AD9850 na paralelnom portu

Started by 9a4qv, 02. December. 2008, 22:09:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4qv

Evo čisto malo da "ubijemo" ove na Visokom Naponu sa Ruskim cijevima sa prečistim spektralnim signalima na izlazu  ;D

Test DDS-a na paralelnom portu AD9850, clock 100 Mhz...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3LI

A kolko je to cisto na izlazu ??
Jel chip i xco lako nabavljiv i kod nas ?
Koja je gornja granicna freq. ?
Ovaj put slike ne govore sve!
:)

9a4qv

A kolko tebi treba čist izlaz ? (Jel se to pitate kad kupujete uređaje)
Probaj preko http://altpro.hr/index.asp jer su oni zastupnici Farnella
U konkretnom slučaju lowpass filter je proračunat do 42 Mhz, teoretski max bi bio 60% clocka, znači 60mhz ali.....
Ako slike ne govore sve ima u datasheetu za one koje znaju čitati, a za one koji ne znaju evo nešto "da te ceo svet razume"  ;D

http://us5caa.qrz.ru/constr/mega_analyz/uprl.htm

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

AD6IW

AD9850 SFDR je 50dB /data sheet/, ali samo kod 31 % Nyquist bandwidth. Jos jedan
trik marketinga ???
DDS-ovi rade dobro samo oko 40% od Nyquist-a. Teoretski bi trebali raditi do 50%  (ne 60% Adam) od klok frekvencije,
ili Nyquist-a, ali vec iznad 40% signal iz DDS je garbage ???
Performance DDS ovise o broju bitova u DAC-u, jitter-u (phase noise) clock frekvencije.
100MHz oscilator na slici je oko 100 ppm, tako da je to daje konacne performance
uredjaja, stabilnost, phase noise ili jitter.
Takodje, signal opada sa frekvencijom, zbog sin x/x funkcije.
Ako zelis cist signal onda koristi najvisu dopustenu frekvenciju clock-a, i samo 30%
od Nyquiost bandwidth-a.

AD6IW

9a4qv

Da, Gorane, apsolutno si u pravu, krivo sam se "odrazio" kod onih 60% računajući na maximalni izlaz konkretnog AD9850 koji iznosi 50% maximalnog kloka od 125 Mhz što bi u konačnici i bilo tih 60 Mhz (62,5 Mhz  da budemo precizni ;D )

I da istina je da je SFDR >50dB kod 32% Nyquista (ako me kalkulator dobro služi 40Mhz/125Mhz)  ;D

Nekako se to slaže sa namjenom ovoga konkretnoga DDS-a koji bi trebao raditi u KV homebrew uređaju koji bi sa međufrekvencijom od 9 Mhz radio maximalno na nekih 20% Nyquista (kod kloka od 100 Mhz) što bi zadovoljavalo čistoću izlaznog signala.

Daljnje poboljšanje je korištenje (pin to pin) AD9851 sa unutarnjim množenjem x6 vanjskog kloka (npr 30 Mhz x 6 =180 Mhz) te bi tada DDS radio na 11% Nyquista što je zadovoljavajuće za samogradnje uzmemo li u obzir da uređaji serije FT-857, FT-897, FT-817 koriste dds serije AD9951/54 koji imaju SFDR >80dB kod 40 % (160 Mhz). Zanimljivo bi bilo pogledati koliku međufrekvenciju koriste u tim uređajima  ( kod područja 6m, 2m i 70cm) čisto radi usporedbe i maximalne frekvencije DDS koje koriste.

Usput ti prenosim pozdrave od Annemarie, DD8GK (Imaju još antena na zalihi, skoro pa sve dogovoreno)

Pozdrav,
QV
Heinrich Rudolf Hertz

s56a

Direktna primena DDS u RX je nesmislena jer uvek ima par diskretnih brkova visokog nivoja.  Standardno resenje je dodavanje PLL ili digitalno deljenje frekvencije.  O ovom malom detalju sam imao cast poduciti S53MV i S57UUU.

9a4qv

Quote from: s56a on 03. December. 2008, 07:19:30
dodavanje PLL ili digitalno deljenje frekvencije. 

Mario,
da nisi mislio reći dodavanje PLL i digitalno dijeljenje frekvencije ? (sa naglaskom na i između PLL i digitalno)

Naravno da će se bolji rezultati postići sa PLL na visokoj frekvenciji ali sa uvjetom da takav PLL ima što niži fazni šum te nakon dijeljenja frekvencije PLLa dobijemo i to da dijelimo (smanjujemo) i fazni šum signala kojeg koristimo u stupnjevima prijamnika što rezultira "nižim šumnim brojem" prijamnika, te se to očitava u prijamu slabih signala koji bi inače bili maskirani faznim šumom (smećem) recimo nekvalitetnog DDS-a  ;D
U tom slučaju bitan nam je inband i out of band fazni šum PLL-a, VCO-a te kvalitetni dijelitelj....

Na tom području nam Goran ima šta reći, a ja bi bio (pokeraškim riječnikom rečeno) out of the game  :D

QV
Heinrich Rudolf Hertz

s56a

DDS brkove koji su niskog energetskog nivoja mozes eliminisati upotrebom pojacala i flip-flopa jer se tada pretvaraju u snosljiviji jitter.  PLL se takodje sinhronizira na glavni signal DDS i ignorira ostale (K3).  Naravno mozes ici na visoke PLL frekvencije pa ih deliti za KV oscilatore (Orion).  Direktno ici sa DDS nije higijenski jer ti moze pasti brk na neki fiksni TX.

http://lea.hamradio.si/~s53mv/dds/operation.html su slike izlaznog signala DDS RF generatora sa puno nezeljenih komponenti.

9a4qv

Mario, dakle svi ovi nazovimo to kvalitetniji amaterski uređaji imaju i kvalitetnije riješen osnovni signal za miješanje što je osnovni uvjet za kavalitetan rx i čisti tx signal.

Matjaž je u svojoj gradnji generatora signala, na njemu svojstven način, jeftino i praktično iskoristio upravo te produkte miješanja i image koji nastaju kod generiranja signala dds-om. Ako pažljivije pogledaš shemu on upravo zbog toga (a mislim da to negdje u tekstu i naglašava) ne koristi izlazni low pass ili band pass filter kako bi koristio taj "prljavi" signal i time postigao generator signala do 1 Ghz. Naravno osnovna frekvencija koju generira ad9851 je trećinu kloka i nije ono što vidimo na displayu generatora. Spojim li frekvencmetar na izlaz dobiti ćemo stvarnu frekvenciju DDS-a.

No kako sam napomenuo, to je jednostavan i zanimljiv pristup koji zadovoljava amaterske potrebe i mjerenja. Onakav izgled svih signala na Analizatoru spektra je upravo to što se traži u takvoj gradnji.

Ja i dalje glasam za sapphire loaded cavity oscilator na osnovnoj frekvenciji od 10.240 Ghz sa faznim šumom od -138dbc/Hz na 1 kHz !!! čijim se dijeljenjem dobio signal od 640 MHz sa -157dbc/HZ na 1khz. Fazni šum toga signala na 640 Mhz @ 10 Khz iznosi -164 dbc/Hz. Pa ko voli nek izvoli. Naravno da bi nam i radio uređaji bilji tada malo skuplji  ;D ;D

QV
Heinrich Rudolf Hertz

AD6IW

Adam,

Ako koristis PLL multiplier onda ce PN biti gori za 20 log (N), gdje je N frekvency multiplier nr.
PN je losija za 12dB kod 4X , i 26dB kod 20X umnazanja ???
Mozda je bolje koristiti 14 bitni DDS npr AD9951, sa 400 Hz eksternim clock-om.
SFDR (narrow-band) je bolji za gotovo 30dB, u odnosu na 10 bitni DDS.
Kao eksterni klok koristim low PN PLL u GHz opsegu sa 10 ili 100MHz referencom,
pa to djelim na nize, tako da za isti iznos djeljenja PN je bolji.
Silicon Labs ima dosta dobre referentne oscilatore, pogledaj link
https://www.silabs.com/products/clocksoscillators/Pages/default.aspx

Tnx za QSP :) Znaci tanjir stize...

ad6iw

9a4qv

Ti okom, ja skokom  ;D
http://hrvhf.net/forum/index.php?topic=24.75
http://hrvhf.net/forum/index.php?topic=24.135

pogledaj slike negdje na sredini stranice, inače klok je 80 Mhz sa unutarnjim množenjem X 5 i dolazimo na 400 Mhz.
Max izlaz DDS-a je 160 Mhz, korišten AD9951, trenutno je to kod mene signal generator/vobler.

Tanjir se kuje  ;D

QV
Heinrich Rudolf Hertz

s56a

9A4QV napisa: Nekako se to slaže sa namjenom ovoga konkretnoga DDS-a koji bi trebao raditi u KV homebrew uređaju koji bi sa međufrekvencijom od 9 Mhz radio maximalno na nekih 20% Nyquista (kod kloka od 100 Mhz) što bi zadovoljavalo čistoću izlaznog signala.

Ja sam komentarisao ovu konkretnu DDS primenu u RX, a logaritamske tablice i Niquista valjda poznajemo?

S57NAN ima pravilno DDS resenje PLL VFO za tebe.

AD6IW

OK Adam, mestre od DDS-a. Vy cool  8)
Sljedeci tjedan testiram KW SSPA za 23cm ?!
Sama mehanika ??? nastavak i raport sljede...
GL in HB

ad6iw

9A3LI

To volim kad se rasprava malo pokrene, moze se nesto i nauciti !
:)
Zapravo htio sam Adama pitati nesto ali on vec ima odgovor koji sam previdio
jer ga je "sakrio" pod EME, hi.
Quote from: 9a4qv on 03. December. 2008, 20:06:37
Ti okom, ja skokom  ;D
http://hrvhf.net/forum/index.php?topic=24.75
http://hrvhf.net/forum/index.php?topic=24.135

Ko je radio soft za MCU ?
Jel se moze staviti neki offset za display pa da takav DDS sluzi kao zamjena za prastari PLL
u nekom prestarom KV prijemniku.

Naravno ima jos "muzickih zelja" ali o tome drugom prilikom.