Main Menu

DL6WU 144MHz

Started by 9A5M, 28. September. 2024, 13:13:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A5M

Pozdrav,
Danas kišni dan pa se zaigrao oko DL6WU antene tj. 2x12el za 144MHz
Dolazi Marconi treba se prirediti
Ajmo stručnjaci...valja li ovo ?

9a5ay

Loše stari, em si proful'o fequ em ako pitaš dobričića Q faktor ti je loš.
73

9A2B

9a6c

Možeš i sam, na stranici https://www.vk5dj.com/yagi.html preuzmeš njegov yagi calculator pa se igraš.
Kod DG7YBN pogledaj koliko treba korigirati elemente zbog blizine booma, za Marinove izolatore to je 2.3 mm. Tako sam pravio Hartmutovu antenu od osam elemenata i sjela je na mjesto.
Iako, DL6WU antena oprašta i grešku od 6 mm na 144 MHz pa ćeš se provući.

A one dvi blizanke sa slike ne da valjaju, nego će se čuti kad počne Marconi:-) Pravio sam jednu i nikad bolji contest od tog koji smo odigrali s njom. Kasnije otišla na Korčulu i postala "sirotica"... Sic transit gloria mundi...

GL

GG

9A5M

Tako je Gogo, antene se rađene po VK5DJ calculatoru. Interesantno kako je antena "proradila" iz prve, znaći kako piše u calc tako je i u praksi. TNX Adamu na pomoći. Isto tako nisam se susreo sa ovakvim širokim swr-om niti kod jedne antene koje sam izrađivao. A radio sam ih ...
Očito je Qfaktor jako mali.
Antene kako rade najbolje će znati 9A3SM kome su namjenjene.

9a6c

A Marine, ja mislio da smo prijatelji, a ti mi pomažeš konkurenciju :D

DL6WU antene su kao dobro vino, što starije sve su bolje. Izdržavaju test vremena i ne daju se.
Mislim da sam već jednom negdje na forumu napisao, na 432 sam pravio kraću antenu kojoj su izolatori služile luster kleme, a pojedini elementi su odstupali 1-2 mm. A rezultat je bio kao kod tebe. SWR nepoznanica i ne treba kišobran.

Jedino treba voditi računa o napajanju kao i kod svake druge antene s ravnim dipolom pa u točki napajanja izvesti nekakvu VF prigušnicu pomoću koaksijalnog kabela ili feritnih perli. I jedno i drugo smanjuje utjecaj CMC i osigurava dušvni mir u PPS-u.

Zgodna stvar kod ovog VK5DJ programa je što možeš sam birati dimenzije elemenata i način izvedbe i nisi ovisan o projektima koje neki autori objave na svom webu. Iz osobnog iskustva - određen broj njih  neće polučiti željeni učinak, osobito ako se radi o dizajnu koji je prenapregnut na principu što kraći boom i što manje elemenata za što veći dobitak antene.

Ako čovjek ima mogućnosti da ostvari čvrstu mehaničku izvedbu uz malo mašte lako se uradi dobra antena.

Pa ćemo sad poslušat Matana kad nadođe Marconi:-))

POZZ

9a4qv

"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

s55m

Quote from: 9a4qv on 29. September. 2024, 19:10:27Draži mi je Owen Duffy VK1OD excel spreadsheet..

https://owenduffy.net/antenna/dl6wu/index.htm

QV

I meni prijatelju. S53MV,YU1AW,W8JI, VK1OD, N6LF ima njih koje valja citati :)

9a6c

Imamo isti ukus😎, jedino s vk1od ne izlazim na kraj, čim nešto taknem dobijem error.

Koristio sam i stari gm3sek program u dosu, ali sve to radi kao urica.

Mato se smješka u prikrajku, bit će napeto u Marconiju🤗

GG

9a4qv

Quote from: 9a6c on 30. September. 2024, 16:22:25Imamo isti ukus😎, jedino s vk1od ne izlazim na kraj, čim nešto taknem dobijem error.

GG

Kartu čitaj i seljaka pitaj...
Moraš napraviti po njegovim uputama, spremiti exel kao template i onda ce raditi.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

E template...kad naučim, znat ću😋

sm7vzx

Kod mene radi dok ne promijenim broj elemenata...cim stavim drugi broj od 10 sve ostale vrijednosti nestanu?

9a4qv

Installation

Download the file DL6WU-OD.xlt and save it in your Excel templates directory.

Templates are usually stored in the Templates folder, in the XLStart folder, or in the alternate startup folder. The easiest way to find the location of your Templates folder is to open a new workbook and attempt to save it as a template, noting the location of the default directory that is offered by Excel.

Once the template is installed, to create a new model based on the template, from the menu choose File/New and select DL6WU-OD.xlt as the template. (If you cannot see the template, it hasn't been installed properly, see above.
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Znam ja čitati, sve drugo je problem.
Odustao sam, ako je VK5DJ dobar Marinu, bit će i meni.

TNX

GG

9a6c

A eto, nagovorili su me i proradio mi je VK1OD. Zahvaljujem Boži koji mi je na hrvatskom objasnio kud i kako pa sam se iskoprcao i pokrenuo XL. Kad se sjeti passworda za forum, može to on ovdje objasniti, hi.

Mali neugodnjak je što tablica kreira rezultate samo za antene od 10 i više elemenata pa tko želi nešto kraće može se zbuniti. Kod VK5DJ toga nema, ali poanta je ista. S tim da VK1OD čini mi se uvodi i faktor korekcije ovisno o promjeru nosača za razliku od VK5DJ pa je rezultat vjerojatno bliže očekivanjima, iako je sve to unutar greške od 6mm.

GL!

GG