hrvhf.net

Ostalo => Radio farovi => : 9a6arp 31. December. 2014, 15:12:49

: Novi UKV far
: 9a6arp 31. December. 2014, 15:12:49
Obavještavaju se svi radioamateri domaći kao i strani da je na lokaciji JN95AD, postavljen novi far sa radnom frekvencijom na 144,406. Koristi antenu uparenu u kružnoj horizontalnoj polarizaciji 2x hibrid qvad po nacrtu DL7KM sa snagom od 2W te pozivnim znakom 9A4CW.
: Odg: Novi UKV far
: s53fo 31. December. 2014, 15:57:04
Pozdrav
Far slušan i kod mene na JN76ID u dolini na 330m asl ali sa 800+m u pravom smeru sa 559 i povremenim
qsb-om.
Izgleda,da su danas dobre propagacije. Pozdrav Tone S53FO i sve najbolje i zdravlja u 2015. 73
: Odg: Novi UKV far
: 9a6arp 01. January. 2015, 12:55:23
Hvala na prvom raportu, nadam se da će se i drugi amateri uključiti na forumu sa novim raportima čujnosti.
: Odg: Novi UKV far
: 9a3aq 01. January. 2015, 17:56:17
Bila sjednica IO HRS 29.10.2009 i tada je usvojen PLAN RAZVOJA 9A MREŽE AMATERSKIH MIKROVALNIH FAROVA.
U uvodu navedenog materijala objašnjen je način generiranja pozivnih znakova amaterskih radio farova i do sada kod svih postavljenih 9A radio farova poštovalo se navedeno.
Nažalost financijska besparica zaustavila je daljnu realizaciju razvoja mreže, ali ne vidim opravdanje mijenjane principa generiranja pozivnih znakova.
I sadržaj poruke-informacija koju šalje far nije proizvoljna !!!
Baš ne vidim svrhu ni postavljanje novog fara na cca 100km udaljenosti od postojećeg u 9A. Pa 144MHz nije još neka ozbiljna frekvencija !
Nije valda po onome : "Svako selo ima svoj orkestar"
: Odg: Novi UKV far
: 9a2sb 01. January. 2015, 19:00:02
Čuje se u Čepinu iz sobe sa štap antenom na FT290,solidno razumljivo:

tit tit tit ta    ta ta tit tit tit    tit tit tit ta ta    ta tit tit   tit     ta ta ta ta tit    tit ta     tit tit tit tit ta               ta tit ta tit   tit ta ta    tit ta tit tit    ta ta ta    ta tit ta tit   tit ta ta ta   ta tit    ta ta ta ta tit    tit tit tit tit tit    tit ta    ta tit tit    ta ta    tit tit     tit tit tit    ta tit ta    ta ta ta    ta tit ta tit    tit ta    ta

Prema slobodnom prijevodu:

V 73 DE 9A4CW LOC JN95AD MISKO CAT        sretno :-* Misko


Z/sb
--evo dolje kako to praši....HVALA g menađeru na uspješno obavljenom poslu!!!!!!!   
: Odg: Novi UKV far
: 9A4CW 04. January. 2015, 23:04:05
Hvala svima koji su pomogli pri realizaciji projekta.

9A2YO, 9A6ARP, 9A2KI, 9A5ALC, 9A2SJ, 9A6IND, 9A1CRS.
Djelatnicima HAKOM-a, gospodinu Šimcu.

Hvala svima koji su dostavili podatke da su čuli far i dali raporte.
Posebno 9A2SB za detaljan izvještaj.

Koristilo bi da se objavi sa kojom antenom je slušano,
Kako bismo znali koliko smo od 360 stupnjeva
kvalitetno pokrili barem u 9A i izvršili eventualne korekcije.

Pozdrav 9A4CW
: Odg: Novi UKV far
: 9a2sb 15. January. 2015, 13:02:00
Hmmmmmmm!!!!!!
Toliko zahvala zaslužnima, a nitko da pogleda u točku 2.4.3 Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama....NN br.45/2012
Prema snazi i dobiti antene još nisam "skužio" u koju kategoriju spada ova kuckalica,a i znak baš nije u skladu sa Pravilima.....sve u svemu-ništa s ničim,ali "čif" se potpisao!!!!!!!!!
Varna i preporuke...tja- pa to za nas ne vrijedi..

: Odg: Novi UKV far
: S59GS 15. January. 2015, 13:58:05
Hmmmmmmm!!!!!!
Toliko zahvala zaslužnima, a nitko da pogleda u točku 2.4.3 Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama....NN br.45/2012
Prema snazi i dobiti antene još nisam "skužio" u koju kategoriju spada ova kuckalica,a i znak baš nije u skladu sa Pravilima.....sve u svemu-ništa s ničim,ali "čif" se potpisao!!!!!!!!!
Varna i preporuke...tja- pa to za nas ne vrijedi..

Pozdrav Zlatko , prvo što sam pogledao lokator JN95AD- na kojem  brdu je taj far, ali što više gledam vidim samo ravnicu i Savu u tom kvadratu lokatora ? ( lokacija za  lokalnu nulu ) , možda do sada zato ni nisam testiralo kako se čuje ?
http://hrvhf.net/index.php/radio-farovi

Zlatko čujemo se gore ,samo da prođe period zime , tamo znamo šta znači far na pravom mestu.
: Odg: Novi UKV far
: 9a6ww 15. January. 2015, 15:15:26
Pozrav Zlatko,

Nisam stručnjak za propise, pa molim ispravak ako nisam u pravu. Prema HAKOM-ovim propisima far može postaviti savez ili klub, i postoje određena pravila. Tu je i drugi Zlatko (9a3aq) koji se prethodno javio u pravu, ali možda ne u djelu koji se odnosi na generiranje pozivnih znakova a koja se odnosi isključivo na znakove saveza (9A0 prefix). Kod farova je problem koordiniranja frekvencija i zato bi to savez trebao iskoordinirati s iaru  (iako, koliko vidim, ovaj nema nikog na istoj qrg stotinama kilometara u okolici).

Bez obzira na to, svaka radio-amaterska stanica s ispravnom dozvolom može raditi u beacon modu u okviru svoje dozvole i band plana. Mnoge VHF stanice to pravo često koriste (uobičajeni call je callsign/B) . Naravno, tu se otvaraju problemi: pretpostavljam da nisu dozvoljena dva istovjetna znaka na istom bandu, pa bi vjetojatno 9a4cw trebao gasiti beacon kad ide radit veze na bandu... ili sam možda u krivu ?

Vidim da se u prethodnom postu 9a4cw zahvaljuje HAKOM-u, pa pretpostavljam da beacon ima dozvolu ?

73

: Odg: Novi UKV far
: 9a4qv 15. January. 2015, 16:06:19
Pravilnik o Amaterskim radijskim komunikacijama upucuje na dvije kategorije postavljanja beacona dakle na nivou saveza i klubova. Ne spominje se kateogrija osobnih pozivinih znakova, mada pravilnik ne zabrajunje ni ne navodi rad ARS u beacon rezimu rada koji bi po tome bio moguc. Dakle pravilnik nije tu do kraja jasan i jednoznacan. Nadalje se u pravilniku navodi d ARS postaja moze biti postavljna na udaljenu lokaciju (cini mi se do 3 mjeseca) sto osobni beaconi i koriste. HAKM kao takav ne  ulazi u strukturu podjele odredjenog banda, nego to radi Savez u skladu sa preporukama IARU R1. Dakle to su samo preporuke i njih se nije obvezatno pridrzavati kao ni podjele plana.

Naravno da je svima u interesu imati uredjena podrucja rada i koliki toliki red na bandu sto bi svima olaksalo rad no kako se ni krovne organizacije kao nosioci ne pridrzavaju naputaka i preporuka onda nije ni za ocekivati i upirati prstom u clanove te iste organizacije. (primjer beaconi 50mhz)

Osobno podrzavam svaku inicijativu postavljanja beacona ako naravno to ima svoju svrhu i siru korist amaterske zajednice. Ipak bi se postavljanje beacona trebalo koordinirati i uvazavati dobronamjerne savjete. I osobno "vrtim" jedan beacon na 23cm podrucju vec par godina od kojega koristi imaju kak nase postaje tako i susjedne postaje. Jedini prigovor koji sam primio je bio blizina EME podrucja za digitalni dio rada pa sam frekvenciju podigao naviše i sada tih problema nema.

U planu je promjena frekvencije u beacon dio banda kako bi i taj dio bio zadovoljen.

Koristenje i dodjela pozivnih oznaka radioamaterima od strane HAKOM-a je dosta flexibilna i lezerna i tu se ide na ruku radioamaterima koji traze takve pozivne oznake. Da sad opet ne nacinjem vec prozvakanu temu....

pozz
9A4QUEENVICTORIA
: Odg: Novi UKV far
: 9a6ww 15. January. 2015, 17:09:50
Adame,

U principu se slažem s iznešenim, pogotovo uzimajući u obzir da od HRS novih beacona s obzirom na situaciju u savezu vjerojatno neće biti ništa, tako da je svaka privatna investicija dobrodošla (9a1cal/b je dugo bio akivan na 50 MHz). Da ne spominjem da su beaconi daleko korisniji nego fm repetirori.

No ono na što nisam dobio odgovor je pitanje iz predhodnog posta, pitanje dva ista znaka on air u isto vrijeme na istom bandu.

Pozdrav
: Odg: Novi UKV far
: 9a4qv 15. January. 2015, 19:45:18
Aha, sorry previdio sam to pitanje.
Dva ista znaka on air na istom bandu nema zapreka sto se tice HAKOM-a a ni u nasem slucaju.
Primjer ti je 9A0HQ, u isto vrijeme imas na svakom bandu po dva znaka, dakle tu nije problem.

Ako mislis na problem UKV natjecanja koji ima to pravilo, problem se rijesava tako da radis /p ili beacon kuca /b sto u biti po zakonu nije ispravno ali onda tu dolazimo do onog pitanja da li je ispravno po zakonu 9A20HQ.

Da pojednostavim, za sve sto ti HAKOM izda dozvolu to mozes i koristiti.
Isto tako, zakonski ja ima pravo emitirati signal sirine 7MHz na 70cm podrucju. Dakle ATV signal sa legalno dozvoljenom snagom. Mislim da mozes pretpostaviti koliko bi postaja radilo na bandu cw i ssb u trenutku natjecanja ili inace ako ja ekitiram sa 7MHz sirine. Naravno, to zakon dozvoljava i koliko god se netko bunio ja na to imam pravo.

Naravno, sve ovo je samo moje osobno misljenje na pitanja koja si naveo.

QV
: Odg: Novi UKV far
: 9a2sb 16. January. 2015, 08:02:58
Da pojasnim,nisam ja protiv postavljanja farova,repetitora i sl.,neka rade što više to bolje,pa makar svakih 25km jedan novi.
No, ako postoje neka prividna Pravila ajmo se probati uklopiti.
Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama od 12.04.2012. točka 2.4.3:
-efektivna izračena snaga(ERP-Effective Radiated Power) ne smije prijeći vrijednost od 50W za međunarodni amaterski radiofar,10W za državni amaterski radiofar i 1W za lokalni amaterski radiofar.

Ako je navedeno u podacima točno onda ovo ulazi u kategoriju "državni radiofar",a pošto je nadležni VHF menađer to obznanio moja pretpostavka bi bila točna: far je postavio HRS!
Eh,sada se pitam pa zašto onda nije urađena dozvola za znak koji bi se uklopio među ostale farove u 9A?
U opisu poruke fara namjerno sam napravio ono šarenilo od znakova da svi razumiju šta kuca i slovčano i zvučno,jer meni i mnogim strancima koji ovo čitaju nije jasna poruka na kraju.MISKO CAT?!?
Pretražio sam kartu Broda i okolice,ali nemam objašnjenja,a ljudi pitaju dal je to možda neka telemetrija (uvijek ista?!?) ili oznaka lokacije,ili neka fora autora?!?
Dobro-zaboravite ovo sve,pa imam i ja svoje farove za sve bandove od 50MHz do 10GHz,uistinu male snage i uključujem ih po potrebi kada mi treba signala.
Gudlak Zlatko/sb
: Odg: Novi UKV far
: 9a6arp 17. January. 2015, 07:23:43
Far je lokalnog karaktera, dvije antene podjeli 2w svaki smjer 1w, nema zapreka, radi na frekvenciji gdje rade farovi i nikome ne smeta u susjedstvu, nigdje ne piše da bilo ko od vas nesmije postaviti far sa znakom koji želi, nema zapreka, znaći sve što nije napisano da nesmije radit, može se realizirati sa zakonom koji tvrdi što treba ispuniti da ispravno radi.

Nije sporno o tome pričati ali važemo se na vagi , ne tvrdim da niste u pravu, jeste, ali i tako je u pravu svaki pojedinac suprotnog mišljenja. Što proizlazi iz toga. Sve je ok do onog trenutka dok nekome ne smetaš na bandu, tada idu pitanja i problemi. Pozdravljam inicijativu svakog pojidinca koji napravi takvu stvar za dobrobit šire interesne zajednice.
: Odg: Novi UKV far
: 9a6c 18. January. 2015, 12:15:29
Samo da priupitam, je li ovo službeno?

Mssim, neka svako radi što ga volja, samo da ne smeta :o :o 8)

Jel to kod nas na UKV krenula kulturna revolucija, oću reć - neka cvjeta stotinu svjetova itd, da sad ne citiram Mao Ze dongića :-X

???
: Odg: Novi UKV far
: 9a5cw 18. January. 2015, 17:37:02
Navali narode sta se ceka?  :o
: Odg: Novi UKV far
: 9a2sb 19. January. 2015, 08:56:18
Hvala na pojašnjenju,da sam umro prije par dana,uistinu bih bio u zabludi.Sada mi je sve jasno,
zahvalan, Zlatko

p.s. od jednog stranog amatera, koji pažljivo prati ovaj forum, stiglo mi je slikovito upozorenje i toga ću se držati! 
: Odg: Novi UKV far
: 9A4CW 31. December. 2015, 17:45:14
Evo godinu dana i sve i dalje radi.

Hvala svima koji su poslušali i dali raporte.

Sretnu novu želim radioamaterskoj tehnici i korisnicima.

Pozdrav
: Odg: Novi UKV far
: 9A4CW 24. July. 2016, 13:32:21
Planiram promjenu mikrolokacije antena fara.

Molio bih kolege iz YU ukoliko čuju far da daju raporte.
(pojačao bi se signal prema istoku ukoliko ima potrebe)
Može i na dekatic@net.hr

Također bih molio kolege iz YU ako imaju kakvih informacija o
faru YU1VHF koji je radio na 144.471.
Ne čujem ga već duže vrijeme.

Pozdrav društvu.
: Odg: Novi UKV far
: YU5PD 24. July. 2016, 14:32:36
Pozdrav ,far YU1VHF  loc. KN04OO je radio na frekv. 144.475 khz...
Neznam iz koga razloga se ne cuje ,takodje i kod mene ...vec neko vreme nije aktivan ...tj. ja ga ne cujem  iz okoline Gor. Milanovca 
Far je od mene nekih 80 km udaljen ...zadnji put sam ga slusao pre nekih mesec dana,tj. cuo je se...
Far se nalazi u okolini Pozarevca  na nekih 400 m asl.
Ako saznam kakve info. u vezi njega  javljam
pozz  Dragan YU5PD
: Odg: Novi UKV far
: 9A4CW 27. July. 2017, 12:54:33
Far nije u funkciji do daljnjega. U sinoćnjem nevremenu u Slavonskom Brodu,
udar groma direktno u zgradu oštetio je tehniku.  :o Intervencija slijedi.
U prilogu kako je to izgledalo, jedinstven doživljaj  ;D bio sam na balkonu u trenutku udara.

https://vimeo.com/227244778
: Odg: Novi UKV far
: 9A4CW 27. July. 2017, 18:30:50
Riješeno, ponovo smo u funkciji.
Jedan telegrafista je poginuo, drugi radi probni rok. :)

Pozdrav društvu, 9A4cw, Dejan
: Odg: Novi UKV far
: 9A1Z 28. July. 2017, 12:49:01
Nešto su te munje sve deblje i duže. Ja sam neki dan pratio nevrijeme koje je prolazilo malo sjevernije od mene i to je bilo slično dramatično.
Hvala na popravku fara i molim kada stigneš točne pozije istog na google mapsu ili slično.  U Čakovcu se obično čuje dosta tiho.

1z
: Odg: Novi UKV far
: 9A4CW 29. July. 2017, 13:51:45
Nešto su te munje sve deblje i duže. Ja sam neki dan pratio nevrijeme koje je prolazilo malo sjevernije od mene i to je bilo slično dramatično.
Hvala na popravku fara i molim kada stigneš točne pozije istog na google mapsu ili slično.  U Čakovcu se obično čuje dosta tiho.

1z
Pozdrav Luci, ovo sa munjama je istina.
Dva dana prije ove oluje sam gledao jednu malo dalje.
Mislim istočno od Požege. Jedan kumulonimbus se navukao iznad drugoga.
Više od 2 sata je neprekidno sijevalo. Nešto sam snimio i kamerom.
Ne vjerujem da je unutar ta dva sata bilo više od 5 minuta bez munje.
Oblaci su praktično stalno svijetlili jačim ili slabijim intenzitetom. ???

9A4WW Alen, je napravio kartu repetitora i farova pa je tu i ovaj moj.
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=12aRgr-HpUCZfCtesXc3eFrDFEoc&ll=45.18971959999998%2C17.99659250000002&z=8
Ili si mislio na nešto konkretnije sa koordinatama.
Far se nalazi praktično u centru grada na stambenoj zgradi.
Snaga je 2W i pokriva prilično veliki dio kružnice.
Antene su 2xDL7KM radiatori postavljeni jedan iznad drugoga i zamaknuti za 90 stupnjeva.
Ukupna nadmorska visina je 92m + cca 25m zgrada, recimo 117 m.
Koliko je brda između nas čudo je da ga uopće čuješ.

Pozdrav, 9A4cw, Dejan

: Odg: Novi UKV far
: 9A1Z 30. July. 2017, 16:24:17
Hvala, baš me je zanimala mikrolokacija. Sve u svemu dobro da se čuje. Vjerojatno  bi ga neka bolje opremljena stanica  čula solidnije. Ja sam isto u gradu  , a najveći problem je 25 m RG213.  Kutija za pretpojačalo još je prazna , nutra je samo brika    :(  .. No LNA je u  pripremi pa će i beacon dolaziti bolje. Hvala na brizi za far. 73s
: Odg: Novi UKV far
: 9a2ki 31. July. 2017, 10:26:04
POZDRAVLJAM ekipu
Zlatko 9A2SB, imam i ja originalne figure majmuncica ( koliko znam potjcu iz Nigerije ) a dobio sam ih na poklon. Tako da ako netko treba moze ih kod mene pogledati ( gledanje besplatno @ rakija connecting people )

 -ajde kad sam vec tu jednon pitanje:
 -mozda je vise za KV,
 -imam prilagodnu kutiju EB-430 ( za long wire antenu )
 -ali nemam tehnicku dokumentaciju - zanima me do koje snage ide?
: Odg: Novi UKV far
: 9a2ki 31. July. 2017, 10:32:43
evo i slika prilagodne kutije za LW antenu
: Odg: Novi UKV far
: 9a2ki 31. July. 2017, 10:34:01
za 9A4CW specijalno
: Odg: Novi UKV far
: 9a2ki 31. July. 2017, 11:05:09
jos jedna sa kutijom
: Odg: Novi UKV far
: 9A4CW 31. July. 2017, 12:53:46
za 9A4CW specijalno

Prekrasna je...

Bilo je jučer kod nas ponovo, ali nisam bio spreman.