Main Menu

stripline

Started by 9A4TM, 24. March. 2008, 10:04:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

s56a

Mike, hvala za istorijski clanak o izlaznim kolima iz kojega mi je konacno jasno kako se racuna induktivnost moje GS31B micro-stripline uz pomoc Appcad za Zc i duzinu u stepenima te PC scientific kalkulatora za tangens.  Nazalost prakticni rezultati merenja sa IC-706 i KV SWR te 2 kOma sa anode na masu jos uvek se ne slazu sa teorijom :-(  Sluzimo narodu...

9A3LI

Nekoliko puta sam pregledao ovu temu i na kraju opet ne vidjeh odgovor na
pitanje kako najjednostavnije dizajnirati mikrostrip-line bandpass filter poput ovoga:

Može i bez trimera tkz. "no tune", još bolje! :)
Na netu sam našao:
http://www.waveconsoft.com/
ali nije besplatan !
:(

Pozdrav !

Darko
9A3LI

9a3mr

Je li u pitanju dvostrana štampa, tj. je li ispod traka (l=8mm) ground ili nema bakra ispod?

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A3LI

Neka te one mjere i vrijednosti kapaciteta ne zbunjuju.
To je samo slika za primjer.
Uzmimo da je laminat FR4, dupli, 1mm debljine.

9a3mr

Nekako mi se čini da se ponavljam.

Daklem, ako je ground ispod one trakice onda se radio o stripline. Trakica gore, dolje ground i FR4 između  tvore odsječak koaksijalnog voda. Koaksijalni vod kratko spojen na donjem kraju. Dužina tog odsječka nam je diktirana valnom dužinom tj. frekvencijom. Lambda/4 koaksijalnog voda koji je kratkospojen na jednom kraju predstavlja paralelni titrajni krug rezonantan na zadatoj frkvenciji. Moguće je dodati trimer za kompenzaciju tako da se "upasuje" frekvencija.
Na netu je moguće naći dosta free programa koji računaju karakterističnu impedanciju takvih striplajna...mislim da sam čak neke i postao ovdje.

Ukoliko ispod one crne trakice nema grounda onda treba izračunati njen induktivitet  po formuli koju možeš naći, recimo, na:

http://www.analog.com/library/analogdialogue/archives/39-09/layout.html

(formula 2.)

Po shemi koju si priložio, signal dovodiš na lijevi titrajni krug. Kako središnji titrajni krug kad je podešen u rezonanciju predstavlja visoku impedanciju (paralelni titrajni krug !) potrebno je transformirati nisku imedanciju ulaza na tu visoku. Omjer transformacije određuje točka u kojoj priključujemo signal. isto tako je potrebno iz filtera signal spustiti opet na željenu impedanciju.
U praktičnom radu proračunaš induktivitete koji ti trebaju, kad postigneš rezonanciju trimerima onda tražiš izvode koji će ti prenijeti signal sa ulaza na izlaz sa najmanjim mogućim gušenjem.

Ima tu još igre sa Q-faktorima ..al da ne kompliciramo previše...

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9a4qv

Slučajnosti li,
baš sam danas lemio taj dio,
pa reci za koju frekvenciju ti to treba, ako nije neka odd za neke out of "standard" gradnje ima toga vec nacrtanoga tako da ne moras izmisljati toplu vodu.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

AD6IW

Kako bi bilo da promjenimo naslov na mikrostrip?
Za koju frekvenciju trebas filter, i na kakvom materijalu? Mogu ti sintezovati filter
Trebam sljedece, centralnu frekvenciju, propusnu sirinu BW u MHZ, substrate npr,
FR-4, Er 4.5, i debljina 0.78mm ?
Adam, vidim da kuhas microwave :)
Nisi mi odgovorio koji uW substrate trebas, i koju debljinu?

ad6iw

9a4qv

Gorane,
zaboravio sam ti napisati, sorry, sam sam u nekoj drugoj gradnji ali treba mi ovo:
0.032-in. woven Teflon board, dielectric constant 2.5, and half-ounce copper foil
Jednostavno, zar ne  ;D

Vidi ako koji tvoj Rogers odgovara ovome.
Veličina 19x12 cm

Hvala
Adam

"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

AD6IW

Najblize sto sam nasao je RT5880, samo Er je nesto nizi 2.2.
Sve ostalo odgovara. Imam takodje i RT5880 koji ima nesto
visi Er 2.33, ali je 1 OZ ?

ad6iw

9A3LI

Quote from: AD6IW on 18. May. 2008, 20:49:48
Kako bi bilo da promjenimo naslov na mikrostrip?
Za koju frekvenciju trebas filter, i na kakvom materijalu? Mogu ti sintezovati filter
Trebam sljedece, centralnu frekvenciju, propusnu sirinu BW u MHZ, substrate npr,
FR-4, Er 4.5, i debljina 0.78mm ?

Mislio sam da netko ima kakav softversi primjer, no može i ovako !
Puno bi mi bilo draže da to naučim sam.
Racimo ovako, 2350Mhz kao CF, BW oko 50Mhz, substrat (laminat) FR4 1mm, nemam tanji jer sam
ga potrošio na 4x Patch za 2g4 i podjelio okolo. :(
Ostao mi je deblji FR4 na žalost.
Znam da su gubici veći u debljem epoksiju ali trenutno drugog nemam u "radioni".
Daj mi reci jel ti to jako komplicirano za izračunati i kakve sve oblike filtera možeš
dizajnirati ?

Pozdrav !

Darko
9A3LI

AD6IW

Darko,

Specifikacije za tvoj filter su nerealne za FR-4. Najprije
FR-4 ima vrlo nizak Q, visok Tgloss,
na 2.4GHz, pa bi filter sa propusnom sirinom od 50MHz imao 14dB IL!
Nesto realnije je sirina od 100MHz, sa IL izmedju oko 10 dB. Veci BW, ima
nize gubitke.
Koristim nekoliko programa za sintezu filtera. Moguce je dizanirati i simulirati
gotovo sve vrste filtera. Losa strana je da su dobri programi za sintezu filtera
veoma skupi. Programi rade vrlo komplicirane simulacije, ali koristenje je jednostavno.
Sutra, sljedi Chebishev combline filter sa 100MHz BW, F0 2350MHz

ad6iw

9a4qv

Evo dok ti Goran to izracuna, ako slucajno nemas,
kako je to Matjaz rijesio na FR-4,

ako ti treba i nacrt plocice vici tu na forumu kao Martin AAAAAAAAAAAA

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9A4TM

Quote from: 9A3LI on 19. May. 2008, 18:38:28

Ostao mi je deblji FR4 na žalost.
Znam da su gubici veći u debljem epoksiju ali trenutno drugog nemam u "radioni".
Daj mi reci jel ti to jako komplicirano za izračunati i kakve sve oblike filtera možeš
dizajnirati ?

Pozdrav Darko.
Ako ti može pomoći ja imam FR4 bakar38mikrona debljina 0.8mm.
Imam oko 2 kvadrata mogu ti poslati koliko trebaš.
Inače mogu filter za test kada Goran izračuna fotopostupkom izraditi i premjeriti ako želiš.
Sve opcije su otvorene hi..
73,Mario 9a4tm 

AD6IW

Filter je na 0.78mm FR-4.
Javi mi se mailom da ti posaljem Gerber file.
Na Matjazevoj schemi je pogresno oznacen kondenzator izmedju L21 L22,
ne moze biti 10n.Cak je i 10p kritican zbog serijske rezonancije.
Vjerovatno je 1pf kao i na ulazu filtera.

ad6iw

9a4qv

Quote from: AD6IW on 20. May. 2008, 02:19:59
Na Matjazevoj schemi je pogresno oznacen kondenzator izmedju L21 L22,
ne moze biti 10n.Cak je i 10p kritican zbog serijske rezonancije.
Vjerovatno je 1pf kao i na ulazu filtera.

Da, ima logike, ako pogledamo ostale filtere onda bi shodnija vrijednost bila 1pf.
Ista se greska onda potkrala i na montaznoj shemi, opet 10nf.

QV
Heinrich Rudolf Hertz