hrvhf.net

Ostalo => UKV tehnika => : 9a2sb 12. June. 2007, 07:31:39

: Plo?ice-otopina
: 9a2sb 12. June. 2007, 07:31:39
Čitajući Adamov post,evo prenosim recept "starog trovača" za home made podlosti:
-Autor recepta........Mike 9A2WA
-Otopina za nagrizanje pločica(tekst u orginalu):
       4 dila vode
       2 dila kiselina iz butige HCL
       1 dil peroksida 30% (ako neda apotekarka-idi u frizerke)
Ovo sam "izvukao" na jedvite jade a sada bez privole "autora" objavljujem.Vrijeme nagrizanja se može podešavati količinom peroksida.Kod mene radi FB.GL svima.
: Odg: Plo?ice-otopina
: 9a2d 12. June. 2007, 08:09:38
Zlatko, recept je dobar mada sam ja tradicionalista. Kako doći do feriklorida? Ja to rješavam jednostavno. Moj cimer (9A6SVI) iz studentskih dana je slučajno tehnički direktor firme Bakrotisak u Garešnici. Lijepo ponesem karnister vina i vratim se sa karnisterom feriklorida jer ga tamo imaju na tone. Svi zadovoljni.

73 de 9a2d
: Odg: Plo?ice-otopina
: 9a4qv 12. June. 2007, 08:14:59
Pozdrav,

Ma tako sam i nesto od oka tivno i napravio, mjesavinu, sjecam se tih odnosa od ranije.
Nema problema u apoteci kod nas, sve prodaju i to jako povoljno, Hidrogen 30%, jos me pita ocu li i solnu 30%, te me savjetuje da pazim kako s time baratam.

U frizeraju danas koriste 5,6 max 10% hidrogen, bas sam slucajno jucer bio pri stolici kad je narucivala tu kemiju.

Kod mene je to nagrizanje islo brze, jer nisam stavio 4 dila vode, bilo je max 2 dila, uostalom voda i tome sluzi da razblazi kiselinu koja nagriza bakreni oksid, koji nastaje kad peroksid djeluje sa bakrom.
Dakle ako radimo neke tanke linije gdje ima opasnosti da kiselčina pojede sa strane vod previse brzo onda daj vode, ako radis plocice sa dosta "mesa" i mase, onda daj brže majstore, tako je to kod mene bilo, heheh.

Danas je pretoplo za paliti lemilicu  ;D

QV
: Odg: Plo?ice-otopina
: 9A3LI 13. June. 2007, 15:05:52
Receptura je OK . :)

Ja to radim odokativno ..
Malo stare zelene mješavine, malo više HCL i kolko mi izleti (malo)hidrogena.
Do sad nikada problema osim što nekad reakicja krene kasnije, nakad ranije.
Ovisno valjda i o temperaturi.
 :)