Main Menu

Kalibracijski set

Started by 9a6arp, 21. January. 2025, 14:21:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4qv

Pozdrav,

Adi, mislio sam da se ti javljaš sa P33W čim mi je netko počeo kucati pozdrav Adame na hrvatskom :-)
Evo dok je Darko postao nova mjerenja, ja sam istovremeno napravio video jer mi jetako jednostavnije.

I u prikazu mjerenja koje je Darko dostavio a i u mom videu je vidljivo upravo ono što sam i govorio.
Iznad rezonantne frekvencije antena ima induktivnu komponentu impedancije dok ispod ima kapacitivnu.

https://www.youtube.com/watch?v=ROo-uUGyQ2E

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a5ay

S55M je u pravu sa objašnjenjem Farada i Henrya, iznad je farad ispod je Henry. Dok na ovom videu nema niti jednog od spomenute gospode ili je to imaginarno pa trebam zamisliti.
Zašto je teže dobiti Henry antenu i zašto je bolje. Razlog je jednostavan zato što  "all around" ima puno parazita Farada...

9a6c

Pitanje za 9A5AY:

Ako je na rezonantnoj frekvenciji 3.5 MHz impedancija antene R+0jx, da li će na 3.7 MHz biti R+45jx ili R-45jx?Ovih 45 je približno.

Imam problema s antenskim tjunerom, zapravo je LC kolo L tipa koje bi trebalo spustiti SWR dipola na prihvatljivih cca 1:1 kad s CW dijela prijeđem na SSB pa da u našim kupovima pripalim OM POWER, umjesto da se sad švercam sa 100W.

TNX

GG

9a6arp

Zašto mu se rugaš javno na tak sarkastični zločesti način. Koliko ti ono godina imaš?

9a6c

66 i pomalo napredujem prema kraju.

Nikome se ne rugam, pitanje je posve jasno, bar meni. Čovjek je ipak objavio neke jako zanimljive konstrukcije antena i valjda zna što piše pa ga zato i pitam.

Ne znam kako bih drugačije postavio pitanje, a da ne bude "zločesto i sarkastično", a još manje da "stvaram imaginarne probleme" ili ne daj bože realne (u kontekstu impedancije).

GG

9a4qv

Quote from: 9a6c on 29. January. 2025, 06:25:37Pitanje za 9A5AY:

Ako je na rezonantnoj frekvenciji 3.5 MHz impedancija antene R+0jx, da li će na 3.7 MHz biti R+45jx ili R-45jx?Ovih 45 je približno.

Imam problema s antenskim tjunerom, zapravo je LC kolo L tipa koje bi trebalo spustiti SWR dipola na prihvatljivih cca 1:1 kad s CW dijela prijeđem na SSB pa da u našim kupovima pripalim OM POWER, umjesto da se sad švercam sa 100W.

TNX

GG

Da, dobro pitanje...problem koje muči većinu nas koji radimo samo sa jednom antenom na 80m a to je band koji pokriva najšire područje u postocima od 3500-3800 kHz.

https://www.youtube.com/watch?v=mJmDMs2G55E

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

s55m

Sve 5 Adam! Samo o istoj stvari govorimo sa dva razlicita ugla :)
A za antenu za 80, uzmes dva dipola, jedan rezonantan na 3550 a drugi na 3750 i spojis ta dva u sredini. :)

9a6c

OH1TV ima dosta zanimljivo rješenje tog problema sa samo jednim dipolom. WA3FET nudi također dobar štos, ali pita puno koaksijalnog kabela.
Ja ću primijenit LC kolo kakvo je Adam opisao u videu s link kakvo sam koristio i ranije.

GG

9a6arp

Evo i oblong za 23cm.

9A5M

Quote from: 9a4qv on 29. January. 2025, 23:10:12
Quote from: 9a6c on 29. January. 2025, 06:25:37Pitanje za 9A5AY:

TNX

GG

Da, dobro pitanje...problem koje muči većinu nas koji radimo samo sa jednom antenom na 80m a to je band koji pokriva najšire područje u postocima od 3500-3800 kHz.

https://www.youtube.com/watch?v=mJmDMs2G55E

QV
Ja to riješio sa 75omskom dionicom koaxa
Eno swr odličan 400khz na 3.5

s55m

Dobro pomagalo je i ovo.
Namjerno izabrana kombinacija R+jX da izadje Hairpin :)

9a5ay

QuoteSve 5 Adam! Samo o istoj stvari govorimo sa dva razlicita ugla :)
Mislim da ista stvar ima istu vrijednost gledano sa bilo kojeg ugla, ako govorimo o mjernim veličinama kapacitet/impedancija. Nasuprot tome kolega u videu nije govorio o mjernim jedinicama nego o +/- a ta 2 predznaka je interpretirao obrnuto od
stvarne pozicije.
Nisam školivani stručnjak za ovo područje ali nanoVNA pokazuje explicite suprotno.

9a5ay

Quote.ne kakaj za shmitov diagram jer slika u sredini ti sve govori sa diagrama.
Oprosti Darac što sam mislio da si pretjerao ali nisi. Provjerio sam kako se ponašaju vrijednosti c/h kada kursorom ideš na višu odnosno na nižu frekvenciju od rezonantne i zaključak je da je kolega profil'o cijeli fudbal. Mada sam tijekom godina prateći ovaj forum primijetio da kolega ne razumije 100% neke dijelove materije što je i razumljivo. Pripisivao sam to namjernom iskrivljivanju možda radi toga da se prikaže važan ili ima animozitet prema nekome. Uglavnom slažem se sa konstatacijom ne kakaj.

s55m

Ajde na prakticnom primjeru :

Antena rezonira na Fo=1.9 MHz i tamo su joj i induktivna i kapacitivna komponenta oko nule,
to jest R+jX je 0.
(R je u ovom slucaju nebitan)
Ta ista antena ima na 1.8MHz kapacitivan karakter (njen F0 je visi) a na 2MHz induktivan karakter (njen Fo je nizi).
Mislim, da je o tome govorio Adam.

9a5ay

Quote.Ajde na prakticnom primjeru :
Pozdrav
Kolega S55M je nešto napisao i mi to moramo vjerovati, bilo bi lijepo da to piše na nekom mjernim instrumentu.
Na kraju posta ću staviti poveznicu za YouTube. Trebate pratiti žuti i zeleni kursor odnosno krivulju. Žuta je LOGMAG i pokazuje gdje je antena rezonantna odnosno gdje ima najveći returnLos , dok Zelena krivulja pokazuje imaginarne komponente c/h. Cijelo vrijeme u vrhu ekrana su vrijednosti zelene ili žute i jasno se vidi kako od rezonantne frekvencije ideš u + piše ti lijepo u vrhu zelenim slovima/brojevima koja je vrijednost, isto vrijedi kada ok da rezonantne frekvencije ideš u -.

https://youtu.be/xa6dqx9udcg?si=9BCcgLcR72nqMMOx