hrvhf.net

Ostalo => Članske diskusije => : 9A9Y 04. October. 2012, 19:13:36

: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 04. October. 2012, 19:13:36
Moja izvedba brzinski sklopljenog cw tastera osjetljivog na dodir, bez pomičnih dijelova.
Pločica napravljena na brzinu sa flomasterom, dijelovi brzinski pokupljeni po ladicama.
Sve radi perfektno, osjetljivost na dodir savršena.
Pošto se radilo o testnom projektu, nisam koristio sve SMD komponente jer je trebalo mijenjati vrijednosti nekih da bi se postigla preciznost u dodiru i eksperimentiralo sa zaštitama od RF smetnji, tako da je pločica malo prevelika. Sa SMD komponentama pločica bi bila veličine 2x2 cm.
Tasteru ne smetaju nikakve okolne smetnje. Napaja se sa 5 V (punjač za Nokiu prvi pao u ruke) i troši izuzetno malu struju, tako da bi i baterija od 9 V potrajala izuzetno dugo.
Direktno se spaja na radio uređaj. Moguće je spojiti i zujalicu pa je pogodan za učenje telegrafije.

Sad preostaje napraviti profi pločicu i sve napraviti sa SMD komponentama.
I naravno, sad mi preostaje najveći problem, hi, pronaći dosta teško podnožje od nekog metala da mi taster stabilno stoji na stolu.

Ovdje je filmić kako taster radi u praksi: http://youtu.be/EwBG0WO83IU (http://youtu.be/EwBG0WO83IU)
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A3DF 05. October. 2012, 08:24:12
Zainteresiran sam za izradu tog tastera.Pogledao sam na internetu shemu za izradu , ali su upotrebljeni neki "egzotični" dijelovi, pa te molim da objaviš shemu po kojoj si ti izradio taster . Vjerojatno ima osim mene dosta zainteresiranih za izradu tastera.
Unaprijed ti zahvaljujem.
   73 de 9a3df
 Matko
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 05. October. 2012, 11:16:33
Nisu egzotični dijelovi, radi se o 2 komada AT42QT1011 (na žalost kod nas su "egzotične" komponente, slučajno sam imao 2 koja mi stoje već podugo u ladici) i 2 MOSFET-a (izlizani natpisi na njima pa ni ne znam o kojima se radi, ali mogu ići bilo koji N channel), oni su glavni dijelovi.
Na internetu sam i ja pronašao shemu, ali je beskorisna, izradio sam prvobitno taj sklop i bio je neupotrebljiv. Čim sam sa tijelom došao blizu sklopa, primaknuo sklop TV-u, radio uređaju, monitoru i čak i radnoj lampi, sklop se aktivirao. A da ne pričam o metalnim predmetima u blizini sklopa.

Pošto sam crtao skicu na papiru, čim uhvatim vremena nacrtaću ponovno pa okačim ovdje. Ovaj put ću nacrtati odmah u programu, tako da bude nacrt tiskane pločice.

Sad sam počeo raditi isti sklop ali sa Atmegom (baš zbog teško dobavljivih AT42QT1011, a i kad se uspiju nabaviti dok stignu do nas cijena je nerazumna), jer je moguće onda mijenjati razne parametre, npr. osjetljivost senzora i sl., a bez da se mijenjaju komponente na samoj pločici.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 07. October. 2012, 17:22:56
U prilogu je nacrt pločice, raspored elemenata i popis dijelova.
Eventualno, zavisno od kojih materijala su ručice upotrijebljene, potrebno je malo se poigrati sa komponentama c1 i c2 (uglavnom moraju biti istih vrijednosti).
Ja sam upotrijebio aluminij.

Pločica je rezolucije 600 dpi.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 13. November. 2012, 20:06:45
Projekt ide dalje.
Leon, 9A9L, nabavio savršena teška postolja (metalna 10x10 cm, plastificirana), a evo i pločice gotove.
Sada samo polemiti komponente i sve to finalizirati.
Mislim da će od brzinskog projekta na kraju ispasti dosta dobar rad. Poslije dok se upotrijebi Atmega (prototip je već gotov i radi) biti će još bolje.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 13. November. 2012, 22:37:21
Nadopuna: Sve zalemljeno.
Sad ostaje ručice, podnožje i kutijica iznad pločice.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9a5cw 14. November. 2012, 08:19:10
A kamo to spojis ?
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9a4qv 14. November. 2012, 08:33:12
Pohvale za trud i inventivnost ali:

Evo gledam ovu PCB i mislim se da li da ti ukazem na neke propuste ili ne, jer se to uvijek krivo shvati.
Naravno bez uvrijede, pokusavao sam pronaci barem jedan vod koji je potegnut po "pravilina struke" ali tesko, skoro pa nikako.
Raspored elemenat je isto kaotican.
Lemljenje SMD komponenata, malo manje tinola i tanji vrh bi tu rijesilo stvar..

Ipak bi projekti, osim sto rade trebali i liciti na nesto, a ovakva navika povlacenja vodova dovodi do puno problema koje je kasnije tesko rijesiti, preslusavanje, rf itd.
Slicnim pristupom radjen je i elektronac...

No good

QV
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9a6c 14. November. 2012, 10:07:43
Ajde Adame, bolan ne bio, pa ovo je amaterska gradnja, nije ham brand pa da mu se traže dlake u jajetu... ako radi kako treba, ja mu sve opraštam...pa ne mogu svi bit ko ja ;D
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 14. November. 2012, 17:10:31
Patrik, spaja se direktno na radio uređaj, na ulaz za cw taster. Ili na elektronac.

Adame, nemam što krivo shvatiti niti se uvrijediti, naročito kad kritika dolazi od nekoga tko je o toj temi izuzetno stručan. Uvijek mi je draže kad netko pomogne sa kritikom u čemu griješim, lakše se greške ispravljaju.
Sa vrhom je zbilja problem, radim sa 1 mm na Wellerici, nikako doći do tanjega. Naravno, puhaljka bi bila bolja, ali kao i kod svakoga financije su problem. A i pošto većina stvari što izradim završava kao poklon, posluži mi i Wellerica dok se ne dođe do nečeg boljeg.
Sa vodovima i rasporedom elemenata si u pravu, ne držim se pravila. Nije mi na žalost elektronika osnovno zanimanje, pa često improviziram.
Ali, držim se uvijek pravila da sve osobno isprobam na svom uređaju, pa ako što ne valja ispravljam.
Evo, taster radi savršeno, otporan na RF smetnje. Prvi prototip (a tamo je "ikebana" sa vodovima i rasporedom elemenata) je već Leon u praksi isprobao i nije naišao na bilo kakve nedostatke vezane uz RF smetnje i sl. Taj prototip je sad opet kod drugog kolege na isprobavanju.
Elektronac je također isproban u praksi i što mi je najbitnije radi savršeno, otporan na RF smetnje i ostalo.

Gorane, hvala na podršci. Upravo tako kako kažeš, ovo je kućna radinost. A taster radi baš kako treba.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9a4qv 14. November. 2012, 19:28:07
Sa vrhom je zbilja problem, radim sa 1 mm na Wellerici, nikako doći do tanjega. Naravno, puhaljka bi bila bolja, ali kao i kod svakoga financije su problem. A i pošto većina stvari što izradim završava kao poklon, posluži mi i Wellerica dok se ne dođe do nečeg boljeg.
Sa vodovima i rasporedom elemenata si u pravu, ne držim se pravila. Nije mi na žalost elektronika osnovno zanimanje, pa često improviziram.

OK, drago mi je da smo se sporazumili, nije mi bila namjera pljuvati nego samo ukazati na neke pogreske koje se mogu jednostavno ispraviti.

Visak lema nakon lemljenja moze se odstraniti i sa Solder wick, tako da komponenta ostane zalemljena taman koliko treba.
Ja sam imao uspjeha i sa obicnom pumpicom, sve je stvar prakse i rutine..
"Puhaljka" nije pogodna za lemljenje smd komponenti, jer kako si je i nazvao ,otpuhati ce ti sve elemente sa plocice. Uz to bio bi ti potreban i tekuci tinol. Ako vec radis sa njime, onda je lakse sve komponente poredati i cijelu plocicu zapeci na vec poznati nacin u peci za toast...

Ako se pak intenzivno koristi lemilica, krajnje pranje PCB sa acetonom te aloholom na kraju daje "finish touch"
Ne znam kod koga radis dvostrane stampe ali cijena ti je ista da li radis layout layer za jednu ili sve komponente, dakle to si platio, pa onda treba iskoristiti tu opciju koliko treba i dodati oznake na PCB, raspored elemenata..

Za vizualni izgled, povlacenje vodova i raspored komponenata dovoljno je uzeti bilo kakvu profi izradjenu plocicu i ugledati se na nju tj. nacin potezanja i raspored vodova.

Iako nam je to hobi, vidim da i ti prodajes svoje rukotvorine, pa ti mogu reci iz iskusta i feedbacka da svi kupci najprije zamijete izgled, kvalitetu izrade i lemljenja a funkcionalnost se podrazumijeva i ne smije biti upitna.

Weller su dobre lemilice, srednja niza klasa. Postoje puno kvalitetnije ali i skuplje, Medjutim na raznim sajmovima se znaju naci male lemilice radjene bas za SMD po povoljnim cijenama. Ima ih i sa 12v napajanjem.
Osobno koristim jednu Japansku lemilicu, Za sada sam jako zadovoljan osim sto sam morao nabaviti dodatni vrh, sto nije ni cudo s obzirom koliko je km tinola proslo preko nje......

Dobro lemljenje,
QV
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A4OE 14. November. 2012, 19:34:58
Dali to može pravilno generirati crte i točke?
Na video prikazu je to nešto nekontrolirano.
Aha to tastuje direktno, kaže g....
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 14. November. 2012, 21:06:22
Hvala Adame na pojašnjenjima. Ubuduće sada imam neke smjernice. Pumpica je pri ruci, pa ću probati i sa njom. Problem je najveći u vrhu, da je tanji bilo bi bolje, tinol koristim 0.5 mm.
I moja Wellerica WTCP-S je nabavljena rabljena, vrhove tu i tamo uspijem naći, ali na žalost nikad tanji od 1 mm a da je špicast. Naručio sam jednom preko eBaya, stigao mi vrh 2 mm debel, a tip ga prodavao kao da je 0.8 mm.
Na žalost neka skuplja lemilica je za sada samo u planu. Na sajmove slabo idem, zdravlje je glavni razlog, čak nisu toliko ni financije. Imao sam prliku vidjeti neke male lemilice, baš za SMD, mislim da su čak i radile na 12V kao što kažeš, međutim nisam kupio, nije mi tada trebala.

Damire, da, tastuje direktno, dobro si našao preko G....a. Ista shema, samo sam ja promjenio vrijednosti komponenti i dodao još dvije komponente, da se može fino izregulirati osjetljivost jer sve zavisi od upotrijebljenog materijala za ručice, dužine i debljine ručica i montaže. Ja sam upotrijebio aluminij za ručice, i sa ovom shemom od M0 uređaj je reagirao na sve oko sebe, nije mi bilo upotrebljivo.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A3LI 15. November. 2012, 07:56:30
Da i ja dodam koje slovo.
Nije toliko bitna lemilica koliko kvalitetan vrh.
No, i sa bakrenim "turpijanim" vrhom može se lemiti bez problema.
Tanki vrh može biti problem i nije uvjek najbolje riješenje.
Taj 1mm je pretanki.  :D
Mislim da je bitnije naći dobar flux, to riješava sve probleme kod lotanja SMD
komponenti.
Kad je sve gotovo opereš pločicu u nitro razređivađu i izgleda savršeno.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9a3wl 15. November. 2012, 17:47:18
Nije toliko bitna lemilica koliko kvalitetan vrh.
No, i sa bakrenim "turpijanim" vrhom može se lemiti bez problema.

pa kaže,u rukama Vuka Mandušića bit će svaka puška ubojita...
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 16. November. 2012, 20:39:18
Sad je pomalo sve kompletirano zajedno sa elektroncem.
Ostalo je još samo postaviti to na postolje od metala, dodati pleksiglas "leptire" na ručice i tastere za memorije.

Filmić na youtube: http://youtu.be/C-DaMRO_16Y (http://youtu.be/C-DaMRO_16Y)

: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 16. November. 2012, 20:48:57
Usput jedno pitanje, kad smo već načeli i temu o lemilicama. Donio mi je Leon iz Srbije jednu ručku SOLOMON, radi na 24V, 48W, sa dva tanka vrha, 1 mm i 0.8 mm.
Po vašem mišljenju, vrijedi li sa njom napraviti lemnu stanicu sa regulacijom temperature?
Kvaliteta iste, i da li je tko od vas koristi?
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A2HM 16. November. 2012, 21:43:14
Mile
ja sam na e-bayi nabavio kopiju Solomon ručke i modificirao shemu sa neta (namjerno krivo stavljen jedan kond) pa ti to proslijeđujem na mail.
Inaće sam zadovoljan sa ručkom, kupio odma set vrhova naravno greškom skurio jedan grijač jer sam krivo spojio napon i temp. senzor (sad imam i rezervne grijače) i to zadovoljavajuče radi.

LP
K
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 16. November. 2012, 21:49:27
Pozdrav Krešo!
Molim te onda pošalji shemu. Znači vrijedi složiti lemnu stanicu. Hvala na pomoći.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 20. November. 2012, 21:04:50
Hvala kolegi Velimiru, 9A2VJ, na izuzetno kvalitetnom vrhu za moju magnastat Wellericu, a i zamjeni u elektroničkim komponentama.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9a4qv 10. December. 2012, 10:21:36
http://www.alternatezone.com/electronics/files/PCBDesignTutorialRevA.pdf

QV
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A3DF 30. December. 2012, 09:26:34
Evo ja sam završio taster uz obilatu podršku Ivana 9a2ay koji je izradio pločicu.
Zahvaljujem i Zvonku 9a2ae koji je u svojoj firmi izradio dodirne ručice iz nehrđajućeg materijala.
Taster je testiran 3 tjedna i radi besprijekorno.
Preporučam ga svima koji žele dobru i jeftinu ručicu za elektronac.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 30. December. 2012, 10:41:10
Inače, napokon se na eBayu pojavio QT1011, po cijeni oko 3$ komad, nije velika cijena.
Željko, sviđa mi se izvedba sklopa. A ja bacio 5 takvih poklopaca od tastera, hi. A moglo se iskoristiti.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A9Y 30. December. 2012, 20:46:22
Ako kome treba, imam par PCB pločica viška...nema prodaje...samo zamjena za razno.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A4CW 15. May. 2015, 10:56:23
Da nastavimo,
znanja radi svekolikom amaterskom društvu.

U web shopu u Češkoj ima zgodna stvarčica na ovu temu.
U kitu, gotova, sa i bez ručica. Osjetilo, s „elektroncem“ ,
 s memorijom ili bez, u više inačica...

Cijena više nego prihvatljiva. Osnovna inačica već od 65 kuna (8.5 eura) + poštarina 
koja je uglavnom cca 5 eura bez obzira na količinu i do težine mislim 1.5 kg.
Naručivao sam nekoliko puta i sve 5. Naručeno stiže u roku od 7 dana.
Ima još niz zgodnih stvarčica u ponudi pa pogledajte.

I  sličice kako sam to „super jednostavno“  napravio od postojećih ručica.
Nemojte odmah sa kritikama, znam, na druge sam stavio bateriju 2032
 sa nosačem ispod postolja pa  to izgleda malo bolje....
Potrošnja je stvarno minimalna. Radi već više od godinu dana bez greške.

http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-touch-paddle-modul-i182/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-sada-cw-touch-paddle-module-kit-i229/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-sada-cw-touch-paddle-module-kit-i186/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-s-pametovym-klicem-i228/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-s-pametovym-klicem-i222/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/yack-morse-memory-keyer-i216/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/cw-touch-paddle-c24/
http://www.hamshop.cz
Uživajte.
: Odg: CW taster na dodir-projekt
: 9A4CW 15. May. 2015, 10:58:35
Da nastavimo,
znanja radi svekolikom amaterskom društvu.

U web shopu u Češkoj ima zgodna stvarčica na ovu temu.
U kitu, gotova, sa i bez ručica. Osjetilo, s „elektroncem“ ,
 s memorijom ili bez, u više inačica...

Cijena više nego prihvatljiva. Osnovna inačica već od 65 kuna (8.5 eura) + poštarina
koja je uglavnom cca 5 eura bez obzira na količinu i do težine mislim 1.5 kg.
Naručivao sam nekoliko puta i sve 5. Naručeno stiže u roku od 7 dana.
Ima još niz zgodnih stvarčica u ponudi pa pogledajte.

I  sličice kako sam to „super jednostavno“  napravio od postojećih ručica.
Nemojte odmah sa kritikama, znam, na druge sam stavio bateriju 2032
 sa nosačem ispod postolja pa  to izgleda malo bolje....
Potrošnja je stvarno minimalna. Radi već više od godinu dana bez greške.

http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-touch-paddle-modul-i182/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-sada-cw-touch-paddle-module-kit-i229/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-sada-cw-touch-paddle-module-kit-i186/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-s-pametovym-klicem-i228/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/dotykova-pasticka-s-pametovym-klicem-i222/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/kits-c4/yack-morse-memory-keyer-i216/?currency=EUR
http://www.hamshop.cz/cw-touch-paddle-c24/
http://www.hamshop.cz
Uživajte.