Main Menu

Krs u Svemiru

Started by 9a7pjt, 14. February. 2009, 16:18:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a2ga

"Satelit UARS, vrijedan 750 milijuna dolara, na svojoj je misiji mjerio koncentracije ozona i drugih kemijskih spojeva koji se nalaze u Zemljinom ozonskom omotaču, kako bi se bolje razumjelo kako gornja atmosfera utječe na naš planet. (T.Š./Hina)"

Kad bi barem pao meni u dvorište, kad je toliko vrijedan.  ;)

Naspavajte se još noćas i sutra jer od prekosutra je sve moguće!

73 de Boris 9A2GA
Member of HRS, RK 9A1ADE, RK 9A1WFF, ARRL, AMSAT NA, AMSAT UK

9A3LI

Po predviđanju jednog od najboljih znalaca letečeg krša u orbiti
kod nas neće biti padavina.
UARS decay 2011 Sep 23

9A1Z

LI , upravo obrnuto! Predviđanje ima prozor oko 4 sata što je dovoljno za tri do četiri  obilaska Zemlje pa je pad moguć svugdje ispod linija trajektorije na karti!( koje prolaze i preko nas!) Ako ništa drugo biti će noć za bolji vatromet ; )

Zapravo možda LI nije ništa krivo rekao. Pravo pitanje je kako se to široko raspada. Moja pretpostavka je da to može ići dosta široko od putanje.

1z
Luci, 9A1Z

9a2ga

Ako se ujutro ne probudite, znači da Vam je pao na glavu, ...  ;)

Službeno, još samo četiri orbite iznad naših krajeva (ne baš iznad nas već do 27 stupnjeva iznad horizonta) i to je to.

Znao sam ja, neće on u moje dvorište, ...  :'(

Laku noć de Boris 9A2GA

P.S:
Citiram NASA-u:
"As of 7 a.m. EDT Sept. 22, 2011, the orbit of UARS was 115 mi by 120 mi (185 km by 195 km). Re-entry is expected sometime during the afternoon of Sept. 23, Eastern Daylight Time."

9A3LI

Quote from: Sa jedne mail-listeUSSTRATCOM has issued a new TLE, epoch 11266.7122320, which Satevo propagates to decay on Sep 24 about 05:40 h UTC,
continuing the recent trend of ever later predictions. I have added it to the plot of recent decay predictions, along
with Harro Zimmer's new prediction.

http://satobs.org/seesat_ref/misc/UARS_decay_predictions_v9b.pdf

Recent decay estimates have been Sep 24, roughly between 03:00 and 06:00 UTC, but if the trend continues, it could well
occur a few hours later, which would begin to bring southbound passes over North America into play.

Ted Molczan

AD6IW

The biggest surviving chunk should be no more than 300 pounds.  ???

ili u prevodu "samo" 150kg, Don't worry be Happy

Info sa Yahoo

ad6iw

9a7pjt

Evo,

ima  bit  da je  i  ovom  napetom  iscekivanju gdje/kada/ i po kome   :o ce  satelit  pasti  dosao   kraj . ..

http://www.jutarnji.hr/nasa--satelit-uars-je-pao-na-zemlju-/976128/

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A3LI

Quote from: 9a7pjt on 24. September. 2011, 09:22:57
Evo,

ima  bit  da je  i  ovom  napetom  iscekivanju gdje/kada/ i po kome   :o ce  satelit  pasti  dosao   kraj . ..

Ništa zato, ide još jedan put doli
ROSAT
za mjesec-dva, taj ima samo oko 2.5 tone, dakle puno manji od ovog krša koji je pao.
;D

9A3LI

Novi vatromet se sprema!
Phobos-Grunt, 12 tona goriva a nisu baš sigurni hoće li
ekplodirati ili smrznuto pasti na zemlju.
Phobos-Grunt design
Zanimljivo!
:-\

9A3LI

Pao je još jedan satelit, ovaj puta  NOAA-N  najnovije generacije.
Srećom, stradao je samo jedan PC od 500usd !
Cijena satelita prava sitnica.
:o

s55m

Quote from: 9A3LI on 21. March. 2012, 19:23:57
Pao je još jedan satelit, ovaj puta  NOAA-N  najnovije generacije.
Srećom, stradao je samo jedan PC od 500usd !
Cijena satelita prava sitnica.
:o

Pa bilo je to davne 2003..
NOOA-N

9a2ga

Zadnje sate u svemiru broji satelit Express — AM4. Telekomunikacijski satelit koji nije dosegnuo predviđenu orbitu zbog kvara na zadnjem stupnju Proton rakete, te je završio u neupotrebljivoj LEO orbiti. Teži 5.300 kg  i kontrolirano će biti "ubačen" u zemljinu atmosferu ovih dana, kako bi izgorio.
"Raspad" satelita je predviđen iznad Pacifika.
Nadam se da neće pogriješiti u izračunima.  ;)

Više na: http://www.space.com/12688-lost-russian-satellite-wrong-orbit.html

73 de Boris 9A2GA

9A3LI

Quote from: s55m on 21. March. 2012, 20:52:13
Pa bilo je to davne 2003..
NOOA-N

Za mene novo!
:)
Ta slika je dodana "13:20, 27 January 2011" a na njihovm FTP serveru je tamo od 2004.
Eto, davno a "novo"!

9A3LI

Quote from: 9a2ga on 21. March. 2012, 21:21:51
Zadnje sate u svemiru broji satelit Express — AM4. Telekomunikacijski satelit koji nije dosegnuo predviđenu orbitu zbog kvara na zadnjem stupnju Proton rakete, te je završio u neupotrebljivoj LEO orbiti.

Ah, još jedan ruski promašaj.
Izgleda da su vježbali odborjavanje pa im se omakne koji puta i nitko nije kriv.