Main Menu

Kalibracijski set

Started by 9a6arp, 21. January. 2025, 14:21:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6arp

Dali netko ima kalibracijski set u ovom  rangu ili bolje. Negdje sam posijao svoj a treba mi samo da kalibriram svoj uređaj na 5 minuta. Zagreb ili bliža okolica.

9a4qv

Quote from: 9a6arp on 21. January. 2025, 14:21:38Dali netko ima kalibracijski set u ovom  rangu ili bolje. Negdje sam posijao svoj a treba mi samo da kalibriram svoj uređaj na 5 minuta. Zagreb ili bliža okolica.

Pozdrav,

Sumnjam da netko od amatra posjeduje vlastiti kalibracijski set toga ranga a da je provjeren i certificiran.
U Zagrebu imaš privatnu tvrtku m.TEH koja se bavi prodajom instrumenata, između ostalog zastupnici su za Keysight pa onda skoči do njih sa instrumentom i provjeri si kalibraciju.

Ako ga želiš kupiti, mislim da je cijena koju možeš kod njih dobiti cca 1.130 EUR + PDV, radi se o OSL bez through.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6arp

Hvala na info,, upravo ga našao, bio u krivoj jakni stavljen u krivi džep, uštedio sam si soma eura.

9a4qv

Da, neki od mojih kolega više čuvaju e-cal kit nego instrument :-)
Noviji modeli Fieldfox-a dolaze sa calready opcijom što je ok za svakodnevno korištenje a dobru foru ima i Anritsu gdje ti je kalibrator u instrumentu sa posebnim portom.
Sve je to lijepo, ali i košta...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a5ay

Quote. Hvala na info,, upravo ga našao, bio u krivoj jakni stavljen u krivi džep, uštedio sam si soma eura.
Krivo ovo krivo ono, sumnjiv si mi Darac kojim ti šorovima hodiš  :D

9a6arp

Uz malo napetosti sa etalonom ipak je završena antena oblong 707 X 349 mm, uz malo trimanja dovedena u FM na 2m.

9a6arp

9a5ay

Ipak si je pozicionirao u capacitativnom dijelu, bilo bi bolje da je u induktivnom.

9a4qv

Nije on nju nigdje pozicionirao, efikasnost antene je ista bez obzira da li je vrijednost imaginarne komponente induktivna ili kapacitivna za iste vrijednosti. Pojednostavljeno, energija utrošena u imaginarnu komponentu se ne izrači nego postoji samo u near-fieldu.

Između ostalog, za frekvencije blizu rezonantne imaginarna komponenta je kapacitivna za frekvencije ispod rezonantne a induktivna za frekvencije iznad rezonantne. Logika nalaže da se rezonatna frekvencija treba podesiti na sredinu područja rada kako bi pokrio sve frekvencije sa što manjom imaginarnom komponentom.

Za vidjeti šta se tu dešava praktičnije je pogledati Smithov diagram.
Inače, antena ima relativno veliki Q faktor što može biti problem pri montaži antene na metalni stup, a i coax mora nekuda prolaziti...

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9a6arp

Antena je montirana vani, na 15m kabelu su vidljivi rezultati a ne kakaj za shmitov diagram jer slika u sredini ti sve govori sa diagrama. Tebi je sve loše kad neko napravi bolje od tebe i stvaraš imaginarne probleme. Antena je pozicionirana za FM jer je tako želio korisnik.

9a5ay

Jutro
Naj se jezditi Darac, ne znam kome je šta imaginarno i tko stvara imaginarne probleme.
Po meni antena pokazuje odlične sposobnosti, sve se lijepo vidi iz shmitovog dijagrama, posebice kada znamo da se radi o oblongu kojega je teško dovesti do tih vrijednosti koje si nam pokazao.
Dao si nam i dimenzije još je samo ostala tajna na kojoj strani si ga napajao i dali si mjerio dužine po unutrašnjem, imaginarnoj sredini ili vanjskom obodu dipola. Stvarne vrijednosti daje dužina mjerena po vanjskom obodu dipola jer kolege mogu koristiti razne promjere dipola npr od 2-10mm i onda ako je mjereno po imaginarnoj sredini ili unutrašnjem obodu ne mogu se dobiti vrijednosti koje si prezentirao. Inače vidim po swr-u da se antena može koristiti od 143-147Mhz tj ima nizak Q faktor, odlična je i uz malo trimanja može se "pozicionirati u za ssb. GOOD WORK.

9a6arp

Antena je rađena sa 2.5 kvadrata punom bakrenom žicom. Mjere su početne unutarnje. Rezonira nešto niže, ali sa skraćivanjem stranica dovede se približno  gdje želiš, nešto malo ispod željenog centra occ 100khz, na kraju lagano kratiti kraće stranice kako bi dobio povratni gubitak preko 20db i više. Napaja se na sredini kraće stranice. Mjeriti na kraju koaksa sa montiranim nosačem. Konstrukcija može biti metalna s time da je antena galvanski odvojena ili neki izolirajući materijal. Sa takvom antenom  sam dobio RL 43db u centru, kada sam imao malo više vremena i dobre volje..

s55m

9A4QV "za frekvencije blizu rezonantne imaginarna komponenta je kapacitivna za frekvencije ispod rezonantne a induktivna za frekvencije iznad rezonantne."

Ne znam, sta je moj prijatelj hteo reci, ali ako antena rezonira (njen jX=0 na toj frekvenciji) na visoj frekvenciji od frekvencije mjerenja, onda ce njen karakter biti kapacitivan, a ako rezonira nize od frekvencije mjerenja, biti ce induktivan. To vazi za mjerenje na prikljucku antene. Kabal elektricne duzine pola lambda ili visekratnik pola lambda moze biti od pomoci, ako se ne moze do prikljucka antene sa instrumentom, a jos bolje je SOL kalibracija instrumenta na kraju kabla sa kojim se mjeri.
A mozda i gresim... :)

9a6arp

Sad sam bio dobre volje, oblong 70cm, napravljen sa 2,5 kvadrata, bakrena puna žica. Dimenzije 250mm x 123mm. Evo Smith chart, da se Adam ne plače.