga pokriti i tako dobiti strip line. Odmah ćeš primjetiti poboljšanje u directivitiju jer ti se neće couplati preko zraka sa gornje strane nego će coupling biti kroz FR-4. Ako ne može bolje, neka bude FR-4 ali daj onda recimo 0.8mm.

I zadnji tip, znaš da ona linije nisu 50 oma, to se računa  ;)
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 16. Veljača. 2017, 11:15:49
Adam , evo javljam se sa Balkana ali ipak
 sjeverni Balkan molim!  ;)
Naravno da sam se malo zainteresirao i pregledao web prostranstva i znam kako su napravljeni profi coupleri.  Ideja je bila ponavljanje gradiva i  nešto naučiti.      A čak nije ni ispalo tako loše! Zapravo vrlo dobro jer je već i to dovoljno za informativni pregled antena.   Jedino sad moram napraviti još jedan manji za više frekvencije.    Nije me briga kako se mjenja coupling sa frekvencijom kad se to može kompenzirati sa kalibracijom. Bitnija mi je dinamika tj. direktivnost sprežnika da mogu zaviriti u  što bolja  prilagođenja  do -30  40 dB . No to nije jednostavan zadatak za sprežnik pogotovo ako je želja da je i širokopojasan.    Linije su projektirane za 50 oma, a  nazubljeni dio sam kopirao od nekih projekata . Tu sam se kopiranjem nadao zadržati stvar pod kontrolom.   Da li  možeš izmjeriti neki od svojih sprežnika da vidim kako se ponaša?

  Dolje imam još par prijedloga izgleda couplera koje sam htio izgraditi i njihovom usporedbom nešto naučiti o dizajnu istog.Ovaj izmjereni je ver B. Može netko i probati ako ga zadovoljava karakteristika kao u prilogu ispred. Samo isprintajte  zrcalno da vam teskt ispadne kako spada   , a ne kao meni naopačke  :P . No za rad sprežnika nema veze.        Jučer  sam  već i sa ovom jeftinom tehnikom   uspio  vidjeti  osnovnu razliku između mjerenja prilagođenja  sa spektralcem i   vektor analizatorom.  Sa spektralcom  mi se sviđa da je  sve real time zbog brzine sweepa.  tj. fino se vidi dopler   kada sa rukom idem ispred antene ili je to utjecaj okoline?  Sve u svemu   cool , daje dojam živog mjerenja! 
Što se tiče predloženih dizajna bilo bi  korisno kada bi mogli spekulirati kako bi svaki od ovih predloženih dizajna radio u odnosu na izgrađeni ver. B.  1z
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9a4qv - 16. Veljača. 2017, 16:04:26
Luci, evo jednog direkcionog couplera kojeg tu i tamo znam koristiti.
Kako imam HP-8714B onda do 3GHz imam čime mjeriti bez da koristim coupler.

Kad sam ja nadobudan poslao mail Nardi i upitao ih za specifikacije couplera kojeg posjedujem, dobio sam slijedeći odgovor:

Adam

 

Please provide your company name and location .
Did you come across this part as a spare item in your lab, or do you have a system installed that is using it …

 

Since it’s a special part , likely for a military application originally, I cannot send you a spec likely, but I may be able to give you the basic operation parameters…

 

Please advise.

Tako, da ti ne mogu dati podatke, vidiš kako su ti coupleri jednostavna stvar  8)
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 16. Veljača. 2017, 19:50:30
Uf , kud sam ja to zalutao  :)
Adam , bilo bi nepošteno reći da nisi u potpunosti u pravu.  No dođu godine kada je put zanimljiviji od cilja HI! Hvala na uputama i komentarima  uz takvu pomoć je krivulja učenja jako brza!  Pogotovo dio o  točnosti mjerenja u odnosu na direktivnost.
 Ali mogao bi izmjeriti ovaj svoj  sprežnik ( mora da radi ko Singerica )   sa svojim VNA barem do 3G , valjda to nije toliko tajno onda  ili?  Imaš možda dva?   :o   Poz. 1z
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9a4qv - 16. Veljača. 2017, 20:36:58
Ajmeee, kakav konjina sam.. napisao post pa greškom izbrisao.
Ukratko, ovaj moj je širokopojasan ali je loš directivity, samo nekih 15dB preko cijelog područja. Ne možeš jare i pare. Poslali su mi dečki iz Narde na kraju balade, podatke za ekvivalent ovom mom coupleru.

Ja sam kupio na e-bay ovaj komad željeza koji radi po specifikacijama.
Cijena sitnica.

http://www.ebay.com/itm/20dB-coupler-N-female-type-cavity-directional-800-2500MHz-frequency-/301573319287?hash=item46372baa77:g:200AAOSw7aBVEhTu
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 17. Veljača. 2017, 10:17:53
Stvarno ima  izbora po prihvatljivoj cijeni.  Zapravo ima uređaja za cijenu samih konektora !

Vjerojatno naručujem nešto od toga.
Tnx i pozdrav!

1z
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A5TD - 17. Veljača. 2017, 18:38:49
Kod Adama ti je sve minijaturno  ;)

Evo jednog jos manjeg.....
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 19. Veljača. 2017, 11:44:44
To je komad hardware-a!   Rodhe Schwarz k tome.  Kak se barata sa tom spravom?

1z

Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A5TD - 21. Veljača. 2017, 08:44:00
To je komad hardware-a!   Rodhe Schwarz k tome.  Kak se barata sa tom spravom?
1z

DA je komad i jeste, a baratas ovisno o tome sto mjeris, od uzorkovanja signala, pa na dalje, vidis da sonde mozes rotirati, dizati spustati itd... problem svih tih spravica je sto bi se trebale koristiti sto je moguce vise, no svakim danom mi skupa oprema postaje sve kvalitetniji hardverski sakupljac prasine ...
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9a4qv - 22. Veljača. 2017, 08:48:48
Mi koji imamo minijaturne, mi smo dobri tehničari  ;D ;D
Evo jedne minijature, za one koji se pentraju po stupovima SA koji radi od 9 kHz do 110 GHz.
Anritsu - mali ali pali...
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1AR - 22. Veljača. 2017, 11:51:25
Je fakat je mali.... nemreš ga ni vidit na slici  ;D.
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 23. Veljača. 2017, 07:08:15
Mala dopuna teme o sprežnicima. Od predviđenih verzija sa gornje slike odmah sam odjetkao sa verzijom B i verziju D. Prekjučer sam istu testirao:
 
Verzija D sprežnika  je  slijedećih karakteristika:
 50-1000 MHz   , sprega -17 dB +- 2 dB ,   direktivnost  između 25 i 30 dB.
Dakle bolji od verzije B ali za niže frekvencije.
 Materijal za izradu, Donit FR4 1,5mm.  Pozdrav  1z
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: AD6IW - 23. Veljača. 2017, 10:00:33
Luci,

sa microstrip couplerom, tesko da ces ostvariti zeljene parametre. Problem je da phase velocity u even/odd modu propagira razlicito, zbog air/dialectric kombinacije.Ovo
ima utjecaj na direktivnost couplera. Ako zelis dobar coupler onda ga trebas  napraviti u strip-line, gdje su vodovi u istom dialektrickom okruzenju. FR4 je definitivno los izbor za konstrukciju kvalitetnog coupler-a. Ako imas tocne mjere couplera, mozes ih lako simulirati - omiljeno gradivo studenata  :) 

Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 24. Veljača. 2017, 06:57:22
Jutro  Gorane.
Hvala  na smjernicama. Ova igra se i pretvorila u neku vrstu školske vježbe.    Poslužilo je za uposredbu  mjerenja refleksije pomoću VNA i SA  u frekvnecijskom području koji imaju oba uređaja.
 Kao pribor za  sam SA u nabavi je  bridge.   U današnje vrijeme bez simulacije je suludo ići nešto takvo raditi , ali jednostavno u to područje još nisam ušao.     Poz    1z.
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 26. Veljača. 2017, 10:02:38
Hvala Goran!
 Sada imam reference plot jednog profi uređaja. Jako dobro  ujednačen coupling  u ogromnom rasponu.

 Ostalo sam dužan    detaljnije podatke o coupler-u  tip D.
Drži se dobro do 1.6G  sa direktivnošću većom od 25dB. No coupling se  mjenja u širokim granicama dok je oko 1G -14dB. Radi utjecaja okoline za ozbiljniju primjenu mora ići u kutiju. 1z
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A5TD - 01. Ožujak. 2017, 10:44:32
Tebi barem nije dosadno ovih dana koliko vidimo.... samo daj..

Nego, jesi mjerenja radio sa attenuatorima u liniji ili si uredjaj kalibrirao samo sa kablovima koje koristis pri mjerenju ?
Naslov: Odg: Novi izvor smetnji: beskontaktni punjači mobitela
Autor: 9A1Z - 01. Ožujak. 2017, 18:15:41
To su točni podaci. Kalibrirano samo na spojne kablove.  Ako koga budu zanimali detalji samo se javite. Dosadi ni traga  ;)  1z