Kalendar talijanskih natjecanja 2025

Started by 9a6c, 15. January. 2025, 06:46:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6c

Na internetskoj stranici https://www.ari.it/contest-vhf-up.html može se pogledati kako izgleda kalendar talijanski UKV natjecanja za ovu godinu, a uz malo istraživačkog duha mogu se pronaći natjecanja koja nisu na kalendaru, a i rezultati.
Ono što me posebno oduševilo su rezultati talijanskih postaja u IAC - pandan našem CAC - natjecanju u kojem se za tih par sati ostvari impozantan broj veza na svim opsezima. Zavisno do mjeseca u godini ti brojevi znaju premašiti ono što se zna uraditi u natjecanjima sve-europskog profila u trajanju 24 sata.
Imajući u vidu da je broj postaja iz Italije proteklih godina značajno porastao, vrijedilo bi truda posvetiti ovoj zemlji malo više pažnje nego prije.

POZZ

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3DF

Interesantna je činjenica koliko su talijani podigli aktivnost na UKV području. Počeo sam raditi u našem CAC natjecanju i primijetio da neke talijanske stanice rade pod nekoliko pozivnih oznaka. Kad uspostaviš kontakt, onda te isti operator zove nekoliko puta. Ovime se u veliku prednost stavljaju naše stanice koje su bliže Italiji , a koje mogu odraditi nekoliko takvih (multi)stanica. To se vidi i iz logova naših natjecatelja. Zbog toga sam prestao raditi u CAC natjecanju. Kalendar je interesantan jer za neka natjecanja nisam do sada znao. Kad proučim njihova pravila ( problem google prijevod) stavit ću ih u naš kalendar.
vy 73!
Željko (Matko)

9a6c

Moja prvenstvena motivacija za otvaranje ove teme je bila da se bar za mrvicu poveća aktivnost na UKV opsezima koja se počela svoditi na par natjecanja i svakodnevno pucketanje na 144.174 i sličnim frekvencijama.
Susjedi su stvarno pojačali aktivnost i bez obzira da li se s jedne postaje javi samo jedan ili više njih (to je inače prije bio YO recept) sve to doprinosi dinamici i općem veselju. Kad pogledaš da se na 2m u ta 3 sata IAC uradi preko 200, na 70 cm skoro +100 i na 23 cm preko 50 qso - baš me briga odakle i kako radi onaj s druge strane. U IARU microwave contestu s ove strane Jadrana tko pređe 50 veza ima piće od mene,  ovde ljudi ubiju i 70 veza!?
Nisu sva njihova natjecanja jednako posjećena ili popularna, ali sve je bolje od bijelog šuma na praznom opsegu.

A mentalitet okupljanja na samo jednoj frekvenciji kao na FM repetitoru, simplex kanalu ili nekom DX skedu na kV ne da mi je odbojan, nego bih rekao da vodi u lošem smjeru.

CU@contest!

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)