Repetitori na jugu Hrvatske - 'ajme majko..

Started by 9a4m, 14. August. 2024, 06:02:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S59GS

Sičam se krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih R6 ( Zagi ) , to je bio naj RPT , a i u to vrime je več bio R5 na Mirnoj gori, nekadašnji YU2RMX Siniša iz Malog Lošinja je redovito dolazio preko.

R7 na Velebitu je nekad zaista bio, sa 500 mW sam ga okidao, , a sad ? koji bi mogao poslužiti ..........

Ako neko prolazi auto putevima iz OE, HG za Dalmu  bi več mogao proči preko R6 iz vrimena sedamdesetih. Posle QSY R2 na Trdinovom vrhu- Sv. Geri , koji je možda sad najbolji u tom delu, polako paralelno bi več tribao preuzeti R7 JN74LT najdužu rutu na autoputu iz kontinenta na more.  ( Dominantna lokacija No 1 ? ), Kad se izađe iz tunela Sv Rok, ima R3 na Sv Mihovilu ( u par navrata iz prvog reda i iz drugog reda škoja slušam , zovem nikog živog, u početku miseca nisam ni stavljao 5/8 antenu na krov avtomobila ), Mate vjerovatno najbolje zna kakav potencial ima Biokovo.
U vrime požara in najjačeg turizma ............???..DMR  me ne zanima .

Usput se malo javija iz prvog reda škoja u AA VHF 8 m ASL, 2 m AGL HB9CV 75 ohm TV koax FT 290 R
akumulator bija 8 godina, modulacija kaj za TEP. Zovem ja jakog momka iz JN73 a on okreče antene put doli prema Namibiji, ja mu vičem, nije to TEP veza ......Najdraža veza mi je bila  sa drugog reda škoja, mada najkrača a jedini koji me nazva. A skoro sve ostale namučio kao da bi bila zaista TEP. Sorry svima. Najviše uradija Italijana,ali zaista slabo čuju neki, bilo još  iz 9A , nešto iz S5 ODX 313 km , OM5AW nije prošlo...........
A moglo bi se iz tih delova Dalme na GHz šta probati i na 24 ,je čista trasa do Učke izpod 1000 m
73 GS

9a6c

YU2RMX - Siniša Nepehal...jednom smo imali cw vezu dok sam bio mali i živio u Splitu. Nije veliki qrb, ali svakako iznenađenje u odnosu na uobičajene I6/I7.

A drugi put napuniš ACCU pa neće bit dileme oko smjera ;)

GG

9a4qv

Quote from: 9A3WP on 16. August. 2024, 15:52:48Donedavno se još cijela hrvatska obalna radioamaterska zajednica žalila na smetnje od Talijana, nije li?
Pa da li je to analogna (FM) tehnologija uspješno riješila?

Pa naravno da je analogna tehnologija to riješila.... sub ton je izmišljen davno samo ga je trebalo upaliti.
Bilo je primjedbi korisnika koji imaju starije ili modificirane uređaje bez subtona i to je bila jedina zapreka.

A kad čujem da nekoj tehnologiji nema premca, onda već gledam da li mi je dosta jedna ili dvije role troslojnog papira.

Po audio kvaliteti, D-star je puno kvalitetniji i od DMR-a i od YSF-a.
A za LTE da ne govorimo, LTE je Ferrari ...ali kako sam i rekao, nije žvaka za seljaka.
Nama je FM odličan.

Lp,
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a4m

FM repetitori na jugu Hrvatske su sasvim korektno radili. Promet nije bio baš nešto ali bili su tu, ispravni i funkcionalni.
Čini se da je ovo upravo mjesto za postaviti pitanje rada mreže koja je deklarirana baš na ovim stranicama da je u funkciji? A i na ovom forumu su se davale korisne servisne informacije korisnicima o zastojima, planiranim radovima i sl.

Ne pratim baš redovito. Moguće da sam nešto propustio ali moja percepcija je takva.

73
Mate 9A4M
9a4m - jn85ei

9A5VLK

Pozdrav svima,

Evo kompletna slika "Juga Hrvatske";

1. R5 Vis - Van pogona zbog lošeg dupleksera. Zamjenski duplekser odmah nakon prijave kvara je poslan iz VL za ZG na prilagodbu na R5 i sad se nalazi u Splitu da ga se pokupi i odnese na lokaciju na Visu (9A3PKP i 9A7YY) ekipa obaviještena i prema njihovom slobodnom vremenu će biti obavljeno.

2. Biokovo (Novi DMR/FM) VHF R5 je ugašen iz već pojašnjenih razloga te je u u listopadu prošle godine kompletirana oprema za novi FM/DMR 70cm repetitor. Zbog zimskih uvjeta koji su trajali do skoro početka Svibnja, izvršene su propreme za montažu. Naknadno, zbog specifične konstrukcije stupa te meteoroloških uvjeta u zimskom periodu i poglavito radi dimenzija antene pripreme su trajale nešto duže. Planirana montaža sa Srpnja zbog vrućina i slobodnog vremena odgođena. Za sada se planira to postaviti kroz ovaj mjesec, međutim radne obaveze to mogu odgoditi. 9A5R može o tome detaljnije nešto reći.

3. Rota R6. Zbog sličnog problema kao i na Biokovu, a dijelom zbog specifične dužine coaxa ccq 118 metara nabavljen je adekvatan RPT pa se tako i rota se seli na 70 cm. Trenutno se radi na novom (9A4BP) koji će zamjeniti JRC-ov repetitor koji je gluh.

4. Dubrovnik novi DMR (uz postojeći 2m i 70cm) je spreman za montažu na lokaciju i trebao bi biti odrađen u sklopu radova BIOKOVO-ROTA-DUBROVNIK Napomena za Dubrovnik je ta da će se izmjestiti 2m repetitor na novu lokaciju tako da sva 3 repetitora će raditi sa iste. Sadašnja lokacija (bivši DUSZ) je neadekvatna iz više razloga.

5. Nije jug ali vrijedno spomena, Ivanščica 70cm FM/DMR i 2m repetitori te antene su spremne za kompletnu obnovu na lokaciji. Trenutno se radi na ishođenju dozvole od MUP-a za odlazak na objekt.

6. Osijek DMR, zbog specifičnosti lokacije je odgođena montaža.

Sad malo o informacijama zašto dolaze na kapaljku, nažalost sve ove radnje ovise o slobodnom vremenu kolega pa i našim privatnim financijskim resursima kojima sve ovo obavljamo što dijelom postavljanja i materijalnim resursima. Uglavnom pravilo je da se nešto napiše kad je gotovo. Tako će i ovdje biti. Slijedeća je stavka aktivnost na istim repetitorima (dok rade naravno)  je poražavajuće mala. R5 Vis ima prosječni Tx time od nekih 210 minuta mjesečno u zimskom, a 69 minuta mjesečno u ljetnom periodu. Izmjereno tako da sa SDR-om je uz subton stavljen brojač  koliko dugo je otvoren squelch. Naravno tu je bilo problema kod računanja og mjerenja jer na tom repetitoru je "kralj svih monologa" iz E7. On je i uglavnom zaslužan da su se amateri razbježali sa repetitora. Pritužbe prema E7 savezima nemaju smisla... Bilo je dana kada je na R5 i R6 imao na svakom oko 6 sati njegovog zavijanja, puštanja muzike. Pa i nerijetko vrijeđanja amatera. Taj nikad ne spava jer je bio aktivan skoro svakih par sati. Pa i po noći. S vremenom su amateri se razbježali i počeli sjeći dotičnog sa tišinom i PTT kad bi počeo svoje monologe. Amateri su polako prelazili na simplex. To se pretvorilo u jedan rat tko je brži na TX-u. Pile-up za tišinu ... Mislim da nema u zoni R5 i R6 nijednog amatera koji nije upoznao Slavka i njegove monologe. Njegov doprinos je isto prisutan...
Što se tiče prijava repetitora tj. kavrova; Ako me ne kontaktirate, ja sigurno neću znati da neki RPT ne radi.
Uglavnom, na neki način to je za sada trenutna situacija. Za sada je planirano nekoliko puta propadalo zbog radnih obveza svih sudionika u ovome.
Uglavnom na jugu se 2m seli na 70 cm iz tehničkih razloga jer doslovno intermodulacija nas je otjerala sa pripadajućih bandova ali pošto nemamo komercijalnu štetu to moramo prihvatiti tako kako je.
Kad će se ovo sve realizirati? Sve je spremno, samo treba iznaći slobodnih 4 do 5 dana za ovo odraditi na dobrovoljnoj bazi. Volje ima, vremena slabo...
O radovima neću pisati prije nego što budu gotovi jer ne želim dolaziti u situacije beskonačnih poziva da to treba drukčije ili je nekad bilo bolje. Baš zbog toga sam pisao o tome prije u jednoj od tema na forumu i kad se jedan objekt završi, tada o tome se piše.
Moj broj i mail je dostupan u zaglavlju liste repetitora i uvijek sam dostupan i odgovaram na pozive...

73 de 9A5VLK
Aron...

9A3WP

Quote from: 9A5VLK on 02. September. 2024, 09:22:40< kompletna slika "Juga Hrvatske" <
> radnje ovise o slobodnom vremenu kolega pa i našim privatnim financijskim resursima <
> aktivnost na repetitorima je poražavajuće mala. <
> "kralj svih monologa i zavijanja, puštanja muzike, vrijeđanja amatera..." (E7) <
> "Slavka i njegovi monolozi. Njegov doprinos je isto prisutan..." <

73 de 9A5VLK
Aron...

Pozdrav Arone,

Osobno me se ne tiče, odnosno možda ne bih trebao ni komentirati.
Vjerujem da je sve što si napisao upravo tako kako je napisano.
Svaka čast svakome i za najmanji njegov, njihov doprinos za opće dobro.

Uzeti ću si za pravo da vam po toj "repetitorskoj" temi predložim "recept"
da se (ako već niste do sad) informirate o tehnologiji "All Star", a koja
se temelji na "Asterisk" VoIP rješenju prilagođenom za radioamatere
(community.allstarlink.org). Pogledajte malo i aktivnost mladog BI7JTA
(www.bi7jta.org/wiki/), proučite malo njegov JTA-Star (github.com/JTA-STAR).

Susjedi su u S5 svoju mrežu izgradili na sličan način, a repetitore sa S5 serverom
koji mrežu povezuje prema npr. BM master serverima su povezali radiamaterskim
(radijskim) podatkovnim vezama (linkovima). BM je centralizirani sustav, postoji
i decentralizirani FreeDMR (freedmr.uk). Brandmeister je najrašireniji sustav.

Naš 9A7KXP pak mrežu svojih uređaja napaja solarnim panelima što je još
jedna zanimljiva ideja.

Vjerujem da će vam po gore navedenim informacijama sinuti bezbroj ideja
kako bismo mogli izgraditi modernu multifunkcionalnu i robusnu 9A repetitorsku mrežu.

Sukladno osobnom životnom iskustvu mislim da bi najveći doprinos u ovome mogli dati
učenici srednjih tehničkih škola, a možda i studenti. Ti mladi lavovi bi mogli pokazati
zanimanje za tako nešto, no mi smo ti koji ih moramo informirati i voditi ih kroz projekt.
Mi smo ti koji bismo morali na neki način osigurati materijalna sredstva i lokacije za to.
Sve to bi također trebalo odraditi sukladno zakonskim odredbama i potpuno dokumentirano.

Jednostavno sam imao potrebu napisati moje skromno mišljenje o toj temi.

73 & GL
Goran, 9A3WP (DK3WP)

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A5VLK

Pozdrav,

Upoznat sam sa Allstar-om i postoje neke ideja o tome. Isto tako sam provjerio sa HAKOM-om status korištenja VoIP tehnologije u repetitorskoj mreži odnosno umrežavanja. Njihov službeni stav je da nema nikakvih prepreka umrežavanju repetitora što je nekad bilo i zabranjeno. Tako da nam je tu otvoreno puno mogućnosti. Postoje već neke ideje o tome na analognoj razini jer DMR je dobro zastupljen i nadamo se skorom povezivanju Ivančice i Osijeka u DMR 219. 
Mladog kolegu BI7JTA pratim na društvenim mrežama dugo odnosno FB ga pratim tako da sam u relativno toku. Za RPT koje postavlja kolega Hristo sam isto upoznat.
Međutim opet ću napomenuti da mrežu možemo unaprijediti samo sami sa količinom opreme i slobodnog vremena gdje ovog drugog očiglednog imamo vrlo malo kao resurs.

73 de 9A5VLK
Aron

9A3WP

Da, vrijeme je čak veći problem od materijalnog. U RH se također usluga odnosno znanje (ruke) ne vrednuje kako bi trebalo. Zato ja opet velim da mi stariji trebamo stvar isplanirati, a mladima treba prepustiti realizaciju. Ako ima interesa. Ako ne onda nikom ništa.

Što se povezivanja tiĉe... Da, nema nas i još smo k tome razjedinjeni i razbijeni na male grupice koje međusobno ne komuniciraju. Osim toga veliki broj starijih među nama tvrdoglavo odbija nove tehnologije.

Na DMR ja ne bih povezivao ništa na TG219. Ameri imaju MMDVM (na sve postojeće pa i FM) na recimo TG3100, Nijemcima je kompletna TG293, a Slovencima TG29320 namijenjena za MultiMode. Englezi imaju to na TG23526.

Odlično je da HAKOM odobrava povezivanje, jer to nam je možda jedina šansa za resocijalizaciju. Sad još samo kad bi UNLIS među nama obnavljali dozvole...

73 Goran, 9A3WP
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A6R

Interesantno je da rad preko repetitora,digitalije komentiraju oni koji te vrste rada ne rabe?! Kolega iz Hrvatske dva puta na godinu dođe u Dalmaciju i odma ništa ne valja,ništa ne radi.Ista nit vodilja kao kod Perice,9A6A,kojemu su Dalmoši lijeni ebivetri,izležavaju se po cijele dane,neće mu se jave u natjecanju.Pa kako mu se javit kad sa šporkim pojačalom sa Vidikovca bloka sve prijemnike u Dalmaciji.Odeš na KV,na 50,na 70,na 2m..od njega nemoš čut susida atroke nekog na 500km.Otiša san s teme ali sve je to UKV.Uvik fali tih repetitora,stalno da je jedan više,fali uvik taj jedan na VHF ili UHF području.A meni bi dobro doša jedan na SHF-u.Ako ćemo se za....t,onda priširimo je malo.Jučer i prekjučer san cili vikend bija dežuran i sluša taj FM.Nigdi nikoga...da san zva u pomoć,nikor se ne bi javija.A ko će se javit kad malo ko s kim priča? Ovdje,u Splitu i okolici su bila dva aktivna kanala,sad je samo jedan i to ne baš puno.Ne tribaju nam repetitori,samo antena na krovu,taraci,balkonu...ev.malo više snage a za to postoje mobilne FM postaje..ili malo pojačalce za vokac.Ništa drugo nam ne triba.Zajednici nismo potrebni jer sve službe imaju svoje mreže,koje rade odlično.Ako bi i došlo do elementarne nepogode,oni imaju svoj sustav veza.Ako opet bude rata,e tek onda nam ništa ne trba osim kruva i vode.
Vi,čistunci koji rabite samo analogiju,prestanite se više pačat u digitaliju ako vas ne zanima.Jer čemu kometirat i docirat onima koji se bave za primjer digitalnom elektronikom a vas zanima isključivo analogija?! Vas je tehnologija prigazila samo toga niste svjesni.Ali nemam namjeru ni volje to vama objašnjavati.Jer to je gore od Sizifovog posla.Ako vam se radi fonija,telegrafija..ko vam brani? Pustite ljude da rade što ih veseli.Osobno nisan protiv niti jedne vrste rada.A radio sam ih podosta i danas radim.
Za kraj ali nikako manje važno..što manje filozofiranja a više rada.U RA filozofija je suvišna.Uvatite se tastera,ručice..nikako kucat CW sa tipkovnicim.I Bože sačuvaj upisivat veze u natjecanju u kompjuter!To je bogohuljenje za vas Analogce.Sve na ruke,kao u stara dobra vremena.Pozdrav,novi fosili. ;)

ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9A3IV

Pa, ja sam jedan od tih novih fosila. Jucer je bio komentar, danas opet. Pa, pitam ja, 6R i 3WP, kako ste tako prepotentni i diktirate meni i svakom drugom sto ja smijem i kako moram raditi? Kad mi budete opremili moj pps svojom opremom i placali me, radit cu kako kazete. Dok nije tako sutite i poklopite se vuhima.

Stalno su price kako aktivnost na opsezima je sve manja. Svi se slazu da je to cinjenica. I cinjenica je da sto vise vrijeme ide je i vise digitalije a da je najveca aktivnost bila u doba analogije.

Pametnom dosta.

A sto se tice repetitora, tuga i zalost. Ne samo na jugu nego po cijeloj Hrvatskoj. I ono sto radi nikog nema. A kad i ima cesto se naljepi neki blejavac i rastjera sve.

Ja sam ljubitelj R0 rpetitora. Lokalni repetitor za bla bla u lokalu. Ali ni njih nema

Radio amaterizam se mijenja. Po mom misljenju na losije. I umjesto da se svadimo i prepucavamo trebali bi se druziti i podrzavati
R0, S17, 9A0USA

9a5ay

Ma uludo bačeni novci za reprtitore na jugu, svojevremeno sam boravio u Dubrovniku par dana nema žive duše na reprtitoru, mislim da je 7ca. Javljao sam se tokcem nitko da da se javi, to je sve niš koristi. Ulagati treba tamo gdje ima aktivnosti.