hrvhf.net

UKV propagacije => Microwave => : 9A1Z 01. February. 2016, 08:28:51

: Poor Man 3cm test bed
: 9A1Z 01. February. 2016, 08:28:51
Konačno sam se sjetio kako jednostavnom opremom provjeriti stabilnost LNA na 3cm.
Odbijala me ideja rasturanja radećeg  transvertera u koji bi ubacio testirani LNA , a i sama pojavnost osciliranja na uskopojasnom prijemniku ne mora proći opaženo.
Dakle, ovim set up-om koji sam nazvao kao u naslovu, moguće je rudimentarno zamijeniti SA ili VNA 10GHz  tj.zamijenjuje 30 dB skuplji   set up kao na slici 1.
Slika 2 pokazuje  osnovni set up: izvor signala je  programibilni LO do cca 500 MHz ( kod mene do 1,3GHz ali sa harmonicima) , mikrovalna dioda i home made horn.  Prijemnik je LNB , a RTL SDR svojom opsegom omogućuje prijem IF od 630 MHz koji odgovara  ulaznoj frekvenciji  LNB-a odprilike na 3cm bandu ( 10368MHz).   Kako izgleda signal kada se antene usmjere jedna u drugu vide se na shemi 1/2. Ideja testiranja je raspregnuti antene i povezati ih sa LNA čiji je ulaz povezan malom antenom sa predajnom hornicom , a izlaz sa prijemnom.
To je bila i najveća nepoznatnica jer je mjerenje iz koaksijalnog medija prebačeno u "valovodno".
No stvar radi !
Pojačalo je isprobano. Vidi se pojačanje šuma i prijenos signala očekivanog nivoa s obzirom na izvedbu couplinga. Vjerojatno bi se moglo izračunati i pojačanje. (valovod,  dipol  itd.) Osobito je zanimljivo kako je izrazito dobro bilo vidljivo osciliranje LNA  jer je signal oscilacija saturirao SDR , a u 2MHz širine lakše je bilo uočiti " leteći" signal (nije ovdje prikazano ali vjerujte nemoguće ne primjetiti!). Uz to otvorena mjerna linija omogućuje jednostavan test pojačala na promjenu impedancije na način da se prstom približava sondama (sonda je  SMA konektor sa dužim pinom koji točno odgovara l/4 na 10 GHZ. ) Na većim slikama konačni testi postav. Nadam se da će prikaz testa i druge potaknuti za čačkanje po ovom bandu.   
Pozdrav svim mikrovalcima!  1z