Main Menu

Kratka analiza DL6WU antena

Started by 9a6c, 28. February. 2024, 07:49:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4qv

Pozdrav,

evo i mjerenja "pokisnulih antena u prilogu.
Prve dvije fotografije su mjerenja pokisle 7el. DL6WU antene kod koje je zamjetan pomak rezonantne frekvencije za 160 kHz u minus (sa 144.040 na 143.880 MHz.

Druge dvije fotografije su mjerenja pokisle antene 7el. LFA gdje je zamjetan pomak rezonantne frekvencije za 80 kHz u minus (sa145.700 na 145.620 MHz).
Kod LFA je vidljiv strmiji dip u prilagođenju nego kod DL6WU antene ali je shift manji nego kod DL6WU.

Mjerenja je odradio Marin 9A5M.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Da me ne kvizu je li strmina dipa kod LFA rezultat višeg Q faktora koji je svejedno dosta nizak u odnosu na - ja bi rekao odgovor A ::)

Zanimljiva mi je dosta visoka rezonantna frekvencija kod LFA, dok je kod DL6WU skoro u skladu s predviđenih 144.100 MHz. Da li je kod LFA to osigurač od pretjeranog klizanja rezonancije (NOVE) na niže?

Po svemu - velikodušna objava ovih rezultata svakako je kvalitetan putokaz možebitnim graditeljima da se lakše odluče oko konkretnog dizajna.

Iz osobnog iskustva - i najbolje izračunate antene odličnih osobina na papiru na prvom mjerenje padnu na ispitu radi loše izvedbe napajanja.

Marinu kapa dole za trud i pristup rezultatima 8)

yu1aw

Ispravite me ako grešim, ali koliko mogu da vidim, merenje prikazuje pomeraj frekvencije minimalnog SWR a ne rezonantne frekvencije.
Obično su ove dve frekvencije bliske kod dobro projektovanih antena ali napomena je čisto zbog toga što se u praksi ova dva pojma zamenjuju i mešaju, što nije tačno, jer ima jako mnogo antena koje imaju ove dve frekvencije veoma mnogo razdvojene. Postoji i jedna grupa specifičnih antena koje se namerno projektuju da rade van rezonanse da bi se postigli neki specifični zahtevi.

Dragan, YU1AW
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9a4qv

Dragane pozdrav,

Opaska u vezi rezonantne frekvencije definitivno stoji.
Ja imam za suha mjerenja dijagrame R/jX impedancije, šmitov dijagram i promjenu faze gdje se vidi rezonantna frekvencija koja se ne razlikuje u mnogome od krivulje najboljeg prilagođenja (unutar 50khz).
Nemam nažalost ista mjerenja i za mokre antene.
Iz tog razloga sam se osvrnuo samo na SWR/prilagođenje kao jedan od pokazatelja.

Naravno, sva ova mjerenja su rađena u nekontroliranim uvjetima pa ih treba uzeti sa velikom rezervom. Za ispravnu interpretaciju rezalutata koji su dobiveni mjerenjem ovim načinom, "instrumentom" treba dobro poznavati i način rada prikazanog "instrumenta". On ima velika ograničenja i ako autor nije svjestan njih može se doći do krivih interpretacija.

Ovaj instrument ima određen broj točaka u kojima mjeri te su mjerenja bliskih frekvencija i prikaz istih na širokom spanu kao što je prikazan na slikama od upitne točnosti.

Ovo može biti samo pokazatelj trenda, što se događa u praksi a nikako točna a kamoli laboratorijska mjerenja.

Dakle, neki pokazatelj može biti ali nikako točna mjerenja.

To je zamka u koju sam se bojao da ćemo upasti objavom mjerenja jer svatko možda nije upoznat sa tim "sitnicama" koje na kraju mogu dovesti do krivih zaključaka.

Ideja je bila brzinski prikazati kako obje antene rade i što ugrubo možemo očekivati od istih.

pozdrav...
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

yu1aw

Da Adame, razumem potpuno sve probleme ovakvih merenja. Opaska je bila više zbog toga što sam primetio da mnogi amateri, pa čak i neki dizajneri antena, ne znaju razliku i često brkaju jedno sa drugim.
Što se preciznosti merenja tiče, tu si u pravu, ali bilo je korisno i bitno  pokazati trend ponašanja antena na kiši. Treba istaći da su iskustva pokazala da je količina vode koja se nakuplja na elementima dosta promenljiva i zavisi od jačine vetra, prečnika elemenata kao i stanja površine metala na njima. Prljavi elementi sakupljaju više, a recimo masni manje vode. Adhezija zavisi i od temperature i čistoće same kiše. Recimo kiša koja je puna peska iz Sahare , soli ili gareži od smoga bolje se lepi za aliminijum.
Napomenuo bih još jednu stvar važnu za pravilno tumačenje rezultata. Zavisnost količine nakupljene vode i frekvencijski pomeraj nisu u linearnoj korelaciji. Recimo neke antene trpe određenu količinu vode sa relativno malim promenama parametara do određene granice, da bi onda sa minimalnim daljim uvećanjem naglo počele da menjaju svoje parametre. To se u simulacijama jasno pokazalo. Ako se dobro sećam jedna DJ9BV antena je imala baš upadljivu promenu za malo povećanje količine vode preko određene granice. Svaka antena ima neki svoj specifični odgovor na uticaje sredine i taj odgovor nije linearan.
Jedna još važnija stvar je što svi parametri antene ne bivaju podjednako razdešeni i degradirani pojavom vode na elementima. Recimo, promena SWR  može biti relativno  mala, ali  zato promena realizovane efikasnosti zračenja, gejna i šumne temperature može biti velika. Taj međusobni odnos promena parametara je različit za svaku antenu.
Energetske promene i transformacije koje se dešavaju u anteni mogu se izraziti na više načina. Ono što ih na najbolji način definiše i  opisuje je Q faktor antene, jednostavno zbog njegove definicije, koja sveobuhvatno odslikava trenutno stanje antene u pogledu procesa transformacije privedene snage  iz reaktivne u aktivnu (izračenu). Pošto na ovu transformaciju utiču svi elektromagnetni efekti i parametri antene, to on u potpunosti odslikava energetska stanja i procese transformacije.
Dragan ,YU1AW
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9A1Z

Pozdrav svima.
Svojevremeno sam se dosta temeljito bavio problematikom LFA antene.  Slažem se sa rečenim kako pomak SWR-a ne znači i pomak rezonantne frekvencije. Sve antene koje imaju prilagodne elemente , LFA podešavanje zračećeg elementa , gama ili neko drugo prilagođenje može dovesti do minimuma SWR-a na širem području rada antene.  Preporučam samo jednu pravu tehniku za provjeru rezonancije antene tj.  rada antene na točno projektiranoj frekvenciji  a to je specifčan dijagram zračenja u stražnjim laticama dijagrama zračenja ili približno odnosa F/B.  Samo snimkom dijagrama karakterističnog za dotični dizajn može  se pokazati  na kojoj frekvenciji se nalazi traženi dizajn. Najčešće je to  pojava srednje latice u back lobu ili rascjep istih .  Šteta što na netu ima jako malo iizmjerenih  dijagrama zračenja antena .Pogotovo razvikanih tvorničkih modela. Pretpostavljam da je razlog i u tome što oni nekad pokazuju i previše. Dobra stvar je da  kod pomaka frekvencije blo zbog tolerancije dizajna ili utjecaja prostora i vremenskih uvjeta  main lob gain ostaje u granicama promjene od par desetinki dB pojačanja   u širokom rasponu frekvencija za večinu dizajna antena. No kada dođemo do potiskivanja smetnji i odnosa S/N onda ova problematika postaje jako bitna.
Luci, 9A1Z

9a5ay

Quote. Preporučam samo jednu pravu tehniku za provjeru rezonancije antene tj.  rada antene na točno projektiranoj frekvenciji  a to je specifčan dijagram zračenja u stražnjim laticama dijagrama zračenja ili približno odnosa F/B. 
Pozdrav dobri moji
Ovdje bih naglasio projektiranoj frekvenciji što nemora biti frekvencija stvarne rezonancije. U nastavku ću ostaviti link gdje sam mjerio odnos F/B na mojoj anteni ali ne na projektiranoj frekvenciji antene nego na frekvenciji fara.
Skini efekat kog yagi antena ne utječe na rezonanciju nego na prilagođene (ser). Međutim skin efekat kod zatvorene petlje utječe na rezonanciju i prilagođenje jer se mijenja dužina(obim)elementa. Tako npr ako želimo izračunati rezonantnu frekvenciju planete 300 podijelimo sa obimom(42000km)i dobijemo 7,1Hz, ali ako obim drugačije onda je i frekvencija rezonantna druga. Kog yagi antene s efektom kiše ne dolazi do produžavanja elementa a samim time nema niti promjene rezonancije.
https://youtu.be/qiDe3dTSxXc?si=DRMZshRL2XDDHPm4
Damir, 9a5ay

9a6c

Gledam na kalendar i - nije PRVI APRIL!?

Znači - ovo je ozbiljno.

Obzirom da kao i u nekoliko prethodnih slučajeva i ovdje nalazim manje ili više nelogičnosti, od čisto matematičke naravi pa do onih čisto logičnih, bilo bi dobro da netko više (bez manje) kvalificiran ponudi dodatno pojašnjenje glede izrečenog.

Jedino što mi se čini smisleno je prva rečenica, jer je razmimoilaženje teorije i prakse vrlo česta pojava, da ne kažem fenomen, posebno ako se posla prihvate potkvalificirani projektanti, u koje se i sam ubrajam.

Što bi reko 9A2SB - dva put sam sjekao i uvijek kratko :o

GG

9a5ay

QuoteGledam na kalendar i - nije PRVI APRIL!? 
gdje eviden
Nije 1 april kolega, naime evidentno da imaš problem sa bazom, pokušat ću ti objasniti. Recimo ako neko nešto napiše ti trebaš imati bazu(osnovu) ili ti znanje da to pročitaš, dakle da znaš čitati. E ovdje je ista situacija, trebaš znati osnove da skontaš jer ako bih ja tebi trebao pisati 2000 godina nauke i znanja to nebi moglo stati u ovaj forum. Dakle stavljaš se u poziciju da ako ti nemaš znanja da nitko nezna, kontaš? Ali to nije nikakva sramota , npr nemoram ja znati sve, to je tako. Slično je bilo i u tvom predhodnom komentaru gdje evidentno ne poznaješ ohmov zakon. Recimo to ovako ohmov zakon je biciklo koje ti nikada nisi vidio i nisi ga nikada koristio i neznaš kako se šta okreće i na koju stranu ali htio bi razgovarati o svemirskom brodu u kojemu je ugrađeno milijun bicikala, to ti nemože nitko objasniti ako nemaš bazu.
U ovom mom postu jednostavno se radi o preračunavanju u osnovne fisikalne jedinice i stvar je prejednostavna.

Damir, 9a5ay

s55m

Samo mojih 2 centa, posle citanja :

"The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong."
i
"Physics sucks! It always works against "great" ideas!"

9a6c

Rekli bi stari ljudi - šta se babi snilo...

Ali ne bih skroz obezvrijedio ni sve napore da se uradi nešto drugačije, posebno ako uspije ;)

POZZZ

9a6c

Nije neka nauka, ali neka se nađe.

Čisto da sam sebe uvjerim da je sve kako piše, uzmem boom od pokojne tv antene, elemente od 4 mm, luster kleme koje to mogu nositi, mislim da su za10 mm2, izračunam antenu za 432 MHz po programu koji je objavio VK5DJ i za sat vremena, antena je na krovu na test poziciji.
Čak sam i neke elemente, mislim 2-3, ostavio po 1 mm kraće da vidim šta će biti i na kraju - ništa nije bilo. Tolerancija od  2mm čak i ovdje dopušta dosta.

Kao središnju frekvenciju uzeo sam 432.400 i kad sam izmjerio swr iza 7m rg213 kabela, od početka do 432.400 MHz swr nije išao preko 1.1.

Antena nema ni 1 kg, gain po programu valjda je , swr umirujući.

Ako s ovim materijalom možeš dobit ovakav rezultat, sve što je bolje neće biti gore. O cijeni nema smisla ni govoriti, ali kad pogledaš koliko se pita za antene ovog kalibra, pa ljudi moji - ne može se uraditi toliko loše da bude skuplje od toga.

A kad se  sjetim kako sam se nasanjkao s jednom 3 el za 2m i impedancijom 12.5 oma, ne da sam zadovoljan, nego sjajim ;D

DL6WU je zbilja i nakon toliko godina sigurna luka za sve koji se žele okušati u gradnji antena od raspoloživog materijala. Jer ne jedan od dizajnera koji je objavio dosta različitih varijanti, antene računa za posebne izolatore čije snabdjevače oglašava ili ih u tekstu preporučuje - kod skoro svih tih izoptimizirnih antena korekcija elementa u odnosu na nosač i izolator više nije idi mi dođi mi.

POZZZ

9a4qv

Jesi koristio zatvoreni ili otvoreni dipol?
Kako si mehanički i električki riješio spoj dipola i coaxa?

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Koristio sam otvoreni dipol, znam da je savijeni bolje rješenje, ali treba ga znati i moći saviti.

Napajanje je kao na slici u prilogu, nije ista antena, ali je princip isti, manja pvc kutija i dipol od 8mm cijevi. Dipol sam ostavio na 324mm, reko - bude li trebalo malo reckati , ali ne treba, ide OK, sve je u 2 mm greške stalo:-)) Trebao je bti 322,2 mm.

Feritni prsten je CMC zaštita, deklariran da ide do 500 MHz. Ideju pokupio kod DG7YBN.

GG

9a6c

Evo i originala, reko bi YU1AW - ko da su cebejaši pravili ;D

Antena nema ni kilo, možda zbog brojnih rupa na nosaču koje su uspomena na neke prethodne promašaje...

POZZ