Main Menu

"Stekiranje" antena

Started by 9a6ktb, 31. October. 2008, 22:24:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a5cw

Slucajno sam doznao da je imao odlicnog mentora, cak je i mala razlika u dizajnu ;)

Slucajno svi tezimo nekoj super anteni kao i G0KSC .... uz to jos je dao i dizajnove free ;)
Nekako mi se lakse sporazumjeti sa Popom i Androm nego na english ;)

73

sm7vzx

pa ima nekih mehanickih detalja koji su zanimljivi npr. ono sa pleksiglasom...

9A2WA

Ako nije "KLIRIT" (oni plexi sa brodskih prozora) ovi obični izgleda jako interesantno nakon jednog ljeta na suncu :P ::) :P ;D

Mike ;) 8)
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9a5cw

Treba ti neka strugalica za plexi - utori. Turpija i vozi ;)

Ona plastika koju mi koristimo drzi vec dvije godine ... mora da je neka dobra.

73

yu7ef

Da, ja sam na neki nacin "mentor" G0KSC koji se prvo odusevljavao dizajnima koje sam
mu uradio pa se zgrejao da proba da radi sam. Covek ima para pa je ladno KUPIO Eznec+
i "Antenna Model" programe i proveli smo puno vremena dok mu nisam objasnio neke cake
i osnovne stvari ... sada se bas "razleteo" i ocigledno mu se dopalo da dizajnira antene

Inace on mi daje besplatan hosting sa neogranicenim resursima na serveru koji je njegovo
vlasnistvo, kao znak zahvalnosti za dizajne koje sam mu uradio ...

On je takodje pristalica 50 Ohm impedance i toga se drzi ali vrlo slabo se jos uvek bori sa
ostalim parametrima a posebno sa prvim side lobovima koji su mu cesto cak i manje od
-15dB pa ce to skupljati smetnje samo tako ... sa plot dijagrama koji objavljuje to se ne
vidi jer nije uradjen sa normalizacijom i izgled vara. Takodje pada u zamku oko deklarisanja
efikasnosti od 100% (cak i zokruzuje crvenim) a da pri racunanju ne uzima u obzir ono sto
znacajno utice - materijal elemenata ... svaki pocetak je tezak

Ti njegovi izolatori izgledaju zanimljivo ali me je bas pre neki dan pitao za savet i resenje
kako to resiti na drugi nacin jer praviti ove nije ni malo lako (kao sto mu se ucinilo nakon
nekoliko uradjenih) ...

Vrlo zanimljivo resenje izolatora je koristio N5DG kad je gradio EF0610 - neka vrsta plastike
od recikliranih sirovina (vise detalja na http://www.trex.com/WHYTREX/whatistrex.aspx )
a evo i slika kako je to uradjeno ...  inace antena je na http://www.yu7ef.com/ef0610.htm

73, Popa, YU7EF

sm7vzx

ovaj sto nama pravi antene , za SK7MW, je napravio nosace i za YU7EF antene...pase za 5mm cijev i nosac od 25x25, 30x30 i 35x35mm...

yu7ef

Samire ovo su odlicni nosaci, pogotovo su zanimljivi za 70cm i 23cm antene jer je
mnogo sigurnije ici sa potpuno izoliranim elementima i ne lupati glavu oko korekcije
zbog uticaja booma. Na 2m to jos uvek nije kriticno ali na visljim frekvencijama to
prilicno moze uticati na krajnji ishod pa i neprijatna iznenadjenja

Bilo bi lepo kad bi se to moglo kupiti ovde, svakako me zanimaju

Popa, YU7EF

9a5st

Evo malo izolatora by bakelit!
73 de 9A5ST
Zeky

9a5cw

Moga si napravit resize, nije da moram bit svakome poklopac ali rezolucija 2000 pixela ili veca u ovom slucaju nije potrebna, crni izolator je uvijek crn i to je to... ;)

Gdje ih ima za kupit ? Dimenzije? Na prijasnim slikama da se pogodit ;) Slikaj ga uz cijev 20x20 ;)

9a5st

CW
Tanak san ti sa tim pksiima.
Znaći 40mm x 19mm.Bakelit!Kupit nema,za darovat ima!!!
Budem ih još stotinjak komada ...uskoro!
Oni zubi vataju 8mm elemente minimum!
73 de 9A5ST
Zeky

9a5cw

Sjeti me se kad ih budes imao viska ili vise ;)

73

9a7pjt

Quote from: 9a5st on 13. March. 2009, 14:52:46

Budem ih još stotinjak komada ...uskoro!    ?   ?    ? ?  ?

A pazi da te kabeli ne poklope kad ih budes skida   ;D   ! 

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9a5st

Pa3k!
Ti donesem u Kraljevicu...koliko?
73 de 9A5ST
Zeky

9a5cw

Pozdrav,
ako budes imao 20komada.

73 i hvala

9A3GE

Jeftino..navali ! M.