Buducnost paketa...

Started by 9a5ng, 19. October. 2008, 21:00:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3LI

Quote from: 9a6r on 29. October. 2008, 22:19:12
Koja panika?Pari da nas ima 4 milijuna pa će zafalit frekvenci,hi.A iz godine u godinu nas je sve manje..Ima mista za sve i još 10 puta toliko.Ma dajte o čemu pričate?

Je je, ima ali ne za dugo !  :)

http://news.cnet.com/8301-1035_3-10082505-94.html

Krenulo je, kak bi se reklo "štih proba" da se vide reakcije.
:)

Da dodam, nikad nisam mislio da je NAS previše (radio amatera) već da su apetiti
biznisa jako veliki.

9a4qv

3LI

a nisi nikada pomislio da su apetiti nas radioamatera preveliki?
Htjeli bismo imati sto vise bandova a radimo sve manje, pogledaj to podrucje iznad 146 MHz, i reci realno koliko ima aktivnih postaja kroz cijelu godinu na svim visim dodijeljenim frekvencijama? Na 2,4 Ghz nije bilo ni "pasa" a nema ni danas previse i sad kad su dosli "bezicnjaci" odmah panika, tako isto i na 5,7 vec se dize panika a iz 9A ima jedna postaja koja je tu par puta emtirala, itd, itd...

Dakle mi smo megalomani, ne znamo iskoristiti ni ono sto imamo...

Sa druge strane, 300-400 Mhz, koje to ima direktne veze sa nama? Nikakve. A i da je bilo od 400-500 Mhz, opet se mozemo pokriti usima i otpiliti sa banda, je mi smo kao sto i sam znas sekundarni korisnici. Mozemo lajati tamo na 3,5 mhz, tamo smo primarni, koliko se sjecam i gotova prica. Da se ne ponavljam, vjerovatno si procitao kako su prosli 70cm repetitori u USA zbog NAVY radara, bit ce: gasi tu kramu i gotovo...

Uostalom, kako smo dobili sve te opsege na koristenje, tako ih mozemo i izgubiti, nista nije vjecno.

Evo pokusavam testirati paket iz Istre ali to je vec naucna fantastika, ima nesto Slovenaca i Talijana, od 9A ni cuti.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3LI

Quote from: 9a4qv on 05. November. 2008, 19:31:03
a nisi nikada pomislio da su apetiti nas radioamatera preveliki?
Htjeli bismo imati sto vise bandova a radimo sve manje, pogledaj to podrucje iznad 146 MHz, i reci realno koliko ima aktivnih postaja kroz cijelu godinu na svim visim dodijeljenim frekvencijama? Na 2,4 Ghz nije bilo ni "pasa" a nema ni danas previse i sad kad su dosli "bezicnjaci" odmah panika, tako isto i na 5,7 vec se dize panika a iz 9A ima jedna postaja koja je tu par puta emtirala, itd, itd...
Apetiti veliki, naši nisu, a kad spominješ vajrlesaše, pa mi (radio amateri) smo za tu tehniku znali prije od
tih nazovi vajrlesaša, jesmo li je iskoristili, nismo, imamo li sad mrežu od tih uređaja, nemamo.
A ti vajrlesaši su postali cijeli pokret, pa čak idu toliko daleko da naprave neku državnu, krovnu udrugu, postat
će jači od HRSa u godini dana postojanja a HRS postoji, koliko ono godina ? :P
Quote from: 9a4qv on 05. November. 2008, 19:31:03
Sa druge strane, 300-400 Mhz, koje to ima direktne veze sa nama? Nikakve. A i da je bilo od 400-500 Mhz, opet se mozemo pokriti usima i otpiliti sa banda, je mi smo kao sto i sam znas sekundarni korisnici. Mozemo lajati tamo na 3,5 mhz, tamo smo primarni, koliko se sjecam i gotova prica. Da se ne ponavljam, vjerovatno si procitao kako su prosli 70cm repetitori u USA zbog NAVY radara, bit ce: gasi tu kramu i gotovo...
Tako je, a jel to pametno, nije ..
Jel baš mora, kud svi ameri tud i mali hrvoje ? ne mora, hi..
Pa napisao sam da je vrlo vjerojatno to samo proba da se vidi reakcija zainteresiranih.
U EU se taj band još uvjek nazivaju tkz. NATO band pa nas to ne brine previše ali
bi tako netko mogao uzeti neki od amaterskih bandova, istina.
Kao što kažeš, ništa nije vječno ali bi to bio vrlo glup potez.
I kolko mi tu lupetali ništa se nije promjenilo ili poboljšalo na PR mreži.

73 !

9a3xz

uz dužno štovanje prema prethodnicima dapace mojim dobrim frendovima ,zar "ministar" za digitalne komunikacije ne vidi potrebu da bi ovdje trebalo uskociti i jasno reći kakva je strategija razvoja (opet ja o strategiji ) packet mreže u dvije ,tri prosto proširene rečenice !?

9a2ko

Hvala Mladene, da bi "ministar" izradio kvalitetnu strategiju, podastirem prijedlog korisnika PR i ATV kako sljedi:

1. Sadašnju infrastrukturu dovesti u funkciju,
2. Odrediti ovlaštenu osobu za održavanje iste,
3. Postaviti tri ATV repetitora u skladu s pravilnikom i važecom dozvolom. UCKA 1 kom, Velebit 1 kom i središnja Istra 1 kom. (Odkupiti ATV repetitor koji je sada u pokusno emitiranje).

Gospar "Ministre", ruža za obitelj, stisak ruke, kada bi se ovo riješilo lako bi bilo preci na popis želja i htjena.
Riješimo najprije male brzine i onda prešaltajmo u veču, vožnja ce biti ugodnija....

Eduard ATV ratone, korisnik sadašnjeg paketa, APRS-a, Interneta,svih frekfencijama i vrsta rada.

9A1X

Quote from: 9a2ko on 06. November. 2008, 10:41:54
3. Postaviti tri ATV repetitora u skladu s pravilnikom i važecom dozvolom. UCKA 1 kom, Velebit 1 kom i središnja Istra 1

u skladu sa ovim pravilnikom koji imamo sada i u skladu sa Band planom i tipovima emisije, to apsolutno nije moguce. zato je poslan e-mail strucnoj sluzbi HRS-a da malo dovede to u red. jer emisija F3F znaci frekvencijsku modulaciju, video signala koji sadrzi jedan kanal analogne informacije (dakle samo video, ali ne i audio, jer bi to znacilo emitiranje vise od jednog analognog signala). Mislim da je to apsurdno. I zato smo predlozili strucnoj sluzbi HRS-a da se radi sa tipom emisije F8W, i takodjer da se omoguci rad sa digitalnim oblicima modulacije (prije svega mislim na digitalnu ATV) tip emisije G7W
EME enthusiast

9a4qv

Kako su nam područja prekrcana akticnosti i jednostavno nemaš gdje raditi, maknuo sam se na 3405 Mhz da vidim ima li gužve  :D  Pa i nema baš neke aktivnosti, ima samo neki 9A4QV sa mrsavim ATV signalom, ostalo ŠŠŠŠŠšššššuuuum..
;D
QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a2ko

Uvaženi Adame, upravo taj Ššššššššššššššššššššššum i tišina je bolna za uši.
Nema nas previše, postajemo pomalo fosili a opsega sve više, vrsta rada sve raznovrsnija a ono nase "Dabogda ti krava krepala" nikako da izađe iz nas.
Slovenci skupili glave i prije ulaska u EU koristili fondove za razvoj paketne mreže, ATV i ostalih mirakula.
Pogledajte kartu APRS, upravo sada 123 Slovenskih postaja, a nas 5 (slovima pet)....e moj kokolo i kako dalje???

ATV ratone, Eduard
Postaja: 9A2KO

9A3LI

1. Sadašnju infrastrukturu dovesti u funkciju,
A šta se čeka ?  ;)

Evo kak je kod "mene" na "mom" čvoru .. Niš ne dela kak treba, a da i dela
nemam ideje za koga bi delalo, hi.
Još jedino dela WBFM na 70cm, 38k4 a jedini korisnik je 9A7AOF, no i stanica
na bregu je njegova pa zato to i radi, hi.

2. Odrediti ovlaštenu osobu za održavanje iste,

Kako ??
Profesionalac ili kaj ?
Ko bi to platil ?
Mogu ja tebe ili bilo koga (bez uvrede) odrediti da održavaš čvor Sljeme i Senj (Velebitska plešivica)
i očekivati da ćeš taj posao obavljati časno i pošteno ! hehe  ;)
Nemreš to odrediti samo tak, ja sam uvjek bil za to da se bilokaj radi samo
ako ima lokalnih amatera zainteresiranih za to, ako nema onda ništa, idemo dalje.

3. Postaviti tri ATV repetitora u skladu s pravilnikom i važecom dozvolom. UCKA 1 kom, Velebit 1 kom i središnja Istra 1 kom. (Odkupiti ATV repetitor koji je sada u pokusno emitiranje).

Ja sam ZA !
Za experimentalno emitiranje bez dozvole progledamo kroz prste, hi.
Ko voli nek dela, to je samo hobi i veselje, kad to više ne bude onda valja mjenjat hobi !
8)

9a2ko

Za održavanje regionalne mreže, kako paketa tako i repetitora, treba biti plaćeni profesionalni serviser ako je usput i radioamater radosti nema kraja.

Srestva osigurati od članarine i predpristupnim Europskim fondovima za nerazvijene krajeve i priobalje, može i kunama.

Za održavanje lokalnih repetitora tj. R0 brinu se lokalni klubovi što su i dosad radili, na sveopće zadovoljstvo korisnika.

Za sinpleksne veze uvesti samodoprinos.
Stisak ruke i ruža za obitelj.
Eduard
Pozivni znak postaje 9A2KO

9a4gl

Pozdrav,

Quote from: 9A3LI on 20. October. 2008, 21:40:29
Isti ti "radio uređaji" sigurno imaju i atest, nema prodaje bez toga.
Da li to radi u amaterskom bandu, radi !

Imaju atest za ISM band, ali ne i za radioamaterski dio banda koji se
ne preklapa sa ISM bandom. Za registriranje takve radioamaterske opreme
trebalo bi izvšiti nekakav pregled te opreme u radioamaterskom bandu
i to priložiti pri zahtjevu za dozvolu. Tu HRS treba pomoći članstvu.

Quote from: 9a4qv on 21. October. 2008, 01:11:06
>> U čemu je problem ?
Mozda u vrsti rada, modulacije, a možda sam u krivu?

Modulacija nije problem, prolazi kao fazna. Po toj logici bi bio problem
PSK31, WSJT i brdo drugih high-tech modulacija. I sami ljudi iz agencije
su potvrdili da to nije problem.

Dodao bih da "strategija" koju je 9a3mr spominjao je ok, samo su ljudi
već malo nerzvozni od čekanja. Kao veliki problem vidim što zbog našeg
nekorištenja bandova imamo band pun pirata, što možda nije vidljivo
na otocima, ali u Zagrebu i drugim većim gradovima je već sada
neriješiv problem.

73 de Tihomir, 9a4gl

9a5cw

Quote from: 9a4gl on 20. November. 2008, 09:12:39

Dodao bih da "strategija" koju je 9a3mr spominjao je ok, samo su ljudi
već malo nerzvozni od čekanja. Kao veliki problem vidim što zbog našeg
neriješiv problem.

73 de Tihomir, 9a4gl

Čisto informativno pitanje:
o kojim je bandovima riječ?

73

9a4gl

Quote from: 9a5cw on 20. November. 2008, 10:21:11
Kao veliki problem vidim što zbog našeg
neriješiv problem.

13cm (2300-2400 MHZ) i 6cm (5650-5725++ MHz). Si ?

73 de Tihomir, 9a4gl

9a5cw

Quote from: 9a4gl on 20. November. 2008, 12:22:16
Quote from: 9a5cw on 20. November. 2008, 10:21:11
Kao veliki problem vidim što zbog našeg
neriješiv problem.

13cm (2300-2400 MHZ) i 6cm (5650-5725++ MHz). Si ?

73 de Tihomir, 9a4gl

Si, all ok ;)
Vjerovatno da u velikom gradu ima svega i svacega u eteru, steta, no sto je tu je, mozda ce se moci
i tome jednom stati na kraj. Nisam bas prisutan na tim frekvencijama, pa meni osobno nitko ne smeta.

72+1, Pa3k

9a5ng

Proslo je nesto vise od mjesec dana otkako sam otvorio ovu temu, puno toga se saznalo, ali, nevidim da se bilo sto promijenilo, mozda je, ali nema nista napisanog. Nastupaju hladni zimski dani, pa se nadam da ce ipak biti nekakvog pomaka u vezi ovog problema. Mozda sam nestrpljiv, ali znate i sami nas mlade...hi. Ako tko ima kakvih novosti o pomaku nabolje napisite nam, da SVI znamo. Pozdrav citateljima.
9a5ng-Nenad