Mali kviz: Kako razlikovati antene?

Started by yu1aw, 26. March. 2009, 12:21:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Na krovu su dve antene sa kablovima bez gubitaka koje primaju isti, slab, CW signal bez harmonika. Jedna je Yagi od 20 dBd. Druga je polutal. dipol sa idealnim poja?ava?em od 20 dB. Obe su rezonantne na frekv. prij. signala. Kako ih razlikovati?

po razlici u ja?ini
2 (8.7%)
po razlici u ja?ini signala
1 (4.3%)
po razlici u ja?ini oba: i signala i
2 (8.7%)
po razlici u odnosu signal/
10 (43.5%)
po razlici u
0 (0%)
po razlici u IMD produktima
0 (0%)
po razlici u harmonicima
0 (0%)
nema nikakve razlike i ne postoji na?in da se odredi
2 (8.7%)
po razlici u faktoru
0 (0%)
po razlici u IP3
0 (0%)
po razlici u "?isto?i" signala
2 (8.7%)
po frekvenciji signala
0 (0%)
ne znam
4 (17.4%)

Total Members Voted: 23

Voting closed: 29. March. 2009, 13:21:20

9a5cw

po razlici u jačini oba: i signala i šuma ... nisam ni toliko puno fulao ;)
Ajde novo pitanje ;)

73

yu1aw

Quote from: 9a5cw on 30. March. 2009, 12:17:13
po razlici u jačini oba: i signala i šuma ... nisam ni toliko puno fulao ;)
Ajde novo pitanje ;)

73

Evo novog pitanja.
Ono je interesantno jer mnoge stanice koriste sličan način rada sa dve antene ili dva sistema u takmičenjima. :)

73, Dragan yu1aw
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9A4OE

Da malo obrazlozim na sto sam mislio.

Prva postaja prijemnik profesionalni vrlo velika osjetljivost, koaksijalni kabel do antene RG213 (da ne spominjem neki kvalitetniji) duzine 15m, antena dipol na visini od 8m (sa mogucnoscu okretanja) u blizoj i daljoj okolici nema izvora elektronskog zagadjenja.

Druga postaja prijemnik nista posebno neki od standardnih radioamaterskih uredjaja, koaksijalni kabel RG58 (nekoliko puta jeftiniji od RG213) duzine 30m, antena yagi (naravno isto sa rotatorom) montirana na vrhu zgrade (visestambena) 2m iznad metalne konstrukcije (tu je bilo najlakse pricvrstiti cijecv) u kojoj je montiran veliki klima uredjaj za grijanje i hladjenje cijele zgrade u neposrednoj blizini trafostanica za zgradu da ne nabrajam dalje.
Ovakva ili slicna situacija je svima koji zive u velikim urbanim sredinama.

Koji ce od ova dva primjera imati kvalitetniji signal u zvucniku?

Dali je tko vrsio mjerenja na svom antenskom sistemu koliko mu je stvarna dobit antene na predaji, a koliko na prijemu, ili je uzeo zdravo za gotovo ono sto je netko naveo nebitno dali tvornica ili pojedinac? Svi ti proracuni su radjeni na bazi nekih idealnih uvjeta
Danas je sve konfekcijska roba, sto veci broj to skuplje.

Damir

yu1aw

Damire,

Mala, ili gotovo nikakva, korist je od poređenja antena ako svi ostali uslovi nisu isti, pogotovo ako ti uslovi nisu dobro definisani.
Zato se pri poređenju uzimaju isti uslovi za obe antene.
U ovom specifičnom slučaju poređenje je vršeno tako što je jedna antena imala 20 dB a druga je imala 0 dB ali joj je bio dodat pojačavač od 20 dB. Merenje je imalo vrlo specifičnu namenu: da pokaže razliku u dB dobijenim iz antene i iz pojačavača. Bez obzira što pojačanja za oba sistema izgledaju ista razlika u dobijenim rezultatima je ogromna.

Što se tiče dobiti na predaji i na prijemu ona mora da bude ista za svaku antenu, pod uslovom da su joj gubici zanemarljivi.
Kod Yagi, i uopšte VHF/UHF, antena gubici su uglavnom veoma mali i mogu se zanemariti u ovakvim razmatranjima.

Što se proračuna ili simulacija antena tiče one se uglavnom rade u idealizovanim uslovima, jer je praktično nemoguće predvideti sve uslove u koje će antena u praksi možda biti stavljena.
Ali je zato važno da antena ne bude mnogo osetljiva na okolinu kako bi i u tim izmenjenim uslovima što više zadržala svoje dobre karakteristike.
Ako je model antene dobro urađen takve antene bi u istim takvim stvarnim uslovima dale rezultate koji su približni računskim.

Na autoru ili dizajneru antene je odgovornost za to u kakvim uslovima optimizira antenu i koliko dobar model koristi.

Za VHF/UHF antene postavljene dovoljno visoko iznad tla (nekoliko talasnih dužina) bez okolnih bliskih objekata može se smatrati da antene rade približno dobro onome što računica pokazuje za rad u istim takvim uslovima.

Naravno ne "na dve decimale" i samo pod uslovom da se ne simulira jedno a napravi nešto drugo. :)

73, Dragan yu1aw

9A4OE

Moja teza je da perfomanse bilo koje antene ovise o mnogo dodatnih faktora, a ne samo od naziva ili tipa pojedine antene.
Ovaj clanak iz rada "Poboljsanje yagi antene-tridesetogodisnji corsokak" mi se ucinio interesantan

Damir

yu1aw

Quote from: 9A4OE on 01. April. 2009, 15:05:38
Moja teza je da perfomanse bilo koje antene ovise o mnogo dodatnih faktora, a ne samo od naziva ili tipa pojedine antene.

Svakako. Kao što ni karakter čoveka ne zavisi od njegovog imena!  ;D

Ovaj clanak iz rada "Poboljsanje yagi antene-tridesetogodisnji corsokak" mi se ucinio interesantan

Damir

Da ne mislim tako ne bih to ni napisao. Uostalom, to je bio zaključak koji se prosto sam nametnuo posle detaljne analize preko pedeset raznih tipova antena.

Pozdrav,
Dragan yu1aw