Main Menu

Lajner amplajfer

Started by 9a2d, 25. December. 2008, 07:55:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3GE

Dobar dan !
Vrijeme odlično pa je spušten stup i zamjenjen koaks relej...!
Poslje pregledam onaj koji je bio gore ?
Sve namontirano i sutra se nastavlja radnja oko antena i stupa !
Bio juče Edo i Marinko..malo smo blabla o svemu....?
Dobio od njega četiri komada "glanz nove" cijevi ...aaaaaaaaa kako su lijepe...oma dobijem volju nešto narediti sa njima...naprimjer u puš-pulu ?
Kao na primjer ovo dole ?????????.............?
Toliko !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Sinoć nešto tražio tu po mojim stvarima i izašao na vidjelo jedan traf od mikrovalne pećnice ?
Primar 220 volti sekundar 2000 volti ?
Odmah jutros spojen na ispravljačku ploču i rezultat je tu ?
Bude držao 0.5 A ?
Tih stvari ima na otpadu ....valja se promuvati sa alatom u torbi i poskidati iste ?
A nađe se još svakakih uporabljivih stvari za naše potrebe ?
Vrijeme dobro ali prohladno !
Salutiamo !
Martin
Martin 9A3GE

9A2WA

Pozdrav iz Splita:-)
Pazi na te trafoe jer imaju osigurački raspor ispunjen sa nečim šta triba izbacit vanka . Prilično pepava i zahtjevna operacija
Inače sve 5++ Bravo za trud i zalaganje      .......... Ti sji
još ka mladić;-)B-)  73 od Mike
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A9Y

Martine, jel bi takav iz mikrovalne posluzio za moj projekt, znaš na što mislim?
Shiranu ga hotoke

9A3GE

Dobro jutro-dan !
Ja ...Mile može !
Pregledao sam malo po net-u...ima toga dosta gdje se koristi taj traf !
Mike...na ovom primjerku su izvađene one metalne pločice ?
Čemu su služile ...ba...????
Ovi trafo-i drže oko 500-600 mA ..dosta za jednu cijev...GI7B ili 4CX250B....?
Skupljeni svi elementi za ugradnju i poredani po stolu...sve to stane u ovu Al. kutiju ?
Vako...vn traf mikrofuruna....traf za g2 350 volti stbz...te 6.3 2 A   plus 5 volti 2 A.....u seriju ovaj napon se mere iskoristiti za grijanje GI7B .....toroidni za negativni napon 70 volti 100 mA i 12 volti 1A za releje te još jedam mali 220-6.3 volti koji sam koristi za grijanje 4CX250B ...mali...ali je radio ok...?
Znači bude ispravljač ili za 4CX250 B....ili GI7B ?
A ispadne malo ali teško ?
Danaska neka zima vani bilo jutros 4 grada...sada je već bolje...pa se more na antenu ići rabotati ?
Vederemo ?
Vinčeremo ...je rekao onaj mali operetski diktator di Italia ?
Vederemo ...je mu odgovorila It.ljevica ?
Tako !
Avanti tutta !
Martin
Martin 9A3GE

9A6NDD

Na sljedećim linkovima možete naći ponešto pametnoga oko trafa iz mikrovalke:

http://servv89pn0aj.sn.sourcedns.com/~gbpprorg/mil/radar/gbppr_radar/QEX_HV_Power_Supply.pdf

http://www.ohio.edu/people/postr/bapix/813amp.htm

Koliko sam ja naučio od puno pametnijih po ovom pitanju od mene, ne može se punovalno ispravljati s jednim trafom, nego trebaju dva... još bi valjda trebalo i nešto vaditi, ali u to nisam siguran jer nisam pokušavao. Koliko vidim Mike zna što bi trebalo   ;) pa bi bilo lipo da to podjeli s nama koji ne znamo  :-[

73

9a6c

Nema razloga da s es jednim transformatorom ne postigne punovalno ispravljanje, ali konkretan problem vezan uz trafo iz mikrovalke je nešto o čemu je 9a3mr rekao par riječi na ovom forumu i predložio da se koriste dva sa zajedničkim izvodom prema masi...
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3GE

Evo jopet !
Ha...praktično pliz...spojit kresnut....spijim to u zraku i visoki napon steram i linear...pa se vidi rezultat...barem jeb to u mene lahko ?
Naredim tom popodne ?
U medjuvremenu zgotovljenaq kutija....bila je predviđena za nekaj ino...?
Ali posluži...zove se "Sibirski oklopni vlak" ...???
Kolko šarafa ima ...?

Opet...pronađen jedan traf sa svim namotajima za 4CX250B......?
To sam dao narediti u Durbanu S.Africa ...svojevremeno....trebalo mi je premotati par trafoa za posao...pa sam ubacio i ovaj traf...lijepo izgleda...bude i on testiran ...?
Ja ...9A2MR ....je bio tu sveze ovogaobjavio ...ali ne znam sada gdje je to ...?
Drago...transformator je najednostavnija električna mašina...radi na struju....izmjeničnu...turiš jedan napon ....imaš drugi napon....veći ili manji ...?
To ti je kao fabrika za preradu ...recimo mesa...?
Turiš prasca a na drugu stranu izlaze kobasice ...šunka...kulin ....te na kraju kuferi ...orginal svinjska koža..!
Chiaro...?
Va be,,....vado fare pasta bolognese...mangiare e fare un pisollibno pomeridiano ...?
Saluti !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Ha !
Ala se dobro spalo...!
Bene ..izvršen test...mikrošparhet traf na ispravljač pa DC napon na linear..!
Kada je neopterećen ima 2800 volti a kada ga opteretim tj kresnem linear sa GI7B...drži bez problema 2100 volti i outa ide 350 wati ...jer velki ispravljač daje 2600 volti i tu ide skoro 500 wati van..?
Znači transformator je uporabljiv 100% za visokonaponski ispravljač !
Miliampera oko 500 !
Ok deški....u potragu za odbačenim mikrošparhetima i imate glavnu stvar za v.naponski ispravljač ?
Vanka 10 gradi i dere bura...grdo ...?
Saluti !
Martin

Martin 9A3GE

9a4qi

Sad Martin ispadne najpametniji.A opće je poznato da sam ja najpametniji.Uostalom ja sam zapoćeo više linearaca nego što je Martin završio.Šalu na stranu što kažu ameri ne postoji besplatan ručak.Trafoi od mikrovalke su po kvaliteti sa dna kace.U leru bez opterećenja vuku i po 200-250 miliampera sa "šantom" (ono što treba izbiti) ili bez njega mala razlika.Pad napona na izlazu ispravljača pod opterečenjem od 800-1000 volti baš i nije poželjan.Napon na sekundaru je obično 2100-2250 volti  (2900-3150 volti istosmjerno) a GI7B
ponekad na tom naponu prizvodi čudne zvukove nakon kojih sve kazaljke odu
uljevo.Nakon par sati i bez opterećenja ti trafići su vrući a tek kad lampa potegne.U dobro ventiliranom kućištu takav trafo može raditi na dužu prugu
sa max. 250 miliampera i to na SSB.Jedino rješenje je dva trafića i punovalno
ispravljanje sa dvije grane dioda i sredina minus.Samo treba naći dva trafića
sa istim naponom na sekundaru.Već mala razlika drastićno povećava zagrijavanje.Može se očekivati 500 miliampera sa padom napona 400-450 volti i to ne za FM ili digitalne modove.Znaći ako imaš lampu koja ne puca na
3000+ volti a dosta joj je 2500-2600 V 500 mA na SSB to bi moglo i raditi neko vrijeme.Kad se izmjeri presjek jezgre i vidi kvaliteta izrade to je maksimum.U svakom slućaju ko hoće probati imam 30-40 tih transformatora i poklanjam ih svakom zainteresiranom ko se javi.Mogu i dostaviti na hamfest u Zagrebu ako budemo živi i zdravi.Nikola 9a4qi  nikola.orac@zg.t-com.hr   
098 897 911

9A3GE

Dobro jutro !
Ama gdje si Nikola..?
Eh...kad ostariš i pamet popusti...u mene ?
Imaš praf...davno smo probali te trafo-e....da griju se sami od sebe u leru...?
Znači niks od ovoga ispravljača...bumo nekaj drugoga naredili...?
A ovo je bilo šperimentisanje..."topla voda" ?
Bon !
Evo ispravljačkih ploča kolko oš ?
Sada bacim te trafoe u smeće ..odmah ?
Martin
Martin 9A3GE

9a3mr

Nažalost, 4QI je u pravu. Ono što sam bio napisao odnosi se na transformatore iz prvih generacija mikrovalnih. Novije imaju veću struju predmagnetizacije, tj. griju se u leru. Razlog je što se u mikrovalnim pećnicama koriste samo u punom opterećenju kada radna točka dođe u normalno područje. Možda bi se moglo nešto mudrijati sa predotporima u primaru i relejem koji ih kratko spaja na predaji al bojim se da kontakti releja ne bi dugo trajali.  ;D

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A5AA

Bolje rješenje za priključivanje velikih transformatora na AC je zero crossing solid state relej. Na slici je jedan za 50A AC. Na RA buvljacima se često nude za sitne novce.

9A3GE

Dobar dan !
Evo ga.....?
Ovo loše vrijeme te godine sve pritiska...nismo išli ni u Pordenone....ovaj neće onaj nemere a sam ići mi nije baš..?
Na koncu ima sve u nas....ukvejce i gigahercaši ?
A proljetni sajam nema "mercatino" gdje ima dobrih stvari...a ostalo ...bah...?
Stalno kiša pa se nemere raditi nešto dobro vani....a i loše se ćutim....????
Nego...očiščena konoba sve poslagano kako treba tako da je sada sve redy za neke fine radnje ?
Ovijeh dana rađeni nešto....evo jedan dio ...!
Grupa izlaznih kondezatora promjenljivih za ugraditi u linear za dva metra....samo koji...????
Ma bude več i to....šempre bisogna esere impiegato con nostre cose...?
Stvar se sastoji od velikog promjenljivog kondezatora iz bnc panela ...sa velikim razmakom između ploča i još su izbijene dvije na rotoru...tako da mu je sada kapacitet 5-15 pF ...dok drugi je antenski 2-5 pF kapacitet...!
Na anodni je stavljen planetarni prenos---1-6---- tako da se fino podešava na maximumn dok na antenskom je direktno !
Na velikom je izoliran "vrući" kraj...pomoću teflona....jer sam imao slučaj gdje mi je probilo...rotor-masa na stator koji je "vruć" ...velika RF energija..veliki anodni napon i evo belaja ?
Tako da sam se osigurao za to...?
Izlazni (antenski) kondezator je na izoliranoj vitroplast pločici te njwegova osovina isto izolirana od svega pomoću keramičkog odvojnika za vanjsku osovinu (podešavanje) na max. izlaz...!
Sve je montirano na vitroplast pločicu !
Kak zgleda tu je !
Evo stala kiša i sunce sja....?
Salve !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga !
Dobar veče !
Hm...krenulo...napravljena ploča gdje sve je montirano....2x GI7B (NAJ LAMPE ) izlazno dio ..rezonantni krug koji je u obliku petlje...nije važan izgled nego rezonancija na zahtjevnoj frekvenciji...?
Što mislite ...metar žice rezonira tu i tu...ako ga namotate da izgleda kao zavojnica isto rezonira kao i onaj metar ravni....na istoj frekvenciji ?
A zavojnica se radi da bi se dobilo na prostoru....samo ima nešto...ono bolje radi...taj "Q" faktor....tj kvaliteta rezonantnog kruga....je bolja kad je metar žice a nešto lošija kada je u obliku zavojnice...?
Ali ..ovo je za PA...pa se poveća pobuda i isto bude prašilo van...?
Jel tako majstori ?
Cijevi su "priheftane na šasiju sa jednim elementima koji je sredio 6PSM ....tj fi je bio nešto manji pa ga je majstor Silvano dao na "drebank" proširiti....inače u orginalu služilo kao držač-nosač keramike ...iz ship-a tx ....to bila stara velka stanica van uporabe pa sam ja poskidao neke stvari koje nisu bile preteške za avijon...S. Africa - Jurop !
Tu skupio masu onih crvenih mika kondezatora orginal USA....inače tolerancija sitna ...radni napon veliki kvaliteta prvoklasna...služili ma za razne VFO-oe...sos lampe i trz. ?
Inače ima ih još u "Kalici " u Triešte...ali 1 E. komad ...?
I još nekih stvari ?
Iskrcavanje sa ladje je naj u Durbanu ili Capetownu....mornari pomognu sanijeti ili sa dizalicom na rivu staviti "panj"....kuferčinu ili vrećetinu...dole čeka kombi sa dva majstora ..koji ubace prtljagu u kar i pravac areodrom..tamo stave panj na kolica...praf za čekiranje...i sve riješeno...let...arivo  a Triešte...kolica i prav van....tu čeka Stiv i panj bacimo u auto...pravac doma...i najteže je dovući panj onid pedesetak metara do doma svoga...?
Tja !
Ovo počeo naopako...ovo prvo...kutija zadnja ?
Ako mi se bude dalo ?
Boh...?
Salutoni !
Martin
Martin 9A3GE